Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Małgoś, pisałem o serze, ale w odniesieniu do kiełbasy szwajcarskiej.

W handlu parówki z serem żółtym również są. Lubię poczytać skład sklepowych wyrobów. To dawno nabyte zboczenie zawodowe tkwi niezmiennie mej podświadomości. :grin:

 

[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 22:50 ]

DZIADEK, ja też nie bardzo tego rozumiem, ale co można zrobić kiedy mamy zewsząd otaczającą nas "globalizację". 2 w 1 ; 3 w 1; 4 w 1, etc.

Nowe pokolenia muszą zaistnieć. Nasze nie jest innym od poprzedniego.

My mamy jednak mamy rolę do spełnienia taką, aby nasze dzieci i wnuku umiały oddzielić ziarno od plew. Starać się ze wszystkich sił nie dopuścić do tego, by parówka, szynkowa, serdelowa, itd była z tuby lub z ampułki. Świat według Orwella już nie puka do naszych drzwi, on łomoce pięścią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199513
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak są parówki z serem .Znam tą produkcję .Po uwędzeniu i sparzeniu były zamykane vakum i jeszcze raz poddawane pasteryzacji już zamknięte w opakowaniach w foli .Nawet mam ich chyba recepturę
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199523
Udostępnij na innych stronach

Halusiu !!! SUPER te Wasze paróweczki wyszły :clap: :thumbsup: :clap: Gratulacje !7

Przecież zadałem proste pytanie po co kieczup,

No właśnie DZIADKU...chyba nie jest takie proste ,skoro nikt nie udziela jednoznacznej odpowiedzi :rolleyes: Może to dla koloru , może dla smaku , a może ...ot , taki ''wybryk'' ? :rolleyes: Jak by teraz sie przypatrzeć , to są różne ''rzeczy'' o smaku innych ''rzeczy :shock: jak przykładowo Margaryna o smaku świeżego chleba... :shock:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199627
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nawet jest niedosyt, to następnym razem będzie lepiej.

Jaki niedosyt , nawet sklepowe tak ładnie nie wyglądają :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199633
Udostępnij na innych stronach

boggi, jesz oczami, a to oznaka normalności. :grin:

 

W dzisiejszych czasach można się łatwo pomylić jedząc "oczami "

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199654
Udostępnij na innych stronach

Halusi chodziło chyba o to ze kilka się odwinęło :)

Mnie to wcale nie przeszkadza a w przekroju ładniejsze od sklepowych .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199679
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie robilem parowek , wciaz szykuje sie zeby je zrobic i mam kilka pytan

Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu

 

dlaczego akurat barbecue ?? czy dla specjalnego smaku?

ketchup domowy- 120g

dodatek ketchupu wogole jest dla mnie niejasny... czy pis mozesz wyjasnic dlaczego jest on ostatecznie dodany bo nie widzialem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199708
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie robilem parowek , wciaz szykuje sie zeby je zrobic i mam kilka pytan

@halusia@ napisał/a:

Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu

 

dlaczego akurat barbecue ?? czy dla specjalnego smaku?

@halusia@ napisał/a:

ketchup domowy- 120g

 

dodatek ketchupu wogole jest dla mnie niejasny... czy pis mozesz wyjasnic dlaczego jest on ostatecznie dodany bo nie widzialem nigdzie jednoznacznej odpowiedzi.

Na oba pytania może wypowie się pis...ja nie dodawałam żadnej z tych przypraw :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199710
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, paróweczki palce lizać :thumbsup:, a,Andrzej jak widać nie tylko "borniaka" na balkon wystawia,ale i korbą kręci :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199782
Udostępnij na innych stronach

Parówka w przekroju...

@halusia@,

apetycznie wygląda przekrój Twoich kiełbasek parówkowych..

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199894
Udostępnij na innych stronach

No i oczywiście mąż załapał się do pomocy... :grin:

Jak miło popatrzeć na kolejarza przy dreptaniu :lol: :lol:

A paróweczki bardzo ładne :thumbsup: :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199964
Udostępnij na innych stronach

Parówka w przekroju...

Haluś, ty to już "mistrza" dogoniłaś tym wyrobem :) Naprawdę prawdziwe domowe parówki :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-199982
Udostępnij na innych stronach

czy jak zapekluję mięso w/g podanego przepisu na parówkę w sobotę a zacznę robić w środę ,wędzenie w czwartke to będzo dobrze ,czy trzeba trochę dłużej peklować ?

Z wyglądu pierwsza klasa w smaku pewnie też :thumbsup:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200079
Udostępnij na innych stronach

czy jak zapekluję mięso w/g podanego przepisu na parówkę w sobotę a zacznę robić w środę

Za długo...wystarczy zapeklować na 48 godz..

Ja peklowałam w środę.. ,w piątek robiłam a w sobotę wędziłam.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200128
Udostępnij na innych stronach

Za długo...

Dłuższe peklowanie niczemu nie zaszkodzi.Oczywiście w temp. ok 2-8 C.Czym chłodniej tym peklowanie wolniejsze.Moim zdaniem możesz śmiało peklować jak napisałaś.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-200137
Udostępnij na innych stronach

Parówki 3

 

Surowiec

- podgardle -1,6kg

- wp.IIkl. - 1,9kg - nie wiem czy to ta klasa, w każdym razie bardzo tłusta cześć surowca składająca się z pachwiny, cienkiej do 1cm słoniny z łopatki i szynki oraz boczku.

- wp. III.kl - 1,5kg

razem - 5kg

 

Przyprawy:

do peklowania - peklosól 20g na kg mięsa

 

Dodane w czasie kutrowania

woda - 1l

pieprz biały -5g

gorczyca mielona - 15g

cukier -10g

papryka słodka -8g

papryka ostra - 6g

kolendra - 2g

gałka - 2g

mleko w proszku - 65g

ketchup domowy- 120g

sól - 18g

Przyprawa barbecue - 10 g - bez glutaminianu

 

Kiełbaśnice 26-28mm

 

Wykonanie

 

Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.III 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle i kl.II na sitku 4mm i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie) kutrujemy 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie lodowata wodę, następnie dodajemy tłusta wieprzowinę i kutrujemy dalej 10 minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Napełniamy jelita, odkręcamy, osadzamy przez 12godz w temp 2-4stopnie, potem 2 godz. osuszanie w temp. pokojowej i wędzimy gorącym dymem około pół godziny, ważne - nie przegrzać! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.

Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie, potem na kijach do całkowitego wychłodzenia. :cool:

 

 

 

 

właśnie za chwilkę będę robić takie parówki tylko nie wiem co z solą ?

mięso zapeklowane 20g na 1 kg mięsa ok

a w przepisie jest jeszcze napisane dodawane podczas kutrowania 18g soli ,mięso zapeklowane jest już raczej słone więc nie wiem czy sypać te 18g/kg .Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałabym popełnić błędu i usłyszeć ,że było za słone :blush: :grin: :grin:

Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-201429
Udostępnij na innych stronach

a w przepisie jest jeszcze napisane dodawane podczas kutrowania 18g soli ,mięso zapeklowane jest już raczej słone więc nie wiem czy sypać te 18g/kg

W przepisie jest by dodać 18g soli a nie 18 g/kg a to kolosalna różnica . a co do decyzji o dodaniu to Heniu Ci poradził - weź pod uwagę ,że pewnie ta dodatkowa porcja soli "ma osolić" wodę i pozostałe składniki poza mięsem dodawane podczas kutrowania.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6658-par%C3%B3wka/page/2/#findComment-201433
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.