Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kielbasa experymentalna
 

Bardzo ładny wyrób Elektro.  :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-621899
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za pochwaly  :blush: Heniu tak wlasnie jest "malowana "robilam troche takiej kielbaski na bialo do barszczyku i z uwagi ze bedzie lekko za tlusta a boczku mialam wiecej to postanowilam pomalowac , smak wyszedl bardzo dobry wiec zrobie taka jak bede mogla wedzic .

Mam jeszcze 2 petka tej drugiej tez podpiekanej tylko jeszcze nie opisana i nie fotografowana , czekam az obeschnie bo taki byl zamiar  to tez sie "pochwale" :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-621921
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i prawie juz zapomnialam o niej ..a zostal malutki kawalek ale jakas zdjecie przekroju jest .

 

 

Experymentalna cienka pieczona.
 
II mieso z lopatki i poledwicy 65%
boczek 20%
III z lopatki i warkocz z poledwicy 15% 
mieso peklowane kazde osobno w kawalkach
peklowanie 48 h 16g /kg peklosoli 
Przyprawy :
pieprz czarny 2,5 g /kg 
czosnek 5 g/kg 
cukier 2g/kg
 
rozdrobnienie ..(posiadam maszynke nr 5)
II na sitku 13mm 
Boczek na sitku 13mm
 
III 3x na najmniejszym( makowe)
 
Mieszanie III z przyprawami i 10 % wody do uzyskania kleistosci dodany boczek i II calosc wymieszana.
Nadziewana w jelita wieprzowe .
Osadzanie 2h w temp pokojowej
"wedzenie" - dymem w plynie / altrnatywne-zamiarowane 50st c do uzyskania koloru , 
 
podpiekane w temp 90st C do uzyskania 68 st w srodku kielbasy .
post-58387-0-58097400-1549458953_thumb.jpg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-622871
Udostępnij na innych stronach

Fajna :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-622880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajna
fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka jak TZ kroil ostatni kawalek , inaczej byloby po ptokach :)  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-622882
Udostępnij na innych stronach

 

 

fotka straszna ale mialam tylko tel pod reka
 

 

 Fotka straszna  nie straszna. najwazniejsze, ze kielasa dobra  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-622918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie robilam z szynkowaru ...dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta  :)

Zelmer 5 

peklowane 18 g p-soli na 1/kg -(uzywam peklo bo chodzi mi o lepsza trwalosc ) 24h w temp +6 st C

2 g bialy pieprz /kg

piersi mielone na szarpaku z nozem 2-skrzydlowym

uda na 8

po dokladnym wyrobieniu do sznkowara i na 12 h do lodowki

nastepnego dnia parzenie w temp 75-78st C do osiagniecia temp wsadu 72 st C

chlodzenia w zimnej wodzie ok 10 min i do lodowki . 

 

i taki to efekt:

post-58387-0-19465700-1554972714_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-628774
Udostępnij na innych stronach

 

 

dietetycznie przed swietami ..drobiowa latwa i prosta

Niezwykle apetyczna, zachęcająca do  jedzenia  :tongue:  :clap:

Ładne te Twoje mielonki @electra  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-628775
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, dziekuje  :)

Musi ladnie pachniec ..bo pies przybiega jak sie wyjmuje z lodowki na inne wyroby tak nie reaguje , mozna swobodnie mu powiesic przed nosem i nie ruszy :D jak robilimy biala kielbase to nawet w kuchni nie przebywal.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-628776
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzieki , :) napewno dojdzisz , ja wczesniej nigdy nie robilam ani nigdy nie widzialam jak sie robi ..dzieki forum i metoda prob i bledow staram sie robic coraz ladniejsze i smaczniejsze wyroby,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-632835
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzisiaj bylo serowo i mlecznie ..mleko zsiadle sie robi a'la golka i ser korycinski ,

14 l mleka to moj mega rekord :)

post-58387-0-67809000-1601142858_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-678563
Udostępnij na innych stronach

Zrobilam experyment i "uwedzilam"plynem wedzarniczym a'la oscypki , malowane 2-krotnie -zalezalo mi jedynie na aromacie a nie na kolorze .Po malowaniu wisialy w piecyku w temp ok 50st .Rozgrzalam piekarnik do 90 st powiesilam serki i otworzylam piekarnik , a zostawilam tylko zarowke .

Tak sie prezentuja dzis po jednym dniu lezenia w lodowce.

post-58387-0-73822900-1601569544_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679157
Udostępnij na innych stronach

@Wirus, Wlasnie robimy degustacje i powiem ze juz zjadlam polowke rozkrojego , czuc lekki aromat dymu , skrzypi delikatnie , jeszcze tylko musza polezec zeby sol sie lepiej rozlozyla .

Powiem tak jestem zadowolona , myslalam ze nie beda takie smaczne.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679169
Udostępnij na innych stronach

Zrobilam experyment i "uwedzilam"plynem wedzarniczym a'la oscypki , malowane 2-krotnie -zalezalo mi jedynie na aromacie a nie na kolorze .Po malowaniu wisialy w piecyku w temp ok 50st .Rozgrzalam piekarnik do 90 st powiesilam serki i otworzylam piekarnik , a zostawilam tylko zarowke .

Tak sie prezentuja dzis po jednym dniu lezenia w lodowce.

attachicon.gif20201001_180134.jpg

Piękniusie one są Electro, tak jak piszesz, poleżą i smak będzie cacy lala, mniam, mniam,  paluszki lizać. Wygodę ma z Tobą ten Twój TZ :D:thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679174
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, dzieki , Moja mam sie dziwi ze ja mam taka cierpliwosc do tych wyrobow , raczej nie jest moja mocnas trona cierpliwosc ale wiem ze wyroby nie moga byc na wczoraj :)

 

Moj pies juz sie nie moze doczekac kiedy dostanie kawalek sera , on tak nie siedzi nawet jakmieso lezy , uwielbia ser , niestety oscypek slony wiec dostal tylko malenki okruszek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679181
Udostępnij na innych stronach

Czy to z mleka sklepowego ? A możesz podać przepis ? :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679262
Udostępnij na innych stronach

@JaGra, Tak sklepowego , ale takiego ekologicznego niskopasteryzowanego , u nas jest bardzo dobre mleko nawet to sklepowe , robilam tez z normalnego nie ekologicznego i tez wychodzily , napewno nie bedzie tyle samo sera co z prosto od krowy , ale jak to mowia jak sie nie ma co sie lubi...

Przepis , jest chyba wczesniej bo juz podawalam ,ale napisze jeszcze raz , nie moj tylko kogos z forumowiczow , niestety nie pamietam kogo , mentorem oscypkowym jest Andrzej_K

 

Podgrzewamy mleko (najlepiej swieze prosto od krowy) do temp. ok 30-40 st.C, nastepnie dodajemy podpuszczke rozrobiona w wodzie (ok 1 malej lyzeczki na 20 l mleka). Czekamy az mleko zacznie sie scinac *
 
*ja robie na mleku kupnym bo nie mam dostepu do innego , podpuszczka -ilosc w zaleznosci od producenta 
 
Cedzimy mleko na sitku i scierce do czasu az wszystko ladnie scieknie (najlepiej cala dobe)
 
Nastepnie kroimy ser na mniejsze porcje i moczymy go w cieplej wodzie aby nabral plastycznosci, delikatnie formujac ksztalt wyciskamy resztki wody. Pózniej formujemy oscypki. nie mam formy wiec uzywam sitki wedliniarskiej
Po formowaniu wkladamy nasz ser do solanki (soli powinno byc tyle aby serki sobie plywaly,  u mnie byla solanka 8% 12 h 
Po tym czasie,sery  do lodówki na kilka godzin.
Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni, do 5 godzin. czasem trzeba odwrocic do gory nogami zeby rownomiernie sie uwedzily .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679298
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wedzenie w zimnym dymie 30-35 stopni,

Jeśli w takiej temperaturze to wędzenie ciepłym dymem. A serki fajne. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-679308
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.