Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

.znałeś Ją....

 

Jeszcze NIE.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399586
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

...to masz chłopie luzik - ale uważaj bo "szczęście " może się czaić pod byle gó...zikiem..

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399588
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie do @sverige2,

Czy można popaprykować słoninę przed wędzeniem?

Smak wędzonej papryki jest dość kuszący :D

Tylko kolor się zmieni.

Mnie osobiście nie przeszkadza dłuższe wędzenie słoniny, ale pod warunkiem, że sama wędzę.

Zdarzało mi się jadać np ryby o "przewędzonym" smaku, kupowane.

Edytowane przez Maxell

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399633
Udostępnij na innych stronach

EAnno, myślę że można, bo przecież jest również gotowa, już wędzona papryka. Niemniej osobiście wolę paprykę po wędzeniu, a co do "przewędzenia" słoninki, to zbyt mocno uwędzona niezupełnie mi smakuje. Lubię tylko taki leciutki posmak wędzonki. To są jednak wszystko rzeczy drugorzędne i sama sobie wypróbujesz. Myślę że najważniejsza jest tu metoda, i czas parzenia w solance, bo słoninka robiona tą metodą, daje się bez mała smarować na chlebie, a ja taką właśnie mięciutką uwielbiam. Tak więc próbuj różnych metod, a jestem przekonany że rarytasik jaki by nie był, i tak będzie Ci smakować :D.

Edytowane przez Kruszynka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399637
Udostępnij na innych stronach

Jarek przepis ciekawy ale zastanawia mnie to godzinne gotowanie.

Ja robię inaczej. Solę słonine w skrzyni przez około 10-14 dni, parzę w 80 st przez około 20 min i wędzę. I właśnie ostatnio przesadziłem z parzeniem i słoninka poszła do kosza - rozwalała się w rekach. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399774
Udostępnij na innych stronach

Michał, solona przez 14-30 dni, czy nawet czasami dłużej słonina, ma zupełnie inną strukturę i twardość. Myślę że wiesz o tym. Ja piszę o słonince mięciutkiej jak masełko, to zupełnie inna słoninka. Swoim charakterem i konsystencją przypomina rolowany i pieczony boczek. Ale co tam. Michał, przecież fotki widzisz, nie sądzisz chyba że należę do blagierów, bo przecież fotka nie kłamie, więc nie bardzo chwytam sens pytania. Recepturę masz podaną jak na tacy, zrób dokładnie tak jak jest napisane, i będziesz miał odpowiedź, identyczną jak na załączonych przeze mnie fotkach. Ryzykujesz najwyżej kilogram słoniny za piątaka. Robiłem w życiu różne, różniste eksperymenty, gdyż słoninę i tłusty boczuś uwielbiam od dzieciństwa. Słonina solona i długo leżąca w lodówce, nadaje się bardziej do pajdy chleba z kwaszonym ogóreczkiem jako super zakąska, bo jest ścisła i taka zwięzła, pomimo niby swej miękkości. W mojej wersji gotowana np. 1/2 godz. jest również znacznie bardziej twarda, a ja lubię jak masełko, to aby trzymała się "kupy" i po procesie produkcji i stężeniu, zachowała kształt, powoduje siatka. Więc do dzieła Michał :D, "Kto nie ryzykuje, w kozie nie siedzi" :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399791
Udostępnij na innych stronach

No dobra  Jarek. Niech ci będzie :) Posłuchałem cię jak budowałem wędzarnię i nie żałuję. Mam nadzieje że teraz będzie podobnie ;)

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399910
Udostępnij na innych stronach

To ja pozwolę sobie opisać jak ja teraz eksperymentalnie zrobiłem słoninę wędzoną.Zaznaczę na wstępie, że lubię słoninę mocno uwędzoną a nie jak niektórzy jedynie muśniętą dymem.Słonina była zasypana solą ok. 2 m-ce i przechowywana w chłodni. Wędziłem ją wczoraj w temp.50C przez ok 3,5h.Po wędzeniu słoninę zapakowałem próżniowo, wrzuciłem do gotującej wody i gotowałem 20 min.Słonina pozostała w garnku z wodą do dziś rana.Rano słoninę wyjąłem, włożyłem w dyby żeby się wyprostowała i włożyłem do chłodni.O godzinie 17.00 wyjąłem słoninę z chłodni i na chwilę wrzuciłem do gotującej wody aby rozpuścić smalec który wytworzył się w opakowaniu w czasie parzenia.Po rozpuszczeniu smalcu (ok.1-2 min) wyjąłem z garnka i rozciąłem worki.Wyjąłem słoninę i jeszcze dodatkowo opłukałem ją gorąca wodą z kranu.Obsuszyłem i schowałem do zamrażarki.

Wnioski.

1.Pomimo,że lubię mocno wędzoną można taką słoninę wędzić o połowę krócej ponieważ smak wędzenia nie wypłukuje się w wodzie.

2.Słoność jest bardzo dobra bez żadnego dosalania wody z powodu j/w

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399917
Udostępnij na innych stronach

Fajny patent z pakowaniem próżniowym po wędzeniu. Cały smak, aromat się nie ulatnia. Do tego momentu dla mnie wszystko jasne. Nie wiem dlaczego po rozcięciu worków płuczesz i do mrozu? W woreczkach nie można do zamrażarki?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399967
Udostępnij na innych stronach

 

 

W woreczkach nie można do zamrażarki?

 

Można tylko w czasie gotowania wytwarza się smalec,który tężeje i trzeba się go pozbyć z opakowania.Skrobanie słoniny nie wchodzi w grę.Trzeba go rozpuścić i dopiero wtedy wyjąć słoninę.Można to zrobić dopóki jest jeszcze w stanie płynnym, ale ja zostawiłem słoninę na 12 h w wodzie,której się gotował i zastygł. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400204
Udostępnij na innych stronach

 

 

w czasie gotowania

Gotowanie oznacza prawie temperaturę wrzenia.  Może trochę dokładniej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może trochę dokładniej.

 

100o

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400412
Udostępnij na innych stronach

 

 

100oC

Na poziomie morza :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400419
Udostępnij na innych stronach

101325 Pa

 

  :D  :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400429
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Zasypać, obsypać solą, zapakować w folię i do lodówki za miesiąc śmiało uwędzisz, ja niektóre kawałki zapakowane próżniowo podwędzam po 2 miesiącach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-458460
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680144
Udostępnij na innych stronach

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?

Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny :Dhttps://super-stek.pl/wieprzowina/61-slonina.html#/22-grubosc_sloniny-4_5_cm/33-waga-1_kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680151
Udostępnij na innych stronach

 

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?

Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny :Dhttps://super-stek.pl/wieprzowina/61-slonina.html#/22-grubosc_sloniny-4_5_cm/33-waga-1_kg

Dzięki. Też to znalazłem, ale trzeba by było dość dużo kupić (może innych mięs także) aby nie przepłacać, bo transport 40 zł do 30 kg, to na małe zakupy dość drogo. Dlatego pytałem o okolice Wrocławia.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680218
Udostępnij na innych stronach

Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne :thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.