Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Dymogenerator jest tu nie zastąpiony. Nie startuję z paleniska jak mam wędzić na zimno (do 17C)

Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586493
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Dlatego w dawnych przepisach jest napisane aby wędzić na zimno przez dwie godz..

 

bo później skacze temperatura. :thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586495
Udostępnij na innych stronach

.Teraz taka pogoda i much nie ma ,że mogą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586822
Udostępnij na innych stronach

Jakoś mnie to nie przekonuje.Jeśli chodzi o nasycenie dymem to sam piszesz że długie wędzenie bez przerw może tak nasycić dymem że wędlina będzie niesmaczna i dlatego robimy takie wędzenie bez przerw w określonym czasie a nie bez końca.Konia z rzędem temu kto rozpozna czy było wędzone ciągle czy z przerwami.Jakie procesy zachodzą w czasie przerwy.?

 

 

Arkadiusz ,nie wiem gdzie napisalem ,ze wedliny wedzone na zimno przez "dlugi " czas bez przerwy sa niesmaczne??

Przerwy w wedzeniu to nie procesy zachodzace w wedlinach,a procesy starej metody konserwacji kielbas i wedlin.

 

Ps.na zimno wedze juz dziesiatki lat, wiem co to jest i nie wdaje sie w dyskusje ,z jakiego powodu ............ chyba wiadomo ?  :)

Edytowane przez Olek.P
pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586837
Udostępnij na innych stronach

Tak się zastanawiam. W końcu Redzed wędzi? i ma z tym kłopot czy Wy.

A żeby było zrozumiale nie smiećcie komuś w wątku.Bo wątek Redzeda o wędlinach dojrzewajacych lubię czytać a spory o zimnym wedzeniu niekoniecznie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-586845
Udostępnij na innych stronach

Redzed w swoim poście #210 w którym podajesz przepis na salami Sbriciolona w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.

StefanS w temacie Ascorbiniany pisze- " żdawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg"

 Przymierzam się do salami Sbriciolona i zastanawiam się czy rzeczywiście dodać 3gr/kg izoascorbinianu  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587312
Udostępnij na innych stronach

że dawka izosacorbinianu nie powinna przekraczac 0.5g/kg"

Dopuszczalna dawka askorbinianu to nie 0,2-0,5 g/kg tylko 0,2-0,5 % czyli 0,02-0,05 g/kg masy wyrobu.

Zajrzyjcie tutaj.

https://www.tuv.com/media/poland/uslugi/systemy_zarzadzania/qafp/zeszyty_bran_owe/2016_5/Wdliny__Wyd__4_z_dnia_18_03_2016doc.pdf

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587315
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14950-ascorbiniany/?do=findComment&comment=585975i posty ponizej.

Arkadiusz - czy Ty swoje dawki ascorbinianu sodu wazysz w setnych czesciach grama??

w specyfikacji na 1kg podajesz między innymi że dodajesz 3gr izoascorbianu.

poniewaz Redzed wojazuje po Swiecie - zanim on sprostuje co moze potrwac to wydaje mi sie ze to typo blad lub przez pomylke podana ilosc na cala mase a nie kg.

 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587324
Udostępnij na innych stronach

Pół deko :grin: 5 gram. Tylko trochę to dużo jak na 1 kg versus to co jest napisane na forum.

 

Na forum raczej się piszę o 0,5 grama na 1 kg. A to 0,05 %

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587336
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś chce się bawić z bakteriami to tylko waga jubilerska.... Dokładność 0.01 g. Całe 15 zł........

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587338
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. 

Poprawiłam w poście  #210. 

Bądź tak dobry i przeczytaj ten przepis jeszcze raz aby się upewnić, czy wszystkie dawki są faktycznie na kg mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-587395
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Hot Dogs! Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim

 

Po jakimś czasie nabieram nieopanowaną chęć na dobrego hot doga, i tak się złożyło.  Po dwu tygodniowej wycieczce po Indii, i non-stop dania z curry, miałem na myśli nic więcej tylko dobrze przyprawionego hot doga.  Nie mało roboty i mycia, ale w końcu zostałem nasyconym i zadowolonym. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/eating-hot-dog.gif

post-52694-0-97450900-1519750083_thumb.jpg

 

Surowiec:

- 1,5kg jeleniny
- 2,3kg wieprzowiny kl.II, 40% tluszczu

Przyprawy (na 1 kg):

- 18g peklosoli

- 3g syrop kukurydziany w proszku

- 2g pieprzu białego
- 0,5g kwiatu muszkatołowego,
- 1g kolendry,
- 2g słodkiej papryki węgierskiej
- 0,2g kardamonu zielonego
- 1,5g cebuli w proszku

- 1,5g musztardy w proszku

- 15g chudego mleka w proszku (nie instant)

- 150g lodu zmiażdżonego

 

Wykonanie

1.  Mięso peklować 48h

2.  Dodać przyprawy do mięsa, wymieszać i wstawić do zamrażalki na 60 – 90 minut.

3.  Zemleć przyprawione i podmrożone mięso na sitku 3mm, i wstawić do zamrażalki na 60 minut.

4.  Kutrować z dodatkiem zmiażdżonego lodu, uważając ażeby temperatura farszu nie przekroczyła 14C.

5.  Nadziewać w jelita baranie, najlepiej 22-24mm.

6.  Kiełbaski osuszyć i wędzić 2h w temp. 55-60 ok 2h

7.  Sparzyć w temp. 75C, ok 10 minut, schłodzić zimną wodą.

 

post-52694-0-27559300-1519750652_thumb.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590279
Udostępnij na innych stronach

Lubie takie dania, zwlaszcza to mycie do mnie przemawia :D

 

 Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany?

 

Zamiast sacharozy dodałem 3g/kg syropu kukurydzianego w proszku (corn syrup solids).  Ten dodatek jest mniej słodszy od sacharozy, mając równoważnik glukozy DE 20-48.  To znaczy ze 3g nadaje słodkość do wyrobu podobnie jak 0,6 - 1,5g sacharozy.  Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę.  Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem.   Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7415&postdays=0&postorder=asc&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590380
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje syrop kukurydziany do robienia czekolady plastycznej. Faktem jest,ze nie za bardzo podnosi slodkosci wyrobu, a dosc szybko ulatwia prace a pozniej ladnie twardnieje.


[Dodano: 28 lut 2018 - 18:42]

Nie wiedzialam, ze jest jego takie dzialanie w wyrobach miesnych.

 Dziekuje za wyjasnienie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/27/#findComment-590382
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.