WojtekW Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1551 Opublikowano 3 Listopada 2016 Kruszynka tylko żartuje. Jest już po południu i na pewno po malutkim kieliszku nalewki. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1552 Opublikowano 3 Listopada 2016 Ponad pięć lat temu zacząłem pisać w tym temacie.Chyba nadszedł ten moment że trzeba przestać zanudzać szanownych forumowiczów. Absolutnie nikogo nie zanudzasz Kaziku.... ja z wielką przyjemnością zaglądam do Twojego tematu, podziwiam ... zazdraszczam i uczę się od lepszych ...Nie wyobrażam sobie jak pozbawisz nas tej przyjemności.... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1553 Opublikowano 3 Listopada 2016 (edytowane) Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć. Kaziku nie będę tego komentował .................. Może to jednak tzw badanie rynku Pozdrawiam serdecznie Edytowane 3 Listopada 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1554 Opublikowano 3 Listopada 2016 Kaziu....to dzięki Tobie rozpoczęła się moja wielka Spółdzielniana przygoda i nie wyobrażam sobie tego forum bez Ciebie.... ????????????Proszę przemyśl tą decyzję jeszcze raz bo bardzo zasmuciła mnie Twoja decyzja...???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1555 Opublikowano 3 Listopada 2016 Źle się dzieje... Kruszynko... wiem, że przemyślałeś swoją decyzję ale... może warto jeszcze raz to przemyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1556 Opublikowano 3 Listopada 2016 Szanowna Administracja może tu kłódeczkę założyć. Ależ ja zdecydowanie protestuję @Kruszynko Od lat przegląd postów zaczynam od Twojego nicku.Mam specjalny, kruszynkowy folder w prywatnych przepisach i nie wyobrażam sobie, żeby go zamknąć.Nie zasłaniaj się proszę niedorzecznymi argumentami i nie odmawiaj nam swojego talentu kulinarnego.Daj znać to wyedytuję post 1546 i skasuję tę całą dyskusję poniżej.Pamiętasz? Miałeś nick Kruszynka, potem Kaziu ileśtam ( ) i znowu powróciłeś do Kruszynki.Ta Kruszynka zawsze się kojarzy z dobrymi, niezawodnymi przepisami.Nawet mój wnuk pyta, czy zupa rybna, którą serwuję jest zupą Kruszynki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1557 Opublikowano 4 Listopada 2016 Jako, że kłódeczki jeszcze nie ma i mam nadzieję, nie będzie, po cichutku chciałem powiedzieć, że ja też tu zaglądam i wierzę, że to tylko chwilowe zwątpienie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1558 Opublikowano 4 Listopada 2016 Ja też ten wątek mam w ulubionych. Właśnie Nie tylko śledzie!Pozdrawiam i proszę o zmianę decyzji! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1559 Opublikowano 6 Listopada 2016 Dziękuję za wszystkie miłe słowa ,ale zaszło chyba małe nieporozumienie.Zamknąć chcę temat "Nie tylko śledzie",ale nie chcę opuszczać forum/jak na razie /.Zmniejszam swoją aktywność i tyle.Papciu też kiedyś dużo pisałeś i zamieszczałeś swoje przepisy.Pierwszą roladę z boczku robiłem na Twój wzór.Teraz ograniczyłeś się w zasadzie do obserwacji i szanujemy to.Ja też powoli zmniejszam aktywność,a i nowe wyzwania kuszą.Jak coś będę chciał Wam zaprezentować to jest wiele tematów w których można to zrobić.Śniadania,obiady,kolacje,owoce morza,przystawki,zupy i wiele,wiele innych tematów zapomnianych już teraz, a do tego chyba przeznaczonych, może do tego służyć. Jest już po południu i na pewno po malutkim kieliszku nalewki. Wojtku wiem że to żart,ale na poważnie to ja nigdy po kielichu nie siadam do klawiatury,no może zdarzyło się w Nowy Rok. .I jeszcze jedno,post jednego z kolegów został usunięty,i dobrze,ale właśnie takie nieprzemyślane /delikatnie mówiąc / wpisy coraz bardziej zniechęcają mnie do zaglądania na forum. potem Kaziu ileśtam Kazik,bez żadnych cyferek,jak się wtedy logowałem to było nas niewielu a Kazik był jeden Prehistoria Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1560 Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) ale zaszło chyba małe nieporozumienie.Zamknąć chcę temat "Nie tylko śledzie",ale nie chcę opuszczać forumNo, kamień z serca Chcę jednak powiedzieć, że tytuł tego tematu stał się Twoim logo więc nie rezygnuj z niego lekką ręką. Kazik,bez żadnych cyferek,jak się wtedy logowałem to było nas niewielu a Kazik był jedenPrzepraszam Kruszynko, czas robi swoje a ja już mam mocno zredukowane neurony (stosownie do wieku ).Pamiętałam jednak Twój pierwotny=aktualny nick z Oliwki.Wprawdzie tam nie pisywałam ale zaczęłam już namiętnie czytać i nabrałam szacunku do użytkownika o nicku Kruszynka. Edytowane 6 Listopada 2016 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1561 Opublikowano 6 Listopada 2016 Kruszynko, nieskromnie dodam że i ja zaliczam się do Twoich fanów, często korzystam z zamieszczonych przez Ciebie przepisów, za co Ci chwała no..... i cieszę się że będziesz nadal na forum Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-525359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1562 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Chciałbym po raz pierwszy wykonać te śledzie : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-śledzie/?p=254315 Dlatego po raz pierwszy, bo od wielu lat .... .... w ogóle nie używam cukru.W tym roku zacząłem "eksperymentować" z ksylitolem i myślę, że do tych śledzi jako "erzatz" by się nadawał - tylko zastanawia mnie ta ilość : 120 g brązowego cukru Jak dla mnie - "cukrowego nonkonformisty" jest to "wielkość porażająca" - dlatego chciałem się upewnić czy "TAK MA BYĆ" I kolejne pytania czy : łyżeczka pieprzu czarnegołyżeczka gorczycyłyżeczka kolendry Dotyczy tychże w "ziarnkach" ? solidna szczypta czerwonego pieprzu Dotyczy tegoż zmielonego ? Wiem, że może pytania te nie są z grupy tych "inteligentnych", ale proszę o wybaczenie biorąc pod wzgląd, że w kwestii tych "skandynawów" jestem jeszcze "dziewicą" . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1563 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Chciałbym po raz pierwszy wykonać te śledzie : Od kiedy wpadł mi w oczy ten przepis Kruszynki, robię je co roku. Już kiedyś pisałem, że w ten sposób Kruszynka siedzi symbolicznie przy moim wigilijnym stole.Robiłem dwie wersje. Tzn. zamiennikami były whiski i aquavit, reszta dokładnie jak z przepisu. Wnioskowałem po fotce, że wszystkie przyprawy są w ziarenkach.Te 120 g brązowego cukru nie robiło na mnie aż tak wielkiego wrażenia. Toć one rozpuszczone w 400 ml płynu. Liczac wychodzi 30 gram cukru na 100 ml.POLECAM z całego serca!!! Edytowane 16 Grudnia 2016 przez dyzio Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1564 Opublikowano 16 Grudnia 2016 To jeszcze jedno pytanie - czy płyny Wodę,ocet,alkohol i cukier gotujemy w garnuszku doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1565 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Piotrze ja zawsze robię tak jak zalewę octową czyli do wrzenia ale z pokrywką Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1566 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Kruszynka siedzi symbolicznie przy moim wigilijnym stole i pięknie - przy moim też Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1567 Opublikowano 16 Grudnia 2016 doprowadzamy do wrzenia ("wyparowanie alkoholu") ? Jak te pare promili ubędzie Ci w zalewie na skutek gotowania zalewy do śledzi po skandynawsku, to uzupełnisz naturalną drogą. Oby tylko przed Pasterką!!! Aby MOC struchlała!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1568 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Dlatego po raz pierwszy, bo od wielu lat .... .... w ogóle nie używam cukru. W tym roku zacząłem "eksperymentować" z ksylitolem i myślę, że do tych śledzi jako "erzatz" by się nadawał - tylko zastanawia mnie ta ilość ja bym dala ok 50-75% ksyllitolu, tak przynajmniej zaleca sie w wypiekach. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1569 Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Robię śledzie z whisky trzeci rok (na BN i Wielkanoc). Hit. Opcjonalnie stosuję brandy - też dobrze wychodzi. Dodaję koper w gałązkach, gdyż szarzeje w czasie marynowania. Przed podaniem posypuję odrobiną świeżego pociętego kopru. Dodaję trochę mniej jałowca, żeby nie zdominować smaku. Wrzucam dużo pieprzu czerwonego, bo ładnie kontrastuje i wygląda super. Polecam. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez albacora Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1570 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Jeśli ja miałbym ocenić dwie opcje, tzn. whisky i aquavit, to bardziej podchodzi mi jednak z korzennym smakiem aquavitu.Ale zaznaczam, że obie wersje są warte popełnienia. Choćby na próbę, a potem już jak u mnie, zawsze. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1571 Opublikowano 16 Grudnia 2016 whisky daje dobry smak ,zrob , ja w tym roku mam sledziki z jagodami i cynamonem ..sa doskonale , smakowo i wizualnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1572 Opublikowano 16 Grudnia 2016 whisky daje dobry smak ,zrob Wiem. Robię obie wersje.Napisałem, że wersja wikingów mi lepiej podchodzi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1573 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Ja robilam tez sledzie ze smazonym boczkiem na chrupko i chrzanem..doskonale sie komponuje ze sledzikiem ..co roku robie kilka werji roznych tak na jeden zab ..bo inaczej to trzeba by miec zoladek nie wiem jaki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/63/#findComment-531563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.