Skocz do zawartości

Peklowanie mokre - tabela


Rekomendowane odpowiedzi

Rozpatrując to w aspekcie prowadzonych na forum peklowań przez zadymiaczy, to nie. Myślę, iż obejdzie się nawet bez moczenia (w zależności, jaki próg słoności tolerujesz) .

Jednak od strony fizyko-chemicznej, podczas pierwszych 6-7 dni peklowania mokrego, zachodzi intensywna wymiana soków miesnych na sól, która wskutek różnicy ciśnień wypiera je z mięsa. Proces jest odwracalny, ale dopiero po 7-9 dniach.

Możesz trochę obniżyć stężenie soli, pamietając o złotej zasadzie, iż stężenie solanki jest takie, jaką ilośc soli do jej stworzenia użyliśmy.

Nie wiem, czy będziesz nastrzykiwał, czy nie. To także jest bardzo ważne.

Ilość solanki powinna zamknąć sie w granicach 40-45% w stosunku do wagi peklowanego mięsa. W tym przypadku - ok. 3,6-4,0 l.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-92412
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mam drobną uwagę do tabeli mokrego peklowania.

Zazwyczaj korzystają z niej początkujący zadymiacze (zaawansowani i tak sobie poradzą , bo czują już to wszystko) i dlatego wydaje mi sie , że należałoby w niej dodać małą uwagę.

Mianowicie w tabeli, tam gdzie jest napisane "ilość nastrzyków" bądź "ml w jednym nastrzyku" powinno się pojawić dodatkowo "na kg mięsa". Tak jak jest to zrobione w wersji angielskiej tej tabeli......

Wtedy ta tabela byłaby bardziej zrozumiała dla początkujących - i jednoznaczna....

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134397
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o tabelę Dziadka to ja jeszcze nie wiem dlaczego dla danego dnia są dwa "słupki" z danymi ... (więcej i mniej mieszanki), słone i bardziej słone ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134398
Udostępnij na innych stronach

Masz tolerancję możesz dać więcej albo mniej.Ja i tak robię solankę o 2% słabszą od polecanej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134400
Udostępnij na innych stronach

Coś taki dociekliwy :grin: .Od tej najniższej. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134412
Udostępnij na innych stronach

Do boczku pieczonego w wędzarce zaraz po uwędzeniu - stosuję niższą dawkę peklosoli i zmniejszam ją jeszcze o 10%, a ilość wody zwiększam o 10%. :tongue:
My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-134437
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witam.

Tylko się nie śmiejcie - dopiero zaczynam. :) W piątek kupuję mięso.

Co to jest Peklosól , to samo co sól peklująca?:))I czy każda ma taki sam skład. Kupiłam taką sól i tam jest, że 50g. na 2,5 kg mięsa.

To jak zastosuję tabelę "Dziadka" to tego nie da się zjeść.:)

Bardzo proszę o odpowiedz i przepraszam jeśli nie w tym miejscu moje pytanie.

Pozdrawiam.

Aga

Aga
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171490
Udostępnij na innych stronach

Witaj :clap:

 

:grin: Peklosól i sól peklująca to to samo . Zastosuj tabelę Dziadka.

 

 

Ps. Dziadek bierz rowerek między nogi i pomóż Naszej Koleżance w potrzebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171492
Udostępnij na innych stronach

Witaj :clap:

 

:grin: Peklosól i sól peklująca to to samo . Zastosuj tabelę Dziadka.

 

 

Ps. Dziadek bierz rowerek między nogi i pomóż Naszej Koleżance w potrzebie.

Wielkie dzięki. Dało się zauważyć , że dużo kurpiaków na forum.:))

Jak już coś uwędzę pochwalę się czy pies smakował czy ja.:))

Aga
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-171498
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Witam, mam do zapeklowania 15 kg szynek i boczków. Czy stężenie 0,5kg peklosoli na 5 litrów w założeniu peklowania przez 6 dni wystarczy? Prosiłbym o szybką odpowiedź.... dzięki ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173241
Udostępnij na innych stronach

Zico, dzięki wielkie, miałem kiedyś coś podobnego, ale szczerze mówiąc gdzieś mi wcięło .... a teraz o tym nie pamiętałem .... dzięki za przypomnienie ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173284
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam taką sól i tam jest, że 50g. na 2,5 kg mięsa.

To jak zastosuję tabelę "Dziadka" to tego nie da się zjeść.:)

Dawkowanie peklosoli podane przez producenta dotyczy peklowania suchego (kiełbasy). Jak widać, jest to 20g peklosoli na 1kg mięsa. Możesz spokojnie zastąpić połowę peklosoli solą i wtedy torebka peklosoli starczy na 5kg mięsa.

Tabela Dziadka podaje stężenia roztworu peklującego (solanki) przy peklowaniu mokrym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173530
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam do zapeklowania 15 kg szynek i boczków. Czy stężenie 0,5kg peklosoli na 5 litrów w założeniu peklowania przez 6 dni wystarczy?

Czy 5 litrów wody, to trochę nie za mało na tę ilość mięsa???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173550
Udostępnij na innych stronach

Aga standard to 0,4l na kg mięsa ...

właśnie to delikatnie chciałam zasugerować (nie mówiąc wprost), tylko dać trochę do myślenia,przecież ciągle o tym się mówi. :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173556
Udostępnij na innych stronach

Aga standard to 0,4l na kg mięsa

To zależy też ,którą metodę przyjmiemy.Jeśli Dziadka to zgoda ,ale jeśli Szczepana to będzie to 1l solanki/1kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173557
Udostępnij na innych stronach

Arek temat to "Peklowanie mokre - tabela" widziałeś na forum inną tabelę peklowania mokrego niż Dziadkowa .... ?

Ja nie widziałem ..... :(

Na stronie Mira też jest kalkulator peklowania zdecydowanie "mniej słony" od tabeli Dziadka (dla mnie też jest przy słona) i tam również ilość solanki to 0,4l na kg .... ;) ..... w dołączonym wyżej przez Pawła kalkulatorze też ustawienie standardowe to od 0,38 do 0,42l na kg w zależności od metody tam co prawda można to zmieniać w pewnym zakresie ale standardowo otwiera sie z takimi wartościami ....

 

PS

Nie mówię o kalkulatorach ..... soleniu ryb ..... etc ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173559
Udostępnij na innych stronach

Arek temat to "Peklowanie mokre - tabela" widziałeś na forum inną tabelę peklowania mokrego niż Dziadkowa

A ja widziałem.Nie było to podane w formie tabeli ,ale było.Spytaj Zbója z czego korzysta.Nie napisałem tego żeby się tu sprzeczać a tylko po to żeby był pełen ogląd na różne metody peklowania.Może ktoś będzie zainteresowany iinną metodą jak nie będzie mógł tą ilością soklanki pokryć mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173567
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, wszystko wtedy zależy od rodzaju użytego naczynia, kształtu i wielkości ... jeśli uda się dobrać odpowiednie to z "pokryciem" mięska nie będzie problemu ... ale fakt, faktem, że można nie mieć odpowiedniego, więc wtedy trzeba innych sposobów się łapać ... :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173584
Udostępnij na innych stronach

ale fakt, faktem, że można nie mieć odpowiedniego, więc wtedy trzeba innych sposobów się łapać ...

I po to napisałem,żeby inni wiedzieli jak sobie poradzić w razie czego.Są jeszcze inne sposoby ,ale nie będę zaśmiecał.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-173585
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Jutro zamierzam zapeklować na 6dni /sobota wędzenie / 8kg mięska 3szt.szynki ,3szt. boczku i karkówke waga 1-1,2 kg.każda szt. Czy stosując tabelę Dziadka potrzebuję 3,2l wody i 416g peklosoli .Nastrzyk wykonać mam na początku czy w trakcie peklowania 1x 84ml tą samą solanką czy zrobić swieżą jesli trzeba nastrzyknąć póżniej.Wolę się upewnić niż znowu wywalić pare kilo mięska .Pierwszy raz będę peklować z WB ,w życiu drugi raz /ale niestety nie udało się :(.
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/page/6/#findComment-179121
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.