vito_miks Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Małgoś, pisałem o serze, ale w odniesieniu do kiełbasy szwajcarskiej. W handlu parówki z serem żółtym również są. Lubię poczytać skład sklepowych wyrobów. To dawno nabyte zboczenie zawodowe tkwi niezmiennie mej podświadomości. :grin: [ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 22:50 ]DZIADEK, ja też nie bardzo tego rozumiem, ale co można zrobić kiedy mamy zewsząd otaczającą nas "globalizację". 2 w 1 ; 3 w 1; 4 w 1, etc. Nowe pokolenia muszą zaistnieć. Nasze nie jest innym od poprzedniego. My mamy jednak mamy rolę do spełnienia taką, aby nasze dzieci i wnuku umiały oddzielić ziarno od plew. Starać się ze wszystkich sił nie dopuścić do tego, by parówka, szynkowa, serdelowa, itd była z tuby lub z ampułki. Świat według Orwella już nie puka do naszych drzwi, on łomoce pięścią. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Tak są parówki z serem .Znam tą produkcję .Po uwędzeniu i sparzeniu były zamykane vakum i jeszcze raz poddawane pasteryzacji już zamknięte w opakowaniach w foli .Nawet mam ich chyba recepturę Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Parówka w przekroju... :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Stycznia 2012 @halusia@, wyglądają apetycznie. Jeżeli nawet jest niedosyt, to następnym razem będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Halusiu !!! SUPER te Wasze paróweczki wyszły :clap: :thumbsup: :clap: Gratulacje !7Przecież zadałem proste pytanie po co kieczup, No właśnie DZIADKU...chyba nie jest takie proste ,skoro nikt nie udziela jednoznacznej odpowiedzi :rolleyes: Może to dla koloru , może dla smaku , a może ...ot , taki ''wybryk'' ? :rolleyes: Jak by teraz sie przypatrzeć , to są różne ''rzeczy'' o smaku innych ''rzeczy :shock: jak przykładowo Margaryna o smaku świeżego chleba... :shock: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Jeżeli nawet jest niedosyt, to następnym razem będzie lepiej.Jaki niedosyt , nawet sklepowe tak ładnie nie wyglądają Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Stycznia 2012 boggi, jesz oczami, a to oznaka normalności. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Stycznia 2012 boggi, jesz oczami, a to oznaka normalności. :grin: W dzisiejszych czasach można się łatwo pomylić jedząc "oczami " Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Halusi chodziło chyba o to ze kilka się odwinęło Mnie to wcale nie przeszkadza a w przekroju ładniejsze od sklepowych . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Halinko, bardzo dziękuję za przepis !! W najbliższym czasie na 100 % z niego skorzystam Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 29 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Stycznia 2012 nigdy nie robilem parowek , wciaz szykuje sie zeby je zrobic i mam kilka pytan Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu dlaczego akurat barbecue ?? czy dla specjalnego smaku? ketchup domowy- 120gdodatek ketchupu wogole jest dla mnie niejasny... czy pis mozesz wyjasnic dlaczego jest on ostatecznie dodany bo nie widzialem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Stycznia 2012 nigdy nie robilem parowek , wciaz szykuje sie zeby je zrobic i mam kilka pytan @halusia@ napisał/a: Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu dlaczego akurat barbecue ?? czy dla specjalnego smaku?@halusia@ napisał/a: ketchup domowy- 120g dodatek ketchupu wogole jest dla mnie niejasny... czy pis mozesz wyjasnic dlaczego jest on ostatecznie dodany bo nie widzialem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi.Na oba pytania może wypowie się pis...ja nie dodawałam żadnej z tych przypraw :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Stycznia 2012 @halusia@, paróweczki palce lizać :thumbsup:, a,Andrzej jak widać nie tylko "borniaka" na balkon wystawia,ale i korbą kręci :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Parówka w przekroju...@halusia@, apetycznie wygląda przekrój Twoich kiełbasek parówkowych.. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Dobra nazwa ciągle się uczę, szczególnie jak moderator opisuje,stwierdzając przekrój. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Stycznia 2012 No i oczywiście mąż załapał się do pomocy... :grin:Jak miło popatrzeć na kolejarza przy dreptaniu :lol: :lol: A paróweczki bardzo ładne :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Parówka w przekroju...Haluś, ty to już "mistrza" dogoniłaś tym wyrobem Naprawdę prawdziwe domowe parówki Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 30 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Stycznia 2012 Parówka w przekroju. Halinko jestem zauroczony :shock: po prosty cud malina :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Parówka w przekroju... :wink:witaj Halusia do tej pory najładniejsze jakie widziałem na forum :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czy jak zapekluję mięso w/g podanego przepisu na parówkę w sobotę a zacznę robić w środę ,wędzenie w czwartke to będzo dobrze ,czy trzeba trochę dłużej peklować ?Z wyglądu pierwsza klasa w smaku pewnie też :thumbsup: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Stycznia 2012 czy jak zapekluję mięso w/g podanego przepisu na parówkę w sobotę a zacznę robić w środęZa długo...wystarczy zapeklować na 48 godz.. Ja peklowałam w środę.. ,w piątek robiłam a w sobotę wędziłam.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Stycznia 2012 Za długo... Dłuższe peklowanie niczemu nie zaszkodzi.Oczywiście w temp. ok 2-8 C.Czym chłodniej tym peklowanie wolniejsze.Moim zdaniem możesz śmiało peklować jak napisałaś. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 8 Lutego 2012 Parówki 3 Surowiec - podgardle -1,6kg - wp.IIkl. - 1,9kg - nie wiem czy to ta klasa, w każdym razie bardzo tłusta cześć surowca składająca się z pachwiny, cienkiej do 1cm słoniny z łopatki i szynki oraz boczku. - wp. III.kl - 1,5kg razem - 5kg Przyprawy: do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa Dodane w czasie kutrowania woda - 1l pieprz biały -5g gorczyca mielona - 15g cukier -10g papryka słodka -8g papryka ostra - 6g kolendra - 2g gałka - 2g mleko w proszku - 65g ketchup domowy- 120g sól - 18g Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu Kiełbaśnice 26-28mm Wykonanie Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.III 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle i kl.II na sitku 4mm i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie) kutrujemy 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie lodowata wodę, następnie dodajemy tłusta wieprzowinę i kutrujemy dalej 10 minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Napełniamy jelita, odkręcamy, osadzamy przez 12godz w temp 2-4stopnie, potem 2 godz. osuszanie w temp. pokojowej i wędzimy gorącym dymem około pół godziny, ważne - nie przegrzać! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut. Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie, potem na kijach do całkowitego wychłodzenia. właśnie za chwilkę będę robić takie parówki tylko nie wiem co z solą ? mięso zapeklowane 20g na 1 kg mięsa ok a w przepisie jest jeszcze napisane dodawane podczas kutrowania 18g soli ,mięso zapeklowane jest już raczej słone więc nie wiem czy sypać te 18g/kg .Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałabym popełnić błędu i usłyszeć ,że było za słone :blush: :grin: :grin: Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-201429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Lutego 2012 Nie dodawaj soli w ciemno . Zawsze można spróbować farsz przed nadziewaniem i dosolić . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-201430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Lutego 2012 a w przepisie jest jeszcze napisane dodawane podczas kutrowania 18g soli ,mięso zapeklowane jest już raczej słone więc nie wiem czy sypać te 18g/kgW przepisie jest by dodać 18g soli a nie 18 g/kg a to kolosalna różnica . a co do decyzji o dodaniu to Heniu Ci poradził - weź pod uwagę ,że pewnie ta dodatkowa porcja soli "ma osolić" wodę i pozostałe składniki poza mięsem dodawane podczas kutrowania. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-201433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.