miro Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Września 2018 Wystarczy przeczytać cały wpis i samemu znaleźć ile jest tzw punktów krytycznych w wyrobie wędliny.Doświadczony może się potknąć, a co dopiero nowicjusz.I dlatego nie ma zmiłuj, nie ma że szybko i nie ma że muszę.Albo robimy coś co odróżnia wyrób od sklepowego badziewia, albo robimy właśnie badziewie.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 30 Września 2018 Albo robimy coś co odróżnia wyrób od sklepowego badziewia, albo robimy właśnie badziewie.. Czy kiełbasa na grilla - bez nitrytu jest "badziewiem"?Czy cienki, wędzony i parzony boczek, peklowany 50/50 i zjedzony do tygodnia jest "badziewiem"?Dlaczego nie uwzględniasz bilansu nitrytu w przygotowywanych domowo wędlinach?Wszystko zależy od kontekstu.Miro,nie ustosunkowałeś się do sześciu punktów mojej poprzedniej wypowiedzi tylko odpowiadasz kategorycznym sądem.Ponieważ znamy kolejne kroki naszej produkcji mamy ten komfort, że możemy co-nieco pozmieniać aby produkt ulepszyć.Trzeba tylko panować nad technologią i MYŚLEĆ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 30 Września 2018 Czy kiełbasa na grilla - bez nitrytu jest "badziewiem"? Czy cienki, wędzony i parzony boczek, peklowany 50/50 i zjedzony do tygodnia jest "badziewiem"? Kiełbasa na grilla bez nitrytu grillowana w ciągu kilku dni nie jest badziewiem, ale ta sama pozostawiona w lodówce, np do następnego grilowania za kilka tygodni, jest badziewiem i do tego potencjalną trucizną !!!!!! Cienki, wędzony i parzony boczek, peklowany 50/50 i zjedzony do tygodnia nie jest badziewiem ale...Warto tutaj dodać trochę wiadomości na temat zagrożenia https://pl.wikipedia.org/wiki/Jad_kie%C5%82basiany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Cienki, wędzony i parzony boczek, peklowany 50/50 i zjedzony do tygodnia nie jest badziewiem ale... Warto tutaj dodać trochę wiadomości na temat zagrożenia https://pl.wikipedia...Jad_kiełbasiany Cyt.Jad kiełbasiany, inaczej toksyna botulinowa, botulinotoksyna, botulina, w skrócie BTX (z łac. botulus, kiełbasa) – białkowa, należąca do neurotoksyn, egzotoksyna[1][2]wytwarzana przez bezwzględnie beztlenowe bakterie – laseczki o nazwie gatunkowej Clostridium botulinum, Dlatego napisałam, że trzeba MYŚLEĆ!Aby rozwinęła się botulina potrzebne są warunki "bezwzglednie beztlenowe" i względnie wysokie pH.Jakoś na naszym forum nie pisze się o innym jeszcze zagrożeniu, któremu przeciwdziała nitryt, mianowicie o listerii, która np. w USA uśmierca więcej ludzi niż Clostridium botulinum.W dodatku bakteria ta może rozwijać się również w warunkach tlenowych, chociaż preferuje beztlenowe. Edytowane 30 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 30 Września 2018 Aby rozwinęła się botulina potrzebne są warunki "bezwzglednie beztlenowe" i względnie wysokie pH. Czyli można spokojnie jeść kiełbasę, która nie jest konserwą i nie ma możliwości zatrucia?ja się z tym nie zgadzam. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/botulizm-zatrucie-jadem-kielbasianym-aa-HjoS-K2Bx-Gj7B.html i cytat Najczęściej w pokarmach pakowanych bez dostępu powietrza. Zatrucia jadem kiełbasianym występują po spożyciu zakażonych i niewłaściwie przechowywanych potraw konserwowanych (najczęściej konserwy mięsne, rybne i warzywne). Jad kiełbasiany może też występować w kiełbasie, wędlinach i wyrobach garmażeryjnych - jeśli są niewłaściwie przechowywane (zwłaszcza latem).Zatrucia jadem kiełbasianym zdarzają się też w wyniku spożycia zakażonych wędlin, konserw lub jarzyn, które zwykle nie budzą zastrzeżeń pod względem wyglądu, zapachu lub smaku. W konserwach z jadem kiełbasianym może wytwarzać się gaz, który powoduje tzw. bombaż, czyli widoczne wzdęcie górnej i dolnej części puszki, i objawiające się sykiem gazu przy próbie otwierania puszki. Bombaż jest wynikiem fermentacji składników węglowodanowych z wytwarzaniem gazu, spowodowanym przez laseczki jadu kiełbasianego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Anno życie nauczyło mnie jednego...nie mierz ludzi własną wiedzą.Ty, ja i jeszcze paru na tym forum może pozwolić sobie na wiele, ale nowicjusz NIE I JESZCZE RAZ NIE!!Dlatego czasami krzyczę...w dobrej wierze.Nie odniosłem się do wymienionych punktów, bo nie sądziłem że mam się odnieść.Jedno napiszę...albo robię coś perfekt albo nie robię wcale.Tabela szybkiego peklowania to bzdura kijem podparta, peklowanie w worku na sucho bez dostępu tlenu kolejna bzdura i tak takimi sposobami robi się badziewie..Ja tego jadł nie będę.... Ps Czy sól i peklosól jest na tyle inteligentna, że sól wniknie w tłuszcz a peklosól w mięso?Ktoś o tym pomyślał? Edytowane 30 Września 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 30 Września 2018 WOW - - ale burza!!!! niemniej jednak przyjemnie czyta sie bardzo ciekawe wiadomosci i wypowiedzi przy porannej kawie. Nawet widac ze zrobione zostaly porzadki bo sa wyrazne uszczuplenia w wypowiedziach.... ale niech tam.Burza zrobila sie o calkiem ladne kawalki boczku (mimo braku zdjec) i na sposob procesu - mysliciele i zwolenniocy jedynie slusznej opcji i kanonu (a szczegolnie jeden czy dwoch teraz )krzycza ze zostaly zrobione "badziewie" Tabela szybkiego peklowania to bzdura kijem podparta, peklowanie w worku na sucho bez dostępu tlenu kolejna bzdura i tak takimi sposobami robi się badziewie.. - z tego wynika ze polowa z nas robi tylko badziewia, a w Stanch to chyba nawet wszyscy (nikt oprocz klku na angielsko-jezycznym forum) nie staosuje dwu- dniowego peklowania na kielbasy np. ze nie wspomne ze ok 90 %robi peklowanie w woreczkach vacuum...Nawet widac ze wszyscy chcemy wykazac swoja wiedze i pochwalic sie ze umiemy korzystac z Wikipedii czy innych poradnikow na internecie (cytowane przez kol. Skalara artykuly o jadzie kielbasianym maja sie jak piesc do oka w kontekscie tematu tej dyskusji.... . ( poczekamy - moze nawet ktos zacytuje takze np. M. Gesler jako wyrocznie technik wedzarniczych)...az pzakrztusilem sie kawa na te slowa - Czy sól i peklosól jest na tyle inteligentna, że sól wniknie w tłuszcz a peklosól w mięso? Ktoś o tym pomyślał? jak widac nikt - oprocz piszacego te slowa....och - jak przyjemnie kopac sie z koniem (to tez cytat a nie moje slowa)... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) z tego wynika ze polowa z nas robi tylko badziewia, a w Stanch to chyba nawet wszyscy jest to prawdopodobne, bo statystyki umieralności w Stanach z powodu zatruć pokarmowych są bardzo wysokie Edytowane 30 Września 2018 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Września 2018 z tego wynika ze polowa z nas robi tylko badziewia, a w Stanch to chyba nawet wszyscy jest to prawdopodobne, bo statystyki umieralności w Stanach z powodu zatruć pokarmowych są bardzo wysokie zgadza sie (oczywiscie kwestia interpretacji wynikow ma znaczenie) niemniej w celu ich maxymalnego obnizenia i w odroznieniu od niektorych propagatorow "nie badziewia" opieram swoje interpretacje na faktach naukowych i przemyslowych a nie zaczerpnietych z internetu "poradnikow", wikipedii i "uduchowionych propagatorow jedynej zdrowej metody"" Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) peklowanie w worku na sucho bez dostępu tlenu kolejna bzdura Mirku bardzo Cie lobię ale nie nazywaj mojej roboty badziewiem i bzdurą.W lodowce mam 8 kg mięsa, oczywiście w worku z odpompowanym powietrzem.Może problem leży w tym ze żadne domowe urządzenie nie wytwarza próżni o której ciągle się tu pisze, co jedynie podciśnienieDzięki temu mięso nie robi się sine od kontaktu z powietrzem tak jak to się dzieje przy peklowaniu na sucho w otwartych naczyniach Edytowane 30 Września 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 30 Września 2018 problem leży w tym ze żadne domowe urządzenie nie wytwarza próżni o której ciągle się tu pisze, co jedynie podciśnienie Też wielokrotnie o tym wspominałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 30 Września 2018 Jakoś na naszym forum nie pisze się o innym jeszcze zagrożeniu, któremu przeciwdziała nitryt, mianowicie o listerii Mam pytanie o źródło informacji o tym, że nitryt przeciwdziała listerii? Boczek - ostał się kawałek - to i fota - pekluję na sucho - minimalny czas 48godzin, wystarcza na kawałki grubości do 3cm, do porządnego zapeklowania. Odnośnie peklowania w próżni, zupełnie tego nie rozumiem, no chyba, że mięsko chcemy dłużej przytrzymać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 30 Września 2018 Boczek - ostał się kawałek - to i fota - pekluję na sucho - minimalny czas 48godzin a jak ilość peklosoli na kg? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Września 2018 Mam pytanie o źródło informacji o tym, że nitryt przeciwdziała listerii? - w przypadku peklowania w dawkach stosowanych (i prawnie dopuszczonych) nie mozemy jednoznacznie mowic o "przeciwdzialaniu" azotynow na jakies bacterie jedynie o przeciwdzialaniu ich rozwojowi ponad bezpieczne iloscio wplywie nitytu na ograniczenie rozwoju Listerii monocytogenes, E. coli, S. aureus, Bacillus cereus badania prowadzili i oglosili wyniki m.in. Schlyter 1993, Duffy 1994, McClure 1997, Gill and Holley 2003, Legan 2004, USDA 2006. Prace i wyniki ogloszone w branzowych periodykach takich jak Meat Science. Z badan tych wynika jednoznacznie ze stosowanie nitrytu podczas peklowania w dawkach powyzej 80mg/kg wplywaja na ograniczenie wzrostu i rozwoju tych patogenow. Wyniki zebral w 2010 Milkowski (University of Wisconsin). Jednoczesnie nalezy zaznaczyc ze nitryt nie ma bezposredniego dzialania na te bacterie, natomiast wspomaga inne reakcje w twozreniu sie takich antimcrobials jak sodium lactate czy sodium diacetate... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Września 2018 Peklowanie w próżni...no bajka ????????????[Dodano: 30 wrz 2018 - 18:11]Stefan SUdowodnij technologicznie że zwiększenie dawki nitrytu z solą przyspiesza peklowanie.Powodzenia życzę, bo polscy najwyższej półki wykładowcy śmiali się do rozpuku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) pekluję na sucho - minimalny czas 48godzin, wystarcza na kawałki grubości do 3cm to ja poproszę abyś przylozyl miarkę do Twojego foto i pokazał mi te 3 cm Odnośnie peklowania w próżni, zupełnie tego nie rozumiem, no chyba, że mięsko chcemy dłużej przytrzymać. Odwrotnie, po to żeby peklosól szybciej penetrowała mięso Udowodnij technologicznie że zwiększenie dawki nitrytu z solą przyspiesza peklowanie. Powodzenia życzę, Ja uzwajam 1g na 1kG i nigdy nie wrócę do peklowali o niższej zawartości nitrytuBo rzeczywiste szybciej mięso jest zapeklowane, no chyba ze moje peklowanie próżniowe tak mocno przyspiesza bo polscy najwyższej półki wykładowcy śmiali się do rozpuku Czasami jest tak, ze jak coś się nie rozumie to łatwiej to wyśmiać I do wszystkich co chcą to sprawdzićwezcie gruby kawałek mięsa przetnijcie go na dwie równe grube częścijeden kawałek zapeklujcie na such "normalnie" a drugi kawałek wsadźcie do worka i i odpompujcie powietrze.Peklowanie w tych samych warunkachZanim upłynie czas ugotujcie te dwa kawałki i się przekonacie po przekroju gdzie głębiej doszła peklosól i który kawałek ma większe szare oko.Nie musicie tego jeść jak się czegoś obawiacie, ale sprawdzcie potem dyskusja PSKto ma dostęp do mocniejszej peklosoli może tez takie doświadczenie wykonać PS2Co do "parodniowego mięsa" o zwiększonym ryzyku, wystarczy nie kupować w "tesko podobnych" marketach po promocyjnych cenach.A co myśleliście, ze ktoś Wam robi prezent??? pozbywają się po prosu zalegających nadwyżek których nie mogli wcześniej sprzedać. Edytowane 30 Września 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 30 Września 2018 Stefan S Udowodnij technologicznie że zwiększenie dawki nitrytu z solą przyspiesza peklowanie. Powodzenia życzę, bo polscy najwyższej półki wykładowcy śmiali się do rozpuku. aby cos udowadniac musze najpierw cos takiego powiedziec lub napisac - a nie przypominam sobie takich slow wiec moze najpierw bylbys tak laskawy kol. Miro i zacytowal te moje slowa -natomiast do slow EAnny do czynnikow chcialbym dodac jeszcze jeden majacy znaczenie - zawartosc substancji hemowych np. krew i jej pozostalosci w miesie maja wplyw na dzialanie nitrytu i dzialanie ograniczajace bakteriologiczna ochrone Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Jakoś mam wrażenie że rozpętałem ciekawa dyskusje w tym wątku...uczony nie jestem ale zaintrygowała mnie wypowiedź nowicjusza na forum, który peklował na sucho boczek przez 2 dni 50% peklosolą , czyli 11 gr na kg boczek (jakaś 1/3 zalecanej dawki)wydaje mi się że "Stefan S" i "Eanna" uważają że robi dobrze...to przytaczanie opracowań naukowców w sumie nie przeszkadza, ale myślę że warto odpowiedzieć na proste pytanie... można tak peklować i spać spokojnie częstując rodzinę. Tak czy nie? Edytowane 30 Września 2018 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 30 Września 2018 (edytowane) Jakoś mam wrażenie że rozpętałem ciekawa dyskusje w tym wątku...uczony nie jestem ale zaintrygowała mnie wypowiedź nowicjusza na forum, który peklował na sucho boczek przez 2 dni 50% peklosolą , czyli 11 gr na kg boczek (jakaś 1/3 zalecanej dawki)wydaje mi się że "Stefan S" i "Eanna" uważają że robi dobrze...to przytaczanie opracowań naukowców w sumie nie przeszkadza, ale myślę że warto odpowiedzieć na proste pytanie... można tak peklować i spać spokojnie częstując rodzinę. Tak czy nie?no coz wydaje mi sie ze kol. Skalar nie czyta dokladnie a tylko wybiorczo posty i wypowiedzi...proponuje zaczac od poczatku ten temat czytac plus - przeliczanie dawek nie jest chyba najmocniejsza strona Twej "znakomitej "wiedzy nt. peklowania. wiec moze powinienem powiedziec abys kolego szanowny zaczol zglebiac podstawy wiedzy od poczatku i dopiero zabierac glos w dyskusji....i robic zarzuty ... i wzywac innych do dyskusji Edytowane 30 Września 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 30 Września 2018 Wyjście wszyscy z choinki się urwali?Peklowanie na mokro i na sucho to ja wymyśliłem?Nóż k.. 16-tka to jakiś mit twórczy?Lata praktyki chcecie lenistwem usprawiedliwić? Bo miejsca w lodówce brak?Kup drugą! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 30 Września 2018 @Skalar50,a jak ilość peklosoli na kg? 23g peklosoli na kilogram boczku to ja poproszę abyś przylozyl miarkę do Twojego foto i pokazał mi te 3 cm Napisałem 48 godzin dla boczku do 3cm, mięsko kl.I do szynkowej czy krakowskiej w dużych kawałkach pekluję 48 godzin, nie zdarzyło się by było niezapeklowane prawidłowo. Obecnie boczki leżą sobie w chłodni i peklują się przez 7-12 dni. Odwrotnie, po to żeby peklosól szybciej penetrowała mięso Dalej nie rozumiem - dlaczego ma być szybciej? Z pewnością natknęłam się na wykres obrazujący hamowanie rozrostu listerii w funkcji stężenia soli i nitrytu. Hamowanie rozwoju, ale co zrobić, by jej nie było? Ile procent gospodarstw domowych posiada w swoich lodówkach siedzibę listerii? Jak skutecznie pozbyć się listerii w wyrobie? To pytania, na które nie oczekuję odpowiedzi, bo je znam. ale myślę że warto odpowiedzieć na proste pytanie... można tak peklować i spać spokojnie częstując rodzinę. Tak czy nie? Można tak peklować i spać spokojnie, ale trzeba spełnić kilka warunków, które zapewnią nam pewność, że wyrób będzie dobry. Z dawnych czasów pamiętam boczki robione przez babcie po świniobiciu, żadnej saletry nie było, słoik, boczek,sól, przyprawy i niezapomniany smak, który sobie czasem odtworzę i zrobię. [Dodano: 30 wrz 2018 - 20:50] Zaraz finał.... i złoto Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 30 Września 2018 się urwali? Mirku - nt. peklowania i tradycyjnego na mokro i sucho i w vacum -jest naprawdę na forum chyba (albo też) wszystko i nie wiem po co dalej tutaj toczyć dyskusję Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 1 Października 2018 Łoj naczytałem się.Czytając to wszystko rzuciła mi się jedna rzecz, mianowicie słowo "ale"Można robić mieszanki ale...Można eksperymentować ale...Można to wykonać ale...Rzeczywiście można wszystko ale... trzeba mieć duużą wiedzę i wiedzieć co się robi. Większość z nas jest tak naprawdę laikami, a Ci którzy nimi nie są, też nie mają na zapleczu laboratorium aby wszystko przebadać. Problem zaczyna się w momencie gdy 5 chwali się wyrobem z mieszanką a 6-ty postanawia ją też zrobić.Tylko nie doczytał, lub nie było napisane u żadnego z tych pięciu że wykonali tak produkt ale... miał 3cm grubości, ale... był przeznaczony do szybkiego spożycia itd.Na przykładzie tego boczku jak dobrze pamiętam autor nie napisał od razu że mają to być cienkie plastry (w sumie nigdzie tego nie napisał odnośnie tego kawałka - wspominał tylko że kiedyś tak robił inny kawałek bodajże peklował z mięsem). Dziś mam pytanie odnośnie boczku. Zapeklowałem go na sucho mieszanką soli i peklosoli 22g/kg. Chciałbym wędzić po dwóch dniach i nie wiem czy tyle peklowania wystarczy i czy muszę go jakoś płukać czy moczyć przed wędzeniem? Będę wdzięczny za odpowiedź. No i zaczęli pisać zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy. Tylko że zwolennicy często nie dopisują "ale" a jeśli to zrobią kilka postów dalej, gdy są proszeni o umotywowanie, to ten 6ty Kowalski może już tego nie doczytać i być święcie przekonany że robi porządny, zdrowy, np 8-10cm boczek peklując 2 dni w mieszance 50/50 można tak peklować i spać spokojnie częstując rodzinę. Tak czy nie? Skalar, jak to przeczytałem to przyszło mi na myśl coś takiego.Wyobraź sobie 10 ludzi i jeden niewybuch. Dziewięciu go kopnęło i nic, dziesiątemu natomiast przy kopnięciu urwało nogę.I co usłyszysz gdy zapytasz czy można bezpiecznie kopnąć niewybuch?Dziewięciu Ci powie że można (może nawet usłyszysz... ale w dobrym obuwiu, ale w odpowiednim ubraniu itd) natomiast dziesiąty powie kategorycznie nie można!No ale wtedy wybór należy do Ciebie. Ja zrozumiałem z tego wywodu że jestem za stary (dojrzały) aby tak lekko szastać swoim i bliskich życiem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 1 Października 2018 (edytowane) Czytając to wszystko rzuciła mi się jedna rzecz, mianowicie słowo "ale" Można robić mieszanki ale... Można eksperymentować ale... Można to wykonać ale... Rzeczywiście można wszystko ale... że wykonali tak produkt ale... miał 3cm grubości, ale... był przeznaczony do szybkiego spożycia itd. Bardzo dobre podsumowanie A oto przykładMamy w jednym zdaniu info o boczku, który jak widać min 5 = 6 cm grubości, ale pisze się o 3 cm dalej o jakim hipotetycznym boczku.Brak info czy ze skora czy bez a to kolejny faktor opóźniający.Temperatura peklowaniaIle % przerostu tłuszczu?Ale na koniec stwierdzenie że do porządnego zapeklowania. [Dodano: 01 paź 2018 - 12:59]I to nic przeciwko Koledze PIS 67, bo pewnie i sam popełniłem takie coś, chodzi o to żeby to jasno wyjaśniać i opisywać Edytowane 1 Października 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 1 Października 2018 No właśnie musi być jak krowie na rowie ("stary" się domyśli i zrozumie co i jak - "młody" już nie ) - Czasami przestaję się dziwić , że przysłowiowi amerykanie do suszarki do włosów dodają instrukcję na 5 stron - "czego nie wolno z nią robić" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8484-peklowanie-boczku/page/6/#findComment-608211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.