Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Niestety, nie mam czym tego zmierzyć,
Mierzyc nie musisz, wystarczy, że nie chce wysychać.

 

A da się jeszcze coś z tym zrobić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527290
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dalej nie chce podsychać ? masz może zdjęcie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527291
Udostępnij na innych stronach

Moja zbyt słabo palcem dopchana i czasem widać prześwity. Smak dobry, żeby nie powiedzieć bardzo dobry. Jutro do lodówki wkładam, bo boję się o nią bardziej niż o własna żonę (choć żona ładniejsza  niż kiełbasa:-) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527386
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano wczoraj, 22:50 Bagno, dnia 15 List 2016 - 18:10, napisał: Todek, dnia 15 List 2016 - 18:03, napisał: Niestety, nie mam czym tego zmierzyć, Mierzyc nie musisz, wystarczy, że nie chce wysychać. A da się jeszcze coś z tym zrobić?
  Należy zapakować w formie VAC celem wyrównania wilgotności i nic więcej nie można zrobić, gdyż mięsa ma za wysokie pH.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527398
Udostępnij na innych stronach

Należy zapakować w formie VAC celem wyrównania wilgotności i nic więcej nie można zrobić, gdyż mięsa ma za wysokie pH.

No zapakowałem w pojemnik plastikowy, i chyba ta wilgotność już się wyrównała.

A tak zapytam, to gdzie popełniłem błąd, dlaczego pH jest za wysokie.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527435
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego pH jest za wysokie.
Kupiłeś takie mięso. Nikt nie jest winien. Mięso będące w obrocie żywnościowym musi być zbadane czy nie zagraża zdrowiu konsumenta. Wartość pH to, sprawa dla technologii.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527589
Udostępnij na innych stronach

Najczęściejszym powodem nie wysychania surowo dojrzewających kiełbas jest użytek miękkiej i ciepłej słoniny, lub wysoka temperatura farszu.  Wtedy tłuszcz blokuje komórki mięsne i nie przepuszcza wody z mięsa.  Po takim rozmazywaniu tłuszczu, wędlina już nie wyschnie, będzie miękka i ewentualnie nabierze smak i zapach stęchlizny.  Do kiełbas surowo dojrzewających używamy twardą, słoninę kroimy w kostkę i zamrażamy przed mieleniem.  Mięso tez musi byc bardzo zimne.  Ja zawsze przemrażam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-527646
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witajcie.

Jako, że jeszcze nie posiadam wędzarni, a napatrzyłem się na Wasze wyroby, pomyślałem o wędlinie nie potrzebującej wędzenia. Widziałem, na YT, jak ktoś robił kiełbasę o nazwie "palcówka". Nazwa chwytliwa, a i wędlina chyba nie jest trudna w wykonaniu? Macie może jakieś inne, ewentualnie łatwiejsze w przygotowaniu przepisy, nie wymagające wędzenia, na kiełbaski?

W załączeniu przedstawiam warunki w mojej piwnicy. Badałem bardzo krótki okres, ale myślę, że jeszcze do maja takie warunki powinny utrzymywać się.

post-48946-0-73832400-1518797748_thumb.jpg

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589043
Udostępnij na innych stronach

 

 

Widziałem, na YT, jak ktoś robił kiełbasę o nazwie "palcówka".

Przeniosłam Twój post do odpowiedniego tematu.

Masz do przestudiowania 17 stron.

Myślę, że ktoś się odezwie.

Napisz mi proszę, jakiego parametru Twojej piwnicy dotyczą poszczególne kolory na wykresie.

Na podstawie legendy nie mogę się niestety zorientować. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589059
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przekierowanie. Zapoznam się z treścią tego postu ;)

Czerwony - temperatura

Zielony - wilgotność

Niebieski - temperatura punktu rosy - ten wskaźnik chyba jest nieinteresujący.

Pozdrawiam,


Mateusz http://www.piwo.org/public/style_emoticons/default/smile.png


 


 


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589067
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ktoś się odezwie.

EAnna :laugh: bez pruderii :laugh:  wiesz  przecież że na forum wiedze teoretyczną  i praktyczną w  takim zakresie (wilgotność temperatury przemiany  itp ) posiada parę osób  w tym TY :laugh:

Jak dla mnie  (markus383 ja nie jestem w tym szacownym gronie o którym pisze powyżej , więc niekoniecznie muszę być miarodajny ) masz graniczne warunki do wędlin/mięs dojrzewających ja w takich robiłem  :D  . Jak patrzę na Twoje dane to są one typowe dla piwnicy  o tej porze i  teraz mamy drugą połowę lutego , temperatury na zewnątrz będą rosły , tym samym w Twojej piwnicy . Produkcja wędlin dojrzewających /suszonych  to kwestia  najmniej  1,5 -2 miesiąca . Innymi słowy czy w takim okresie będziesz miał  podane przez Ciebie warunki . (temperatura dla tego typu wyrobów nie powinna wzrosnąć  powyżej  14-15 stopni, przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności 70- 80 % )  Bez techniki  może być trudno .Dodatkowo powinieneś zapewnić wymianę powietrza w piwnicy (ona też jest ważna dla procesu ) .

Ja tytułem próby  zrobiłbym  nie jakieś wielkie ilości ale jednak (jak nie wyjdzie bo takie ryzyko istnieje zawsze,  to trudno -ale zdobędziesz doświadczenie -wiedzę )   karkówkę ala  parmeńska i Chouriço Português według Redzeda 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-33   

lub palcówkę według przepisu z tego wątku

Jak by to powiedzieć  część teoretyczna jest bardzo ważna w naszym hobby ale dopiero  w połączeniu z praktyką czyni Mistrza  czego Ci życzę. :thumbsup:.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-589137
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wczoraj przerobiłem 3 kg mięsa, m.in. korzystając z rad z tego wątku. Po nocy widzę, że w mojej palcówce gdzieniegdzie są pęcherze powietrza. Przekłuć czy lepiej zostawić?

Edytowane przez EAnna
lit
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628472
Udostępnij na innych stronach

Przekłuć czy lepiej zostawić?

 

Wykłuć powietrze.To się robi zaraz po nabiciu w jelita.

Edytowane przez EAnna
lit.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628475
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj chłodniejszy dzień. W szafce, w której wisi kiełbasa 14 stopni i 66% wilgotności.

 

Temperatura w miarę ,ale wilgotność do d.Włóż do szafki jakieś naczynie z wodą.Powinna wzrosnąć wilgotność najlepiej do 75-78%

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628651
Udostępnij na innych stronach

Ok, tak zrobiłem. Zastanawiam się tylko, czy nie zamknąć okna. Patrzę na prognozy i mają być jeszcze przymrozki. Temperatura w piwnicy pewnie spadnie i zastanawiam się, czy nie będzie za zimno.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628653
Udostępnij na innych stronach

Jak będzie z 11-12C to nawet lepiej.Może lekko przymknij

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628654
Udostępnij na innych stronach

Nawet się nie waż  :devil:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-628936
Udostępnij na innych stronach

:) Mar_cin... jest dobrze, nawet bardzo dobrze...

Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo, resztę oszczędź... :D

Działaj w warunkach zastanych, kciuki trzymam...

:D :D :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629142
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo

Czy robiłeś kiedykolwiek taką próbę? 

Bo coś mi się wydaje, że wpuszczasz Marcina w maliny  :devil:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629146
Udostępnij na innych stronach

Dwa kawałki możesz sparzyć, czysto poznawczo

 

Takie wpisy nawet w celach poznawczych są szkodliwe dla poziomu tego forum.  :devil:

Edytowane przez EAnna

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629149
Udostępnij na innych stronach

Dla porządku, zaleceń co do parzenia nie znalazłem w żadnym z czytanych przeze mnie przepisów, a moje pytanie wzięło się z sugestii zawartej w pierwszym poście DZIADKA z tego wątku. Rozumiem już jak sytuacja wygląda.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/14/#findComment-629286
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.