ziezielony Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 7 Lutego 2018 Pepe, zimowości nie unikniesz, co by nie gadać to jednak "biała" Sympatyczna dla oczu, bez względu na porę roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-587961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zachciało mi się śledzików, uwędziłem 40 szt, do zdjęcia została mała kupka . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-589287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zachciało mi się śledzików, uwędziłem 40 szt, do zdjęcia została mała kupka . Załączone miniatury Piotrek robię to w miarę często , wiem jak smakują ... po prostu łapy lizać . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-589310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Mimo wielkiego upału zachciało mi się salcesonu . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Mimo wielkiego upału zachciało mi się salcesonu . Upał jest tylko na dworze ...... w domciu trochę chłodniej .... chyba . Ja po niedzieli robię kiełbasę , nie czekam aż się ochłodzi , bo z głodu padnę . Smacznego Piotrek Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Ładny cwaniak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Dzięki Panowie, salceson nawet smaczny mimo kątnic, które capiły bardzo . Moczyłem je 15 godzin często zmieniając wodę, a i tak miały zapach do tej pory nie spotykany, dodają jakiegoś konserwantu czy cóś?Farsz to dwa półłebki, jedna golonka tylna,trzy ozory wp, pół kg łopatki.Przyprawy to pieprz 2,5g/kg , 4g/kg kminku , 3g/kg czosnku - następnym razem dam go więcej. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Super wyrób! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Piotrek bardzo fajny wyrób, smakowicie wygląda. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Przekrój ładniutki. No i brawo za determinację mimo upałów. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Ładne wykonanie. Narobiłeś mi smaku na salceson! Nie żałuj czosnku! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 5 Sierpnia 2018 Mimo wielkiego upału zachciało mi się salcesonu . Jeść trzeba Piotrku Bardzo ładny wyrób Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 29 Października 2018 Żonie nie chciało się piec chleba, to musiałem sam .Ja w przeciwieństwie do żony piekę chleby bochenkowe mieszane tz.Mąka pszenna chlebowa typ 720 - 1kg.Mąka żytnia razowa typ 2000 - 0,5kg.Zakwas żytni - około 0,5kg.Drożdże - 50g.Sól - jedna łyżka.Olej rzepakowy - 7 łyżek.Chleb zjadamy we dwoje przez pięć dni (można by dłużej, bo ciągle zjadliwy) ale brakuje, ostatnio musiałem piec go trzy razy aż żonie znowu się zachciało znowu chleba foremkowego. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 29 Października 2018 Ładny bochenek. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 29 Października 2018 PePe mam pytanie. Co to za kiełbasa obok tej grubej z prawej strony zdjęcia?Mógłbyś podać przepis lub link do niej? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 29 Października 2018 Witt, kiełbasa druga od prawej to kiełbasa DZIADKA pieczona w wędzarni . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 29 Października 2018 Zacna, zresztą jak i inne wyroby Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 29 Października 2018 kiełbasa DZIADKA pieczona w wędzarni Dzięki PePe, bardzo ładnie wygląda chociaż wszystko bardzo ładnie wygląda na tym stole , no i te jelita są cienkie, tak mi się bynajmniej ze zdjęcia wydaje. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 29 Października 2018 To co na stole ,to wkład do wędzarni podczas jednego wędzenia, tylko czas wędzenia różny.Jelita cienkie (kiełbaśnice) kupuję w TESKO, paczkowane po 15 metrów, i zdarzają się czasami różne kalibry. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 2 Marca 2019 Część forumowiczów zrobiła kaszankę, zrobiłem i ja. Tym razem część kaszanki była eksperymentem, na farsz składało się 2kg tłustej łopatki, 1kg podgardla, około 1kg skórek i kg wątroby, kasza jęczmienna gruba 800g, jęczmienna średnia 400g, krew suszona rozwodniona 20% wkładu. Mięsa oprócz wątroby parzyłem do miękkości, wątrobę sparzyłem osobno a wodę wylałem. Do rosołu po sparzeniu mięs włożyłem dwie nowe podkolanówki wypełnione kaszą i gotowałem ok 20 min. Mięsa i skórki zmieliłem na siatce 4 mm a wątrobę pokroiłem na kostkę 5/5 mm. I na tym zakończyłem tamten dzień, następnego dnia chcę kończyć, wsadzam dłoń do miski ze zmielonym mięsem a tam jeden kawał jakby gumy, z wielkim trudem udało mi się porwać na mniejsze kawałki ale one nie nadawały się do wymieszania z kaszą. Wymyśliłem że włożę do piekarnika ustawionego na 80st na okres 15 min ale to nic nie dało, żona mówi dawaj na patelnie, podlała trochę wody i intensywnie mieszając doprowadziła do rozdrobnienia masy mięsnej, uuuf udało się , a już myślałem że zamiast kaszanki trzeba będzie zrobić leberkę .Zapomniałem dopisać że do farszu dodałe również 7 sporych główek cebuli zeszklonej na smalcu i zmielonej razem z mięsem.Po wymieszaniu wszystkich składników odłożyłem ok 2 kg farszu do którego dodałem sporą garść pokrojonej suszonej podwędzanej SLIWKI. Po nabiciu w kiełbaśnice, poprosiłem lubą żeby sparzyła w rosole do którego dolałem wody powiązane w pęta batony, i tak zrobiła, tylko ja głupi nie powiedziałem że trzeba po sparzeniu zanurzyć batony w gorącej wodzie celem zmycia tłuszczu z powierzchni .Kaszanka b smaczna a to ze śliwką na pewno będzie robiona nie raz . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 2 Marca 2019 dodałem sporą garść pokrojonej suszonej podwędzanej SLIWKI. Ciekawy eksperyment z tą śliwką Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 2 Marca 2019 tylko ja głupi nie powiedziałem że trzeba po sparzeniu zanurzyć batony w gorącej wodzie celem zmycia tłuszczu Piotrek , nie kombinuj z ciepłą wodą bo zrobisz z kaszanki bigos sparzone batony kaszanki wkładaj do zimnej wody i załatwiasz dwie sprawy ....... schładzasz batony a tłuszcz osiądzie na ściankach naczynia i po kłopocie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 2 Marca 2019 Piękny żużel, bardzo mnie ciekawi jak smakuje ze śliwką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 3 Marca 2019 PePe, interesujący konstrukt z tą śliwką... Trzeba kupić kaszanę, na patelnię i dodać śliwki... choć rąbek może uchwycę ze smaku.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 3 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 3 Marca 2019 Pomysł na śliwkę w kaszance wziął się z tego że ilekroć robiłem na śniadanie kaszankę z patelni z dodatkiem cebulki, to żona wołała: a nie zapomnij dodać jabłuszka . No to pomyślałem, a dlaczego by nie dodać do kaszanki zjadanej na zimno z ręki właśnie suszonej śliwki, tym bardziej że zjadaną na zimno kaszankę - wędzę w letnim dymie, jak dla mnie jest wspaniała .Aby nie być gołosłownym, to od poniedziałku na każde śniadanie i kolaćję zajadałem się kaszanką, dzisiaj na śniadanie żona zrobiła kanapki z k. Krakowską, na pytanie "a kaszanka gdzie?" - zamroziłam . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.