beiot Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Kwietnia 2011 Jary, a jak parzyłeś? To jest bardzo ważny proces. Jak przegrzałeś to będzie podciek tłuszczu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-157648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jary Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Parzyłem jakieś 6 - 7 minut w temperaturze 75 C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-157746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 24 Maja 2011 Co do podcieku to według mnie na 100% słonina, bo do parówek daje się tłuszcz miękki tzn. podgardle,pachwina itp. słoninę to się bierze na smalec bo się dobrze wytapia. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 24 Maja 2011 bo do parówek daje się tłuszcz miękki tzn. podgardle,pachwina itp.Czy aby dobrze to napisane . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Maja 2011 Dziadku a gdzie jest błąd :question: :question: :sad: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 24 Maja 2011 do parówek daje się tłuszcz miękki Czy aby dobrze to napisane a gdzie jest błąd powinno być tłuszcz twardy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 24 Maja 2011 A powiedzcie mi czy w warunkach blokowych w domu 25 w kuchni 30 stopni da się rade zrobić parówki mając do dyspozycji tylko zamrażalnik+chłodziarkę. Mój synek uwielbia takie cielęce w naturalnym flaku. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Maja 2011 bo do parówek daje się tłuszcz miękki tzn. podgardle,pachwina itp.Czy aby dobrze to napisane . Pozdrawiam Wg. mnie trochę poplątane bo : - jeśli podgardle to raczej tłuszcz twardy, - jeśli pachwina to raczej tłuszcz miękki. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 24 Maja 2011 Dla mnie podgardle to również tłuszcz twardy, idealny do kiełbas. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 24 Maja 2011 Mój synek uwielbia takie cielęce w naturalnym flaku. A gdzie je jadł :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Kupione. Ciężko będzie dorównać. Syn jest straszny niejadek niestety. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 24 Maja 2011 czy w warunkach blokowych w domu 25 w kuchni 30 stopni da się rade zrobić parówki mając do dyspozycji tylko zamrażalnik+chłodziarkę.jak się uprzesz to się da...... przy rozdrabnianiu mięsa praktycznie nie dochodzi do napowietrzania, ale jednak temperatura otoczenia działa niekorzystnie, dlatego jeśli często będziesz chłodził/podmrażał to może się udać pozostaje kwestia wędzenia...... Kupione. Ciężko będzie dorównać.to jeszcze zależy gdzie bo może się okazać że synek jeszcze cielęciny nie jadl :tongue: :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 25 Maja 2011 Gdzieś tu na forum ktoś napisał że w Wa-wie w "dobrym" sklepie cielęce parówki kosztują 120 zeta :shock: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Maja 2011 Gdzieś tu na forum ktoś napisał że w Wa-wie w "dobrym" sklepie cielęce parówki kosztują 120 zetaMoże być, choć ciężko dostać 100% cielęce. Tu znalazłem na niem. portalu niby 100% ale w konserwie http://fleischerei-heyer.de/CMS/index.php?page=shop.product_details&product_id=46&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=53&vmcchk=1&Itemid=53 cena pasuje :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 25 Maja 2011 Ja wiem że cielęce to zapewne one się tylko nazywają(zapewne 10% cielęciny). Ale naprawdę są smaczne i kosztują ok. 15 zł/kg. I to nie jest warszawa gdzie ceny są 2 razy droższe niż wszędzie. Lokalna masarnia. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 25 Maja 2011 Ja wiem że cielęce to zapewne one się tylko nazywają(zapewne 10% cielęciny). Ale naprawdę są smaczne i kosztują ok. 15 zł/kgIMO to one zawierają tylko przyprawę do cielęciny :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-160898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Grudnia 2011 Mam pytanie-prośbę do praktyków. Czy podejmując próbę nabijania w jelita farszu parówkowego łatwiej to będzie uczynić na maszynce większej czy może odwrotnie?Parówki jeszcze nie robiłem i jak chyba wiele osób mam obawy o proces napełniania jelit. czytałem opinię że robiąc to maszynką np. 32 jest koszmar bo ślimak "zabiera" zbyt wiele mięsa co powoduje cofanie .. czy to prawda? nie wiem. Może więc łatwiej choć zapewne nie bez problemów będzie to zrobić na mniejszej maszynce? Rozmiar 32 przytoczyłem tylko jako przykład, ja ma do dyspozycji maszynki Alfa nr 5, 8 i 10. Oczywiście elektryczną dyskwalifikuję na starcie.Nie chcę zmarnować mięska bo jeżeli próba zakończy się niepowodzeniem to ... może jak napełnię osłonki białkowe to wyjdzie mi ... a'la mortadela? (strzeliłem!) Podobne rozterki dotyczą napełniania kabanosów, może mniejsza (maszynka) może więcej? Mniejsza maszynka to mniejsze ciśnienie a zatem mniejsze prawdopodobieństwo miażdżenia mięska przez ślimak? jakie macie doświadczenia? I jeszcze jedno .. wiem, ze najlepiej nadziewarką, ale taniego "chińczyka" nie chcę! ... już wolę w dalszym ciągu nie jeść parówek! Kilka ładnych lat już nie jadłem i nic się nie dzieje, ale moje kobiety mają najwyraźniej słabość do tego asortymentu, szkoda mi ich zdrowia! Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-189282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Witam! Dziś miałam debiut parówkowy. Nie wiem jak opisać wrażenia, widząc siedzącą obok córkę, która wcina już drugą z wielkim smakiem. To zapominam o bolących rękach od półgodzinnego mielenia blenderem i wciskaniu farszu do kiepskiej maszynki elektrycznej. Parówki pełne powietrza :tongue: jednak za pierwszym razem trafiony smak! Dziękuję, że Was znalazłam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Dziś miałam debiut parówkowy.Dziękuję, że Was znalazłam!!!!Bardzo cieszą i są budujące takie wpisy,bo to utwierdza nas jeszcze bardziej w przekonaniu,że nasza praca w budowaniu tego forum nie idzie na darmo :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Parówki pełne powietrza jednak za pierwszym razem trafiony smak!Do napełniania parówek niezbędna jest nadziewarka. Nawet ta najprostsza jest o niebo lepsza od maszynki. Tym bardziej, że teraz to już będziesz musiała często te parówki robić :grin: Z jakiego przepisu je zrobiłaś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 EAnna, robiłam z tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=534&Itemid=4. Rano córka jadła parówki parzone, nic więcej. Właśnie wróciliśmy z wędzarni powiem szczerze cieszę się jak dziecko, są PRZEPYSZNE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 robiłam z tego przepisu: http://www.wedlinydomowe....id=534&Itemid=4.Czyli drobiowe. Muszę je kiedyś zrobić dla wnucząt. A jakiego mięsa drobiowego użyłaś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Nawet nadziewarką nie jesteśmy w stanie wyeliminować powietrze z parówek nabijanych w flaki - bynajmniej mi taka sztuka się nie udaje (chociaż może przy super nadziewarce będzie lepiej, ale póki co posiadam przerobionego chińczyka). Jak ktoś nie chce bawić się blenderem to taki sam efekt uzyskuje się poprzez potrójne mielenie na sitku #2,5mm z zamrażaniem między cyklami i takie cuda można wykonać w warunkach domowych. Z moich obserwacji wiem, że dodawanie wody musi nastąpić po pierwszym mieleniu na sitku #4,5mm wraz z przyprawami. Wówczas przystępuje się do obróbki na sitku #2,5, zamraża, znowu mieli, zamraża i mieli już wersję ostateczną. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klops Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 niezbędna jest nadziewarka. teraz jestem tego pewna. Po ostatnim nadziewaniu 10 kg kiełbasy ręce bolały mnie dwa dni. Dziś jak zobaczyłam konsystencję masy byłam przerażona. Na szczęście udało się szybko uporać z wsadem, bo po pierwsze było tego tylko 3kg, po drugie kupiłam prócz osłonek celulozowych też kolagenowe i ciekawości wcisnęłam trochę masy do nich, a na sam koniec powstało ok 12 kiełbasek parówkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 po drugie kupiłam prócz osłonek celulozowych też kolagenoweOsobiście posiadam sporawy zapas celulozowych, aczkolwiek nie przekonują mnie. Ostatecznie zakupuję do wyrobu parówek jelita wieprzowe #26 extra. Osłonki celulozowe mają to do siebie, że lubią pękać i są bardzo delikatne. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Nawet nadziewarką nie jesteśmy w stanie wyeliminować powietrze z parówek nabijanych w flakiczyżby?.... to nie kwestia "supernadziewarki" tylko techniki nakładania farszu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/794-par%C3%B3wki/page/3/#findComment-281583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.