dyzio Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 25 Stycznia 2015 .znałeś Ją.... Jeszcze NIE. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 25 Stycznia 2015 ...to masz chłopie luzik - ale uważaj bo "szczęście " może się czaić pod byle gó...zikiem.. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Mam pytanie do @sverige2,Czy można popaprykować słoninę przed wędzeniem?Smak wędzonej papryki jest dość kuszący Tylko kolor się zmieni.Mnie osobiście nie przeszkadza dłuższe wędzenie słoniny, ale pod warunkiem, że sama wędzę.Zdarzało mi się jadać np ryby o "przewędzonym" smaku, kupowane. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Maxell Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) EAnno, myślę że można, bo przecież jest również gotowa, już wędzona papryka. Niemniej osobiście wolę paprykę po wędzeniu, a co do "przewędzenia" słoninki, to zbyt mocno uwędzona niezupełnie mi smakuje. Lubię tylko taki leciutki posmak wędzonki. To są jednak wszystko rzeczy drugorzędne i sama sobie wypróbujesz. Myślę że najważniejsza jest tu metoda, i czas parzenia w solance, bo słoninka robiona tą metodą, daje się bez mała smarować na chlebie, a ja taką właśnie mięciutką uwielbiam. Tak więc próbuj różnych metod, a jestem przekonany że rarytasik jaki by nie był, i tak będzie Ci smakować . Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Jarek przepis ciekawy ale zastanawia mnie to godzinne gotowanie.Ja robię inaczej. Solę słonine w skrzyni przez około 10-14 dni, parzę w 80 st przez około 20 min i wędzę. I właśnie ostatnio przesadziłem z parzeniem i słoninka poszła do kosza - rozwalała się w rekach. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Michał, solona przez 14-30 dni, czy nawet czasami dłużej słonina, ma zupełnie inną strukturę i twardość. Myślę że wiesz o tym. Ja piszę o słonince mięciutkiej jak masełko, to zupełnie inna słoninka. Swoim charakterem i konsystencją przypomina rolowany i pieczony boczek. Ale co tam. Michał, przecież fotki widzisz, nie sądzisz chyba że należę do blagierów, bo przecież fotka nie kłamie, więc nie bardzo chwytam sens pytania. Recepturę masz podaną jak na tacy, zrób dokładnie tak jak jest napisane, i będziesz miał odpowiedź, identyczną jak na załączonych przeze mnie fotkach. Ryzykujesz najwyżej kilogram słoniny za piątaka. Robiłem w życiu różne, różniste eksperymenty, gdyż słoninę i tłusty boczuś uwielbiam od dzieciństwa. Słonina solona i długo leżąca w lodówce, nadaje się bardziej do pajdy chleba z kwaszonym ogóreczkiem jako super zakąska, bo jest ścisła i taka zwięzła, pomimo niby swej miękkości. W mojej wersji gotowana np. 1/2 godz. jest również znacznie bardziej twarda, a ja lubię jak masełko, to aby trzymała się "kupy" i po procesie produkcji i stężeniu, zachowała kształt, powoduje siatka. Więc do dzieła Michał , "Kto nie ryzykuje, w kozie nie siedzi" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Stycznia 2015 No dobra Jarek. Niech ci będzie Posłuchałem cię jak budowałem wędzarnię i nie żałuję. Mam nadzieje że teraz będzie podobnie Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Stycznia 2015 To ja pozwolę sobie opisać jak ja teraz eksperymentalnie zrobiłem słoninę wędzoną.Zaznaczę na wstępie, że lubię słoninę mocno uwędzoną a nie jak niektórzy jedynie muśniętą dymem.Słonina była zasypana solą ok. 2 m-ce i przechowywana w chłodni. Wędziłem ją wczoraj w temp.50C przez ok 3,5h.Po wędzeniu słoninę zapakowałem próżniowo, wrzuciłem do gotującej wody i gotowałem 20 min.Słonina pozostała w garnku z wodą do dziś rana.Rano słoninę wyjąłem, włożyłem w dyby żeby się wyprostowała i włożyłem do chłodni.O godzinie 17.00 wyjąłem słoninę z chłodni i na chwilę wrzuciłem do gotującej wody aby rozpuścić smalec który wytworzył się w opakowaniu w czasie parzenia.Po rozpuszczeniu smalcu (ok.1-2 min) wyjąłem z garnka i rozciąłem worki.Wyjąłem słoninę i jeszcze dodatkowo opłukałem ją gorąca wodą z kranu.Obsuszyłem i schowałem do zamrażarki.Wnioski.1.Pomimo,że lubię mocno wędzoną można taką słoninę wędzić o połowę krócej ponieważ smak wędzenia nie wypłukuje się w wodzie.2.Słoność jest bardzo dobra bez żadnego dosalania wody z powodu j/w Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Fajny patent z pakowaniem próżniowym po wędzeniu. Cały smak, aromat się nie ulatnia. Do tego momentu dla mnie wszystko jasne. Nie wiem dlaczego po rozcięciu worków płuczesz i do mrozu? W woreczkach nie można do zamrażarki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-399967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 26 Stycznia 2015 aby rozpuścić smalec który wytworzył się w opakowaniu w czasie parzenia Może dlatego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Stycznia 2015 W woreczkach nie można do zamrażarki? Można tylko w czasie gotowania wytwarza się smalec,który tężeje i trzeba się go pozbyć z opakowania.Skrobanie słoniny nie wchodzi w grę.Trzeba go rozpuścić i dopiero wtedy wyjąć słoninę.Można to zrobić dopóki jest jeszcze w stanie płynnym, ale ja zostawiłem słoninę na 12 h w wodzie,której się gotował i zastygł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 28 Stycznia 2015 w czasie gotowania Gotowanie oznacza prawie temperaturę wrzenia. Może trochę dokładniej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Może trochę dokładniej. 100oC Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 28 Stycznia 2015 100oC Na poziomie morza Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Na poziomie morza przy ciśnieniu 101325 Pa Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) 101325 Pa Edytowane 28 Stycznia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-400429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 24 Listopada 2015 Żoną kupiła mi dziś w prezencie mały ale ładny kawałek słoninki. Najbliższe swędzenie za 4 dni, następne za miesiąc. Co robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-458459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 24 Listopada 2015 Zasypać, obsypać solą, zapakować w folię i do lodówki za miesiąc śmiało uwędzisz, ja niektóre kawałki zapakowane próżniowo podwędzam po 2 miesiącach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-458460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rademar Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 24 Listopada 2015 Czyli w sól, torebkę próżniową i do lodówki ( nie mrozić ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-458475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-458477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 9 Października 2020 Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 9 Października 2020 Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny . https://super-stek.pl/wieprzowina/61-slonina.html#/22-grubosc_sloniny-4_5_cm/33-waga-1_kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rigmec Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 10 Października 2020 Wpiszcie na OLX lub allegro mangalica. Słonina jak ta lala. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 10 Października 2020 Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny . https://super-stek.pl/wieprzowina/61-slonina.html#/22-grubosc_sloniny-4_5_cm/33-waga-1_kgDzięki. Też to znalazłem, ale trzeba by było dość dużo kupić (może innych mięs także) aby nie przepłacać, bo transport 40 zł do 30 kg, to na małe zakupy dość drogo. Dlatego pytałem o okolice Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 10 Października 2020 Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/5/#findComment-680236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.