Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Szczególnie słoninka mnie interesuje

No mnie też. :)  Dzisiaj na śniadanko kilka plasterków przegryzłem. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-593891
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 3 tygodnie później...

No to wczoraj polędwica poszła w vacum.

Dojrzewanie za radami arkadiusza przeprowadziłem systemem 7 + 7 + 7 dni. Ile będzie w vacum?  To zależy jak długo wytrzymam. :)

 

post-55626-0-84013600-1523950398_thumb.jpg  post-55626-0-15638800-1523950409_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-595571
Udostępnij na innych stronach

Wygląda apetycznie. Czasy trochę takie wyścigowe :) . Czas nie jest jedynym wyznacznikiem "gotowości" wyrobu. Bardziej utratą wagi, konsystencja, zapach, smak -są one oczywiście w jakiś sposób skorelowane z czasem. Jak dla mnie taki trochę surowy. Wyrób wygląda smakowicie i na pewno taki jest. Wiec uwagi tak na marginesie. A czy wytrzymasz, zrób więcej to jakiś się ostanie stosunkowo długi czas,  no może się ostanie ::

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-595587
Udostępnij na innych stronach

Czasy trochę takie wyścigowe . Czas nie jest jedynym wyznacznikiem "gotowości" wyrobu. Bardziej utratą wagi, konsystencja, zapach, smak -są one oczywiście w jakiś sposób skorelowane z czasem.

 

Nie mądraluj się  :) . Trzeba mieć warunki żeby to skorelować.Lodówka czy piwnica to nie są dobre warunki 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-595590
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No to zapakowałem w vacum karkówkę. Robiona w systemie 14 + 14 + 14 dni. Teraz niech odpocznie. :)

 

post-55626-0-05960300-1526025964_thumb.jpg  post-55626-0-44325500-1526025976_thumb.jpg  post-55626-0-23342900-1526025989_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-597821
Udostępnij na innych stronach

 

 

To zależy jak długo wytrzymam.

 

Nie trzymaj za długo bo w tym systemie dojrzewania zostało jeszcze sporo wody  w polędwicy, ale ze 3-5 miesięcy  powinno być dobrze.Co prawda niektóre enzymy jak pisał Redzed zaczynają działać dopiero po 6 miesiącach, ale przed zapakowaniem wędlina powinna stracić ok.40 % wagi a w tym przypadku tak nie jest. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-597825
Udostępnij na innych stronach

Pisałem o polędwicy.Karkówkę możesz trzymać dłużej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-597827
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie trzymaj za długo

 

ale ze 3-5 miesięcy powinno być dobrze

 

Tyle to chyba nie dam rady wytrzymać. Ale pomyślałem, że tak po 1-2 m-cach rozpakuję, rozkroję na pół, i jeden kawałek pójdzie do konsumpcji, a drugi do dalszego leżakowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-597830
Udostępnij na innych stronach

Ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-597834
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

Czas pożytecznie spędzony świadczy o Spędzaczu

Dobrze powiedziane  :thumbsup: 

Spędzacz z dobrym apetytem, również "na życie"  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-598918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

No to żeby nie wyjść z wprawy, machnąłem troszkę mielonki. :)

Drobiowa, z piersi kurzych, udek kurzych i udźca indyka.Taka delikatna, bo to dla mojego 9 m-nego wnuka Stasia. :)

post-55626-0-33808000-1530278094_thumb.jpg  post-55626-0-96808900-1530278104_thumb.jpg

 

I taka dla trochę starszych, z dzika, wieprza i podgardla. :)  Smak i konsystencja OK, jednakże wyszła trochę przy chuda, ale moja LP mówi, że jej odpowiada. :D

post-55626-0-58859300-1530278344_thumb.jpg  post-55626-0-12360100-1530278354_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601414
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak i konsystencja OK, jednakże wyszła trochę przy chuda, ale moja LP mówi, że jej odpowiada.

 

Podaj skład. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601468
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podaj skład.

 

Szynka z dzika -700 g,

Łopatka Wp - 350 g

Wp III - 660 g

Podg. - 570 g.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601477
Udostępnij na innych stronach

Dolej na drugi raz 20 % wody i dodaj na końcu mieszania po wchłonięciu wody 4 % mąki ziemniaczanej.Będzie bardziej soczysta i nie taka zbita.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601483
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dolej na drugi raz 20 % wody i dodaj na końcu mieszania po wchłonięciu wody 4 % mąki ziemniaczanej.

Dałem 15% wody i jakieś 3% mąki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601484
Udostępnij na innych stronach

Ok.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/9/#findComment-601490
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.