Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 181
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zachciało mi się śledzików, uwędziłem 40 szt, do zdjęcia została mała kupka :) . Załączone miniatury

 

Piotrek robię to w miarę często ,  wiem jak smakują ... po prostu  łapy lizać . :thumbsup::clap::)   

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-589310
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

 

 

Mimo wielkiego upału zachciało mi się salcesonu ;) .

 

 Upał jest tylko na dworze ...... w domciu trochę chłodniej .... chyba . :)    Ja po niedzieli robię kiełbasę , nie czekam aż się ochłodzi , bo z głodu padnę . :D

 

 Smacznego Piotrek

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603851
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie, salceson nawet smaczny mimo kątnic, które capiły bardzo :( . Moczyłem je 15 godzin często zmieniając wodę, a i tak miały zapach do tej pory nie spotykany, dodają jakiegoś konserwantu czy cóś?

Farsz to dwa półłebki, jedna golonka tylna,trzy ozory wp, pół kg łopatki.

Przyprawy to pieprz 2,5g/kg , 4g/kg kminku , 3g/kg czosnku - następnym razem dam go więcej.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603856
Udostępnij na innych stronach

Piotrek bardzo fajny wyrób, smakowicie wygląda. Pozdrawiam serdecznie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603867
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mimo wielkiego upału zachciało mi się salcesonu .

 

Jeść trzeba Piotrku  :)

Bardzo ładny wyrób  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-603887
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

post-40896-0-41814600-1540816829_thumb.jpgŻonie nie chciało się piec chleba, to musiałem sam ;) .

Ja w przeciwieństwie do żony piekę chleby bochenkowe mieszane tz.

Mąka pszenna chlebowa typ 720 - 1kg.

Mąka żytnia razowa typ 2000 - 0,5kg.

Zakwas żytni - około 0,5kg.

Drożdże - 50g.

Sól - jedna łyżka.

Olej rzepakowy - 7 łyżek.

Chleb zjadamy we dwoje przez pięć dni (można by dłużej, bo ciągle zjadliwy) ale brakuje, ostatnio musiałem piec go trzy razy aż żonie znowu się zachciało znowu chleba foremkowego. :D

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611316
Udostępnij na innych stronach

PePe mam pytanie. Co to za kiełbasa obok tej grubej z prawej  strony zdjęcia?

Mógłbyś podać przepis lub link do niej?

post-40896-0-47381700-1419013598.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611324
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa DZIADKA pieczona w wędzarni
 

Dzięki PePe, bardzo ładnie wygląda :thumbsup: chociaż wszystko bardzo ładnie wygląda na tym stole :thumbsup: , no i te jelita są cienkie, tak mi się bynajmniej ze zdjęcia wydaje.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611336
Udostępnij na innych stronach

To co na stole ,to wkład do wędzarni podczas jednego wędzenia, tylko czas wędzenia różny.

Jelita cienkie (kiełbaśnice) kupuję w TESKO, paczkowane po 15 metrów, i zdarzają się czasami różne kalibry.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-611351
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Część forumowiczów zrobiła kaszankę, zrobiłem i ja. ;)  Tym razem część kaszanki była eksperymentem, na farsz składało się 2kg tłustej łopatki, 1kg podgardla, około 1kg skórek i kg wątroby, kasza jęczmienna gruba 800g, jęczmienna średnia 400g, krew suszona rozwodniona 20% wkładu. Mięsa oprócz wątroby parzyłem do miękkości, wątrobę sparzyłem osobno a wodę wylałem. Do rosołu po sparzeniu mięs włożyłem dwie nowe podkolanówki wypełnione kaszą i gotowałem ok 20 min. Mięsa i skórki zmieliłem na siatce 4 mm a wątrobę pokroiłem na kostkę 5/5 mm. I na tym zakończyłem tamten dzień, następnego dnia chcę kończyć, wsadzam dłoń do miski ze zmielonym mięsem a tam jeden kawał jakby gumy, z wielkim trudem udało mi się porwać na mniejsze kawałki ale one nie nadawały się do wymieszania z kaszą. Wymyśliłem że włożę do piekarnika ustawionego na 80st na okres 15 min ale to nic nie dało, żona mówi dawaj na patelnie, podlała trochę wody i intensywnie mieszając doprowadziła do rozdrobnienia masy mięsnej, uuuf udało się , a już myślałem że zamiast kaszanki trzeba będzie zrobić leberkę :D .Zapomniałem dopisać że do farszu dodałe również 7 sporych główek cebuli zeszklonej na smalcu i zmielonej razem z mięsem.Po wymieszaniu wszystkich składników odłożyłem ok 2 kg farszu do którego dodałem sporą garść pokrojonej suszonej podwędzanej SLIWKI. Po nabiciu w kiełbaśnice, poprosiłem lubą żeby sparzyła w rosole do którego dolałem wody powiązane w pęta batony, i tak zrobiła, tylko ja głupi nie powiedziałem że trzeba po sparzeniu zanurzyć batony w gorącej wodzie celem zmycia tłuszczu z powierzchni .

Kaszanka b smaczna a to ze śliwką na pewno będzie robiona nie raz :) .

post-40896-0-36716000-1551551541_thumb.jpg

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625299
Udostępnij na innych stronach

 

 

dodałem sporą garść pokrojonej suszonej podwędzanej SLIWKI.

Ciekawy eksperyment z tą śliwką   :thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625300
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko ja głupi nie powiedziałem że trzeba po sparzeniu zanurzyć batony w gorącej wodzie celem zmycia tłuszczu

 

Piotrek ,  nie kombinuj z ciepłą wodą  bo zrobisz z kaszanki bigos :D  sparzone batony kaszanki wkładaj do zimnej wody i załatwiasz dwie sprawy ....... schładzasz  batony a tłuszcz osiądzie na ściankach naczynia i po kłopocie . :D

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625303
Udostępnij na innych stronach

Pomysł na śliwkę w kaszance wziął się z tego że ilekroć robiłem na śniadanie kaszankę z patelni z dodatkiem cebulki, to żona wołała: a nie zapomnij dodać jabłuszka ;)  :) . No to pomyślałem, a dlaczego by nie dodać do kaszanki zjadanej na zimno z ręki właśnie suszonej śliwki, tym bardziej że zjadaną na zimno kaszankę - wędzę w letnim dymie, jak dla mnie jest wspaniała :D .

Aby nie być gołosłownym, to od poniedziałku na każde śniadanie i kolaćję zajadałem się kaszanką, dzisiaj na śniadanie żona zrobiła kanapki z k. Krakowską, na pytanie "a kaszanka gdzie?" - zamroziłam :mad: .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7092-wyroby-pepe/page/7/#findComment-625439
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.