Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pół deko :grin: 5 gram. Tylko trochę to dużo jak na 1 kg versus to co jest napisane na forum.

 

Na forum raczej się piszę o 0,5 grama na 1 kg. A to 0,05 %

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587336
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś chce się bawić z bakteriami to tylko waga jubilerska.... Dokładność 0.01 g. Całe 15 zł........

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587338
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. 

Poprawiłam w poście  #210. 

Bądź tak dobry i przeczytaj ten przepis jeszcze raz aby się upewnić, czy wszystkie dawki są faktycznie na kg mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587395
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Hot Dogs! Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim

 

Po jakimś czasie nabieram nieopanowaną chęć na dobrego hot doga, i tak się złożyło.  Po dwu tygodniowej wycieczce po Indii, i non-stop dania z curry, miałem na myśli nic więcej tylko dobrze przyprawionego hot doga.  Nie mało roboty i mycia, ale w końcu zostałem nasyconym i zadowolonym. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/eating-hot-dog.gif

post-52694-0-97450900-1519750083_thumb.jpg

 

Surowiec:

- 1,5kg jeleniny
- 2,3kg wieprzowiny kl.II, 40% tluszczu

Przyprawy (na 1 kg):

- 18g peklosoli

- 3g syrop kukurydziany w proszku

- 2g pieprzu białego
- 0,5g kwiatu muszkatołowego,
- 1g kolendry,
- 2g słodkiej papryki węgierskiej
- 0,2g kardamonu zielonego
- 1,5g cebuli w proszku

- 1,5g musztardy w proszku

- 15g chudego mleka w proszku (nie instant)

- 150g lodu zmiażdżonego

 

Wykonanie

1.  Mięso peklować 48h

2.  Dodać przyprawy do mięsa, wymieszać i wstawić do zamrażalki na 60 – 90 minut.

3.  Zemleć przyprawione i podmrożone mięso na sitku 3mm, i wstawić do zamrażalki na 60 minut.

4.  Kutrować z dodatkiem zmiażdżonego lodu, uważając ażeby temperatura farszu nie przekroczyła 14C.

5.  Nadziewać w jelita baranie, najlepiej 22-24mm.

6.  Kiełbaski osuszyć i wędzić 2h w temp. 55-60 ok 2h

7.  Sparzyć w temp. 75C, ok 10 minut, schłodzić zimną wodą.

 

post-52694-0-27559300-1519750652_thumb.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590279
Udostępnij na innych stronach

Lubie takie dania, zwlaszcza to mycie do mnie przemawia :D

 

 Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany?

 

Zamiast sacharozy dodałem 3g/kg syropu kukurydzianego w proszku (corn syrup solids).  Ten dodatek jest mniej słodszy od sacharozy, mając równoważnik glukozy DE 20-48.  To znaczy ze 3g nadaje słodkość do wyrobu podobnie jak 0,6 - 1,5g sacharozy.  Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę.  Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem.   Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7415&postdays=0&postorder=asc&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590380
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuje syrop kukurydziany do robienia czekolady plastycznej. Faktem jest,ze nie za bardzo podnosi slodkosci wyrobu, a dosc szybko ulatwia prace a pozniej ladnie twardnieje.


[Dodano: 28 lut 2018 - 18:42]

Nie wiedzialam, ze jest jego takie dzialanie w wyrobach miesnych.

 Dziekuje za wyjasnienie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590382
Udostępnij na innych stronach

 

 

Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim
 

Bardzo, bardzo jestem ciekawa, jak mięso z jelenia wpływa na smak parówek.

A jeszcze bardziej, czy kleistość mięsa była wystarczająca do uzyskania prawidłowej emulsji.

Rozumiem, że mleko tę "emulsyjność" wspomogło.

Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten  syrop?

Czemu to miało służyć?

Robie parówki od lat, wprawdzie w domowych warunkach ale ortodoksyjne: wyłącznie mięso odpowiednich gatunków + przyprawy + lód.

Moje parówki są intuicyjnie akceptowane i pożądane przez dzieci. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590407
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop? Czemu to miało służyć?

 

Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe...der=asc&start=0

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590408
Udostępnij na innych stronach

 

 

yrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem

Ciekawostka, na jakiej zasadzie?

Czy to aby nie legenda ??? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590410
Udostępnij na innych stronach

No tę kwestię to redzed musi objaśnić bo ja tylko przytoczyłam Jego odpowiedź o przyczynę zastosowania syropu :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590411
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem Olgo,

odniosłam sie do emulgującego wpływu syropu. :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590412
Udostępnij na innych stronach

Corn syrup solids are made from concentrating corn syrup, a liquid sweetener made from corn, to less than 10 percent water. In addition, the glucose content of the syrup must be at least 88 percent by weight to qualify as a corn syrup solid. Corn syrup is partially hydrolyzed liquid corn starch that is made with the addition of the enzymes amylase and glucoamylase, which break the starch down into glucose.Corn syrup solids are used to manufacture foods that would be impractical to make with liquid sweeteners, such as powdered coffee creamers, powdered drink mixes and dry baby formula. It is also used in processed foods that need added thickness and texture, and it is used as an ingredient to mask unpleasant flavors in pharmaceuticals, such antacids and flu medicine, and as an ingredient in throat lozenges. Corn syrup solids are also used to coat vitamins and pills. These solids come in several different levels of sweetness or dextrose equivalent ratings, which are also used to determine the types of products they are best suited for. Studies show that corn syrup and corn syrup solids are metabolized by the body in the same way, and they may contribute to health issues such as obesity, diabetes and liver disease.

Powyzej okreslenie co to jest - maczka syropu kukurydzianego.

Wplyw na emulsyjnosc i okreslenie jako czynnika majacego na to wplyw :

1. ma wplyw na efekt krystalizacji czastek lodowych

2. wplyw na obnizenie punktu zamarzania

3. wplyw na lepkosc/kleistosc emulsji

4. wplyw na zapobieganiu tworzenia sie wiekszych babli powietrznych co wplywa na jakosc emulsji.

Dwa pierwsze punkty maja mniejsze znaczenie w przypadku domowej produkcji parowek ( sa szczegolnie wazne np w produkcji lodow/ice cream). Co jednak nie znaczy ze nie ma to wplywu na lepsze wiazanie wody w emulsji.

Lepkosc /kleistosc emulsji i jej konsystencja wzrasta z wzrostem stabilizatorow, protein, corn syrup solids , tluszczy i ogolnie - czastek stalych w mieszaninie. Generalnie mozna powiedziec ze np corn syrup solids maja wiekszy wplyw na "gladkosc" emulsji niz zawartosc tluszczu.(Goff & Hartel, 2013). 

Zawartosc Corn syrup solids ma wplyw takze na polaczenie sie niestabilnych pecherzywkow powietrza wytworzonych podczas emulsyfikacji. Dodatek corn solids wplywa na podniesienie stabilnosci i zapobiega laczeniu sie powietrza w wieksze bable co wplywa na "wygladzenie" sie emulsji. 

Ot takie sobie popisanie o Corn Syrup Solids zanim kol. Redzed zabierze glos. Pomijam roznego rodzaju opisy ekwiwalentow glukozy itp.

W domowej produkcji nie polecany - jak powyzej pisze w j. angielskim - ma negatywny wplyw ze wzgledu na otylosc, cukrzyce, choroby watroby.

 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590622
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jutro święto i impreza na podwórku! Będą trzy kiełbaski grillowe.

 

PiuzkZF.jpg

Boerewors, "kiełbasa rolnika" Południowo Afrykańska. 60% wołowiny, 40% wieprzowiny.

 

9EYbbHk.jpg

Niemieckie bratwurst z wieprzowiny i jeleniny.

 

9YSXK1H.jpg

Kurczak z feta i szpinakiem

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601503
Udostępnij na innych stronach

Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem  już jest  :thumbsup:

 

Czy możemy prosić o pozostałe dwa?

Z góry dziękuję  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601596
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest :thumbsup:

A ja tylko dopytam.

Mięso jest surowe?

Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601613
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.