Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niewiem co myśleć i co robić.. Mają tu mięska zapeklowane, gotowe do pieczenia. Są też peklowane żeberka na grill, golonki różowe do podpiekania, a nawet w moim REWE, zapeklowany schab ze skórą oraz tłuszczem, do piekarnika domowego. O szynkach już nie wspopmne

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407#117407

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=118480#118480 :thumbsup: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-184979
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W każdym temacie na tym forum zawsze jest wiele osób "ZA" i tyle samo "przeciw" - czy jest jakiś Ekspert który wypowie się w tym temacie ?

Interesuje mnie osobiście, możliwość smażenia lub pieczenia wędzonek które wcześniej peklowalem w peklosoli.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185000
Udostępnij na innych stronach

Interesuje mnie osobiście, możliwość smażenia lub pieczenia wędzonek które wcześniej peklowalem w peklosoli.

Możesz zrobić wszystko co chcesz ze swoimi wędzonkami.

Koledzy jedynie zwrócili uwagę, ze w czasie obróbki wysoką temperaturą wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia nitrozaminy.

Polecam artykuł: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4958&highlight=nitrozaminy traktujacy o peklosoli i o jej wpływie na zdrowie konsumentów.

 

[ Dodano: Pon 14 Lis, 2011 20:37 ]

Inny wątek: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4431&highlight=nitrozaminy

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185009
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...?

Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185078
Udostępnij na innych stronach

 

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...?

Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup:

Nie wiem jak w twoim regionie ale u nas funkcjonują dwie białe kiełbasy

 

kiełbasa biała z mięsa peklowanego ( bardziej popularna i trwalsza)

kiełbasa biała szara z mięsa solonego

 

reszta jest ta sama

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185085
Udostępnij na innych stronach

 

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, usiadłem wczoraj przed komputerem i pomyślałem... to już tylko białą kiełbaskę "będziem" szamać na grillu...?

Niestety biała kiełbaska też jest na peklosoli :thumbsup:

Nie wiem jak w twoim regionie ale u nas funkcjonują dwie białe kiełbasy

 

kiełbasa biała z mięsa peklowanego ( bardziej popularna i trwalsza)

kiełbasa biała szara z mięsa solonego

 

reszta jest ta sama

 

Przez 18 lat pracy w zakładzie i na sklepach nigdy nie spotkałem Białej surowej lub Białej parzonej robionej na zwykłej soli.

Przepraszam ze jestem takim ignorantem ale nie wyobrażam sobie takiej kiełbasy w sprzedaży w sklepie .

Nie mówię tutaj ze ktoś robiąc białą kiełbaskę na zwykłej soli robi źle.

Ja nigdy się nie spotkałem z taką kiełbasą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185152
Udostępnij na innych stronach

No cóż ja pamiętam ale to było 35- 47 lat temu .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185153
Udostępnij na innych stronach

W takim razie dziękuje za wyprowadzenie mnie z błędu dotyczącego białej kiełbasy, a co do toksyczności to dochodzę do wniosku, że należy być świadomym tego co jemy i co dodajemy do żywności, jednocześnie nie popadając w skrajności. Nie wiem czy wiecie ale podczas wypieku chleba powstaje akrylamid który również jest rakotwórczy. Pamiętajmy że im bardziej analiza żywności będzie się rozwijać tym więcej będziemy wiedzieć o tym co jemy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185154
Udostępnij na innych stronach

/.../należy być świadomym tego co jemy i co dodajemy do żywności /.../ będziemy wiedzieć o tym co jemy.

Mnie już nic nie zaskoczy! Niestety ... szkoda mi ludzi nieświadomych, ale jak do nich dotrzeć? jak obudzić społeczeństwo? czy w TV zobaczymy jeszcze takie programy jak choćby ten: http://video.google.com/videoplay?docid=-5321908985475785474

Czy media są zainteresowane krytykowaniem koncernów, gdy jednocześnie są uzależnione od wpływów z ich reklam?

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185158
Udostępnij na innych stronach

Przez 18 lat pracy w zakładzie i na sklepach nigdy nie spotkałem Białej surowej lub Białej parzonej robionej na zwykłej soli.

Przepraszam ze jestem takim ignorantem ale nie wyobrażam sobie takiej kiełbasy w sprzedaży w sklepie .

Nie mówię tutaj ze ktoś robiąc białą kiełbaskę na zwykłej soli robi źle.

Ja nigdy się nie spotkałem z taką kiełbasą.

Ja też jej nigdy nie spotkałem w sklepie , co nie przeszkadzało ludziom wytwarzać ją warunkach domowych , praktykowało się ją (w ciężkich czasach gdy trudno było kupić "saletrę"- zarezerwowaną dla wędzonek) po świniobiciu w niewielkich ilościach jako drugi produkt po skwarkach a przed kaszanką .Obecnie praktykowana bardzo rzadko raczej dla tradycji.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185163
Udostępnij na innych stronach

Mnie już nic nie zaskoczy! Niestety ... szkoda mi ludzi nieświadomych, ale jak do nich dotrzeć? jak obudzić społeczeństwo? czy w TV zobaczymy jeszcze takie programy jak choćby ten: http://video.google.com/v...908985475785474

Czy media są zainteresowane krytykowaniem koncernów, gdy jednocześnie są uzależnione od wpływów z ich reklam?

Ma znajomego na SGGW gdy miał się zamiar doktoryzować , jako temat swojej pracy chciał obrać wpływ witaminy C zawartej w produktach spożywczych na człowieka ( a przez firmy traktowanej , jako konserwant, stabilizator, zakwaszasz itd a stosowanej nagminnie) wiesz jaką dostał oficjalną odpowiedź , że witamina C już została dokładnie zbadana i nie trzeba się nią zajmować , a nie oficjalna ,że te badania nie leżą w niczyim interesie wręcz komuś mogą zaszkodzić jako pierwszy może być on.

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185165
Udostępnij na innych stronach

... wpływ witaminy C zawartej w produktach spożywczych na człowieka ( a przez firmy traktowanej , jako konserwant, stabilizator, zakwaszasz itd a stosowanej nagminnie) wiesz jaką dostał oficjalną odpowiedź , że witamina C już została dokładnie zbadana i nie trzeba się nią zajmować , a nie oficjalna ,że te badania nie leżą w niczyim interesie wręcz komuś mogą zaszkodzić jako pierwszy może być on.

Mówiłem że nic mnie nie zaskoczy :wink: wcale się nie dziwię takiej reakcji. Mam sporo ciekawych info na temat tej witaminy, nie mam teraz zbyt dużo czasu ale zaraz postaram się coś skrobnąć na ten temat ale w innym wątku aby OT nie pogłębiać, ... mam również mieszane uczucia ... :rolleyes: nie chciałbym wyjść na "nawiedzonego" i posądzonego rozpowszechnianie o .. tzw. "teorii spiskowych".

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185168
Udostępnij na innych stronach

Trochę mnie dziwi uznawanie "białej" na samej soli za "perłę z lamusa"..... :rolleyes: :shock:

wcale nie jest to taki "wymarły gatunek" jak to koledzy tu prawią ... mówię o sklepach bo w domu to raczej normalne (chyba że się ma marudnych "zepsutych" konsumentów)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185241
Udostępnij na innych stronach

Proszę obejrzeć film z produkcji białej na stronie głównej tam jest podane jakiej soli używać do białej.Tak sie składa że akurat na tym szkoleniu ja tez bylem w czasie nagrywania filmu.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185246
Udostępnij na innych stronach

Proszę obejrzeć film z produkcji białej na stronie głównej tam jest podane jakiej soli używać do białej.Tak sie składa że akurat na tym szkoleniu ja tez bylem w czasie nagrywania filmu.

Karolszymczak,

szukałem na stronie głównej i nie znalazłem ( możliwe że wpisywałem złe słowa w wyszukiwarkę ) a szukałem około 30 minut.

Możesz podac linka ?

Z góry dzięki za pomoc !

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185353
Udostępnij na innych stronach

szukałem na stronie głównej i nie znalazłem

świadziu!!!! ;)

No jak można na głównej nie znaleźć filmu :rolleyes: Przecież tego nie trzeba nigdzie szukać. Wchodzisz na stronę i w prawej kolumnie jest film.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185356
Udostępnij na innych stronach

w prawej kolumnie jest film.

Coś mi tu nie gra, ja tam widzę film o trybowaniu szynki, a pod spodem napis że to produkcja kiełbasy białej w SDM.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185387
Udostępnij na innych stronach

W sprawie białej, to ja stosuję mieszankę peklo i zwykłej soli, bo tak mojej rodzinie i mnie samemu smakuje lepiej. Barwa też jest biała wpadająca w różową, a na samej soli jest szara ( mimo że wiem, że jest świeża i moja, to jakoś nie podoba mi się )

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185401
Udostępnij na innych stronach

frapio, to chyba Twoja przeglądarka ma w cache'u jakąś starą wersję - CTRL+F5 powinno pomóc ;)

Trybowanie szynki było jakieś pół roku temu.

 

ja też mam rozbiór szyneczki :wink:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185408
Udostępnij na innych stronach

Po włączeniu filmu, za kilkanaście sekund, najeżdżając myszką na dolną część ekraniku, macie dostęp do 15 różnych filmików, w tym - trybowania szynki. Wystarczy wybrać jakiś i oglądać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185411
Udostępnij na innych stronach

U mnie jest biała

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185412
Udostępnij na innych stronach

nemo19788, po odświeżeniu? - zmień przeglądarkę ;)

 

zmieniłam na mozillę i działa dziękuję

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6285-schab-pieczony-peklowany/page/2/#findComment-185419
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.