EAnna Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lutego 2013 No i doczekałam się :grin: Przy okazji świniobicia dostałam w przydziale otokę oraz oryginalny, wiślański przepis na necówkę. Przepisem podzielił się rzeźnik-wędliniarz z Wisły; dziekuję panie Władku. W rejonie tym necówkę robi się w dniu świniobicia i nie z tzw. pucówki, tylko z całej karkówki. Pucówkę (okrawki po formowaniu elementów) przeznacza się na wyrzoski. Necówka: Surowiec: 1. Karkówka - cały element (2kg) 2. Polędwiczka (o,45kg) 3. Tłuste okrawki - jeżeli karkówka jest chuda (o,5kg) 4. siatka otokowa 5. 7-8 wiejskich jajek 6. cebula - 2szt (200g) 7. czosnek - 1 główka (10-15g) 8. sól morska - 8g/kg (wg smaku) 9. pieprz - 2g/kg 10. Kminek (do posypania) Wykonanie: Z powyższej ilości wychodza dwie necówki. 1. Polędwiczkę przecinamy wzdłuż uzyskując 2 szt. 2. Karczek i tłuste okrawki boczku przepuszczamy przez maszynkę, 6-8 mm. 3. Cebulę drobniutko kroimy i zasypujemy solą, czosnek przeciskamy przez praskę. 4. Zmielone mięsa z przyprawami należy zacząć starannie mieszać dodając powoli po jednym jajku. Mięso z jajkami ma stworzyć emulsję. 5. Siatkę dzielimy na pół i do każdej części wkładamy wałek z 1/2 farszu. po spłaszczeniu wałaka wkłada się w środek przepołowioną polędwiczkę i zakleja farszem. 6. Uzyskaną roladę zawija się starannie otoką i posypuje obficie kminkiem. 7. Pieczemy w 170st.C przez 1,5 h.(wg. autora przepisu) Ponieważ mięsa piekę na termometr skorygowałam temperatury i czas pieczenia. - 170st.C przez 1/2h - 130 st. przez 1/2h. Ten czas zupełnie wystarczył. Wiarygodny degustator ocenił, że moja wersja jest o wiele lepsza; delikatniejsza i bardziej soczysta. Również kolorek pozostał lekko różowy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lutego 2013 EAnno :thumbsup: szkoda , że necówkę można zrobić gdy ma się "dostęp" do otoki . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lutego 2013 szkoda , że necówkę można zrobić gdy ma się "dostęp" do otokiOkreślenie jest bardzo nieprecyzyjne. Necówkę nie robimy, przy użyciu tłuszczu z otoki . Tłuszcz otokowy to tłuszcz z jelit . Necówkę robimy przy użyciu tłuszczu siatkowego który okrywa żołądek wieprzowy ( - przy bydle nazywa się taką siatkę łojem odzieżowym ) Tłuszcz siatkowy z żoładka wp. zaliczany jest do otoki . To takie zawiłości w nazewnictwie . Niby otoka a jednak całkiem inne zastosowanie i inny wygląd. To tak jak z tłuszczami mamy twarde miękkie, pachwinowe. twarde itd . Tutaj w tym przypadku tylko dwa gatunki tłuszcz otokowy z jelit i tłuszcz siatkowy z żołądka . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lutego 2013 Tłuszcz siatkowy z żoładkaA jaki on smaczny( :!: ) na surowo :tongue: Cała blona skutecznie zapobiega wyciekom soków i nasącza potrawę tym tłuszczykiem dając specyficzny smaczek. Rozdysponowałam tę necówkę po rodzinie i nazajutrz odbierałam telefony z zapytaniami co to takiego smacznego było :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lutego 2013 Inna nazwa tego tłuszczu to - Otoczka sieciowa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lutego 2013 Czy oprócz prywatnych rozbiorów tucznika jest to dostępne w handlu ? Nigdy z taką siatką tłuszczową się nie spotkałem. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lutego 2013 W handlu raczej nie będzie bo normy przechowywania tłuszczu otokowego to do- 48 godzin Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lutego 2013 Czy oprócz prywatnych rozbiorów tucznika jest to dostępne w handlu Popytaj w ubojni w Twojej okolicy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lutego 2013 Dzięki mam w pobliżu "Somiankę" i dawną "Winnicę" to zapytam. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lutego 2013 Na pewno mają i dadzą pewnie za frico tylko musi być świeża. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Lutego 2013 Zawsze można zrobić bez otoki, ale to już nie będzie ten smak.EAnno piękny wyrób. :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Lutego 2013 zrozumialem dobrze ze "ten smierdziel" jak to kiedys okreslil Dziadek i jeszcze inny z kolegow, to tluszcz otokowy tylko z jelit? a ten z zoladka mozna juz spokojnie przerabiac? Pytam sie bo jak bede kiedys kupowal to chcialbym wiedziec co brac.Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2018 @EAnna, czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Października 2018 czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita? Wyłącznie zamrożoną. Ona jest bardzo delikatna, całość dobrze jest podzielić na dwa kawałki.Na południu Polski, w Cieszyńskiem, wykonuje się regionalne produkty w tejże błonie (tzw. necówka - od "siatka"). Ubojnie gromadzą ją do okresowych produkcji w formie zamrożonej, kiedyś takie kupowałam na wagę z ubojni w Wiśle.Osobiście robię też w tej błonie obiadowe kotlety (bez bułki) z wp. lub dziczyzny, które uzyskują specyficzny smak, zachowują soczystość i są szczególnie smakowite z sosem grzybowym.Wydaje mi się, że nawet zamrożona nie powinna być zbyt długo, bo tłuszcz otokowy "wzmacnia" swój aromat Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Października 2018 Dziekuje no to odpada , nie przewioze zamrozonej w ciagu 24 H w lodowce. Jak dostane bedac w PL to chociaz kupie zeby zobaczyc jak wyglada Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) @electra, zobacz ten temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7880-necowka-eanny/?view=findpost&p=270661 Edytowane 27 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Października 2018 @EAnna, ja widzialam na zdjeciu , ale nigdy na "zywo" , moim zamierzeniem byla wlasnie necowka , musze kiedy zapytac u nas u rzeznika . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Października 2018 kiedyś takie kupowałam na wagę z ubojni w Wiśle. Można zamówić na hali mięsnej przy urzędzie skarbowym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. Edytowane 27 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2018 Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. Święta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Listopada 2018 @EAnna, czy taka blone otokowa mozna przetrzymac dluzej , tak jak np jelita?Electra spokojnie ją zasól,nie trzeba mrozić.Przed użyciem dokładnie wymoczyć w letniej wodzie. Z tą otoką to uważajcie bo nie każdy toleruje jej zapaszek. Co do zapachu,jeżeli czysto przeprowadzone jest patroszenie otoka jest nie pobrudzona to ok.Zapaszek jest jak to określasz jak już ulega proces jełczenia.Jest to najczystszy tłuszcz z całej świni to tyle w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Listopada 2018 Jest to najczystszy tłuszcz z całej świni I bardzo smaczny Podskubuję go na surowo Uważam, że mięso zrobione w otoce (świeżej) jest o niebo lepsze od "gołego".Błona + tłuszcz chronią soki białek mięsnych i dodają swój smak tak, jak kątnica niektórym wyrobom.Niemniej, nie wszystkim to musi odpowiadać.[Dodano: 01 lis 2018 - 21:48] Electra spokojnie ją zasól,nie trzeba mrozić A o tym to nie wiedziałam. Dziękuję Marku za cenną informację. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Listopada 2018 @Marek z Bielska, U siebie to ja jej nie dostane , myslalam o przewiezieniu z PL w warunkach lodowkowych .[Dodano: 02 lis 2018 - 10:31] Niemniej, nie wszystkim to musi odpowiadać. Jak nie sprobuje to nie bede wiedziala , watrobki smazonej dalej nie trawie(probowalam) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) @Electro, necowke jagnieca napewno bedziesz mogla kupic u tureckich masazy.Rzeznik u ktorego sie zaopatruje ma ja dwa razy w tygodniu. Edytowane 2 Listopada 2018 przez robimhuk Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Listopada 2018 dzieki , musze zapytac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.