andrzej k Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1526 Opublikowano 13 Października 2016 Andrzejku , toż to sarenka Witaj Aniu. Po prostu , taka mała że nie odróżniłem szyi od ogona . Dużo większa chciała wejść mi do samochodu , jak jechałem samochodem notabene z Kaziami . Zresztą i ja bym się cieszył jak bym miał taką w lodówce . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-522147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1527 Opublikowano 13 Października 2016 :D Jeszcze istnieje możliwość , że to jakiś zmutowany jeleń i wisi za tylne nogi ... a to nie ogon... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-522157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1528 Opublikowano 20 Października 2016 U mnie w zamrażarce poporcjowana czeka na pomysły Kaziku a ''na co'' pójdzie u Ciebie...? Sorry że nie odpowiadałem ale byłem na wsi a tam z internetem kiepsko,no i zimno na balkonie /a tylko tam mam jaki taki zasięg/Nadrabiam więc zaległości.To w witrynie to oczywiście sarna powieszona za przednie badyle.Tylne w "przysiadzie" Podział tuszy . Z narogów zrobiłem potrawkę z dodatkiem dużej ilości cebuli i czerwonego wina.Wykorzystałem serce,wątrobę i nereczki.Pozostałe dwa serca i wątroby /dostaliśmy trzy komplety narogów/.zostały zamrożone - pójdą do pasztetu na Marcina . Z polędwiczek i combra zrobiliśmy tatara Który to był ozdobą stołu przy którym uczciliśmy upolowaną zwierzynę.Śledziki maggiczne były tylko dodatkiem do własnoręcznie upieczonego chleba.Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie Jak wykorzystałem sarenkę podam w następnym poście. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1529 Opublikowano 20 Października 2016 Ciąg dalszy przerobu sarenki.Planowałem z udżca zrobić kilka szyneczek,ale przypadł mi w udziale udziec po postrzale /kula poszła skosem przez udziec i mięśnie były nieco poszarpane a kość strzaskana=liczne odłamki /. Wyciąłem tylko jeden niewielki mięsień,reszta została przeznaczona na kiełbasę.Łopatkę przeznaczyłem na pieczeń i poszła do zamrażalnika.Kości zostały obgotowane i wykorzystane do pasztetowej /mniej więcej w/g przepisu na pobiedziską / Pozostałe mięso uzyskane z kości żebrowych,combra,goleni,obrzynków z łopatki i wspomniane już z udżca wykorzystałem do kiełbasy do której dodałem łopatkę wieprzową ,boczek i golonkę.Przepisu nie podaję bo to improwizacja a kilka przepisów jest na stronie.Z przypraw..pieprz,czosnek,majeranek i jałowiec.Mniej więcej jak do jałowcowej.Osuszanie kiełbasy. Wędzenie w zimnym dymie w sumie 8 godzin /rozłożone na dwa dni /. Tak na marginesie to już chyba jedno z ostatnich wędzeń w beczce.Za tydzień wędzonki a potem........... Pasztetowej wyszło sporo więc część musiała pójść do słoików. Przy okazji moją pierwszą metkę zrobiłem.Dzisiaj na śniadanko była. A na wsi jesień,całkiem ładna Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 20 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1530 Opublikowano 20 Października 2016 Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia bo ja jak dzieliłem cielaka na połówki to tak robiłem - przednia teściowej , tylnia moja - mniej krojenia tylko jeden zamach tasakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1531 Opublikowano 20 Października 2016 (edytowane) Przy podziale tuszki Tobie Kaziu przypadła część tylnia Podział był wzdłużny ,tyle że comber został spożytkowany podczas rozbioru,zostały tylko kości grzbietowe Kiełbasa po parzeniu,w tle suszenie surowej Jeszcze info o karczku, za inny organ przez koleżankę brany .Poszedł do zamrażarki i na pasztet marciński będzie. Edytowane 20 Października 2016 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1532 Opublikowano 24 Października 2016 Takie coś na obiadek było.Kasza pęcak z warzywami : brokuł,papryka,cebula czerwona i biała,seler korzeniowy,marchewka,oberżyna,cukinia,Smażone na oliwce,maśle klarowanym,oleju zaprawionym chili.Z przyprawami :kumin,sumak,czubryca zielona,charczo,adżika,pieprz,słodki sos chili,sos rybny.Z dodatkiem wysmażonego na chrupko bekonu i sera pleśniowego.Smakowało W ramach rehabilitacji stawów Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1533 Opublikowano 24 Października 2016 No i super. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1534 Opublikowano 24 Października 2016 W ramach rehabilitacji stawów Kaziku witaj ! U nas dzisiaj też są prace przy produkcji galarciku . Na razie tylko uszy bo nogi wp są jeszcze w garnku Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1535 Opublikowano 24 Października 2016 Dobry galart to podstawa Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1536 Opublikowano 24 Października 2016 Dobry galart to podstawa Teraz to tylko z mięsa ... nogi wp i uszy wp :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1537 Opublikowano 24 Października 2016 Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny.Jak widać na zdjęciu nasza spółdzielnia dysponuje własnym sprzętem z kieliszkami włącznie Poznaję "załatwiacza", Jeszcze wczoraj był u nas widziany, nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał.... i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić.... Też trzeba mi dziki sezon zacząć..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1538 Opublikowano 25 Października 2016 nawet na kuchni sobotniego wieczoru pomagał.. No nie ....nie wierzę i gąsior wielki okowity przywiózł, czym postrach u czytających wzbudził, bali się podchodzić.. Narzekał że pierwszy raz z zawartością wrócił....z drugiej strony .....będzie więcej Też trzeba mi dziki sezon zacząć.. Jak się na Akademii nauczymy to dopiero będzie przerób Dobry galart to podstawa I zylc takoż Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1539 Opublikowano 25 Października 2016 Kruszynka musisz troszkę brodę przyciemnić a Tusiaczek jak toastuje łokieć bliżej ciała trzymać i jak bliźniaki będziecie . A wyroby zacne Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1540 Opublikowano 25 Października 2016 Niegrzecznie byłoby z mojej strony nie zamieścić zdjęcia z gospodarzem i zarazem "załatwiaczem" tej zwierzyny Qrcze wyglądacie jak rodzeństwo .......... tacy podobni Ciąg dalszy przerobu sarenki. Kaziu , no to z tej drobnej sarenki sporo wyrobów wyszło . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 25 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1541 Opublikowano 25 Października 2016 Qrcze wyglądacie jak rodzeństwo .......... tacy podobni Po prostu ,,,,wpływ jednej inteligencji na drugą Kaziu , no to z tej drobnej sarenki sporo wyrobów wyszło . Do zagadnienia podszedłem po poznańsku Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1542 Opublikowano 26 Października 2016 ,na bliny przede wszystkim Mąka gryczana 2 szklanki,mąka pszenna 2 szklanki,2 szklanki ciepłego mleka,5 dag.drożdży,łyżeczka cukru / tu trzcinowy użyłem /,dwa żółtka,ubite dwa białka,szczypta sol,masło klarowane do smażenia.Dodatki...kwaśna śmietana,kawior ,anchois,pasta łososiowa. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1543 Opublikowano 26 Października 2016 Kruszynko takie smakolyki pokazujesz , az slinka leci Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 26 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1544 Opublikowano 26 Października 2016 Kruszynko takie smakolyki pokazujesz Dzięki . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-523919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Października 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1545 Opublikowano 27 Października 2016 Obiad całkowicie z "gotowców" czyli parówki zapiekane w cieście francuskim.Jak się nie chce,lub nie ma pomysłu na obiad to bardzo polecam .Ja wykorzystałem do wypróbowania "sosu rosyjskiego" polecanego, przez autora, do pastrami.Pasuje Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-524026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 3 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1546 Opublikowano 3 Listopada 2016 Miałem nie fotografować ,ale takie były kolorowe Ostatnie chyba w tym roku przetwory,gruszki w occie z dodatkiem rajskich jabłuszek Po pierwszo - listopadowym obiadku pozostało trochę pastrami i sos z jego parzenia.Z tych resztek,ryżu,pasty paprykowej autorstwa Mari s,takie coś wyszło Jeszcze leszczyk w zalewie octowej No i ostatnie jesienne wędzenie. To ciemne to szyneczka z sarny.A tak to wygląda na talerzu.Metka i kiełbasa z sarny z poprzedniego wędzenia. Ponad pięć lat temu zacząłem pisać w tym temacie.Chyba nadszedł ten moment że trzeba przestać zanudzać szanownych forumowiczów.Dziękuję tym wszystkim którzy tu zaglądali,dziękuję za pochwały jak i za słowa krytyki.Teraz czas młodych nadszedł,a przecież starość nie radość Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1547 Opublikowano 3 Listopada 2016 Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć. Nie pier...ol Waść głupot , że się tak delikatnie wyrażę - młodzi to mają czytać i się uczyć do których i ja się zaliczam A co ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1548 Opublikowano 3 Listopada 2016 Kaziu..a Tobie co? Szykujesz się na ostatnią drogę,czy jak? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1549 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Why ? . Nie pozbawiaj swoich Sióstr i Braci przyjemności przeglądania czytania Twoich nowych nie napisanych wpisów . Cóżę Ci uczyniliśmy, że nas tak srodze chce ukarać ? . Edytowane 3 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1550 Opublikowano 3 Listopada 2016 No to się chyba niestety zaczyna dziać ... akcje zawsze wywołują reakcje smutne prawa fizyki i życia Kaziu może przemyśl to jeszcze ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/62/#findComment-525028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.