Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Rozpatrując to w aspekcie prowadzonych na forum peklowań przez zadymiaczy, to nie. Myślę, iż obejdzie się nawet bez moczenia (w zależności, jaki próg słoności tolerujesz) .Jednak od strony fizyko-chemicznej, podczas pierwszych 6-7 dni peklowania mokrego, zachodzi intensywna wymiana soków miesnych na sól, która wskutek różnicy ciśnień wypiera je z mięsa. Proces jest odwracalny, ale dopiero po 7-9 dniach.Możesz trochę obniżyć stężenie soli, pamietając o złotej zasadzie, iż stężenie solanki jest takie, jaką ilośc soli do jej stworzenia użyliśmy.Nie wiem, czy będziesz nastrzykiwał, czy nie. To także jest bardzo ważne.Ilość solanki powinna zamknąć sie w granicach 40-45% w stosunku do wagi peklowanego mięsa. W tym przypadku - ok. 3,6-4,0 l. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-92412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 29 Listopada 2010 Mam drobną uwagę do tabeli mokrego peklowania. Zazwyczaj korzystają z niej początkujący zadymiacze (zaawansowani i tak sobie poradzą , bo czują już to wszystko) i dlatego wydaje mi sie , że należałoby w niej dodać małą uwagę. Mianowicie w tabeli, tam gdzie jest napisane "ilość nastrzyków" bądź "ml w jednym nastrzyku" powinno się pojawić dodatkowo "na kg mięsa". Tak jak jest to zrobione w wersji angielskiej tej tabeli......Wtedy ta tabela byłaby bardziej zrozumiała dla początkujących - i jednoznaczna.... Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 29 Listopada 2010 Jeśli chodzi o tabelę Dziadka to ja jeszcze nie wiem dlaczego dla danego dnia są dwa "słupki" z danymi ... (więcej i mniej mieszanki), słone i bardziej słone ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 29 Listopada 2010 Bo są u każdego obywatela różne odczucia słoności, musisz sam się określić i wybrać. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 29 Listopada 2010 Masz tolerancję możesz dać więcej albo mniej.Ja i tak robię solankę o 2% słabszą od polecanej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 29 Listopada 2010 No i wszystko jasne, dziękuję :blush: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 29 Listopada 2010 Ja i tak robię solankę o 2% słabszą od polecanej. Polecanej, której dawki :rolleyes: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 29 Listopada 2010 Coś taki dociekliwy :grin: .Od tej najniższej. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 29 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 29 Listopada 2010 Do boczku pieczonego w wędzarce zaraz po uwędzeniu - stosuję niższą dawkę peklosoli i zmniejszam ją jeszcze o 10%, a ilość wody zwiększam o 10%. :tongue: Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga1009 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witam.Tylko się nie śmiejcie - dopiero zaczynam. W piątek kupuję mięso.Co to jest Peklosól , to samo co sól peklująca?)I czy każda ma taki sam skład. Kupiłam taką sól i tam jest, że 50g. na 2,5 kg mięsa.To jak zastosuję tabelę "Dziadka" to tego nie da się zjeść.Bardzo proszę o odpowiedz i przepraszam jeśli nie w tym miejscu moje pytanie.Pozdrawiam.Aga Cytuj Aga Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witaj :clap: :grin: Peklosól i sól peklująca to to samo . Zastosuj tabelę Dziadka. Ps. Dziadek bierz rowerek między nogi i pomóż Naszej Koleżance w potrzebie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aga1009 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Witaj :clap: :grin: Peklosól i sól peklująca to to samo . Zastosuj tabelę Dziadka. Ps. Dziadek bierz rowerek między nogi i pomóż Naszej Koleżance w potrzebie. Wielkie dzięki. Dało się zauważyć , że dużo kurpiaków na forum.) Jak już coś uwędzę pochwalę się czy pies smakował czy ja.) Cytuj Aga Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 29 Sierpnia 2011 Witam, mam do zapeklowania 15 kg szynek i boczków. Czy stężenie 0,5kg peklosoli na 5 litrów w założeniu peklowania przez 6 dni wystarczy? Prosiłbym o szybką odpowiedź.... dzięki Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=971&Itemid=4dosyć przydatna rzecz Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zico, dzięki wielkie, miałem kiedyś coś podobnego, ale szczerze mówiąc gdzieś mi wcięło .... a teraz o tym nie pamiętałem .... dzięki za przypomnienie ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Kupiłam taką sól i tam jest, że 50g. na 2,5 kg mięsa. To jak zastosuję tabelę "Dziadka" to tego nie da się zjeść.Dawkowanie peklosoli podane przez producenta dotyczy peklowania suchego (kiełbasy). Jak widać, jest to 20g peklosoli na 1kg mięsa. Możesz spokojnie zastąpić połowę peklosoli solą i wtedy torebka peklosoli starczy na 5kg mięsa. Tabela Dziadka podaje stężenia roztworu peklującego (solanki) przy peklowaniu mokrym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Witam, mam do zapeklowania 15 kg szynek i boczków. Czy stężenie 0,5kg peklosoli na 5 litrów w założeniu peklowania przez 6 dni wystarczy? Czy 5 litrów wody, to trochę nie za mało na tę ilość mięsa??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Aga standard to 0,4l na kg mięsa ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Aga standard to 0,4l na kg mięsa ... właśnie to delikatnie chciałam zasugerować (nie mówiąc wprost), tylko dać trochę do myślenia,przecież ciągle o tym się mówi. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Aga standard to 0,4l na kg mięsa To zależy też ,którą metodę przyjmiemy.Jeśli Dziadka to zgoda ,ale jeśli Szczepana to będzie to 1l solanki/1kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Arek temat to "Peklowanie mokre - tabela" widziałeś na forum inną tabelę peklowania mokrego niż Dziadkowa .... ? Ja nie widziałem ..... Na stronie Mira też jest kalkulator peklowania zdecydowanie "mniej słony" od tabeli Dziadka (dla mnie też jest przy słona) i tam również ilość solanki to 0,4l na kg .... ..... w dołączonym wyżej przez Pawła kalkulatorze też ustawienie standardowe to od 0,38 do 0,42l na kg w zależności od metody tam co prawda można to zmieniać w pewnym zakresie ale standardowo otwiera sie z takimi wartościami .... PSNie mówię o kalkulatorach ..... soleniu ryb ..... etc .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Arek temat to "Peklowanie mokre - tabela" widziałeś na forum inną tabelę peklowania mokrego niż Dziadkowa A ja widziałem.Nie było to podane w formie tabeli ,ale było.Spytaj Zbója z czego korzysta.Nie napisałem tego żeby się tu sprzeczać a tylko po to żeby był pełen ogląd na różne metody peklowania.Może ktoś będzie zainteresowany iinną metodą jak nie będzie mógł tą ilością soklanki pokryć mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 arkadiusz, wszystko wtedy zależy od rodzaju użytego naczynia, kształtu i wielkości ... jeśli uda się dobrać odpowiednie to z "pokryciem" mięska nie będzie problemu ... ale fakt, faktem, że można nie mieć odpowiedniego, więc wtedy trzeba innych sposobów się łapać ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 31 Sierpnia 2011 ale fakt, faktem, że można nie mieć odpowiedniego, więc wtedy trzeba innych sposobów się łapać ... I po to napisałem,żeby inni wiedzieli jak sobie poradzić w razie czego.Są jeszcze inne sposoby ,ale nie będę zaśmiecał. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 9 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Października 2011 Jutro zamierzam zapeklować na 6dni /sobota wędzenie / 8kg mięska 3szt.szynki ,3szt. boczku i karkówke waga 1-1,2 kg.każda szt. Czy stosując tabelę Dziadka potrzebuję 3,2l wody i 416g peklosoli .Nastrzyk wykonać mam na początku czy w trakcie peklowania 1x 84ml tą samą solanką czy zrobić swieżą jesli trzeba nastrzyknąć póżniej.Wolę się upewnić niż znowu wywalić pare kilo mięska .Pierwszy raz będę peklować z WB ,w życiu drugi raz /ale niestety nie udało się . Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-179121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.