Todek Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 20 Listopada 2016 Niestety, nie mam czym tego zmierzyć,Mierzyc nie musisz, wystarczy, że nie chce wysychać. A da się jeszcze coś z tym zrobić? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 20 Listopada 2016 Dalej nie chce podsychać ? masz może zdjęcie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sulek3 Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 21 Listopada 2016 Moja zbyt słabo palcem dopchana i czasem widać prześwity. Smak dobry, żeby nie powiedzieć bardzo dobry. Jutro do lodówki wkładam, bo boję się o nią bardziej niż o własna żonę (choć żona ładniejsza niż kiełbasa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 21 Listopada 2016 Napisano wczoraj, 22:50 Bagno, dnia 15 List 2016 - 18:10, napisał: Todek, dnia 15 List 2016 - 18:03, napisał: Niestety, nie mam czym tego zmierzyć, Mierzyc nie musisz, wystarczy, że nie chce wysychać. A da się jeszcze coś z tym zrobić? Należy zapakować w formie VAC celem wyrównania wilgotności i nic więcej nie można zrobić, gdyż mięsa ma za wysokie pH. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Należy zapakować w formie VAC celem wyrównania wilgotności i nic więcej nie można zrobić, gdyż mięsa ma za wysokie pH.No zapakowałem w pojemnik plastikowy, i chyba ta wilgotność już się wyrównała.A tak zapytam, to gdzie popełniłem błąd, dlaczego pH jest za wysokie. Edytowane 21 Listopada 2016 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 22 Listopada 2016 dlaczego pH jest za wysokie. Kupiłeś takie mięso. Nikt nie jest winien. Mięso będące w obrocie żywnościowym musi być zbadane czy nie zagraża zdrowiu konsumenta. Wartość pH to, sprawa dla technologii. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 23 Listopada 2016 Najczęściejszym powodem nie wysychania surowo dojrzewających kiełbas jest użytek miękkiej i ciepłej słoniny, lub wysoka temperatura farszu. Wtedy tłuszcz blokuje komórki mięsne i nie przepuszcza wody z mięsa. Po takim rozmazywaniu tłuszczu, wędlina już nie wyschnie, będzie miękka i ewentualnie nabierze smak i zapach stęchlizny. Do kiełbas surowo dojrzewających używamy twardą, słoninę kroimy w kostkę i zamrażamy przed mieleniem. Mięso tez musi byc bardzo zimne. Ja zawsze przemrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 16 Lutego 2018 Witajcie.Jako, że jeszcze nie posiadam wędzarni, a napatrzyłem się na Wasze wyroby, pomyślałem o wędlinie nie potrzebującej wędzenia. Widziałem, na YT, jak ktoś robił kiełbasę o nazwie "palcówka". Nazwa chwytliwa, a i wędlina chyba nie jest trudna w wykonaniu? Macie może jakieś inne, ewentualnie łatwiejsze w przygotowaniu przepisy, nie wymagające wędzenia, na kiełbaski?W załączeniu przedstawiam warunki w mojej piwnicy. Badałem bardzo krótki okres, ale myślę, że jeszcze do maja takie warunki powinny utrzymywać się. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 16 Lutego 2018 Widziałem, na YT, jak ktoś robił kiełbasę o nazwie "palcówka". Przeniosłam Twój post do odpowiedniego tematu.Masz do przestudiowania 17 stron.Myślę, że ktoś się odezwie.Napisz mi proszę, jakiego parametru Twojej piwnicy dotyczą poszczególne kolory na wykresie.Na podstawie legendy nie mogę się niestety zorientować. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 16 Lutego 2018 Dzięki za przekierowanie. Zapoznam się z treścią tego postu Czerwony - temperaturaZielony - wilgotnośćNiebieski - temperatura punktu rosy - ten wskaźnik chyba jest nieinteresujący. Cytuj Pozdrawiam,Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Myślę, że ktoś się odezwie.EAnna bez pruderii wiesz przecież że na forum wiedze teoretyczną i praktyczną w takim zakresie (wilgotność temperatury przemiany itp ) posiada parę osób w tym TY Jak dla mnie (markus383 ja nie jestem w tym szacownym gronie o którym pisze powyżej , więc niekoniecznie muszę być miarodajny ) masz graniczne warunki do wędlin/mięs dojrzewających ja w takich robiłem . Jak patrzę na Twoje dane to są one typowe dla piwnicy o tej porze i teraz mamy drugą połowę lutego , temperatury na zewnątrz będą rosły , tym samym w Twojej piwnicy . Produkcja wędlin dojrzewających /suszonych to kwestia najmniej 1,5 -2 miesiąca . Innymi słowy czy w takim okresie będziesz miał podane przez Ciebie warunki . (temperatura dla tego typu wyrobów nie powinna wzrosnąć powyżej 14-15 stopni, przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności 70- 80 % ) Bez techniki może być trudno .Dodatkowo powinieneś zapewnić wymianę powietrza w piwnicy (ona też jest ważna dla procesu ) .Ja tytułem próby zrobiłbym nie jakieś wielkie ilości ale jednak (jak nie wyjdzie bo takie ryzyko istnieje zawsze, to trudno -ale zdobędziesz doświadczenie -wiedzę ) karkówkę ala parmeńska i Chouriço Português według Redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-33 lub palcówkę według przepisu z tego wątkuJak by to powiedzieć część teoretyczna jest bardzo ważna w naszym hobby ale dopiero w połączeniu z praktyką czyni Mistrza czego Ci życzę. . Edytowane 17 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Wczoraj przerobiłem 3 kg mięsa, m.in. korzystając z rad z tego wątku. Po nocy widzę, że w mojej palcówce gdzieniegdzie są pęcherze powietrza. Przekłuć czy lepiej zostawić? Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez EAnna lit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Przekłuć czy lepiej zostawić? Wykłuć powietrze.To się robi zaraz po nabiciu w jelita. Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez EAnna lit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Po dwóch dobach podsuszania partia trafiła do przewiewnej piwnicy. Koło 18.00 było tam 17 stopni i 41% wilgotności. Będę doglądał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Dzisiaj chłodniejszy dzień. W szafce, w której wisi kiełbasa 14 stopni i 66% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzisiaj chłodniejszy dzień. W szafce, w której wisi kiełbasa 14 stopni i 66% wilgotności. Temperatura w miarę ,ale wilgotność do d.Włóż do szafki jakieś naczynie z wodą.Powinna wzrosnąć wilgotność najlepiej do 75-78% Edytowane 9 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Ok, tak zrobiłem. Zastanawiam się tylko, czy nie zamknąć okna. Patrzę na prognozy i mają być jeszcze przymrozki. Temperatura w piwnicy pewnie spadnie i zastanawiam się, czy nie będzie za zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Jak będzie z 11-12C to nawet lepiej.Może lekko przymknij Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Pogoda sprzyja. Temperatura około 12-14 stopni, wilgotność około 70%. Czy po dojrzewaniu powinienem ją sparzyć? Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez Mar_cin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Nawet się nie waż Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Nawet się nie waż Dokładnie, to zbrodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Mar_cin... jest dobrze, nawet bardzo dobrze...Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo, resztę oszczędź... Działaj w warunkach zastanych, kciuki trzymam... :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo Czy robiłeś kiedykolwiek taką próbę? Bo coś mi się wydaje, że wpuszczasz Marcina w maliny Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo Takie wpisy nawet w celach poznawczych są szkodliwe dla poziomu tego forum. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mar_cin Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Dla porządku, zaleceń co do parzenia nie znalazłem w żadnym z czytanych przeze mnie przepisów, a moje pytanie wzięło się z sugestii zawartej w pierwszym poście DZIADKA z tego wątku. Rozumiem już jak sytuacja wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.