Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

I o to chodzi, pogratulować krajalnicy i wyrobów

 

 

Gratulacje !!!! 

 

 

Ladnie prezentują się wyroby, a zwłaszcza kolor wołowiny. Jedziesz dobra drogą!

 

 

Następna będzie bez obwódki.Tak trzymaj.

 

 

Sivon Gratulacje

 

Dziękuję, mam dużo radochy bo dopiero się tego uczę, ale już powoli zaczynam to rozumieć :)

 

Skroiłeś niezłą porcyjkę towaru jak na początek.

 

Śladu nie ma, tacka pusta :)

 

Pięknie Seba  , idz za ciosem, a może kiedyś będzie mi dane spróbować Twoich '' smakołyków '' 

 

Jasne, zlot już w Sierpniu :)

 

czekam na fotke paprykarzu z puszki jak wyszedł

 

Fotka będzie jak otworzę kolejną puszkę, już 2 zjadłem. W smaku jest bardzo fajny, jedyny minus to zbyt ścisła konsystencja.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-644906
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje :thumbsup:. Fajne wyroby i fajna maszyna  :clap: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-644927
Udostępnij na innych stronach

Sebastian, super wyroby  :thumbsup: . U mnie najpierw w planie przeróbka lodówki i kupno krajalnicy.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-645028
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak ten czas leci, 8 tydzień jak moje pierwsze wędliny dojrzewają.

Strata wagi po 8 tygodniach:

 

Karkówka #3 - 27%

Karkówka#4 - 30% (mniejsza sztuka od #3)

Ligawa#5 - 37% chyba już będzie trzeba rozkroić :)

Polędwica wp#6 - 27%

Boczek rolowany#7 - 25%

 

Czas coś nowego wrzucić do witryny, jeszcze myślę co.

 

 

czekam na fotke paprykarzu z puszki jak wyszedł

 

 

 

Właśnie dziś na kolację otworzyłem puszkę z paprykarzem 

 

post-45290-0-32144700-1573775543_thumb.jpg

 

post-45290-0-49747100-1573775567_thumb.jpg

 

Do tego karkówka z puszki z zielonym pieprzem, taka porcyjka

 

post-45290-0-16091100-1573775706_thumb.jpg

 

post-45290-0-53984900-1573775725_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646007
Udostępnij na innych stronach

A miałem już nic nie jeść :facepalm:

:clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646008
Udostępnij na innych stronach

Super wyroby Seba  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646070
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ligawa#5 - 37% chyba już będzie trzeba rozkroić

Ja bym poczekał. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646090
Udostępnij na innych stronach

Stało się, nadeszła ta chwila, pierwsza wędlina dojrzewająca została rozpakowana. Utrata wagi 37%, ligawa wołowa, typ breasola. Zapakowana w kątnicę wp. Zaszczepiona pleśnią Penicillium nalgiovense.

post-45290-0-51993500-1574184394_thumb.jpg

Po rozpakowaniu

post-45290-0-93564400-1574184433_thumb.jpg

Przekrojona:

post-45290-0-64096300-1574184490_thumb.jpg

 

post-45290-0-38369200-1574184513_thumb.jpg

 

post-45290-0-41907600-1574184549_thumb.jpg

 

Jestem zadowolony, smak bardzo intensywny, słoność ok, zapakowałem w vacum celem dalszego dojrzewania.

Więc dziś kolejna porcja ligawy wołowej zapeklowana

post-45290-0-01806200-1574184698_thumb.jpg

Dodatkowo zapeklowane 3szt. polędwiczek wp oraz słuszny kawałek karkówki wp.

Jeszcze tylko czekam by spróbować coppę i jak będzię ok, zabieram się za coś bardziej wymagającego, może salami.

Póki co kosztuję to co mam :)

post-45290-0-68489300-1574184897_thumb.jpg

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646467
Udostępnij na innych stronach

 

 

ligawa wołowa, typ breasola.

Na przekroju widać idealnie równomierne osuszenie.

Piękny kolor i korzystna marmurkowość.

Gratuluję wyrobu  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646473
Udostępnij na innych stronach

SIVON, podeślij mi na pocztę zdjęcie "breasola05.jpg" w oryginalnym rozmiarze. Pójdzie do grafika kalendarzowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646476
Udostępnij na innych stronach

Na przekroju widać idealnie równomierne osuszenie. Piękny kolor i korzystna marmurkowość.

 

Na marmurkowatość wpływu nie miałem :), ale bardzo miłe i smakowite zaskoczenie. Jeżeli chodzi o osuszenie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, liczyłem się jako nowy, z większą porażką. Nie jest źle, tak myślę. Oby tak dalej. Na razie czerpię przyjemność z uczenia się nowych technologii.

 

SIVON, podeślij mi na pocztę zdjęcie "breasola05.jpg" w oryginalnym rozmiarze

 

 

Ok zaraz podeślę, robione telefonem więc jakość nie taka jak potrzeba.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646480
Udostępnij na innych stronach

Kiepsko, gdyż zdjęcie fajne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646485
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stało się, nadeszła ta chwila, pierwsza wędlina dojrzewająca została rozpakowana

 

Gratulacje Seba, pierwsze koty za płoty  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646491
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stało się, nadeszła ta chwila,

 

Seba ......  za  początki w wędlinach dojrzewających  . :thumbsup::clap: :clap:   . Właściwie to już nie początki  :facepalm:  :) 

 

 

Pozdrowienia ślę

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646493
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stało się, nadeszła ta chwila, pierwsza wędlina dojrzewająca została rozpakowana.

 

Super :clap: :clap: :clap: Gratuluję !!! Przyjemnie konsumować owoce swojej pracy  :D . Może i ja w tym roku ukroję jakiś plasterek  :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646528
Udostępnij na innych stronach

krajalnice Ma-Ga

 

Ja dokupiłem sobie taką oliwę.

https://allegro.pl/oferta/oliwiarka-oliwa-65-ml-do-krajalnic-ma-ga-8650490104

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646564
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja dokupiłem sobie taką oliwę.

 

A Mójślubny ma taką oliwę do giwery :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-646616
Udostępnij na innych stronach

Ważenie kontrolne:

 

Karkówka #3 - 32%

Karkówka#4 - 38% (mniejsza sztuka od #3)

Polędwica wp#6 - 30%

Boczek rolowany#7 - 27%

 

Musiałem, wiem jeszcze za wcześnie, karkówka #4 przekroiłem i do próżni.

 

post-45290-0-04846700-1574706469_thumb.jpg

 

post-45290-0-30406500-1574706490_thumb.jpg

 

Na bułce smakuje już całkiem dobrze

 

post-45290-0-30656900-1574706532_thumb.jpg

 

Nowi lokatorzy, polędwiczki wp, ligawa wołowa (mały kawałek) oraz karkówka wp.

 

post-45290-0-55771500-1574706598_thumb.jpg

 

post-45290-0-88899800-1574706620_thumb.jpg

 

Mam jeszcze testowo coś ala salami, dziś do witryny po fermentacji, dwa batony w jelicie wołowym i jeden w pęcherzu wp. Już wiem, że będzie porażka, rozdrobnienie farszu w postaci mrożonej, farsz nabijany w jelita miał temperaturę 2C, po mieleniu -2C. Pierwsza próba, nie jest łatwo :)

 

Za dwa dni pryskam pleśnią nowe wyroby i czekamy.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-647169
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają smacznie :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/27/#findComment-647170
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.