Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Golonka w słoiku wzorowana na tej recepturze

Jednakże proces produkcji został przeze mnie trochę zmieniony :D
Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody).

 


 

Golonka Wp. w galarecie

 

  1. Golonka 100 %

Przyprawy:

- gorczyca – 0.5 g/kg

- liść laurowy – 0.2 g/kg

- maggi – 5 g/kg

- żelatyna 5 g/kg

 

Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166  g peklosoli na 1 litr wody),  przez 24-36 h.

Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.

Ociekanie 6-8 h.

Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min.

Kroimy na kawałki po 100 – 200 g.

 

 

Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.

Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80 C zalewą i odpowietrzamy, dolewamy zal. do pełna. Sterylizacja: słoiki z  400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C.

 

 

Golonka po peklowaniu i ociekaniu.

post-55626-0-73060000-1544372057_thumb.jpg

Została sparzona we wrzącej wodzie przez 30 min i powędrowała do wolnowaru na około 3,5 h na HIGH i na około 3.5 h na LOW. Po wyłączeniu pozostała w garnku do ostygnięcia.

W wolnowarze została podlana rosołem ugotowanym z kości pozostałych po trybowaniu golonki i zredukowanym. Dodałem liść laurowy i ziele ang.

Golonki po gotowaniu w wolnowarze były miękkie i gotowe do spożycia.

post-55626-0-38501100-1544372072_thumb.jpg

Następnie powędrowały do słoików i zostały zalane gorącą zalewą sporządzoną z płynu który pozostał w misie wolnowaru, żelatyny i maggi.

post-55626-0-78870000-1544372084_thumb.jpg

A następnie do szybkowaru. Sterylizowane były 15+45+15.

Gotowe golonki po wyjęciu z szybkowaru i studzeniu zimną wodą.

post-55626-0-79688700-1544372095_thumb.jpg

 

Wniosek:

Następnym razem nie będę golonek trzymał tak długo w wolnowarze. Myślę, że w zupełności wystarczy im tak ze 3 h na HIGH. Z tym, że wydłużę im czas sterylizacji o 15+70+15.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616382
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) Todek, ależ jedziesz.....sympatycznie plus to wygląda...

Mielonizna z trójkątów...dereniówka...24.lis.... ukłony najniższe... :yes::clap:

Plennie i pożytecznie... :thumbsup::laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616395
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj nastąpiła degustacja golonki. I golonka bardzo dobra, jednakże jak dla mnie znowu za bardzo zwięzła. Następnym razem albo całkowicie zrezygnuję z dodawania żelatyny, albo dodam jej mniej, np. zamiast 12% roztworu zrobię np. 6% roztwór zalewowy.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616704
Udostępnij na innych stronach

Trochę kaszanki wczoraj pyknąłem. :) Było więcej, w sumie około 7.5 kg, ale część już rozdałem, a i dwie kiszki zostały upieczone, a nie sparzone. Żona taką lubi. :)

post-55626-0-04014800-1544998808_thumb.jpg

 

Razem z kaszanką robiłem pasztet wieprzowo-drobiowy ale już dzisiaj nie chciało mi się robić zdjęć. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-617602
Udostępnij na innych stronach

Trochę podymiłem. :) Co  prawda było to w poniedziałek, ale dopiero dzisiaj zebrałem się aby wkleić fotki. :) 

post-55626-0-82606500-1545519242_thumb.jpg  post-55626-0-55192800-1545519262_thumb.jpg

post-55626-0-36418200-1545519276_thumb.jpg

Było tego jeszcze dwa razy tyle, bo przy okazji wędzenia dla siebie, to coś tam zadymiłem dla kolegi i jego brata. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-618528
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

No to dzisiaj powędziłem. Serca z jelenia, peklowane i wędzone. :)

post-55626-0-63180200-1549395137_thumb.jpg

I trochę serków. W 4 smakach. :)

post-55626-0-73128400-1549395120_thumb.jpg

I coś tam jeszcze. Ale fotki wstawię jutro.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622787
Udostępnij na innych stronach

I reszta wczorajszego dymienia, i nie tylko dymienia. :)

Szynki                                                          Pasztet i pasztetowa z kaszą manną

post-55626-0-87320000-1549453417_thumb.jpg post-55626-0-19886800-1549453430_thumb.jpg

Boczki i żeberka, trójkąty. Były jeszcze klasyczne żeberka, paski, ale zapomniałem zrobić fotkę.

post-55626-0-03737400-1549453472_thumb.jpg

Tyle tylko, że to nie wszystko dla mnie. Większość dla kolegi. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622844
Udostępnij na innych stronach

Te trojkaty, smakowales? u nas sa bardzo popularne ale nigdy nie wedzilam uzywam raczej do gotowania kapusty  , czasami dodaje do kielbasy .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622930
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te trojkaty, smakowales? u nas sa bardzo popularne ale nigdy nie wedzilam uzywam raczej do gotowania kapusty , czasami dodaje do kielbasy .

Jak dla mnie i mojej LP to jest OK. To można powiedzieć są żeberka. Czasami idzie kupić takie bardzo mięsne, to wtedy npraktycznie jest samo mięso i tylko kawałeczki żeberek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622931
Udostępnij na innych stronach

U nas sa glownie wlasnie takie miesne ..kosteczek malenko ...ja kosci odkrajam  i zbieram, jak jest wiecej robie z gryla a mieso jakos zagospodarowuje  :)

o tak wygladaja

https://www.recepten.se/bilder/info/277/main/l/revbensspjaell.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622932
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze Electra, w Szwecji są tanie i bardzo popularne, nazywa się to "tjocka revbensspjäll" czyli po prostu, "grube żeberka" mięsne. Można przygotowywać różnie, receptur jest wiele, np. doskonałe są pieczone w piekarniku : https://www.recepten.se/recept/tjocka_revbensspjaell.html

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622946
Udostępnij na innych stronach

Sverige ja je robie na kiszonej kapuscie , kapuste kiszona zasmazam z cebula  , zeberka obsypuje przyprawami ktore lubie , ukladam na kapuscie i przykrywam kapusta , zakrzywam garnek . do pieca temp 140 st C i jak juz sa odchodzace od kosci to odkrywam i jeszcze dopiekam zeby nadmiar plynu odparowal....jak jestem w PL to u znajomych na dzialce takie robie z duzej porcji bo oni nie kumaci w kuchni to zabieraja do domu i maja na obiady na pozniej :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622949
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajny ten pomysł żeberka z kapustą Electro, generalnie smakowity kawał mięsiwka te "grube żeberka", i w każdej konfiguracji są smakowite :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622951
Udostępnij na innych stronach

U nas sa glownie wlasnie takie miesne ..kosteczek malenko ...ja kosci odkrajam  i zbieram, jak jest wiecej robie z gryla a mieso jakos zagospodarowuje  :)

o tak wygladaja

https://www.recepten.se/bilder/info/277/main/l/revbensspjaell.jpg

W Polsce to jest praktycznie to samo, tylko nie są tak ponacinane. Te kostki są w całości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622954
Udostępnij na innych stronach

To właśnie taki polski przepis na te "Żeberka zapiekane w kapuście", coś w takim stylu jak to robi Electra.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622955
Udostępnij na innych stronach

 

 

"grube żeberka" mięsne

U nas się to nazywa żeberka mięsne, teraz już wiem czemu nie dopisują "grube" :D

 

 

W Polsce to jest praktycznie to samo, tylko nie są tak ponacinane. Te kostki są w całości.

Todek, teraz większość sklepów ma piły i potną Ci na miejscu jak chcesz. Trzeba tylko prosić bo sami rzadko pytają.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek, teraz większość sklepów ma piły i potną Ci na miejscu jak chcesz. Trzeba tylko prosić bo sami rzadko pytają.

Ale mi o to właśnie chodzi, żeby nie były pocięte. Ja akurat mam czym pociąć to w domu. Ale ja jeżeli przecinam to tylko wzdłuż żeberek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622973
Udostępnij na innych stronach

I powstał taki oto salceson sercowo ozorkowy, biały i czarny. Przyprawy takie jak do salcesonu wolsztyńskiego.

post-55626-0-34696300-1549701193_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-623122
Udostępnij na innych stronach

 

 

salceson sercowo ozorkowy, biały i czarny.

Bardzo wartościowe  odżywczo i ładnie wykonane wyroby  :thumbsup:  :clap:

Niewiele się na ten temat pisze, ale mięśnie podrobowe zawierają najpełniejszy, wręcz leczniczy skład aminokwasów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-623124
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.