Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed wczoraj kupiłem pól świniaczka i właśnie słoninkę miał na 3 palce.Mięsko już się pekluje na wędzoneczki,a słoninką też będzie wędzona bo jakoś szkoda mi było całą przetapiać zwłaszcza,że w sklepie jest tka max centymetrowa:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106538
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 106
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

bo jakoś szkoda mi było całą przetapiać

wielka szkoda !!!

 

A jak smakuje ze swojskim chlebem i cebulką - oczywiście podczas "czytania" :grin:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106554
Udostępnij na innych stronach

To nie słonina , ale taki boczek miała świnka 160kg wagi . Zjedzona była zeszłego roku .

 

 

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106571
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam.

Ostatnio tak robię słoninę.

Sól niejodowaną mieszam z pieprzem, papryką, zielem angielskim, liściem laurowym i dodaję trochę czosnku granulowanego.Przyprawy daję na oko, garstki itp.Najwięcej pieprzu.

obieram czosnek i kroję w grubsze "krążki"

Nacinam słoninę i układam w "kieszenie" czosnek

Sól na dno pojemnika , kładę słoninę i zasypuję solą po bokach i z wierzchu.Kładę następną słoninę i znowu zasypuję dokładnie solą.

Ostatnio tak zasoloną słoninę trzymałem ok 3 tyg. w temperaturze pokojowej.Ostatni dzień i noc przed zlotem w Napoleonowie słonina spędziła w zamrażarce.Przed zamrażarką kilka godzin" potraktowałem Borniakiem" .Nie jadłem jej na zlocie ale może ktoś próbował.

Prawidłowo po kilku dniach powinno się sól wymienić na nową, no i drewniana skrzyneczka, nad którą już pracuję :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-174772
Udostępnij na innych stronach

ale może ktoś próbował.

Ja jadłem u Was w pokoju, smakowała bardzo :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-174799
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Dziś miałem szczęście - kupiłem słoninę grubą na ponad dwa palce, będzie wędzona paprykowana. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183306
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że jeśli ktoś poważny tutaj pisze, to pisze prawdę. Ja ostatnio nabyłem słoninę o grubości ok. 7 - 9 cm od Kolegi Podlasiaka, a wielokrotnie Gonzo częstował mnie jeszcze grubszą. Zresztą obaj przywożą taką na każdy zlot lub spotkanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183485
Udostępnij na innych stronach

To niezła ściema. :cool:

W takim razie jesteś szczęśliwcem :tongue: bo ja zawsze trafiam na centymetrową .

Mam na to świadków - nawet na forum.

Święta prawda :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183486
Udostępnij na innych stronach

pis67 napisał/a:

To niezła ściema.

 

Pisu Ty niedowiarku . To jest słonina przywieziona od Podlasiaka ze zlotu w Białowieży .

 

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183527
Udostępnij na innych stronach

Ooooooooo.........matko i córko, jak piękna, gruba słoninka :thumbsup:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183530
Udostępnij na innych stronach

No 7 cm , to krótka trochę :grin: . A jak gruba jest ? :grin: :wink: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183534
Udostępnij na innych stronach

No 7 cm , to krótka trochę :grin: . A jak gruba jest ? :grin: :wink: :wink:

Radku , 7cm to grubość . Skóra jest tam gdzie początek miarki . w jakim kawałku była pierwotnie to nie wiem . Była już pokrojona w kawałki i zasolona jak od Bogusia odbierałem . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183540
Udostępnij na innych stronach

Radku , 7cm to grubość . Skóra jest tam gdzie początek miarki

Andrzejku wiem i oficjalnie zazdraszczam :grin: . Jak trafia mi się gruba na dwa palce to sukces :???:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183543
Udostępnij na innych stronach

W Warszawie kupienie słoniny powyżej centymetra grubości jest bardzo trudne,

ostatnio czyli na wiosnę dostałem od kolegi jego świnki z chlewiku taką 5 centymetrów.

uwędzona z zasypką paprykowo - pieprzową była super.

fotek niestety nie mam,

Mirek

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183545
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Do usług ... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-284136
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

Jako świeżak, nie mogę zakładać jeszcze tematów, więc pytam tutaj ;)

 

Ostatnio robiłem słoninę soloną (ok 1,3 kg), z czosnkiem. Zgodnie z przepisem babci, ugotowałem ją, ale dałem zbyt dużą ilość soli. Czuć dobrze czosnek, sól jak dla mnie za bardzo. Więc nie dam rady zjeść jej na "sucho". Stąd moje pytanie.

 

Czy mogę zmielić gotowaną słoninę do kiełbasy, którą chcę uwędzić? Myślę że to nie będzie przeszkadzało, ale opinia fachowców nie zaszkodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289964
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z przepisem babci, ugotowałem ją, ale dałem zbyt dużą ilość soli

Mógłbyś podać przepis babci ? Ile masz tej słoniny ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289966
Udostępnij na innych stronach

hahah liczyłem na taką odpowiedź :grin:

 

Babcia robi to tak: Słoninę po prostu naciera solą i posiekanym czosnkiem, odstawia pod przykryciem na minimum 4 dni, potem to gotuje. Z tego co pamiętam, mówiła żeby zeskrobać sól... I tak to jest jak jajko mądrzejsze od kury :???:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289967
Udostępnij na innych stronach

Sloczu87, kolega Gonzo zapytał z ciekawośc bo "u nas" funkcjonuje podobny przepis na słonine gotowaną tyle że sól idzie bezpośrednio do wywaru :cool:

 

co do pytania... ta dodana słonina może nie zostać sklejona przez farsz i kiełbasa będzie się sypać...

wszystko zależy ile słoniny masz ile kiełbasy będziesz robił....

 

ja bym zmielił drobno (ale ważne - ostre sitko!) np na 3 albo 4.... :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289974
Udostępnij na innych stronach

To może warto by ją połączyć pół na pół z surową, a resztę na skwareczki, albo do szyneczki z szynkowaru.

 

ps. a według przepisu który podałeś, gotujesz słoninę od razu, czy też leżakuje w czosnku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289983
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.