Skocz do zawartości

Moje zmagania z dzikiem


Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli będzie taka jak teraz czyli 2-5 stopni to mięso powinno pięknie dojrzeć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313814
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz podaję linki do filmów o oporządzaniu dziczyzny i produkcji wyrobów, które wrzuciłem na naszek konto Rapid Share'a:

 

Część pierwsza, link: https://www.rapidshare.com/files/3607402478/dziczyzna1.iso

Część druga: link: https://www.rapidshare.com/files/3701898653/dziczyzna2.iso

 

Filmy są w wersji ISO (obrazy płyt), więc należy po ich zassaniu wypalić obrazy na płytkach DVD.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313819
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie +11
to lepiej przemroź ... nie ma co ryzykować
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313830
Udostępnij na innych stronach

jeśli chodzi o "skruszenie" to tak (dziczyznę głęboko mrozi się również celem "wybicia" pasożytów, ale to inna bajka i zakładam że mięso było badane)

oczywiście po uboju lepiej mięso "dojrzeć" najpierw "w powietrzu" - tylko jeśli masz za ciepło to jest bardzo ryzykowne

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-313838
Udostępnij na innych stronach

słyszałem że dziczyznę trzeba przemrozić, czy to prawda? pytam bo nie mam doświadczenia, a trafiła mi się okazja dostać mięso  z dzika.

 

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/component/seminar/?task=3&cid=68

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-314096
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Po dłuższej przerwie odważyłam się ponownie stawić czoła dzikowi.

Przelatek, o wadze ok. 44kg.

Mimo obaw, bielenie a potem dzielenie na elementy poszło dość sprawnie.

Robiłam to wszystko na stole ogrodowym przeniesionym do zagraconego garażu :D

 

post-40040-0-90493100-1438640319_thumb.jpg post-40040-0-18279800-1438640354_thumb.jpg

 

post-40040-0-12726900-1438640370_thumb.jpg  post-40040-0-25481700-1438640389_thumb.jpg

 

post-40040-0-55914100-1438640406_thumb.jpg

 

A oto wyroby wędliniarskie:

Szyneczki i kiełbasa kanapkowa:

 

post-40040-0-13936100-1438640425_thumb.jpg post-40040-0-90492500-1438640450_thumb.jpg

 

Oraz kabanosy:

 

post-40040-0-55807300-1438640474_thumb.jpg

 

Ptaszki koło wędzarni maja kąpielisko:

 

post-40040-0-64093800-1438640496_thumb.jpg

 

Kiełbasa w przekroju:

 

post-40040-0-02077200-1438640523_thumb.jpg  post-40040-0-84027000-1438640544_thumb.jpg

 

Przekroje szyneczek dołaczę jutro.

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437578
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Po dłuższej przerwie odważyłam się ponownie stawić czoła dzikowi.

 

Szczerze powiem że... czapki z głów..... sama obrobiłaś dzika od A do Z!!!!  :clap:

Na prawdę szacun!!  :thumbsup:

 

Kanapkowa wygląda bardzo fajnie.... mimo że niektórzy mogą przyczepić się do dziureczek w farszu  :rolleyes:

Kabanoski, klasa..... ale ich chyba nie robiłaś z samego dzika?

Ale i tak najbardziej mi się zawsze podobają "dzikie szyneczki"..... ten kolorek....  :D

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437586
Udostępnij na innych stronach

EAnno - wyroby pierwsza klasa  :clap:  i co ważne że z dzika jako surowca  jesteś zadowolona :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437615
Udostępnij na innych stronach

EAnno piękne wyroby :clap::thumbsup: .Cieszę się ,że mogę Ciebie zobaczyć w "akcji" :)

Mam natomiast prośbę o wrzucenie recepturki na kiełbaski .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437621
Udostępnij na innych stronach

EAnno wyroby lux  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437665
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby, też chętnie poznałbym receptury.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-437667
Udostępnij na innych stronach

Mam natomiast prośbę o wrzucenie recepturki na kiełbaski

 

Kiełbasa kanapkowa (gruba, sztanglówka)

 

Uwagi:

1. Mięso na tę kiełbasę pozyskałam wyłącznie z łopatek, chudej pachwiny (10% tłuszczu) i golonek. Dzik był młody i chudy.

Dodałam boczku wp, ponieważ jednak miał zawartość tłuszczu 30% więc uzupełniłam małym dodatkiem tłustego podgardla (zaw. tłuszczu 70%). 

Zawartośc widocznego tłuszczu ustaliłam na 6%.

2. Klasyfikując mięso z łopatek podzieliłam jedynkę na miękką (IA) i twardszą (IB).

Zostały zmielone na innych sitkach.

3. Skład wyniknął z "tego, co było" za wyjątkiem regulacji tłuszczu

 

Surowiec:

1. IA dzik - 18%    -    [16] (sitko)

2. IB dzik - 24%    -    [12]

3. IIA dzik - 18%   -     [5]

4. III dzik - 24%     -    [2]

5. IIB wp. - 13%    -    [5]

6. tłuszcz wp - 3% -    [5]

 

Dodatki: (na 1kg mięsa)

1. peklosól/sól - 17g (50/50)

2. lód - 3%

3. pieprz - 2,5g

3. czosnek - 2g

4. jałowiec - 0,8g

5. kolendra 0,5g

6. lubczyk korzeń - 0,5g

 

Kiełbasa wędzona do koloru i parzona.

 

 

Kabanosy z młodego dzika

 

Uwagi:

Aby zapewnić im kruchość przeznaczyłam na nie wyłącznie mięso z szynki.

Zawartość tłuszczu w wyrobie ok. 25%

 

Surowiec:

1. IA dzik - 60% - [10] (sitko)

2. IIB wp. - 7% - [5]

3. tłuszcz wp (podgardle) - 33% - [5]

 

Dodatki: (na 1kg mięsa)

1. peklosól/sól - 16g (50/50)

2. pieprz - 3g

3. czarnuszka - 2g

4. kardamon - 0,5g

5. cukier - 2g

6. lubczyk korzeń - 0,5g

 

Kabanoski wędzone do koloru i pieczone w wędzarni.

Przekroje dziczych szyneczek:

 

post-40040-0-27338900-1438944746_thumb.jpg

 

Chcę podkreślić, że szynki wyszły bardzo soczyste, lekko niedosolone.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438037
Udostępnij na innych stronach

Pięknie to wszystko wygląda :clap: :clap: :clap:

 

 

 

Chcę podkreślić, że szynki wyszły bardzo soczyste, lekko niedosolone.

Możesz napisać jak peklowałaś ? (ile dni, czy z nastrzykiem i jakie stężenie solanki)

Pozdrawiam

Edytowane przez Pools
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438062
Udostępnij na innych stronach

Możesz napisać jak peklowałaś ? (ile dni, czy z nastrzykiem i jakie stężenie solanki)

Szynki z dzika pekluję wg przepisu Szczepana. http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/1374-szynka-szczepana-potrojnie-wedzona 

Kiedyś robiłam całą, od A-Z. jednak to nadzienie w miejscu kości się nie sprawdza. 

Po usunięciu kości najlepiej oczyścić środek z błon i tłuszczu, ew. posypać żelatyną i mocno osznurować.

Takie małe szyneczk jak te, po podzieleniu całej szynki, peklowałam o dobę dłużej, niż to jest w przepisie. Solanka częściowo wypłynie ze środka, należy więc mięso przekładać codziennie. 

Po uwędzeniu "do koloru" szynki sparzyłam.

Nie wędziłam już drugi raz ze względu na upały.

Należy bardzo pilnować temperatury parzenia. 

Parzę do wskazań termometru 67st.C, bo po wyjęciu z wody temp. jeszcze podnosi się ok. 2 st.C.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438076
Udostępnij na innych stronach

Ale jak niedosolisz względem swoich kubków smakowych to przecież nie będzie smakowalo czy z chlebkiem czy bez ... więc nie bardzo rozumiem co chciałeś przekazać :(

"Nie-dosalajcie" tak jest lepiej ?

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/3/#findComment-438107
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.