ziezielony Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #451 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Moja świąteczna Dyziu, wyjątkowo efektowny wytworek.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-596422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #452 Opublikowano 11 Maja 2019 Ale ten czas leci. Ponad rok nic tu nie napisałem. Nie znaczy. że nic nie robilem.Banalne wytłumaczenie. Deficyt czasu.Dziś na tapecie Kaszanka pobiedziska. Kaszanka pobiedziska.pdf Robiłem z kilku przepisów, ale Andrzeja mi najlepiej podchodzi. Nie obgotowywuję jednak kości. Daję samą karkówkę. Szybciej mi to jakos idzie. Dziś na FB ktoś, coś o kaszance i nie zdzierżylem. Pecha miałem, bo tam gdzie zawsze mięsiwo kupuję nie było dziś wątroby. Podjechałem do inszego geszeftu i paczę jest wątroba cielęca i wołowa. Jakichś diabeł podpowiedział kup cielęcą.Najdroższa kaszanka na świecie mi sie szykuje. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #453 Opublikowano 11 Maja 2019 Najdroższa kaszanka na świecie mi sie szykuje. Ale jaka zdrowa Cielęcą wątrobę przebijają wyłącznie wątroby z młodej zwierzyny.Sarnia np. ma tyle glikogenu, że aż jest słodka w smaku. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #454 Opublikowano 11 Maja 2019 EAnno,Twój post jest plastrem miodu na moją zranioną duszę.O portfelu nie wspomnę.PZDR. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #455 Opublikowano 11 Maja 2019 i paczę jest wątroba cielęca i wołowa. U nas w Kauflandzie cielęca jest prawie w ciągłej sprzedaży . Dyzio , powodzenia przy kaszankowaniu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #456 Opublikowano 11 Maja 2019 Przyda się Andrzeju.Parzę kaszę w tej chwili. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #457 Opublikowano 11 Maja 2019 jest plastrem miodu na moją zranioną duszę. Dyziu - na samej karkówce - to już fanaberie i jeszcze super wątróbka - to - pobiedziska de lux , albo lepiej= Kawior Dyzia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #458 Opublikowano 11 Maja 2019 (edytowane) cieleca tez kupujemy do pasztetu , jak si erobi dla siebie to ma smakowac , cena juz nie tak wazna , bo i tak nasze wedliny przerastaja cenowe kupne , ja robie dla smaku na swoim zoladku nie bede oszczedzac Muski czasem karkowka tansza u nas jak kosci .A ta apropo ja pamietam jak moja babcia robila z poledwicy mielone Edytowane 11 Maja 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #459 Opublikowano 11 Maja 2019 kaszankowy "er fors łan" się szykuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #460 Opublikowano 13 Maja 2019 Taka wyszła. Mała ingerencja w przepis Andrzeja to to, że usmażyłem cebulę na wędzonej słoninie zamiast na smalcu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #461 Opublikowano 13 Maja 2019 Dyzio ładna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #462 Opublikowano 13 Maja 2019 usmażyłem cebulę na wędzonej słoninie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #463 Opublikowano 13 Maja 2019 usmażyłem cebulę na wędzonej słoninie zamiast na smalcu. Bardzo ciekawa pomysła, obym nie zapomniał następną razą tak zrobić ja będę dreptał przy polskim kawiorze Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #464 Opublikowano 13 Maja 2019 Dyzio mnie się podoba. Teraz nawet daję więcej pieprzu.....Tak dla zmiany klimatu smakowego Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #465 Opublikowano 13 Maja 2019 Moja świąteczna "coppa stagionata". Dyzio, przepiękne wyroby , a te dojrzewające to aż ślinka leci. Dobrze by było jak byś jeszcze podał przepis dla potomnych, jak Ty to robiłeś i robisz, jeżeli można o to Cie prosić?PozdrowieniaP.S. No i jeszcze przepis na pastę od Turka, ale w Twoim wydaniu z opisem jak to robisz. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #466 Opublikowano 13 Maja 2019 Cóś pięknego, taki kawior to tylko fotki robić, pokazowy "Cieciu Drogi" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #467 Opublikowano 23 Maja 2019 Piękna kaszana Panie! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-631980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #468 Opublikowano 6 Października 2022 Ale długo nic nie pisałem. Może FB zabrał czas. Może co innego? Może nowa miłość?Nic to. Melduję się ponownie na pokładzie. Jako podwójny rakowiec, bo i zodiakalny i zdrowotnościowy, polecam znakomity priobiotyk jakim jest zakwas buraczany.Od pięciu lat nieustannie, bo po co mi te wszystkie mandarynki i pomarańcze, pomarańcze i mandarynki. Pani pyta czy walca tańczę? Ach zatańczę...jak sen dziewczynki! Mandarynki i pomarańcze, pomarańcze i mandarynki. Ale nie o walcowaniu z Markiem Grechutą miało być.Przepis bardzo prosty.Dziesięciolitrowy pojemnik z atestem żywnościowym, w przykrywce rurka fermentacyjna, trzy kilogramy buraków, trzy łyżki stołowe soli, główka czosnku, liście laurowe i zielę angielskie.Buraki pokrojone w niezadrobną kostkę zalewamy sześcioma litrami wody, dosypujemy i dokładamy resztę. Po sześciu tygodniach, może być i dłużej, zlewamy kwas a buraki do sokogramofonu, czyli wyciskamy sok z miąszu buraków, czosnku i ziela. Jak leci. Liście laurowe też.Wyczytałem w książkach doktora Michała Tombaka, że lepiej dla organizmu jest jeśli pijemy sok klarowny więc parę razy wszystek nektar przez sita. Gazy nie stosuję. No i do butelek. Ciemnych.W lodówce stoją i czekają na następne napełnienie za cześć tygodni, może być i dłużej.Lekturę publikacji dr. Tombaka polecam. Horyzonty na pewno poszerza. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #469 Opublikowano 6 Października 2022 Lekturę publikacji dr. Tombaka polecam. Dyzio, wierze ze buraczany kwas daje duzo vit. C, ze ma wlasciwosci zdrowotne. Tylko pamietaj, ze pan Michal Tombak, ma tytul doktora, ale nie medycyny tylko pedagogiki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #470 Opublikowano 7 Października 2022 Tylko pamietaj, ze pan Michal Tombak, ma tytul doktora, ale nie medycyny tylko pedagogiki Wiem Annam. Jedno u mnie jest jednak pewne. Klarowne soki, czy z buraków, czy z innych warzyw nie wywołują u mnie tzw. skutków ubocznych. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #471 Opublikowano 7 Października 2022 Dyziu, ja bez Tombaka piję od lat tego typu sok z ukwaszanych buraków przygotowywany w szklanym słoju, którego recepturę podawałem na forum w roku ubiegłym. Masz świętą rację, to samo zdrowie, a poza tym autentyczna pychota, więc pije się go z prawdziwą przyjemnością i smakiem, choć, hmm, może raczej ze smakiem, a czas na "przyjemności" w nieco innym terminie . Dużo szczęścia w nowej miłości Cieciu Drogi, ale "starej" teściowej trochę żal . "Napisano 08 wrz 2021 - 17:06Robię sobie na bieżąco i piję od lat codziennie przynajmniej jedną szklankę zakwasu jako napój, lubię zakwas nieco słodszy, więc do zakwaszania zestawu, dodaję cukru. Nigdy nie przyspieszam żadnym "starterem". Zakwas startuje i zawsze zakwasza się sam, i trwa to nigdy nie dłużej niż 4 dni, dając wspaniały, słodko kwaśny smak i piękny ciemno czerwony kolor. Po 4 dniach przelewam w 1 litrowe szklane butelki z nakrętką i wstawiam do lodówki, w międzyczasie przygotowuję następny. Ten przepyszny zdrowy napój który to jednorazowo przygotowuję z 1 kg. pokrojonych drobniutko NINDŻĄ buraków, i 2 litrów letniej wody kranowej, plus reszta ingrediencji, czyli cukier, sól, przyprawy, i woda. Suma summarum z 1-1,2 kg. otrzymuję finalnie 3 litry gotowego do picia przepysznego zakwasu ." Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #472 Opublikowano 7 Października 2022 Może się mylę, ale kwas i plastik (nawet z atestem) to chyba niezbyt dobrana para Dyzio po trzykroć zdrowia i jeszcze więcej miłości. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #473 Opublikowano 7 Października 2022 Dyzio po trzykroć zdrowia i jeszcze więcej miłości. Dzięki bardzo. Może się mylę, ale kwas i plastik (nawet z atestem) to chyba niezbyt dobrana para Odpowiedziałeś sobie sam. "Może się mylę". Coca-cola jest odrdzewiaczem i jest w większości sprzedawana w butelkach plastikowych. Kwasu buraczanego jako odrdzewiacza nie wyobrażam sobie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #474 Opublikowano 7 Października 2022 Co sprzedają a co jest zdrowe to dwie inne bajki (zwłaszcza w dzisiejszych czasach)Teraz wszystko ładują w plastik.No, ale to Twoje zdrowie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-790701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #475 Opublikowano 9 Listopada 2023 Tak sobie pomyślałem, że może znowu coś napiszę na naszym forum. Otóż w sieci wpadł mi w oko na jakiejś grupie, może rosyjski, może jeszcze zdradziecki garnek piętrowy do gotowania pierożków manti na parze. Zapytałem mojego towarzysza niedoli, bo oboje pracujemy w tym samym biurze jako ciecie, a on pochodzi z Syberii, czy przypadkiem wie jak taki garnek się nazywa w całkiem nie obcym mi języku, abym mógł się dowiedzieć gdzie, za ile i komu. Ku mojemu zdziwieniu poinformował, że ma jeden w piwnicy, którego nie używa i na próbę mogę z niego skorzystać. Nie odmówiłem. Padł termin na manti w niedzielę. Wszystko, co potrzeba zakupiłem, ale nie doszło do zrobienia, bo zostałem zaproszony przez znajomych na polnische Gans. Nie mogłem odmówić. Pozostało pytanie co z pierożkami manti. Temat odłożony do następnej niedzieli. A co z garnkiem? Spontanicznie wpadła nowa myśl do łba. Gołąbki na parze. Farsz tradycyjny. Z ryżem. Postanowiłem dodać do mięsa (1,2kg) trochę przysmażonych pieczarek, jednej papryki i dwie cebule, które to składniki wcześniej zblędowałem z trzema jajkami. No i nie z pryskającej tłuszczem patelni tylko za pomocą grilla kontaktowego. Skąd taka nazwa nie wiem. Może dlatego, że wsadza się kabel do kontaktu. Sos z wody po parzeniu kapusty, z dodatkiem włoszczyzny, resztą kapusty i paroma małymi ziemniakami, pomidorami bez skórki i pastą pomidorową i śmietana kremówką. Do tego woda z najniższego garnka, który dawał parę. Wszystko zblędowane. Nie wymagało zagęszczenia węglowodanami czy skrobią. Wyszło tak jak powinno czyli вкусный. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/19/#findComment-876083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.