wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Listopada 2013 Maxell a jak z temperaturą na zewnątrz, bo u mnie to ciągle w plusie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jeśli będzie taka jak teraz czyli 2-5 stopni to mięso powinno pięknie dojrzeć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Listopada 2013 u mnie +11 a w wędzarni 55- 60 { kiełbasa chłopska , baleron i kurczak } Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Jeszcze raz podaję linki do filmów o oporządzaniu dziczyzny i produkcji wyrobów, które wrzuciłem na naszek konto Rapid Share'a: Część pierwsza, link: https://www.rapidshare.com/files/3607402478/dziczyzna1.isoCzęść druga: link: https://www.rapidshare.com/files/3701898653/dziczyzna2.iso Filmy są w wersji ISO (obrazy płyt), więc należy po ich zassaniu wypalić obrazy na płytkach DVD. Edytowane 17 Listopada 2013 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Listopada 2013 u mnie +11 to lepiej przemroź ... nie ma co ryzykować Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Listopada 2013 dzięki Abratek czy tydzień wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Listopada 2013 jeśli chodzi o "skruszenie" to tak (dziczyznę głęboko mrozi się również celem "wybicia" pasożytów, ale to inna bajka i zakładam że mięso było badane)oczywiście po uboju lepiej mięso "dojrzeć" najpierw "w powietrzu" - tylko jeśli masz za ciepło to jest bardzo ryzykowne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Listopada 2013 słyszałem że dziczyznę trzeba przemrozić, czy to prawda? pytam bo nie mam doświadczenia, a trafiła mi się okazja dostać mięso z dzika. http://szkoladomowegomasarstwa.pl/component/seminar/?task=3&cid=68 Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-314096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Po dłuższej przerwie odważyłam się ponownie stawić czoła dzikowi.Przelatek, o wadze ok. 44kg.Mimo obaw, bielenie a potem dzielenie na elementy poszło dość sprawnie.Robiłam to wszystko na stole ogrodowym przeniesionym do zagraconego garażu A oto wyroby wędliniarskie:Szyneczki i kiełbasa kanapkowa: Oraz kabanosy: Ptaszki koło wędzarni maja kąpielisko: Kiełbasa w przekroju: Przekroje szyneczek dołaczę jutro. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Po dłuższej przerwie odważyłam się ponownie stawić czoła dzikowi. Szczerze powiem że... czapki z głów..... sama obrobiłaś dzika od A do Z!!!! Na prawdę szacun!! Kanapkowa wygląda bardzo fajnie.... mimo że niektórzy mogą przyczepić się do dziureczek w farszu Kabanoski, klasa..... ale ich chyba nie robiłaś z samego dzika?Ale i tak najbardziej mi się zawsze podobają "dzikie szyneczki"..... ten kolorek.... Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Brawo! Jak kiedyś będę duża, to też się rozprawię z takim dzikusem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wspaniałe wykonanie! http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/audience-clapping-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 EAnno - wyroby pierwsza klasa i co ważne że z dzika jako surowca jesteś zadowolona Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Piękna robota.Kiełbaski z samego dzikiego czy + wp. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 EAnno piękne wyroby .Cieszę się ,że mogę Ciebie zobaczyć w "akcji" Mam natomiast prośbę o wrzucenie recepturki na kiełbaski . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 EAnno wyroby lux Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wyroby wyglądają wyśmienicie Coś pysznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Piękne wyroby, też chętnie poznałbym receptury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam natomiast prośbę o wrzucenie recepturki na kiełbaski Kiełbasa kanapkowa (gruba, sztanglówka) Uwagi:1. Mięso na tę kiełbasę pozyskałam wyłącznie z łopatek, chudej pachwiny (10% tłuszczu) i golonek. Dzik był młody i chudy.Dodałam boczku wp, ponieważ jednak miał zawartość tłuszczu 30% więc uzupełniłam małym dodatkiem tłustego podgardla (zaw. tłuszczu 70%). Zawartośc widocznego tłuszczu ustaliłam na 6%.2. Klasyfikując mięso z łopatek podzieliłam jedynkę na miękką (IA) i twardszą (IB).Zostały zmielone na innych sitkach.3. Skład wyniknął z "tego, co było" za wyjątkiem regulacji tłuszczu Surowiec:1. IA dzik - 18% - [16] (sitko)2. IB dzik - 24% - [12]3. IIA dzik - 18% - [5]4. III dzik - 24% - [2]5. IIB wp. - 13% - [5]6. tłuszcz wp - 3% - [5] Dodatki: (na 1kg mięsa)1. peklosól/sól - 17g (50/50)2. lód - 3%3. pieprz - 2,5g3. czosnek - 2g4. jałowiec - 0,8g5. kolendra 0,5g6. lubczyk korzeń - 0,5g Kiełbasa wędzona do koloru i parzona. Kabanosy z młodego dzika Uwagi:Aby zapewnić im kruchość przeznaczyłam na nie wyłącznie mięso z szynki.Zawartość tłuszczu w wyrobie ok. 25% Surowiec:1. IA dzik - 60% - [10] (sitko)2. IIB wp. - 7% - [5]3. tłuszcz wp (podgardle) - 33% - [5] Dodatki: (na 1kg mięsa)1. peklosól/sól - 16g (50/50)2. pieprz - 3g3. czarnuszka - 2g4. kardamon - 0,5g5. cukier - 2g6. lubczyk korzeń - 0,5g Kabanoski wędzone do koloru i pieczone w wędzarni.Przekroje dziczych szyneczek: Chcę podkreślić, że szynki wyszły bardzo soczyste, lekko niedosolone. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Dziękuję EAnno. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Pięknie to wszystko wygląda :clap: Chcę podkreślić, że szynki wyszły bardzo soczyste, lekko niedosolone.Możesz napisać jak peklowałaś ? (ile dni, czy z nastrzykiem i jakie stężenie solanki)Pozdrawiam Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Możesz napisać jak peklowałaś ? (ile dni, czy z nastrzykiem i jakie stężenie solanki)Szynki z dzika pekluję wg przepisu Szczepana. http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1374-szynka-szczepana-potrojnie-wedzona Kiedyś robiłam całą, od A-Z. jednak to nadzienie w miejscu kości się nie sprawdza. Po usunięciu kości najlepiej oczyścić środek z błon i tłuszczu, ew. posypać żelatyną i mocno osznurować.Takie małe szyneczk jak te, po podzieleniu całej szynki, peklowałam o dobę dłużej, niż to jest w przepisie. Solanka częściowo wypłynie ze środka, należy więc mięso przekładać codziennie. Po uwędzeniu "do koloru" szynki sparzyłam.Nie wędziłam już drugi raz ze względu na upały.Należy bardzo pilnować temperatury parzenia. Parzę do wskazań termometru 67st.C, bo po wyjęciu z wody temp. jeszcze podnosi się ok. 2 st.C. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Szynki mają dobry kolor, a lekkie niedosolenie pozwala jeść je bez chleba.Nie lubię słonych wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale jak niedosolisz względem swoich kubków smakowych to przecież nie będzie smakowalo czy z chlebkiem czy bez ... więc nie bardzo rozumiem co chciałeś przekazać "Nie-dosalajcie" tak jest lepiej ? Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Roger,napisałem,że nie lubię słonych wędlin,czyli chodziło mi o przesolone wędliny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.