Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sumik karłowaty, zwany byczkiem. Czy to o niego chodzi?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610470
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Sumik karłowaty, zwany byczkiem.

Na sumika karłowatego to u nas mówi się "koluch". Ale mówią też "byczek". Z tym, że "konserwa byczki w zalewie pomidorowej" to nie są same sumiki karłowate, tylko taka różna drobnica ryb słodkowodnych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610473
Udostępnij na innych stronach

Byczki 

 

Qrcze nie mogę wkleić fotki .

 

 

 

 

 

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610483
Udostępnij na innych stronach

Byczki 

 

Qrcze nie mogę wkleić fotki .

https://www.google.com/search?q=konserwa+byczki&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwie39q3mp3eAhVMKMAKHQvjBu0QsAR6BAgGEAE&biw=1351&bih=615#imgrc=a0un3pDZcVIsHM:

 

King Oscar Byczki w sosie pomidorowym nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz

Opis produktu: Pieczone w tradycyjny sposób kawałki ryb słodkowodnych, pokryte tradycyjnym lekko kwaśnym pomidorowym sosem. Typowo polskie danie. W innych językach przyjęła się polska nazwa „byczki.”
post-40040-0-72025100-1540323076.jpg
Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610499
Udostępnij na innych stronach

Możesz wrzucić krótke co i jak dotyczące przygotowań i wędzenia karpia?

 

Karpia sprawiam, odcinam płetwy i ogon. Łbów nie wyrzucam tylko usuwam skrzela i oczy, kroję w dzwonka i daję na 12 godz. do solanki.

 

Składniki:

  • karp dzwonka 
  • na litr wody 60 g soli
  • jedna duża łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  •  
  • ok 7 szt. ziele angielskie
  • 4 szt. liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Zagotowuję wodę, około 150 ml i zalewam przyprawy, po wystudzeniu dodaję do solanki, a następnie zalewam karpia tak aby go przykryć.

Moczę 12 godzin w temp nie wyższej niż 5 st.C

Następnie idzie do ociekania i bardzo dobrze go osuszam przy pomocy wentylatora.

I do dymienia.

1. Podsuszanie: Temp. 45 - 60°C, Czas 45 - 60 min       

2. Obróbka cieplna: Temp. 90 - 110°C, Czas 40 - 50 min      

3. Dymienie: Temp. 60 - 80°C, Czas 50 - 60 min

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610517
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo - wnet wypróbuję. A łby do mrożenia - do zupy na zbliżające się święta będą jak znalazł. Albo na wigilijne postne śniadanko :)

Edytowane przez tysovia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610518
Udostępnij na innych stronach

A łby do mrożenia

Ja czasami łby rozcinam na pół i wędzę z resztą. Za dużo mięsa tam nie ma, ale lubię sobie poskubać. :D

 

No to wczoraj zrobiłem trochę salcesonu. Jak to ja mówię "domowego", bo jest robiony z tego co akurat mam w zamrażarce, nie patrzę na żadne proporcje. Jedyne co, to dokupuję 3-4 szt. ozorów wp. :)

post-55626-0-90152400-1540655105_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-610980
Udostępnij na innych stronach

Schab b/k z praski.

Peklowanie na mokro z nastrzykiem przez 4 doby w solance z dodatkiem słodkiej papryki wędzonej i wywaru z ziela ang., pieprzu, listka laurowego. Opłukanie, ociekanie, osuszenie.

Do praski wyłożonej rękawem do pieczenia, posypane odrobinę żelatyny i czosnku gran, na spód i na górę

Parzenie w wodzie o temp. 72-75C do uzyskania w środku temp. około 60-62C.

Wyszedł miękki i soczysty.

Brak wyczuwalnego aromatu wędzonej papryki.

post-55626-0-99791100-1541162200_thumb.jpg post-55626-0-12272200-1541162212_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611818
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszedł miękki i soczysty.

 

Miękki to się zgodzę ,ale bez użycia wielofosforanów soczysty to on raczej nie będzie.Jadałem onegdaj baltonowską polędwicę z puszki.Pychotka , ale niestety z dodatkami.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611821
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miękki to się zgodzę ,ale bez użycia wielofosforanów soczysty to on raczej nie będzie

Jak na wyrób bez użycia wielofosforanów to jest w miarę soczysty. Mam wielofosforany, tak myślałem żeby dodać, ale tym razem zrezygnowałem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-611823
Udostępnij na innych stronach

Taki mały eksperyment. :) Tuszonka wykonana wg receptury na oryginalna tuszonkę radziecką wg normy GOST, z tego tematu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/page-2?hl=tuszonka

Ale z mięsa dzika.

I nie była robiona w szybkowarze, tylko tak jak podają rosyjskie receptury gotowana przez około 4.5 godziny w garnku, i pozostawiona w wodzie do ostygnięcia. :)

post-55626-0-69255900-1541412722_thumb.jpg post-55626-0-21686200-1541412733_thumb.jpg

Jedna fotka z lampą, a druga bez.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612060
Udostępnij na innych stronach

I dzisiaj nastąpiła próba kanapkowa tuszonki z powyższego postu. Jak narazie tylko ja próbowałem, więc nie znam innych opinii. Ale jak dla mnie bardzo dobra. :)

 

Lubię tuszonkę, więc dzisiaj kolejna wersja. Tym razem mieszane mięso wieprzowo - wołowe. Reszta tak jak w recepturze. I dzisiaj idzie do szybkowara na 15+80+15. Zobaczymy. :)

post-55626-0-13054900-1541584711_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612237
Udostępnij na innych stronach

No to dzisiaj nastąpiła próba organoleptyczna konserwy rybnej w oleju z postu nr 243.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-może-i-nie-tylko/?p=610335

Konserwa była robiona na wzór tej.

http://wyrobydomowe.blox.pl/2016/03/Konserwa-ryba-w-oleju.html

Tylko zamiast dorsza czy makreli dałem naszą rodzimą drobnicę, płotki, małe okonie, koluchy, japońce i tp.

Powiem tak to jest to o co mi chodziło. :D  Jak dla mnie smak jest super. Chyba nawet nie odbiega o tego typu konserw w oleju produkowanych przemysłowo, a może nawet jest i lepszy. :D

Na pewno zrobię jeszcze nie raz. :)

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612453
Udostępnij na innych stronach

Mielonka wykonana z mięsa pozyskanego z żeberek, tzw. trójkątów.

Zapeklowane mięso, rozdrobnione na szarpaku.                             A tutaj już zmielone na sitku 8 mm wyrobione, gotowe do włożenia do

post-55626-0-59796800-1542128355_thumb.jpg                                            praski (20% mięsa zmielone było 2 x)                         

                                                                                                       post-55626-0-40616800-1542128632_thumb.jpg

 

 Parzenie.                                                                                       I taka oto wyszła mielonka

post-55626-0-32855200-1542128790_thumb.jpg                                            post-55626-0-88783100-1542128929_thumb.jpg         

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-612887
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kilka dni temu troszkę powędziłem. :)

Było więcej ale już się trochę rozeszło.

post-55626-0-31173700-1543059698_thumb.jpg  post-55626-0-61291300-1543059710_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614079
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wessało Cię na dobre :D:thumbsup:

A musiałem trochę przewietrzyć zamrażalnik. :) No i mojemu dziecku skończyły się zapasy. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/11/#findComment-614097
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.