Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@wróbe75, @Pontiak - dzięki Panowie

 

 

gdzie będę ją dymił przez 2-3 g. w temp. do 32 st.

 

W tej temperaturze powinno się dymić ok. 8-12  h.

Jak wyżej pisałem (#289), kierowałem się recepturą przedstawioną przez kolegę @Zbój Madej, rezultat mnie zadowala.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-701399
Udostępnij na innych stronach

Może i zadawala ,ale spróbuj inaczej .Moim zdaniem dymienie przez 2 h w temp. do 32 C nic nie daje.Tak jak podałem przewiduje technologia i tak robię każdą sztanglówkę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-701401
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj.Pachnie w całym  domu.Polecam

post-41296-0-64845500-1616690219.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-701404
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-702315
Udostępnij na innych stronach

:clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-702317
Udostępnij na innych stronach

Trochę?.A uplastyczniłeś I wp.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-702609
Udostępnij na innych stronach

Ja bym uplastycznił całą Iwp.To znaczy ,że słabo mieszałeś,albo za luźno nabiłeś Albo jedno i drugie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-702613
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niemniej w smaku bardzo dobra, dzięki za przepis.
 

Uplastycznianie - Do małych ilości - 2 do 3 kg max - dobrze  sprawuje się normalny robot kuchenny na niskich obrotach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-702616
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
33 minuty temu, Lukasz.sz napisał(a):

Czy mogę jako klase III użyć wakrocza z schabu

Warkocz to kl. III i nie ze schabu tylko z polędwicy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-876733
Udostępnij na innych stronach

Osobiście pomny złych doświadczeń nie dawał bym warkocza do grubych kiełbas. Niby to III ale. W cienkich to jeszcze jeszcze . Mi najlepiej z warkocza wychodzi wątrobianka. 😁

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-876752
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Warkocz to kl. III i nie ze schabu tylko z polędwicy. 

To tak jakbyś napisał :cool: nie  ze świni tylko z polędwicy :rolleyes:

 

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-876903
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko raz się pomyliłem gdy zamawiałem mięso w ubojni.

Zamiast 10 schabów na polędwice zamówiłem 10 polędwic 🤣

Tak że z tym nazewnictwem jest tak jak ludzie odbierają.

Pracownik ubojni inaczej, rzeźnik inaczej, pracownik sklepu też różnie.

Co innego literatura a co innego życie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-876937
Udostępnij na innych stronach

Ktoś mi może podpowiedzieć do czego mogę użyć zrzynki po klasyfikacji łopatki i szynki ? 

Mam tego około 1kg, może do jakiej kielbasy ? To by mi najbardziej odpowiadało 😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-877006
Udostępnij na innych stronach

Jeśli 

27 minut temu, wkladzik napisał(a):

po klasyfikacji

to nie powinny to byś "zrzynki", a mięso odpowiedniej klasy.

Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-877015
Udostępnij na innych stronach

Narazie jestem na takim etapie, że z szynki potrafię wykroić klase 1 i wiem że to jedynka. Natomiast nie potrafię jeszcze tego co zostało sklasyfikować poprawnie. Oglądam zdjęcia, napewno z czasem dojdę do tego 😉

Niby odpowiedzi nie udzieliłeś ale już wiem że to nie są odpadki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-877021
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że to nie są odpadki :thumbsup: - najlepiej wykorzystać je właśnie do kiełbas, mielonek, pasztetów itd.....

Najprościej można tak podpowiedzieć - jeśli są to okrawki z tłuszczem bez widocznych ścięgnistych i "błoniastych" części możesz dołożyć je do kl. II. Pozostałe ścięgniste i "błoniaste" do kl. III i mielić na "drobnej" siatce.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/13/#findComment-877024
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.