EAnna Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 23 Października 2018 Sumik karłowaty, zwany byczkiem. Czy to o niego chodzi? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 23 Października 2018 Sumik karłowaty, zwany byczkiem. Na sumika karłowatego to u nas mówi się "koluch". Ale mówią też "byczek". Z tym, że "konserwa byczki w zalewie pomidorowej" to nie są same sumiki karłowate, tylko taka różna drobnica ryb słodkowodnych. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 23 Października 2018 Dziekuje . pierwszy raz spotkalam sie z ta nazwa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Byczki Qrcze nie mogę wkleić fotki . Edytowane 23 Października 2018 przez andrzej k Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Byczki Qrcze nie mogę wkleić fotki .https://www.google.com/search?q=konserwa+byczki&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwie39q3mp3eAhVMKMAKHQvjBu0QsAR6BAgGEAE&biw=1351&bih=615#imgrc=a0un3pDZcVIsHM: King Oscar Byczki w sosie pomidorowym nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarzOpis produktu: Pieczone w tradycyjny sposób kawałki ryb słodkowodnych, pokryte tradycyjnym lekko kwaśnym pomidorowym sosem. Typowo polskie danie. W innych językach przyjęła się polska nazwa „byczki.” Edytowane 23 Października 2018 przez EAnna http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 23 Października 2018 Możesz wrzucić krótke co i jak dotyczące przygotowań i wędzenia karpia? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Możesz wrzucić krótke co i jak dotyczące przygotowań i wędzenia karpia? Karpia sprawiam, odcinam płetwy i ogon. Łbów nie wyrzucam tylko usuwam skrzela i oczy, kroję w dzwonka i daję na 12 godz. do solanki. Składniki:karp dzwonka na litr wody 60 g solijedna duża łyżka cukru1 łyżeczka octu ok 7 szt. ziele angielskie4 szt. liść laurowy4 ząbki czosnku1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie:Zagotowuję wodę, około 150 ml i zalewam przyprawy, po wystudzeniu dodaję do solanki, a następnie zalewam karpia tak aby go przykryć.Moczę 12 godzin w temp nie wyższej niż 5 st.CNastępnie idzie do ociekania i bardzo dobrze go osuszam przy pomocy wentylatora.I do dymienia. 1. Podsuszanie: Temp. 45 - 60°C, Czas 45 - 60 min 2. Obróbka cieplna: Temp. 90 - 110°C, Czas 40 - 50 min 3. Dymienie: Temp. 60 - 80°C, Czas 50 - 60 min Edytowane 23 Października 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysovia Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 23 Października 2018 (edytowane) Dzięki bardzo - wnet wypróbuję. A łby do mrożenia - do zupy na zbliżające się święta będą jak znalazł. Albo na wigilijne postne śniadanko Edytowane 23 Października 2018 przez tysovia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 27 Października 2018 (edytowane) A łby do mrożeniaJa czasami łby rozcinam na pół i wędzę z resztą. Za dużo mięsa tam nie ma, ale lubię sobie poskubać. No to wczoraj zrobiłem trochę salcesonu. Jak to ja mówię "domowego", bo jest robiony z tego co akurat mam w zamrażarce, nie patrzę na żadne proporcje. Jedyne co, to dokupuję 3-4 szt. ozorów wp. Edytowane 27 Października 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 27 Października 2018 Spontan najlepszy Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 2 Listopada 2018 Schab b/k z praski.Peklowanie na mokro z nastrzykiem przez 4 doby w solance z dodatkiem słodkiej papryki wędzonej i wywaru z ziela ang., pieprzu, listka laurowego. Opłukanie, ociekanie, osuszenie.Do praski wyłożonej rękawem do pieczenia, posypane odrobinę żelatyny i czosnku gran, na spód i na góręParzenie w wodzie o temp. 72-75C do uzyskania w środku temp. około 60-62C.Wyszedł miękki i soczysty.Brak wyczuwalnego aromatu wędzonej papryki. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 2 Listopada 2018 Wyszedł miękki i soczysty. Miękki to się zgodzę ,ale bez użycia wielofosforanów soczysty to on raczej nie będzie.Jadałem onegdaj baltonowską polędwicę z puszki.Pychotka , ale niestety z dodatkami. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 2 Listopada 2018 Miękki to się zgodzę ,ale bez użycia wielofosforanów soczysty to on raczej nie będzie Jak na wyrób bez użycia wielofosforanów to jest w miarę soczysty. Mam wielofosforany, tak myślałem żeby dodać, ale tym razem zrezygnowałem http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Taki mały eksperyment. Tuszonka wykonana wg receptury na oryginalna tuszonkę radziecką wg normy GOST, z tego tematu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/page-2?hl=tuszonkaAle z mięsa dzika.I nie była robiona w szybkowarze, tylko tak jak podają rosyjskie receptury gotowana przez około 4.5 godziny w garnku, i pozostawiona w wodzie do ostygnięcia. Jedna fotka z lampą, a druga bez. Edytowane 5 Listopada 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 7 Listopada 2018 I dzisiaj nastąpiła próba kanapkowa tuszonki z powyższego postu. Jak narazie tylko ja próbowałem, więc nie znam innych opinii. Ale jak dla mnie bardzo dobra. Lubię tuszonkę, więc dzisiaj kolejna wersja. Tym razem mieszane mięso wieprzowo - wołowe. Reszta tak jak w recepturze. I dzisiaj idzie do szybkowara na 15+80+15. Zobaczymy. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) No to dzisiaj nastąpiła próba organoleptyczna konserwy rybnej w oleju z postu nr 243.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-może-i-nie-tylko/?p=610335Konserwa była robiona na wzór tej.http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/03/Konserwa-ryba-w-oleju.htmlTylko zamiast dorsza czy makreli dałem naszą rodzimą drobnicę, płotki, małe okonie, koluchy, japońce i tp.Powiem tak to jest to o co mi chodziło. Jak dla mnie smak jest super. Chyba nawet nie odbiega o tego typu konserw w oleju produkowanych przemysłowo, a może nawet jest i lepszy. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Edytowane 9 Listopada 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 9 Listopada 2018 I o to chodzi w Tym naszym sporcie Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 13 Listopada 2018 Mielonka wykonana z mięsa pozyskanego z żeberek, tzw. trójkątów.Zapeklowane mięso, rozdrobnione na szarpaku. A tutaj już zmielone na sitku 8 mm wyrobione, gotowe do włożenia do praski (20% mięsa zmielone było 2 x) Parzenie. I taka oto wyszła mielonka http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 13 Listopada 2018 Klasa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 13 Listopada 2018 No i to jest to Sławek mielonka A1+ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 24 Listopada 2018 Kilka dni temu troszkę powędziłem. Było więcej ale już się trochę rozeszło. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 24 Listopada 2018 powędziłem. Wessało Cię na dobre Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 24 Listopada 2018 Wessało Cię na dobre A musiałem trochę przewietrzyć zamrażalnik. No i mojemu dziecku skończyły się zapasy. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 24 Listopada 2018 Pięknie to wszystko wygląda. Piękny boczek w przekroju, taki jaki powinien być. I trochę tłustego i chudego. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 26 Listopada 2018 I naciąga, i naciąga. Jarzębina i dereń. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi