eli55 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 EAanna piekne wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Wyroby 1 klasa:)Czy mieso badane bylo rowniez pod katem motyliczki , no jesli nie to trzeba sie pilnowac temp 73 St. A nawet troche wiecej no I o surowowedzonych poledwiczkach z dzika chyba mozna zapomniec.Choc w USA nie spotkalem sie z zadnymi badaniami na miesa z dzikiej swini,I nie slyszalem o zarazeniu wlosniem czy motylica tak woec pewnie wyzsza temp obrobki robi swoje.Tak wiec jak kiedy pozyskam dziczka to mieso chyba dhl wysle do Polski na badanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Amerykanie od dawna stosują metodę szybkiego i głębokiego mrożenia w określonym czasie zarówno w stosunku do mięsa zwierząt rzeźnych, jak i dziczyzny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Stosuja to wiem ,ale jak upolujesz dzika to w zwyklej zamrazarce tego nie zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Przeglądałem sobie forum angielskie i z zasady po ubiciu poddają mięso obróbce termicznej wysokich temperaturach (choćby grill i BBQ). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Czy mieso badane bylo rowniez pod katem motyliczki , no jesli nie to trzeba sie pilnowac temp 73 St. A nawet troche wiecej no I o surowowedzonych poledwiczkach z dzika chyba mozna zapomniec. Obowiązkowe badanie weterynaryjne dzików obejmuje wyłącznie włośnie.Badanie jest ściśle zdefiniowane: zarówno co do metody jak i odpowiednich mięśni dzika.Co do pozostałych zagrożeń, na pewno jest ich wiele - badań szczegółowych się nie robi.Jest jednak pewien ważny niuans, na który zwrócił mi kiedyś uwagę kol. Nestor (dr weterynarii), mianowicie trzeźwa ocena pozyskanego mięsa oraz wiedza na temat ewentualnych chorób zwierząt w rejonie łowieckim.Z mojej strony robię dokładne oględziny wątroby, serca oraz płuc a potem, w czasie rozbioru, całego mięsa. Lek. wet., który bada mięso, pyta o rejon łowiecki z którego dzik pochodzi.Osobiście jadam surowe mięso bo lubię i mam taką organiczną potrzebę.Jednak nikogo takim nie częstuję, a o wędzonych na zimno polędwicach lojalnie uprzedzam.Wracając do wyrobów z ostatniego dziczka, czarnuszkowe kabanosy zostały zawłaszczone przez 2,5 letniego wnuka, który z krzykiem dopominał się "o jeszcze", niewiele zostawiając rodzicom . W końcu sam wybierał z lodówki i zapijał kozim mlekiem . Żyje jednak i ma się dobrze Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Co do motyliczki warto jednak pod tym katem zbadac mieso , badanie jest jaknajbardziej dostepne w polsce w punktach ktore wykonuja badania na wlosnia, a niestety coraz wiecej dzikow z tym sie spotyka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-438977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Od sześciu lat ciągnę ten temat a i teraz jest coś nowego.Mój dzik, a w zasadzie duża locha, już od wczoraj nie biega.Została pozyskana na polowaniu zbiorowym i wieczorem przywieziona do domu.Tak wyglądała po wyładowaniu z bagażnika oraz wywindowaniu na stół roboczy.Pomoc sąsiadów okazała się niezbędna. Wg mnie locha ważyła 100kg ale tak naprawdę z 80.Jeszcze nie wiem, po ostatecznym rozbiorze będzie wiadomo. Bielenie trwało aż 2 godziny. Nóż spisuje się świetnie ! Zdjęcia z dzisiejszego dnia; skóra jest spora, nie mogę jej unieść. Biegi pozostały przy skórze. O samym rozbiorze napiszę później. Robiłam go wg wskazówek z filmu załączonego do książki DZICZYZNA, pozyskanie, przetwórstwo, kulinaria.Wspomnę tylko, że prawie cały rozbiór zrobiłam nożem, jedynie mostek i żebra przecięłam na samym końcu nożycami ogrodowymi Fiskarsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Łooooooj... będzie futro tylko obróć o 180 Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Bielenie trwało Szkoda ,że tak daleko - bym pomógł - zawsze na 4 ręce by było z godzinę krócej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ładna loszka.Tłuszczu mało i biały.Widać że nie karmiona kukurydzą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Czy loszka była strzelona w "łopatkę" ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Na komorę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Anno jak zwykle jesteś niesamowita. Jakie wyroby z tej loszki masz w planach? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Brawo Aniu. Ciekawe, czy przyda Ci się materiał zawarty na płycie z filmem? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) O kurcze - jestem pod wrazeniem... I na zdjeciach EAnno nawet na jotke nie jestes zmeczona a raczej radosna.. a to przeciez poczatek walki z dzikeim (loszka). Edytowane 17 Grudnia 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Na komorę. Nawet jak na "niską komorę" to ze zdjęć wynika, że za nisko - bardziej pasuje na "golonkę" - chyba, że dzik wykonał komendę "hande hoh". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ciekawe, czy przyda Ci się materiał zawarty na płycie z filmem? Już się przydał.Rozbiór wykonywałam inaczej, niż dotychczas, wg wskazówek specjalisty ze Związku Łowieckiego, przedstawionych na płycie..Bardzo to sobie chwalę tym bardziej, że z braku pomocy jak i skromnych sił własnych warto znać różne myki W wielkim skrócie: nie wydziela się półtusz tylko wykrawa z całości. Po wycięciu całej kości miednicowej i wbiciu noża w odpowiedni krąg, obie szynki prawie same odpadają ! Jakie wyroby z tej loszki masz w planach? Do końca jeszcze nie zdecydowałam.Jedna szynka i jedna polędwica na pewno będą wędzone.Zrobię też salceson z peklowanych mięs głowy, dwóch serc (mam w zapasie), dwoch golonek, skórek wp, itd.Na pewno będzie kaszanka dzicza - jest pyszna, już kiedyś robiłam.Jedną łopatkę wytrybuję i zrobię roladę, drugą łopatkę i drugą szynkę zamarynuję na sous Vide.Żeberka do pieczenia, a z pucówki, biodrówek, karczku i reszty powycinam co się da na kiełbachę.Małgoś, zmobilizowałas mnie i już w zasadzie podzieliłam tę lochę Tłuszczu mało i biały Arku,tłuszcz jest biały ale jest go sporo.Jest bardzo smaczny, bo spróbowałam na surowo. (dzik jest już przebadany weterynaryjnie). Mięso też znakomite mimo tego, że spora sztuka się trafiła.Z całego grzbietu wycięłam spory płat słoniny.Właśnie chciałam Cię zapytać, co sądzisz o zasoleniu i wędzeniu na zimno, z jakimi przyprawami.Smak tego tłuszczu mnie zaskoczył. Z obrzynków tłuszczowych będzie smalczyk Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Aniu, chylę czoła.Jesteś niesamowita. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) A jak Ci podpowiem to ostrzeżenia nie dostanę.? Słoniny z dzika nigdy nie wędziłem ,ale musisz wziąć pod uwagę że to jest tłuszcz miękki.Jeśli wędzenie to tak jak piszesz na zimno.Przyprawy to papryka ostra.Ale ja mam inną radę.Nie wiem jak Ty ,ale ja bym mięso z tego dzika przemroził przed jakąkolwiek obróbką. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 17 Grudnia 2018 to jest tłuszcz miękki. Ta z grzbietu jest ciut twardsza. Zrobię próbę temperaturową topnienia. Myślę, że najlepiej w wodzie.Część będzie przemrożona a część dojrzeje w innych warunkach (nie powiem jakich )W tej chwili mam idealną zerówkę w szklarni.Co do mrożenia w celu skruszenia mięsa uważam, że jest przereklamowane.O wiele istotniejszym jest w mojej opinii parametr czasowy oraz pH środowiska ale w temp. 0+Czy mięsa mrożone, codzienna świnina lub wołowina gulaszowa są bardziej kruche i miękkie? niż świeże? (nie piszę o takich z bezpośredniego uboju)Z moich doświadczeń wynika, że nie, albo nieistotnie.Łykowatość wytraca mięso na skutek działania enzymów i bakterii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 17 Grudnia 2018 nie jestes zmeczona a raczej radosna.. a to przeciez poczatek walki z dzikeim (loszka). No niezupełnie.Po bieleniu cała tusza pozostała na tej skórze (od środka) i na niej została rozebrana na elementy zasadnicze.Prezentacja skóry to oznaka, że cała ta robota została zrobiona.I jak tu nie być szczęśliwym Tak przy okazji, dla nieobeznanych ze zwierzyną.Pozyskane na polowaniu sztuki są tylko wypatroszone oraz "pozbawione płci" przez myśliwych.Skóra jest zawsze bardzo zabrudzona i należy tak wszystko robić, aby te brudy i szczeciny nie dostały się do mięsa.Wszelkie nacięcia skóry robi się od środka. Mięsa się nie myje tylko wykrawa zakrwawione i zanieczyszczone miejsca.Nie załączyłam zdjęć z rozbioru bo nie są to widoki fotogeniczne Skóra z dorosłego dzika jest bardzo twarda i miałam trudności z wbiciem szpica słynnego japońskiego noża, żeby zrobić nacięcia technologiczne do odciągania skóry.Również zalecane wyłamywania kości w stawach w moim wykonaniu wymagały zastosowania dźwigni Więc widzisz, jak zakończenie tej roboty mnie uradowało Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Grudnia 2018 z jakimi przyprawami. Czosnek i chili lub papryka nic ponadto ( nie wspominając o soli)- nie za dużo ot lekko oprószyć - to moja sugestia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Chylę czoła, wspaniała robota. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Od sześciu lat ciągnę ten temat Może wybierzemy się do Ciebie na kurs? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/4/#findComment-617923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.