DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Szynka wp. b/gol, b/kości, skóry i tłuszczu . Zakupiona w sklepie o wadze 7,800 kg Zważona w domu po kilku godzinach 7,628 kg - Ubytek to osocze Przeznaczona na kiełbasę chudą W trakcie jej rozbioru wykonano pomiary na uzysk poszczególnych mięsni . Pierwszym krokiem był podział na mięśnie bez obróbki Następnie poszczególne mięśnie obrobiono na wędzonki formując je i wycinając mięso wp kl I i kl II , mięso krwawe grupsze ścięgna i miękki tłuszcz międzymięśniowy. Tak się przedstawia to wagowo i procentowo 1 Mięśień półbłoniasty - 1,683kg = ok. 22,06% 2 Mięsień półścięgnisty - 0,457kg = ok. 5,99% 3 Mięśień dwugłowy - 1,336kg = ok. 17,51% 4 Mięsień czterogłowy - 1,101kg = ok. 14,51% 5 Mięsnie póśladkowe - 0,707kg = ok. 7,10% na ogonówkę Razem na wędzonki -5,184kg = ok 67,96% Uzysk mięs w czasie obróbki 6 Mięsień brzuchaty - 0,542kg = ok 7,10% 7 Wp. kl I - 0,404kg = ok 5,30% 8 Wp. Kl II - 0,883kg = ok 11,60% 9 Wp. Kl III - 0,386kg = ok. 5,05% 10.Odpady-mięso krwawe – 0,129kg = ok. 1,69% miękki tłuszcz. Następnym wykonanym pomiarem było, ile można z poszczególnych tak obrobionych mięśni na wędzonki uzyskać wp kl I. to jutro Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Z niecierpliwością poczekam na jutro! Pozdrawiam.Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt! Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2011 Dziękuję za dobre opracowanie tematu. Przyda mi się jako początkującemu. Jeżeli to możliwe to prosił bym aby na tych zdjęciach pozaznaczac numerami poszczególne mięśnie tak jak są opisane. Było by to bardzo pomocne ponieważ na razie to bezbłednie to rozpoznaję żeberka i schab. Reszta to mięso. Wiem, że taki podział już gdzieś jest ale taka numeracja była by pomocna i nie trzeba by szukac po innych teatach na forum. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2011 C D. Mięśnie poddane dalszej obróbce Wycięto wszystkie mięsa nie kwalifikujące się na kl I, z mięśnia półbłoniastego Uzyskano wp kl I - 1,429kg = ok 85% z mięśnia półścięgnistego Uzyskano Wp kl I -0,402kg =ok 88% Z mięśnia dwugłowego Uzyskano wp kl I - 1,119kg = ok 83,75% z mięśnia czterogłowego uzyskano wp. kl I -0,723kg = 65,91% z mięśni pośladkowych Uzyskano wp kl I - 0,466kg = 65,91% z mięśnia brzuchatego Uzyskano wp. Kl I - 0,230kg = 42,43% Podsumowując z zakupionej szynki przeznaczonej na mięsa drobne uzyskano ogółem. Wp kl I - 4,780kg = ok. 62,66% Wp kl II - 1,514kg = ok. 19,85% Wp kl III - 1,205kg = ok 15,80% Odpad – krwawe, tł międzymięśń, -0,129kg = ok 1,69% Razem -7,628 kg = 100% Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam; Dziadek na Ciebie można liczyć, przedstawiasz solidnie krok po kroku, poświęcając Mam dużo czasu. Ja jestem Twoim czytelnikiem. Jojo; prosił o nazwanie każdego kawałka, zaraz zrobiłeś, ja też dziękuję. wiele razy tu czytałem mięsień 2, 4 głowy, ale co to jest? – teraz już wiem, (tego nie wiedziałem). Też ładnie pokazałeś, jak ma wyglądać WP KL 1, wielu nie wiedziało i kroili z czymś jeszcze (a ma to wyglądać tak, jakby czysty kotlet pokroili). Dziękuję. Czekam co z tego będzie, może kiełbasa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Grudnia 2011 No ta dokumentacja to jest mistrzostwo świata. Idę we wtorek do mojego rzeźnika z wydrukiem :-) Dziadku, dziekuję! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Dziadku, dziękujemy za "już", ale czy można prosić o więcej?TeBe chce z wydrukiem iść do rzeźnika by kupić poszczególne mięśnie, ale oni tego nie znają.Oni wiedzą że noga składa się z zrazowej górnej, ligawki, orzeszka itd, problem w tym aby poznać handlową nazwę poszczególnych elementów anatomicznych.Np. Półbłoniasty - zrazowe górne. Zdrowych i spokojnych świąt w gronie życzliwych ludzi. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam.Może nam się jeszcze to przydać https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8034 Dziadku dziękuje za obrazowe przedstawienie Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Witam wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8034 Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Powinno być tak : www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8034 Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Dziękuję bardzo. O to właśnie chodziło. I właśnie się dowiedziałem, że szynkę w tym roku będę jadł z mięśnia półbłoniastego. POZDRAWIAM i życzę wszystkim WESOŁYCH WĘDZONYCH ŚWIĄT!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Wszystkie wyliczenia są oczywiście orientacyjne. Gdy do dodanych uzysków mięs drobnych dodamy Boczek b/s i żeber w ilości 1,638kg to mamy skład mięs na kiełbasę świąteczną dziadka. W uzupełnieniu jeszcze kilka zdjęć. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Grudnia 2011 I to jest to. DZIADEK, jeszcze raz dziękuję, szacunek :-) Wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Odradzam .Szkoda czasu :grin: Jak młody to może zrobić: :shock: Ja pytałem u nas w sklepie przy masarni o mięsko , bo myślałem , że jak zamówię sobie sklasowane , to będzie taniej a tu guzuk z pętelką. Wp 1 kosztuje prawie 19 zeta za kg Wp 2 coś chyba 14 zeta Pytałem o Wp 3 klasę , to powiedzieli mi , " no mielone - to już jest tańsze " Mówię im , że mielone , to nie jest trójka - no cóż czasami sił brak Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Dziadku jesteś WIELKI - dziękuję. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Szynka "kulka" to mięsień czterogłowy ? :blush: :blush: Nigdy nie rozbierałem mięsa tylko zawsze zamawiałem kulki a ze zdjęcia ten kawałe najbardziej mi je przypomina. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Osobiście jestem zwolennikiem by nie mieszać pojęć typu mięsień półbłoniasty - ( zrazowa górna ). Zostawmy nazwę zrazowa górna dla mięsa wołowego. W przypadku mięsa wieprzowego zostawmy nazwę "mięsień półbłoniasty". Dla mnie jest to bardzo istotne, gdyż pozwala na identyfikację danego rodzaju mięsa. Starajmy się utrzymywać właściwe nazewnictwo a przepisy będą bardziej czytelne. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Szynka "kulka" to mięsień czterogłowy ? Nooooooooooooooo :grin: Starajmy się utrzymywać właściwe nazewnictwo a przepisy będą bardziej czytelne. Zdecydowanie popieram . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Osobiście jestem zwolennikiem by nie mieszać pojęć typu mięsień półbłoniasty - ( zrazowa górna ). Zostawmy nazwę zrazowa górna dla mięsa wołowego.Problem jest w tym, że sprzedawcy na halach mięsnych posługują się takimi nazwami. Żeby się dogadać trzeba używać jednego jezyka. Na próżno byłoby prosić o wykrojenie mięśnia półbłoniastego. Natomiast hasło "zrazówka górna" - również w odniesieniu do wieprzowiny - spotyka się ze zrozumieniem. Dlatego dobrze, że DZIADEK podał obie nazwy, bowiem znajomość tego mini "słownika" ułatwi naszym zadymiaczom robienie zakupów. Na forum używajmy nazw prawidłowych; jestem za tym jak najbardziej. Dobrze byłoby jeszcze zamieścić ryciny szynki z obu stron z zaznaczonymi kościami oraz ze wskazaniem gdzie znajdują się poszczególne mięśnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2011 I do czego poszczególny mięsień najbardziej się nadaje :wink: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Grudnia 2011 I do czego poszczególny mięsień najbardziej się nadaje :wink: Witam , a już szczytem marzeń ( moich ) byłby dokładny film obrazujący obróbkę od a do z , obejmującą trybowanie kości oraz podział szynki ( lewej i prawej ) na poszczególne mięśnie. Na Y.T jest kilka filmów, ale tam autorowi bardziej chyba chodziło aby się pochwalić jak szybko macha "kosą" . Ja taki film chętnie bym zakupił dzieląc się np. z prosiaczkiem aby i on miał coś z tego. Tutaj mój apel do Dwóch "guru" Dziadka i Andrzeja aby moją propozycję przyjęli do zrealizowania. Dziadek mógłby "machać kosą" w zwolnionym tempie a Andrzej opatrzyłby całość stosownym komentarzem. Zresztą podział ról mógłby być dowolny , choć z racji tajemniczości osoby Dziadka tak bym to widział. Dodam od siebie , że byłem na kursie w Zrębicach i cały proces obejrzałem , ale ponieważ bardzo rzadko sam dokonuję rozbioru , to już mi się pamięć przewietrzyła . pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Problem jest w tym, że sprzedawcy na halach mięsnych posługują się takimi nazwami. Żeby się dogadać trzeba używać jednego jezyka. Na próżno byłoby prosić o wykrojenie mięśnia półbłoniastego. Natomiast hasło "zrazówka górna" - również w odniesieniu do wieprzowiny - spotyka się ze zrozumieniem.Zgadzam się. Problem leży gdzie indziej a mianowicie, cześć autorów książek z tytułami naukowymi wprowadza nieświadomie zamęt w terminologii i nazewnictwie, a później uczniowie mylą pojęcia. A "zrazowa górna" dotyczy dwóch rodzajów mięsa. Tylko, którego? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Grudnia 2011 "zrazowa górna" dotyczy dwóch rodzajów mięsa. Tylko, którego?Wołowiny i cielęciny? Chociaż, z biologicznego punktu widzenia to ten sam gatunek :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Dobrze byłoby jeszcze zamieścić ryciny szynki z obu stron z zaznaczonymi kościami oraz ze wskazaniem gdzie znajdują się poszczególne mięśnie.trybowaniehttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1155-czesc-iii-usuwanie-kosci-z-szynki-czyli-trybowaniehttp://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1158-czesc-iv-podzial-miesni-szynki-na-wedzonkiMyślę że to wszytko jest dość dokładnie pokazane . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 25 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Grudnia 2011 bowiem znajomość tego mini "słownika" ułatwi naszym zadymiaczom robienie zakupów.Przydałby się taki podręczny słowniczek masarsko-handlowy opracować i umieścić na głównej. W jednej kolumnie nazwy technologiczne, w drugiej zwyczajowe (z uwzględnieniem różnych regionalnych odmian). Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6509-uzyski-mi%C4%99s-i-w%C4%99dzonek-z-szynki-wp-bgol-bk-bt%C5%82-i-sk%C3%B3ry/#findComment-192501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.