Sound Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 1 Lutego 2018 To np. dla 2kg, chcą użyć askorbianinu w ilości 0,5%, trzeba się zaopatrzyć w wagę laboratoryjną bo 0.01gr to rozdzielczość dostępnych wag Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 1 Lutego 2018 To np. dla 2kg, chcą użyć askorbianinu w ilości 0,5% A może ktoś w końcu przeliczy ile to jest 0,5 % z 1 kg ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Pół deko :grin: 5 gram. Tylko trochę to dużo jak na 1 kg versus to co jest napisane na forum. Na forum raczej się piszę o 0,5 grama na 1 kg. A to 0,05 % Edytowane 1 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak ktoś chce się bawić z bakteriami to tylko waga jubilerska.... Dokładność 0.01 g. Całe 15 zł........ Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 1 Lutego 2018 Mi chodziło tylko i wyłącznie o arytmetykę . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dla chętnych i potrzebujących zglebić wiedzę https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15003-lektura-obowi%C4%85zkowa-substancje-dodatkowe-w-przetw%C3%B3rstwie-mi%C4%99sa/ str. 59 i 59 oraz 91 i 92. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 2 Lutego 2018 Jak Stefan odpowiedział, jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. Najwyższa dozwolona dawka E316 to 500mg, tz, 0,05% = 0,5g/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 2 Lutego 2018 jest to pomyłka, robiłem 6kg i z tego 3g. Poprawiłam w poście #210. Bądź tak dobry i przeczytaj ten przepis jeszcze raz aby się upewnić, czy wszystkie dawki są faktycznie na kg mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-587395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Hot Dogs! Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim Po jakimś czasie nabieram nieopanowaną chęć na dobrego hot doga, i tak się złożyło. Po dwu tygodniowej wycieczce po Indii, i non-stop dania z curry, miałem na myśli nic więcej tylko dobrze przyprawionego hot doga. Nie mało roboty i mycia, ale w końcu zostałem nasyconym i zadowolonym. http://www.sherv.net/cm/emoticons/eating/eating-hot-dog.gif Surowiec:- 1,5kg jeleniny- 2,3kg wieprzowiny kl.II, 40% tluszczuPrzyprawy (na 1 kg):- 18g peklosoli- 3g syrop kukurydziany w proszku- 2g pieprzu białego- 0,5g kwiatu muszkatołowego,- 1g kolendry,- 2g słodkiej papryki węgierskiej- 0,2g kardamonu zielonego- 1,5g cebuli w proszku- 1,5g musztardy w proszku- 15g chudego mleka w proszku (nie instant)- 150g lodu zmiażdżonego Wykonanie1. Mięso peklować 48h2. Dodać przyprawy do mięsa, wymieszać i wstawić do zamrażalki na 60 – 90 minut.3. Zemleć przyprawione i podmrożone mięso na sitku 3mm, i wstawić do zamrażalki na 60 minut.4. Kutrować z dodatkiem zmiażdżonego lodu, uważając ażeby temperatura farszu nie przekroczyła 14C.5. Nadziewać w jelita baranie, najlepiej 22-24mm.6. Kiełbaski osuszyć i wędzić 2h w temp. 55-60 ok 2h7. Sparzyć w temp. 75C, ok 10 minut, schłodzić zimną wodą. Edytowane 27 Lutego 2018 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 27 Lutego 2018 Ciekawy przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 27 Lutego 2018 Lubie takie dania, zwlaszcza to mycie do mnie przemawia Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 28 Lutego 2018 Mam pytanie, jak wplywa na smak syrop kukurydziany? Zamiast sacharozy dodałem 3g/kg syropu kukurydzianego w proszku (corn syrup solids). Ten dodatek jest mniej słodszy od sacharozy, mając równoważnik glukozy DE 20-48. To znaczy ze 3g nadaje słodkość do wyrobu podobnie jak 0,6 - 1,5g sacharozy. Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7415&postdays=0&postorder=asc&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 28 Lutego 2018 Ja stosuje syrop kukurydziany do robienia czekolady plastycznej. Faktem jest,ze nie za bardzo podnosi slodkosci wyrobu, a dosc szybko ulatwia prace a pozniej ladnie twardnieje.[Dodano: 28 lut 2018 - 18:42]Nie wiedzialam, ze jest jego takie dzialanie w wyrobach miesnych. Dziekuje za wyjasnienie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 28 Lutego 2018 https://parenting.pl/syrop-kukurydziany-czy-jest-bardziej-szkodliwy-niz-cukier-wideo Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 28 Lutego 2018 Parówki z jeleniną w stylu Chicagowskim Bardzo, bardzo jestem ciekawa, jak mięso z jelenia wpływa na smak parówek.A jeszcze bardziej, czy kleistość mięsa była wystarczająca do uzyskania prawidłowej emulsji.Rozumiem, że mleko tę "emulsyjność" wspomogło.Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop?Czemu to miało służyć?Robie parówki od lat, wprawdzie w domowych warunkach ale ortodoksyjne: wyłącznie mięso odpowiednich gatunków + przyprawy + lód.Moje parówki są intuicyjnie akceptowane i pożądane przez dzieci. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 28 Lutego 2018 Napisz proszę, dlaczego dodawałeś ten syrop? Czemu to miało służyć? Syrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem. Kiedyś mieliśmy dobrą dyskusję na ten temat na angielskojęzycznym forum: http://wedlinydomowe...der=asc&start=0 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 28 Lutego 2018 yrop kukurydziany w proszku zawiera maltozę, dekstrynę, i glukozę. Nadaje się do wyrobów z emulsji ponieważ pomaga z wiązaniem wody z mięsem Ciekawostka, na jakiej zasadzie?Czy to aby nie legenda ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 28 Lutego 2018 No tę kwestię to redzed musi objaśnić bo ja tylko przytoczyłam Jego odpowiedź o przyczynę zastosowania syropu Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 28 Lutego 2018 Rozumiem Olgo,odniosłam sie do emulgującego wpływu syropu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 1 Marca 2018 Ciekaw jestem odpowiedzi Redzet`a. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 2 Marca 2018 Corn syrup solids are made from concentrating corn syrup, a liquid sweetener made from corn, to less than 10 percent water. In addition, the glucose content of the syrup must be at least 88 percent by weight to qualify as a corn syrup solid. Corn syrup is partially hydrolyzed liquid corn starch that is made with the addition of the enzymes amylase and glucoamylase, which break the starch down into glucose.Corn syrup solids are used to manufacture foods that would be impractical to make with liquid sweeteners, such as powdered coffee creamers, powdered drink mixes and dry baby formula. It is also used in processed foods that need added thickness and texture, and it is used as an ingredient to mask unpleasant flavors in pharmaceuticals, such antacids and flu medicine, and as an ingredient in throat lozenges. Corn syrup solids are also used to coat vitamins and pills. These solids come in several different levels of sweetness or dextrose equivalent ratings, which are also used to determine the types of products they are best suited for. Studies show that corn syrup and corn syrup solids are metabolized by the body in the same way, and they may contribute to health issues such as obesity, diabetes and liver disease.Powyzej okreslenie co to jest - maczka syropu kukurydzianego.Wplyw na emulsyjnosc i okreslenie jako czynnika majacego na to wplyw :1. ma wplyw na efekt krystalizacji czastek lodowych2. wplyw na obnizenie punktu zamarzania3. wplyw na lepkosc/kleistosc emulsji4. wplyw na zapobieganiu tworzenia sie wiekszych babli powietrznych co wplywa na jakosc emulsji.Dwa pierwsze punkty maja mniejsze znaczenie w przypadku domowej produkcji parowek ( sa szczegolnie wazne np w produkcji lodow/ice cream). Co jednak nie znaczy ze nie ma to wplywu na lepsze wiazanie wody w emulsji.Lepkosc /kleistosc emulsji i jej konsystencja wzrasta z wzrostem stabilizatorow, protein, corn syrup solids , tluszczy i ogolnie - czastek stalych w mieszaninie. Generalnie mozna powiedziec ze np corn syrup solids maja wiekszy wplyw na "gladkosc" emulsji niz zawartosc tluszczu.(Goff & Hartel, 2013). Zawartosc Corn syrup solids ma wplyw takze na polaczenie sie niestabilnych pecherzywkow powietrza wytworzonych podczas emulsyfikacji. Dodatek corn solids wplywa na podniesienie stabilnosci i zapobiega laczeniu sie powietrza w wieksze bable co wplywa na "wygladzenie" sie emulsji. Ot takie sobie popisanie o Corn Syrup Solids zanim kol. Redzed zabierze glos. Pomijam roznego rodzaju opisy ekwiwalentow glukozy itp.W domowej produkcji nie polecany - jak powyzej pisze w j. angielskim - ma negatywny wplyw ze wzgledu na otylosc, cukrzyce, choroby watroby. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-590622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 30 Czerwca 2018 (edytowane) Jutro święto i impreza na podwórku! Będą trzy kiełbaski grillowe. Boerewors, "kiełbasa rolnika" Południowo Afrykańska. 60% wołowiny, 40% wieprzowiny. Niemieckie bratwurst z wieprzowiny i jeleniny. Kurczak z feta i szpinakiem Edytowane 2 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 2 Lipca 2018 Bardzo smakowicie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 2 Lipca 2018 Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest Czy możemy prosić o pozostałe dwa?Z góry dziękuję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 2 Lipca 2018 Przepis na kiełbaskę z fetą i szpinakiem już jest A ja tylko dopytam.Mięso jest surowe?Tą kiełbasę parzymy czy dochodzi na grilu? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/28/#findComment-601613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.