Bagno Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dymogenerator jest tu nie zastąpiony. Nie startuję z paleniska jak mam wędzić na zimno (do 17C) Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz.. bo później skacze temperatura. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Czy wędząc z przerwami wyroby mogą pozostać w wędzarce (Borniaku ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 29 Stycznia 2018 .Teraz taka pogoda i much nie ma ,że mogą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 29 Stycznia 2018 .Teraz taka pogoda i much nie ma ,że mogąDziękuję za szybķą odpowiedź jedna czynność mniej Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Jakoś mnie to nie przekonuje.Jeśli chodzi o nasycenie dymem to sam piszesz że długie wędzenie bez przerw może tak nasycić dymem że wędlina będzie niesmaczna i dlatego robimy takie wędzenie bez przerw w określonym czasie a nie bez końca.Konia z rzędem temu kto rozpozna czy było wędzone ciągle czy z przerwami.Jakie procesy zachodzą w czasie przerwy.? Arkadiusz ,nie wiem gdzie napisalem ,ze wedliny wedzone na zimno przez "dlugi " czas bez przerwy sa niesmaczne??Przerwy w wedzeniu to nie procesy zachodzace w wedlinach,a procesy starej metody konserwacji kielbas i wedlin. Ps.na zimno wedze juz dziesiatki lat, wiem co to jest i nie wdaje sie w dyskusje ,z jakiego powodu ............ chyba wiadomo ? Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 29 Stycznia 2018 (edytowane) Tak się zastanawiam. W końcu Redzed wędzi? i ma z tym kłopot czy Wy.A żeby było zrozumiale nie smiećcie komuś w wątku.Bo wątek Redzeda o wędlinach dojrzewajacych lubię czytać a spory o zimnym wedzeniu niekoniecznie Edytowane 29 Stycznia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Bo ja wiem czy to są spory. To dość ciekawy temat. Czy robić przerwy czy nie koniecznie. Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 1 Lutego 2018 Redzed w swoim poście #210 w którym podajesz przepis na salami Sbriciolona w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.StefanS w temacie Ascorbiniany pisze- " że dawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg" Przymierzam się do salami Sbriciolona i zastanawiam się czy rzeczywiście dodać 3gr/kg izoascorbinianu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) że dawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg"Dopuszczalna dawka askorbinianu to nie 0,2-0,5 g/kg tylko 0,2-0,5 % czyli 0,02-0,05 g/kg masy wyrobu.Zajrzyjcie tutaj.https://www.tuv.com/media/poland/uslugi/systemy_zarzadzania/qafp/zeszyty_bran_owe/2016_5/Wdliny__Wyd__4_z_dnia_18_03_2016doc.pdf Edytowane 1 Lutego 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 1 Lutego 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14950-ascorbiniany/?do=findComment&comment=585975i posty ponizej. Arkadiusz - czy Ty swoje dawki ascorbinianu sodu wazysz w setnych czesciach grama??w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.poniewaz Redzed wojazuje po Swiecie - zanim on sprostuje co moze potrwac to wydaje mi sie ze to typo blad lub przez pomylke podana ilosc na cala mase a nie kg. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 1 Lutego 2018 To np. dla 2kg, chcą użyć askorbianinu w ilości 0,5%, trzeba się zaopatrzyć w wagę laboratoryjną bo 0.01gr to rozdzielczość dostępnych wag Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 1 Lutego 2018 To np. dla 2kg, chcą użyć askorbianinu w ilości 0,5% A może ktoś w końcu przeliczy ile to jest 0,5 % z 1 kg ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Pół deko :grin: 5 gram. Tylko trochę to dużo jak na 1 kg versus to co jest napisane na forum. Na forum raczej się piszę o 0,5 grama na 1 kg. A to 0,05 % Edytowane 1 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak ktoś chce się bawić z bakteriami to tylko waga jubilerska.... Dokładność 0.01 g. Całe 15 zł........ Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 1 Lutego 2018 Mi chodziło tylko i wyłącznie o arytmetykę . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dla chętnych i potrzebujących zglebić wiedzę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15003-lektura-obowi%C4%85zkowa-substancje-dodatkowe-w-przetw%C3%B3rstwie-mi%C4%99sa/ str. 59 i 59 oraz 91 i 92. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 2 Lutego 2018 Jak Stefan odpowiedział, jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. Najwyższa dozwolona dawka E316 to 500mg, tz, 0,05% = 0,5g/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 2 Lutego 2018 jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. Poprawiłam w poście #210. Bądź tak dobry i przeczytaj ten przepis jeszcze raz aby się upewnić, czy wszystkie dawki są faktycznie na kg mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Hot Dogs! Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim Po jakimś czasie nabieram nieopanowaną chęć na dobrego hot doga, i tak się złożyło. Po dwu tygodniowej wycieczce po Indii, i non-stop dania z curry, miałem na myśli nic więcej tylko dobrze przyprawionego hot doga. Nie mało roboty i mycia, ale w końcu zostałem nasyconym i zadowolonym. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/eating-hot-dog.gif Surowiec:- 1,5kg jeleniny- 2,3kg wieprzowiny kl.II, 40% tluszczuPrzyprawy (na 1 kg):- 18g peklosoli- 3g syrop kukurydziany w proszku- 2g pieprzu białego- 0,5g kwiatu muszkatołowego,- 1g kolendry,- 2g słodkiej papryki węgierskiej- 0,2g kardamonu zielonego- 1,5g cebuli w proszku- 1,5g musztardy w proszku- 15g chudego mleka w proszku (nie instant)- 150g lodu zmiażdżonego Wykonanie1. Mięso peklować 48h2. Dodać przyprawy do mięsa, wymieszać i wstawić do zamrażalki na 60 – 90 minut.3. Zemleć przyprawione i podmrożone mięso na sitku 3mm, i wstawić do zamrażalki na 60 minut.4. Kutrować z dodatkiem zmiażdżonego lodu, uważając ażeby temperatura farszu nie przekroczyła 14C.5. Nadziewać w jelita baranie, najlepiej 22-24mm.6. Kiełbaski osuszyć i wędzić 2h w temp. 55-60 ok 2h7. Sparzyć w temp. 75C, ok 10 minut, schłodzić zimną wodą. Edytowane 27 Lutego 2018 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 27 Lutego 2018 Ciekawy przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 27 Lutego 2018 Lubie takie dania, zwlaszcza to mycie do mnie przemawia Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 28 Lutego 2018 Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany? Zamiast sacharozy dodałem 3g/kg syropu kukurydzianego w proszku (corn syrup solids). Ten dodatek jest mniej słodszy od sacharozy, mając równoważnik glukozy DE 20-48. To znaczy ze 3g nadaje słodkość do wyrobu podobnie jak 0,6 - 1,5g sacharozy. Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7415&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 28 Lutego 2018 Ja stosuje syrop kukurydziany do robienia czekolady plastycznej. Faktem jest,ze nie za bardzo podnosi slodkosci wyrobu, a dosc szybko ulatwia prace a pozniej ladnie twardnieje.[Dodano: 28 lut 2018 - 18:42]Nie wiedzialam, ze jest jego takie dzialanie w wyrobach miesnych. Dziekuje za wyjasnienie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 28 Lutego 2018 https://parenting.pl/syrop-kukurydziany-czy-jest-bardziej-szkodliwy-niz-cukier-wideo Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.