DZIADEK Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Września 2012 Ktoś kiedyś prosił . Białko sojowe jednak nadawało im specyficzny smak . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Września 2012 DZIADKU, a czy masz jakąś propozycję zastąpienia w tej recepturze białka? :rolleyes: - sądzę że sporo osób chętnie skorzysta Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Września 2012 Trzeba użyć coś takiego co by rozluźniło strukturę mięsa po smażeniu by nie była ścisła. Właśnie to białko niemięsne sojowe, nadawało ten specyficzny smak i konsystencję hamburgerom . Wyjaśniam że automatycznie były formowane takie krążki i przechodziły przez tunel zamrażania i były pakowane w kartony zamrożone i takie były sprzedawane . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Września 2012 Przecież hamburgery są takie niezdrowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Września 2012 Przecież hamburgery są takie niezdrowe ...a nic mądrzejszego nie szło napisać??? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Września 2012 A kotlety mielone są zdrowe - to to samo jest . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2012 Przecież kiełbasa , to kiełbasa .... przecież hamburgery z budki, to to samo, co Mc Donalds.... Wyrób węlin sposobem domowym ,a hamburgery, to chyba odległe tematy ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Września 2012 aztec, coś kolego źle pojmujesz.... my tu mamy na myśli hamburgery z mięsa a nie odpady w sieciach fastfoodowych.... zobacz do receptury podanej przez DZIADKA.... - problemem jedynie pozostało białko, ale i to jest niczym w porównaniu ze wszystkim co oferują te pseudo kotlety z Mc itp..... reasumując hamburger domowy to po prostu kotlet mielony w bułce...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aztec Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Września 2012 reasumując hamburger domowy to po prostu kotlet mielony w bułce...... Nie mylmy pojęć i przepisów... kotlet mielony, to za nic w świecie to coś z czym mamy do czynienia w przypadku hamburgera, ... no chyba, że przepisy branżowe mówią inaczej, ale nie wydaje mnie się ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2012 DZIADEK, płaczę od cebuli aktualnie, więc przepis obaczę za jakiś czas ale bardzo fajnie, że to wrzuciłeś.. szczerze powiedziawszy nie sądziłem, że istnieją jakieś stare receptury czy normy dla obecnych poczciwych zapychaczy arterii własna niewiedza często zadziwia.. ajt aztec? Trzeba użyć coś takiego co by rozluźniło strukturę mięsa po smażeniu by nie była ścisła. Właśnie to białko niemięsne sojowe, nadawało ten specyficzny smak i konsystencję hamburgerom .co do konsystencji to polecam po prostu (w domu!) robić sobie lekko niedosmażone (krwiste) hamburgery mielona wołowina + przyprawy.. a mięsko jest soczyste i mięciutkie (testowałem już na pierwszej krzyżowej, rostbefie i udźcu - za każdym razem efekt zadowalający) Ten posmak białka sojowego jest mi niestety obcy a może nie wiem, że jadłem i mi smakował? :grin: aztec, przepisów i sposobów na hamburgera jest co najmniej tyle co na kotleta mielonego z pewnością niektóre się pokrywają.. uwierz, że hamburger, w którym jest 'kotlet' mniej przypominający płaski fabryczny dekielek a bardziej mielonego jest lepszy soczysty, aromatyczny.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2012 Produkcja hamburgerów należała do jednej z najtrudniejszych .ze względu na badania . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2012 hamburger, w którym jest 'kotlet' mniej przypominający płaski fabryczny dekielek a bardziej mielonego jest lepszy soczysty, aromatyczny.. Pozdrawiam Słuszna racja Panie Boczku, bo to jest właśnie prawdziwy Hamburger najbliższy oryginału. Hamburger jako potrawa i jako słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. hamburger steak), kotleta z siekanej wołowiny wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez imigrantów z Niemiec. Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Września 2012 aztec, czy przeczytałeś podane przez DZIADKA skany? - czy widzisz tam coś (poza tym nieszczęsnym białkiem które chcielibyśmy zastąpić) co zawierają obecne "hamburgery"?... - powiem więcej.... w obecnych to nawet już mięsa nie ma :tongue: tak więc nie dyskredytujmy jakiejś potrawy tylko za nazwę.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Września 2012 Ogólnie rzecz biorąc.. jakość mięsa w niektórych sieciach na prawdę się poprawiła dajmy na to BK.. jestem skłonny uwierzyć, że to co jem to faktycznie zgrillowana wołowina.. z jakiej części, jakiej jakości - zonk.. przemrożona, przepieczona - bez sosu byłaby sucha jak wiór hehe inaczej nie mogą ze względu na ryzyko zatruć.McD ma swoje 'mystery meat' i to już jest nie wiadomo co.. w barze przy drodze, czy w jakiejś budce można zaobserwować COŚ co w ogóle nie przypomina mięsa.. smakiem, konsystencją, wyglądem.. raczej teksturę zmieloną z wypełniaczem białkowym z dziwnymi przyprawami :mellow: Co jest gorsze? że masowe sieci podają ludziom jedzenie niskiej jakości czy to, że ludzie chętnie to jedzą? :wink: gdyby.. GDYBY.. jakaś sieć dostosowała się w pełni do tego co DZIADEK nam pokazał w tym temacie, myślę.. wiem że sukcesu by nie odniosła.. być może mały, lokalny - ale czas budowania imperiów żywienia minął.. pozostaje uświadamianie ludzi, że mogą w domu, z własnym nakładem pracy acz przy DUŻO niższych kosztach, zrobić coś o wiele lepszego Ich dzieci na pewno byłyby zdrowsze. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Września 2012 co zawierają obecne "hamburgery"?... - powiem więcej.... w obecnych to nawet już mięsa nie maMoim skromnym zdaniem największą bolączką (poza chemią) - ze zdrowotnego punktu widzenia - współczesnych, fast foodowych potraw są tłuszcze trans, na których smaży się te cuda. To jest dopiero trucizna :devil: Hamburger zrobiony w domu, z mięsem wg receptury powyższej, jest nie tylko dobry ale i zdrowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Września 2012 Podałem recepturę proces produkcji i wymagania jakościowe. Wszystko jasne powinno być a jednak,niektórzy jak usłyszą hamburger to kojarzą jego nie wiadomo z czym. W latach 80- tych robiono się tego bardzo dużo. Najlepsze były wieprzowo -wołowe. W warunkach domowych możemy białko,częściowo zastąpić mięsem i bułką tartą .Kto będzie chciał mieć hamburgery bułkowo- mięsne, to może sypnąć tej bułki więcej. Cała sztuka polega na formowaniu . Należy zrobić sobie taką formę lub robić tak jak ciasto na pierogi - szklanką lub czymś innym. Jak sama nazwa mówi są to hamburgery barowe .Więc musiały być zamrażane by zachować długi okres przydatności do spożycia. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Września 2012 Dziadku , jeśli można wtrącić...Robiłam ''hamburgery''drobiowe (mięsko z fileta na sitku 8 mm) sól , pieprz i łyżka mąki ziemniaczanej... :blush: i wykrawałam kubkiem , takim żeby średnica do bułki pasowała :wink: W bułce tartej ''obtaczałam'' przed smażeniem :thumbsup: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Września 2012 Ja tam wolę polskiego mielonego prosto z patelni z bułką kajzerką i ogórkiem małosolnym lub kiszonym :thumbsup: .A z resztą czym ten hamburger różni się od mielonego .Tylko tym ,że w mielonym są surowe jajka a w hamburgerze ich nie ma.Ot cała różnica. :grin: burgerze nie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Września 2012 Rozdrabnianie na najmniejszych oczkach najlepiej 2 razem z bulka moczona w mleku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Września 2012 Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Tyle to ja mogę wyczytać w wikipedi Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Września 2012 Kupiłem kiedyś hamburgery w lidlu, i dopiero w domu zauważyłem że opakowanie ma małą wadę zgrzewu, i nie jest szczelne. Zaryzykowałem i je usmażyłem (a co pies też coś musi jeść), już w czasie smażenia miały jakiś taki "inny" zapach, po usmażeniu skosztowałem... mielony karton, doprawiony papierem toaletowym, z delikatną nutką zużytego oleju silnikowego i nafty (dosłownie dało się wyczuć taki posmak) :grin: . Pies powąchał i nawet nie skosztował hamburgerów :lol: Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że przemysłowe hamburgery nie mają nic wspólnego z mięsem, nie dało się w nich wyczuć żadnego posmaku, ani zapachu żadnej ze znanych mi jadalnych substancji, a to coś z czego są zrobione, nasączone jest jakimiś substancjami smakowymi i zapachowymi, i musi być szczelnie zamknięte żeby nie wyparował smak i zapach mięsa :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Września 2012 Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Tyle to ja mogę wyczytać w wikipediTo przynajmniej wiesz co to jest hamburger i nie słuchasz głupot że hamburger to jest to g....no w MC Donaldsi płaskie jak deska i bez żadnego smaku, które trzeba polewać różnymi świństwami aby dało się zjeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-239230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2012 Zrobiłem hamburgery wieprzowe wg powyżej receptury z jedną modyfikacją, że cebulę suszoną zastąpiłem świeżą. Bardzo łatwo się je formuje. Można zrobić 0,5 cm placki i nie rozlatują się. Smak bardzo ok. Dzięki za przepis :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-246840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Października 2012 Może nie koniecznie na tym forum ale przeważnie hamburgery kojarzą się nie tylko z mięsem ale i z bułką w której to mięso się mieści i tu moje pytanie, bo może przegapiłem, jest tu przepis na takowe bułki? Dodam jeszcze, że chodzi mi o przepis na taką miękką bułkę chociaż może moje wyobrażenie jest mylne i te hamburgery powinny być podawane w bułkach zwykłych, takich jak z przepisu Bułki starej daty. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-246848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 22 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Lutego 2013 Wiem, że porządnie odkopuję temat. Jednak na jego początku był problem z białkiem sojowym. Jeśli nie jest ono niezdrowe (a raczej jest odwrotnie), a jedynym problemem było niedostępność owego, pod poniższym linkiem można je znaleźć Jednak niech fachowcy ocenią, czy ten składnik nadaje się do zdrowego wyrobu hamburgerów http://allegro.pl/bialko-sojowe-koncentrat-bialka-sojowego-1kg-i3042491331.html Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7296-hamburgery-receptury/#findComment-269988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.