Todek Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Golonka w słoiku wzorowana na tej recepturzeJednakże proces produkcji został przeze mnie trochę zmieniony Zalewa żelatynowa 12 %, tj. 13 g żelatyny na 100 ml wody. ( 130 g żelatyny na 1 l wody). Golonka Wp. w galarecie Golonka 100 %Przyprawy:- gorczyca – 0.5 g/kg- liść laurowy – 0.2 g/kg- maggi – 5 g/kg- żelatyna 5 g/kg Golonki bez kości peklujemy w zalewie – 14 Be (157 – 166 g peklosoli na 1 litr wody), przez 24-36 h.Dajemy 600 ml zalewy na 1 kg golonki.Ociekanie 6-8 h.Parzenie w wodzie 100 C przez 30 min.Kroimy na kawałki po 100 – 200 g. Rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie, dodajemy liść i gotujemy przez 30 min, dodajemy maggi.Golonkę wkładamy do słoików, dajemy po kilka ziarenek gorczycy ( na 400 g golonki 5-6 ziarenek), zalewamy gorącą 80 C zalewą i odpowietrzamy, dolewamy zal. do pełna. Sterylizacja: słoiki z 400 g golonki przez 10 + 60 + 10 min w temp. 121 C, a słoiki z 800 g golonki przez 15 + 75 +15 min w temp. 121 C. Golonka po peklowaniu i ociekaniu.Została sparzona we wrzącej wodzie przez 30 min i powędrowała do wolnowaru na około 3,5 h na HIGH i na około 3.5 h na LOW. Po wyłączeniu pozostała w garnku do ostygnięcia.W wolnowarze została podlana rosołem ugotowanym z kości pozostałych po trybowaniu golonki i zredukowanym. Dodałem liść laurowy i ziele ang.Golonki po gotowaniu w wolnowarze były miękkie i gotowe do spożycia.Następnie powędrowały do słoików i zostały zalane gorącą zalewą sporządzoną z płynu który pozostał w misie wolnowaru, żelatyny i maggi.A następnie do szybkowaru. Sterylizowane były 15+45+15.Gotowe golonki po wyjęciu z szybkowaru i studzeniu zimną wodą. Wniosek:Następnym razem nie będę golonek trzymał tak długo w wolnowarze. Myślę, że w zupełności wystarczy im tak ze 3 h na HIGH. Z tym, że wydłużę im czas sterylizacji o 15+70+15. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Todek, ależ jedziesz.....sympatycznie plus to wygląda...Mielonizna z trójkątów...dereniówka...24.lis.... ukłony najniższe... Plennie i pożytecznie... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Golonka Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Dzisiaj nastąpiła degustacja golonki. I golonka bardzo dobra, jednakże jak dla mnie znowu za bardzo zwięzła. Następnym razem albo całkowicie zrezygnuję z dodawania żelatyny, albo dodam jej mniej, np. zamiast 12% roztworu zrobię np. 6% roztwór zalewowy. Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-616704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Trochę kaszanki wczoraj pyknąłem. Było więcej, w sumie około 7.5 kg, ale część już rozdałem, a i dwie kiszki zostały upieczone, a nie sparzone. Żona taką lubi. Razem z kaszanką robiłem pasztet wieprzowo-drobiowy ale już dzisiaj nie chciało mi się robić zdjęć. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-617602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 17 Grudnia 2018 rochę kaszanki Ty to pracuś jesteś Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-617614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Fajny żużel. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-617650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Trochę podymiłem. Co prawda było to w poniedziałek, ale dopiero dzisiaj zebrałem się aby wkleić fotki. Było tego jeszcze dwa razy tyle, bo przy okazji wędzenia dla siebie, to coś tam zadymiłem dla kolegi i jego brata. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-618528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 24 Grudnia 2018 I poszło w vacum. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-618765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Troszkę palcówki.I troszkę chorizo. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-621926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ładniusie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-621938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) No to dzisiaj powędziłem. Serca z jelenia, peklowane i wędzone. I trochę serków. W 4 smakach. I coś tam jeszcze. Ale fotki wstawię jutro. Edytowane 5 Lutego 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 6 Lutego 2019 (edytowane) I reszta wczorajszego dymienia, i nie tylko dymienia. Szynki Pasztet i pasztetowa z kaszą manną Boczki i żeberka, trójkąty. Były jeszcze klasyczne żeberka, paski, ale zapomniałem zrobić fotkę.Tyle tylko, że to nie wszystko dla mnie. Większość dla kolegi. Edytowane 6 Lutego 2019 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 7 Lutego 2019 Te trojkaty, smakowales? u nas sa bardzo popularne ale nigdy nie wedzilam uzywam raczej do gotowania kapusty , czasami dodaje do kielbasy . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 7 Lutego 2019 Te trojkaty, smakowales? u nas sa bardzo popularne ale nigdy nie wedzilam uzywam raczej do gotowania kapusty , czasami dodaje do kielbasy . Jak dla mnie i mojej LP to jest OK. To można powiedzieć są żeberka. Czasami idzie kupić takie bardzo mięsne, to wtedy npraktycznie jest samo mięso i tylko kawałeczki żeberek. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) U nas sa glownie wlasnie takie miesne ..kosteczek malenko ...ja kosci odkrajam i zbieram, jak jest wiecej robie z gryla a mieso jakos zagospodarowuje o tak wygladajahttps://www.recepten.se/bilder/info/277/main/l/revbensspjaell.jpg Edytowane 7 Lutego 2019 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 7 Lutego 2019 Tak jak pisze Electra, w Szwecji są tanie i bardzo popularne, nazywa się to "tjocka revbensspjäll" czyli po prostu, "grube żeberka" mięsne. Można przygotowywać różnie, receptur jest wiele, np. doskonałe są pieczone w piekarniku : https://www.recepten.se/recept/tjocka_revbensspjaell.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 7 Lutego 2019 Sverige ja je robie na kiszonej kapuscie , kapuste kiszona zasmazam z cebula , zeberka obsypuje przyprawami ktore lubie , ukladam na kapuscie i przykrywam kapusta , zakrzywam garnek . do pieca temp 140 st C i jak juz sa odchodzace od kosci to odkrywam i jeszcze dopiekam zeby nadmiar plynu odparowal....jak jestem w PL to u znajomych na dzialce takie robie z duzej porcji bo oni nie kumaci w kuchni to zabieraja do domu i maja na obiady na pozniej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 7 Lutego 2019 Bardzo fajny ten pomysł żeberka z kapustą Electro, generalnie smakowity kawał mięsiwka te "grube żeberka", i w każdej konfiguracji są smakowite . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 7 Lutego 2019 U nas sa glownie wlasnie takie miesne ..kosteczek malenko ...ja kosci odkrajam i zbieram, jak jest wiecej robie z gryla a mieso jakos zagospodarowuje o tak wygladajahttps://www.recepten.se/bilder/info/277/main/l/revbensspjaell.jpgW Polsce to jest praktycznie to samo, tylko nie są tak ponacinane. Te kostki są w całości. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 7 Lutego 2019 To właśnie taki polski przepis na te "Żeberka zapiekane w kapuście", coś w takim stylu jak to robi Electra. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 7 Lutego 2019 "grube żeberka" mięsne U nas się to nazywa żeberka mięsne, teraz już wiem czemu nie dopisują "grube" W Polsce to jest praktycznie to samo, tylko nie są tak ponacinane. Te kostki są w całości. Todek, teraz większość sklepów ma piły i potną Ci na miejscu jak chcesz. Trzeba tylko prosić bo sami rzadko pytają. Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 7 Lutego 2019 Todek, teraz większość sklepów ma piły i potną Ci na miejscu jak chcesz. Trzeba tylko prosić bo sami rzadko pytają. Ale mi o to właśnie chodzi, żeby nie były pocięte. Ja akurat mam czym pociąć to w domu. Ale ja jeżeli przecinam to tylko wzdłuż żeberek. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-622973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 9 Lutego 2019 I powstał taki oto salceson sercowo ozorkowy, biały i czarny. Przyprawy takie jak do salcesonu wolsztyńskiego. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-623122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 9 Lutego 2019 salceson sercowo ozorkowy, biały i czarny. Bardzo wartościowe odżywczo i ładnie wykonane wyroby Niewiele się na ten temat pisze, ale mięśnie podrobowe zawierają najpełniejszy, wręcz leczniczy skład aminokwasów. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/12/#findComment-623124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi