desperos Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Marca 2010 Przed wczoraj kupiłem pól świniaczka i właśnie słoninkę miał na 3 palce.Mięsko już się pekluje na wędzoneczki,a słoninką też będzie wędzona bo jakoś szkoda mi było całą przetapiać zwłaszcza,że w sklepie jest tka max centymetrowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Marca 2010 bo jakoś szkoda mi było całą przetapiać wielka szkoda !!! A jak smakuje ze swojskim chlebem i cebulką - oczywiście podczas "czytania" :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Marca 2010 To nie słonina , ale taki boczek miała świnka 160kg wagi . Zjedzona była zeszłego roku . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-106571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Września 2011 Witam. Ostatnio tak robię słoninę. Sól niejodowaną mieszam z pieprzem, papryką, zielem angielskim, liściem laurowym i dodaję trochę czosnku granulowanego.Przyprawy daję na oko, garstki itp.Najwięcej pieprzu. obieram czosnek i kroję w grubsze "krążki" Nacinam słoninę i układam w "kieszenie" czosnek Sól na dno pojemnika , kładę słoninę i zasypuję solą po bokach i z wierzchu.Kładę następną słoninę i znowu zasypuję dokładnie solą. Ostatnio tak zasoloną słoninę trzymałem ok 3 tyg. w temperaturze pokojowej.Ostatni dzień i noc przed zlotem w Napoleonowie słonina spędziła w zamrażarce.Przed zamrażarką kilka godzin" potraktowałem Borniakiem" .Nie jadłem jej na zlocie ale może ktoś próbował. Prawidłowo po kilku dniach powinno się sól wymienić na nową, no i drewniana skrzyneczka, nad którą już pracuję Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-174772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Września 2011 ale może ktoś próbował.Ja jadłem u Was w pokoju, smakowała bardzo :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-174799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Września 2011 Mam pytanie do Gonza - z jakiego drewna powinna być skrzynka na słoninę dojrzewającą ? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-176555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Listopada 2011 Dziś miałem szczęście - kupiłem słoninę grubą na ponad dwa palce, będzie wędzona paprykowana. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Listopada 2011 Myślę, że jeśli ktoś poważny tutaj pisze, to pisze prawdę. Ja ostatnio nabyłem słoninę o grubości ok. 7 - 9 cm od Kolegi Podlasiaka, a wielokrotnie Gonzo częstował mnie jeszcze grubszą. Zresztą obaj przywożą taką na każdy zlot lub spotkanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Listopada 2011 To niezła ściema. W takim razie jesteś szczęśliwcem :tongue: bo ja zawsze trafiam na centymetrową . Mam na to świadków - nawet na forum. Święta prawda :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Listopada 2011 pis67 napisał/a: To niezła ściema. Pisu Ty niedowiarku . To jest słonina przywieziona od Podlasiaka ze zlotu w Białowieży . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Listopada 2011 Ooooooooo.........matko i córko, jak piękna, gruba słoninka :thumbsup: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Listopada 2011 No 7 cm , to krótka trochę :grin: . A jak gruba jest ? :grin: :wink: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Listopada 2011 No 7 cm , to krótka trochę :grin: . A jak gruba jest ? :grin: :wink: :wink: Radku , 7cm to grubość . Skóra jest tam gdzie początek miarki . w jakim kawałku była pierwotnie to nie wiem . Była już pokrojona w kawałki i zasolona jak od Bogusia odbierałem . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Listopada 2011 Radku , 7cm to grubość . Skóra jest tam gdzie początek miarki Andrzejku wiem i oficjalnie zazdraszczam :grin: . Jak trafia mi się gruba na dwa palce to sukces :???: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Listopada 2011 W Warszawie kupienie słoniny powyżej centymetra grubości jest bardzo trudne,ostatnio czyli na wiosnę dostałem od kolegi jego świnki z chlewiku taką 5 centymetrów.uwędzona z zasypką paprykowo - pieprzową była super.fotek niestety nie mam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-183545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBUR ZMOTA Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Pamiętam taką słoninę na dwa palce i nrozsypywała się w gymbie po uwendzyniu Cytuj POKOLENIE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-189853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Maja 2013 Dostałem od kolegi słoninę grubości tak na dwa palce, chciałbym ją uwędzić. Jaką ilością soli ją potraktować? Wędzić będę gdzieś ok 4-5 czerwca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-284122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Maja 2013 Żeby nie dublować postów: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9488&postdays=0&postorder=asc&highlight=s%B3onina&start=0 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-284130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Maja 2013 Miro, dzięki tego tematu nie znalazłem :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-284134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Maja 2013 Do usług ... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-284136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam, Jako świeżak, nie mogę zakładać jeszcze tematów, więc pytam tutaj Ostatnio robiłem słoninę soloną (ok 1,3 kg), z czosnkiem. Zgodnie z przepisem babci, ugotowałem ją, ale dałem zbyt dużą ilość soli. Czuć dobrze czosnek, sól jak dla mnie za bardzo. Więc nie dam rady zjeść jej na "sucho". Stąd moje pytanie. Czy mogę zmielić gotowaną słoninę do kiełbasy, którą chcę uwędzić? Myślę że to nie będzie przeszkadzało, ale opinia fachowców nie zaszkodzi. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgodnie z przepisem babci, ugotowałem ją, ale dałem zbyt dużą ilość soli Mógłbyś podać przepis babci ? Ile masz tej słoniny ? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Czerwca 2013 hahah liczyłem na taką odpowiedź :grin: Babcia robi to tak: Słoninę po prostu naciera solą i posiekanym czosnkiem, odstawia pod przykryciem na minimum 4 dni, potem to gotuje. Z tego co pamiętam, mówiła żeby zeskrobać sól... I tak to jest jak jajko mądrzejsze od kury :???: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Sloczu87, kolega Gonzo zapytał z ciekawośc bo "u nas" funkcjonuje podobny przepis na słonine gotowaną tyle że sól idzie bezpośrednio do wywaru co do pytania... ta dodana słonina może nie zostać sklejona przez farsz i kiełbasa będzie się sypać... wszystko zależy ile słoniny masz ile kiełbasy będziesz robił.... ja bym zmielił drobno (ale ważne - ostre sitko!) np na 3 albo 4.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sloczu87 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 25 Czerwca 2013 To może warto by ją połączyć pół na pół z surową, a resztę na skwareczki, albo do szyneczki z szynkowaru. ps. a według przepisu który podałeś, gotujesz słoninę od razu, czy też leżakuje w czosnku? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=347662#347662 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/599-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-289983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.