Zbój Madej Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Listopada 2011 Niewiem co myśleć i co robić.. Mają tu mięska zapeklowane, gotowe do pieczenia. Są też peklowane żeberka na grill, golonki różowe do podpiekania, a nawet w moim REWE, zapeklowany schab ze skórą oraz tłuszczem, do piekarnika domowego. O szynkach już nie wspopmnehttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480 :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-184979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Listopada 2011 W każdym temacie na tym forum zawsze jest wiele osób "ZA" i tyle samo "przeciw" - czy jest jakiś Ekspert który wypowie się w tym temacie ?Interesuje mnie osobiście, możliwość smażenia lub pieczenia wędzonek które wcześniej peklowalem w peklosoli. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Listopada 2011 Interesuje mnie osobiście, możliwość smażenia lub pieczenia wędzonek które wcześniej peklowalem w peklosoli.Możesz zrobić wszystko co chcesz ze swoimi wędzonkami.Koledzy jedynie zwrócili uwagę, ze w czasie obróbki wysoką temperaturą wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia nitrozaminy.Polecam artykuł: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4958&highlight=nitrozaminy traktujacy o peklosoli i o jej wpływie na zdrowie konsumentów. [ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 20:37 ]Inny wątek: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4431&highlight=nitrozaminy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Listopada 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...? Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup: Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Listopada 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...? Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup: Nie wiem jak w twoim regionie ale u nas funkcjonują dwie białe kiełbasy kiełbasa biała z mięsa peklowanego ( bardziej popularna i trwalsza) kiełbasa biała szara z mięsa solonego reszta jest ta sama Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekdron Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Listopada 2011 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...? Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup: Nie wiem jak w twoim regionie ale u nas funkcjonują dwie białe kiełbasy kiełbasa biała z mięsa peklowanego ( bardziej popularna i trwalsza) kiełbasa biała szara z mięsa solonego reszta jest ta sama Przez 18 lat pracy w zakładzie i na sklepach nigdy nie spotkałem Białej surowej lub Białej parzonej robionej na zwykłej soli. Przepraszam ze jestem takim ignorantem ale nie wyobrażam sobie takiej kiełbasy w sprzedaży w sklepie . Nie mówię tutaj ze ktoś robiąc białą kiełbaskę na zwykłej soli robi źle. Ja nigdy się nie spotkałem z taką kiełbasą. Cytuj Arekhttp://www.wedliny-dron.pl/pl/S#top2www.globaltour.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Listopada 2011 No cóż ja pamiętam ale to było 35- 47 lat temu .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 15 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Listopada 2011 W takim razie dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu dotyczącego białej kiełbasy, a co do toksyczności to dochodzę do wniosku, że należy być świadomym tego co jemy i co dodajemy do żywności, jednocześnie nie popadając w skrajności. Nie wiem czy wiecie ale podczas wypieku chleba powstaje akrylamid który również jest rakotwórczy. Pamiętajmy że im bardziej analiza żywności będzie się rozwijać tym więcej będziemy wiedzieć o tym co jemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Listopada 2011 /.../należy być świadomym tego co jemy i co dodajemy do żywności /.../ będziemy wiedzieć o tym co jemy.Mnie już nic nie zaskoczy! Niestety ... szkoda mi ludzi nieświadomych, ale jak do nich dotrzeć? jak obudzić społeczeństwo? czy w TV zobaczymy jeszcze takie programy jak choćby ten: http://video.google.com/videoplay?docid=-5321908985475785474 Czy media są zainteresowane krytykowaniem koncernów, gdy jednocześnie są uzależnione od wpływów z ich reklam? Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Listopada 2011 Przez 18 lat pracy w zakładzie i na sklepach nigdy nie spotkałem Białej surowej lub Białej parzonej robionej na zwykłej soli. Przepraszam ze jestem takim ignorantem ale nie wyobrażam sobie takiej kiełbasy w sprzedaży w sklepie . Nie mówię tutaj ze ktoś robiąc białą kiełbaskę na zwykłej soli robi źle. Ja nigdy się nie spotkałem z taką kiełbasą. Ja też jej nigdy nie spotkałem w sklepie , co nie przeszkadzało ludziom wytwarzać ją warunkach domowych , praktykowało się ją (w ciężkich czasach gdy trudno było kupić "saletrę"- zarezerwowaną dla wędzonek) po świniobiciu w niewielkich ilościach jako drugi produkt po skwarkach a przed kaszanką .Obecnie praktykowana bardzo rzadko raczej dla tradycji. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Listopada 2011 Mnie już nic nie zaskoczy! Niestety ... szkoda mi ludzi nieświadomych, ale jak do nich dotrzeć? jak obudzić społeczeństwo? czy w TV zobaczymy jeszcze takie programy jak choćby ten: http://video.google.com/v...908985475785474 Czy media są zainteresowane krytykowaniem koncernów, gdy jednocześnie są uzależnione od wpływów z ich reklam? Ma znajomego na SGGW gdy miał się zamiar doktoryzować , jako temat swojej pracy chciał obrać wpływ witaminy C zawartej w produktach spożywczych na człowieka ( a przez firmy traktowanej , jako konserwant, stabilizator, zakwaszasz itd a stosowanej nagminnie) wiesz jaką dostał oficjalną odpowiedź , że witamina C już została dokładnie zbadana i nie trzeba się nią zajmować , a nie oficjalna ,że te badania nie leżą w niczyim interesie wręcz komuś mogą zaszkodzić jako pierwszy może być on. Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Listopada 2011 ... wpływ witaminy C zawartej w produktach spożywczych na człowieka ( a przez firmy traktowanej , jako konserwant, stabilizator, zakwaszasz itd a stosowanej nagminnie) wiesz jaką dostał oficjalną odpowiedź , że witamina C już została dokładnie zbadana i nie trzeba się nią zajmować , a nie oficjalna ,że te badania nie leżą w niczyim interesie wręcz komuś mogą zaszkodzić jako pierwszy może być on.Mówiłem że nic mnie nie zaskoczy :wink: wcale się nie dziwię takiej reakcji. Mam sporo ciekawych info na temat tej witaminy, nie mam teraz zbyt dużo czasu ale zaraz postaram się coś skrobnąć na ten temat ale w innym wątku aby OT nie pogłębiać, ... mam również mieszane uczucia ... :rolleyes: nie chciałbym wyjść na "nawiedzonego" i posądzonego rozpowszechnianie o .. tzw. "teorii spiskowych". Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Listopada 2011 Trochę mnie dziwi uznawanie "białej" na samej soli za "perłę z lamusa"..... :rolleyes: :shock: wcale nie jest to taki "wymarły gatunek" jak to koledzy tu prawią ... mówię o sklepach bo w domu to raczej normalne (chyba że się ma marudnych "zepsutych" konsumentów) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Listopada 2011 Proszę obejrzeć film z produkcji białej na stronie głównej tam jest podane jakiej soli używać do białej.Tak sie składa że akurat na tym szkoleniu ja tez bylem w czasie nagrywania filmu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Listopada 2011 Proszę obejrzeć film z produkcji białej na stronie głównej tam jest podane jakiej soli używać do białej.Tak sie składa że akurat na tym szkoleniu ja tez bylem w czasie nagrywania filmu. Karolszymczak, szukałem na stronie głównej i nie znalazłem ( możliwe że wpisywałem złe słowa w wyszukiwarkę ) a szukałem około 30 minut. Możesz podac linka ? Z góry dzięki za pomoc ! Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Listopada 2011 szukałem na stronie głównej i nie znalazłemświadziu!!!! No jak można na głównej nie znaleźć filmu :rolleyes: Przecież tego nie trzeba nigdzie szukać. Wchodzisz na stronę i w prawej kolumnie jest film. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Listopada 2011 w prawej kolumnie jest film. Coś mi tu nie gra, ja tam widzę film o trybowaniu szynki, a pod spodem napis że to produkcja kiełbasy białej w SDM. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Listopada 2011 W sprawie białej, to ja stosuję mieszankę peklo i zwykłej soli, bo tak mojej rodzinie i mnie samemu smakuje lepiej. Barwa też jest biała wpadająca w różową, a na samej soli jest szara ( mimo że wiem, że jest świeża i moja, to jakoś nie podoba mi się ) Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Listopada 2011 frapio, to chyba Twoja przeglądarka ma w cache'u jakąś starą wersję - CTRL+F5 powinno pomóc Trybowanie szynki było jakieś pół roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 16 Listopada 2011 frapio, to chyba Twoja przeglądarka ma w cache'u jakąś starą wersję - CTRL+F5 powinno pomóc Trybowanie szynki było jakieś pół roku temu. ja też mam rozbiór szyneczki :wink: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 16 Listopada 2011 nemo19788, po odświeżeniu? - zmień przeglądarkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 16 Listopada 2011 Po włączeniu filmu, za kilkanaście sekund, najeżdżając myszką na dolną część ekraniku, macie dostęp do 15 różnych filmików, w tym - trybowania szynki. Wystarczy wybrać jakiś i oglądać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 16 Listopada 2011 U mnie jest biała :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 16 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Listopada 2011 nemo19788, po odświeżeniu? - zmień przeglądarkę zmieniłam na mozillę i działa dziękuję Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 17 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Listopada 2011 Wczoraj robiłem białą z 16 też na samej soli i bardzo dobra wyszła. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.