Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Podam przepis jak przetłumaczę.
 

 

Dzięki Redzed za przepisy ''inowacje- kiełbasiane'' :clap:  :clap: , napewno wypróbuję, bo z opisu już smakują. :thumbsup:

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-563581
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na jakim sitku mieliłeś mięso ?

Czy skórki z udek także używałeś ?

Parzona i grillowana jak poprzednia czy tylko grillowana ?

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-565214
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Perszing, sorry ze nie odezwałem sie wcześniej ale bylem poza forum przez cały wrzesień.  Zmieliłem przez sitko 7mm, nie parzyłem, chociaż tez można.  Mieso z udek bez kości i było tam mala ilość skorek, ale skorki są OK.  Cieszę się ze polubiłeś tą kiełbaskę.  Gościliśmy przeszło 20 osób i miałem na grillu 3 inne kiełbasy.  Właśnie ten kurczak był najpopularniejszy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570287
Udostępnij na innych stronach

post-52694-0-75518600-1507570774_thumb.jpg

 

Kiełbasa Dożynkowa

Dzisiaj w Kanadzie Thanksgiving Day, (Święto Dziękczynienia).  Święto coś jak polskie dożynki, ale obchodzimy trochę inaczej i więcej w stylu amerykańskiego Thanksgiving.  Tradycyjnie na stole obowiązuje pieczony indyk, żurawina, purée ziemniaczane, słodkie ziemniaki zapiekane, ciasta z dyni i inne dania regionalne. I tak było w naszym domu, ale do tego tez zrobiłem kiełbasę indyczo wieprzową, przyprawioną szałwią, gałką, imbirem i cynamonem, właśnie nuty smaku tego święta.  Nieźle wyszło z tym składem przypraw, gościom smakowała.

 

Surowiec
1,5 kg wieprzowina Kl. 1,
2,5 kg wieprzowina  Kl. 2 (ok 40% tłuszczu)
3kg mięso z indyka, Kl. 1
Przyprawy na kg. Surowca
18g peklosul
1,5g glukoza
3g pieprz drobno mielony
3g świeży czosnek
2g szałwia, suszona mielona
0,5g gałka
0,5g imbir
0,3g cynamon
Sposób przygotowania
Mięso peklowane 48h
Jedynka mielona przez sitko 10mm, dwójka przez 4,5
Nadziewanie w jelita 36mm
Osadzanie 3h w temp 18st.
Obsuszanie w wędzarni przez godzien w temp 43st
Wędzenie olchą 2h temp 57st, 1h temp 66st
Parzenie ok 30 minut w 75st, do osiągnięcia temp wewnętrznej 72.

 

post-52694-0-11761000-1507570870_thumb.jpg  post-52694-0-95582000-1507570949_thumb.jpg
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570526
Udostępnij na innych stronach

Nieźle wyszło z tym składem przypraw

To taki skład przypraw trochę jesienny  :D  :thumbsup:  a jak Ci pasuje z tym indykiem ? mam nadzieję, ze Ok

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570528
Udostępnij na innych stronach

Witaj redzed   :) robię wiele wędlin z dodatkiem indyka ,Twój przepis bardzo mnie zaciekawił ale mam obawy co do szałwii i cynamonu są to przyprawy dominujące bardzo intensywne ale chyba zrobię w ilości testowej  :thumbsup: Pozdrawiam 

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570533
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem

 

Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa.  Kto spróbuje będzie zachwycony.  Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D

Składniki na 1kg mięsa: 170g feta,  szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 

3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda.

 

Zrobiłem na próbę 2 kg, bo każdy przyzna że skład jak na kiełbasę "egzotyczny" Co tu dużo gadać, super, zarówno w smaku jak i konsystencji. Warto zrobić większą ilość, jednak brak etapu peklowania budzi moje obawy. Jak sądzicie, czy zrobienie mieszanki 6g soli i 6g peklosoli i zapeklowanie 48h  zabezpieczy mięso?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570618
Udostępnij na innych stronach

To jest rodzaj kiełbasy białej i ją się robi na sali.Zabezpieczy tylko co tak mało jednego i drugiego.12 g/ kg to strasznie mało. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570620
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem .  Feta jest słona  (około 3,3 g soli na 100 g na sera inne źródła podają nawet 4-6 g na 100 g ) a  jest jej sporo na 1 kg mięsa  i większa dawka soli spowoduje "przesolenie".

Ale poczekajmy na opinie pomysłodawcy kiełbaski

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570622
Udostępnij na innych stronach

Arek, robiąc kiełbasę wg. tego przepisu też miałem obawy, ale pomyślałem że nie będę nic zmieniać i słusznie. Ser feta nadrobił wydawałoby się niedobór soli, kiełbasa naprawdę dobra, oczywiście jest to moje zdanie, mój smak.

 

p.s.

widzę, że napisaliśmy z Maćkiem w jednym czasie, mamy to samo zdanie co potwierdza wpływ sera na wyrób :)

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570623
Udostępnij na innych stronach

To taki skład przypraw trochę jesienny a jak Ci pasuje z tym indykiem ? mam nadzieję, ze Ok

 

Mieso z indyka jest świetnym towarzyszem wieprzowiny. Kiełbasa super.

 

 

Jaki byl cel uzycia glukozy w tym skladzie?

 

Nic więcej tylko jako dodatek lekkiej, delikatnej słodkości.  Do wielu kiełbas dodajemy 1g/kg sacharozy.  Glukoza jest 30% mniej słodsza od sacharozy, dlatego 1.5g/kg.

 

 

Witaj redzed robię wiele wędlin z dodatkiem indyka ,Twój przepis bardzo mnie zaciekawił ale mam obawy co do szałwii i cynamonu są to przyprawy dominujące bardzo intensywne ale chyba zrobię w ilości testowej Pozdrawiam

 

Z szałwią tez miałem obawy, ale z przeglądu kilku innych przepisów które ja zawierają, 2g/kg jest najbardziej stosowane.  Z cynamonem tez trzeba uważać, i na pewno te 0,3g/kg to maksimum.  W końcu jak będę robił ta kiełbasę w następnym roku, nic nie będę zmieniał. Smak oczywiście inny ale delikatny i aromatyczny.

 

 

Zrobiłem na próbę 2 kg, bo każdy przyzna że skład jak na kiełbasę "egzotyczny" Co tu dużo gadać, super, zarówno w smaku jak i konsystencji. Warto zrobić większą ilość, jednak brak etapu peklowania budzi moje obawy. Jak sądzicie, czy zrobienie mieszanki 6g soli i 6g peklosoli i zapeklowanie 48h zabezpieczy mięso?

Jak Arkadiusz potwierdził, jest to kiełbasa "biała", czyli surowa przeznaczona na obróbkę cieplną, zabijając szkodliwe patogeny.  Zapewnij tylko ażeby  temp. wewnętrzna dotarła do 74st.

 

Co do soli, do kiełbas tego typu normalnie daję 15-16g/kg soli, znacznie mniej jak do wędzonych.  W tym przypadku moja feta zawiera 12g/kg soli, podsumowując, jest to ok 14g soli w kg. farszu.  Możemy dodać jeszcze 2g gramy soli, ale osobiście zostawiam jak jest. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570717
Udostępnij na innych stronach

Rano nakopałem trochę małży.  Bedzie zupa "clam chowder".

Trzy odmiany: Saxidomus giganteus, Venerupis philippinarum, Protothaca staminea

post-52694-0-05551700-1507826975_thumb.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570820
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rano nakopałem trochę małży.

To one rosną w Twoim ogrodzie ?  :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570822
Udostępnij na innych stronach

radzed wybierz sie kidyś na zlot!

Dziękuję!  Właśnie to moje marzenie! http://www.sherv.net/cm/emoticons/travel/holiday-ticket-smiley-emoticon.png

[Dodano: 13 paź 2017 - 08:16]

 

Rano nakopałem trochę małży.

To one rosną w Twoim ogrodzie ?  :D  

 

Rosną na działce :D Właściwie na plaży, 10 minut od domu.  Najlepsze miejsce mam blisko hodowli gdzie ich tam "sieją".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-570936
Udostępnij na innych stronach

Miała być karkówka surowo dojrzewająca (coppa).  Peklowałem na sucho, 25g/kg peklosoli, 8g/kg grubo mielonego pieprzu, 3g grubo mielonego liścia laurowego.  Po dwunastu dniach poszedłem inną drogą, i zrobiłem baleron parzony w kątnicy.  Mięciutki, smaczniutki! :D

 

post-52694-0-94468900-1508092539_thumb.jpg  post-52694-0-10276700-1508092572_thumb.jpg
 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-571248
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięciutki, smaczniutki!

A skąd ten kolor?

Wędzony? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-571261
Udostępnij na innych stronach

A skąd ten kolor?

POMALOWAL  :clap:  :D  

 

Peklowałem na sucho, 25g/kg peklosoli, 8g/kg grubo mielonego pieprzu, 3g grubo mielonego liścia laurowego.  Po dwunastu dniach poszedłem inną drogą, i zrobiłem baleron parzony w kątnicy.  Mięciutki, smaczniutki!
 

tez w woreczkach prozniowych ??

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-571264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po dwunastu dniach poszedłem inną drogą,
Droga dobrze wybrana  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-571325
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szynka dojrzewająca.  Zrobiona tak jak culatello, tylko zostawiłem skórkę i po peklowaniu wędziłem zimnym dymem 10C 10h.  27g soli morskiej, 3g Cure #2, i czarny pieprz potłuczony. Peklowana 3 tyg. w woreczku strunowym, zaszyta w pęcherzu wieprzowym i dojrzewana 10 miesięcy w 12C, 80% wilgotności. Waga przed peklowaniem 4kg, wczoraj 2,6kg.  Smak wspaniały, mięciutka, rozpływa się w ustach jak masełko. :D  To ze zostawiłem skórę nie była dobra idea. :cry:  Po tym czasie twarda jak podeszwa i było trochę roboty z usunięciem.

 

post-52694-0-89406300-1511410830_thumb.jpg

Szynka w tym temacie to ta po lewej stronie

Ta największa to culatello, które jeszcze wisi w komorze.

Mały fiocco zjedzony w lipcu.

 

post-52694-0-20823300-1511411379_thumb.jpg    post-52694-0-48178800-1511411654_thumb.jpg

Chirurgiczne szycie! :D Miałem małe pęcherze, tak ze trzeba było użyć dwa.

 

post-52694-0-80503600-1511411978_thumb.jpgpost-52694-0-23749200-1511412072_thumb.jpg

Tylko 11 miesięcy i szyneczka gotowa!

 

post-52694-0-15315800-1511412152_thumb.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-576707
Udostępnij na innych stronach

Ładniutka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/23/#findComment-576708
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.