arkadiusz Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Mówisz to z teorii, czy na podstawie praktyki?Znam swoje kubki smakowe, które są mocno wyczulone na pieprz, chili i wszystkie inne ostre przyprawy., ale może się poświęcę i spróbuję chociaż czekolada to nie chałka .Chałkę jem z masłem i ew. dżemu i w tym zestawie chili,pieprz ,czernuszka zupełnie mi nie pasują, ale cukier wanilinowy już bardzo. Edytowane 1 Października 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-679113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 1 Października 2020 Cukier ze skórką cytrynową ,czy pomarańczową też podkręca smak, a najbardziej smaczna w chałce to kruszonka beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-679120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 1 Października 2020 Eanno jak zapatrujesz sie na lukrecje? wersja slodka czy slona? Przyznam, że nie rozumiem pytania i kolokacji "słona lukrecja" Zrobiłam jakiś czas temu nalewkę 50% z lukrecji, jako dodatek - katalizator - do innych ziół.Przyznam, że jest obrzydliwie słodka i jestem w stanie znieść zaledwie kilka kropli w wieloskładnikowej mieszance p/wirusowej.Może masz na myśli jakiś produkt pod tą nazwą? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-679121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) @EAnna, chodzilo mi w wyrobie np cukierkow, u nas sa bardzo popularne cukierki ( inne niz te angielskie ) z lukrecja , i jest wersja slodka i slona , Osobiscie tych slodkich nie lubie ale slone , czasem potrafie pochlonac torebke 50 g jeden po drugim Edytowane 1 Października 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-679163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Czulem się dzisiaj jak pracownik stacji krwiodawstwa. Edytowane 15 Października 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-680868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 19 Października 2020 Zbierałem się zbierałem, aż wreszcie się zebrałem Drożdżówki wg. Halusi.Jak dla nas bardzo dobre. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-681222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Mroził ktoś surowe ciasto drożdżowe.?Zostało mi trochę po makowcach. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Mroził ktoś surowe ciasto drożdżowe.?Zostało mi trochę po makowcach. Wydaje mi się że można ponieważ jeżeli można mrozić drożdże to chyba ciasto też , w marketach bułki też są mrożone a póżniej pieczone Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Dzięki.Też mi się wydawało,że jeśli drożdże można to i surowe ciasto też. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 23 Grudnia 2020 mozna mrozic , ja mroze zawsze ciasto na pizze i nawet jest lepsza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Mrożoną pizzę to można sobie kupić w markecie. Nie trzeba tych wszystkich ceregieli z brudzeniem kuchni itd. :P Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) @paweljack, nie mroze calej pizzy tylko niewyrosniete ciasto , wiec nie ma porownania z kupna mrozona Edytowane 23 Grudnia 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-689490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Czy ktoś z Was wie jakie jest dawkowanie Agaru ?. Właśnie robimy dżem z 12 kg truskawek i potrzebuje podpowiedzi ile potrzeba agaru na 1 kg truskawek. Wiem ,że można zrobić i bez długo gotując żeby odparować wodę ,ale tym razem chcę zrobić tą metodą. Z góry dziękuję. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 27 Czerwca 2021 ile potrzeba agaru na 1 kg Ok 4-5g = płaska łyżeczka agatu/ 1 kg do konsystencji dzemu. Agar ma ok 4,5 x silniejsze wiązanie od żelatyny Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 27 Czerwca 2021 Na żelfixie napisane jest 30 g na kilogram czyli całe opakowanie i tak robię. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 27 Czerwca 2021 (edytowane) Dziękuję. Na żelfixie napisane jest 30 g na kilogram czyli całe opakowanie i tak robię. Zelfik to jest pektyna a nie agar.Agar ma dużo większą siłę żelowania nawet od żelatyny. Ok 4-5g = płaska łyżeczka agatu/ 1 kg do konsystencji dzemu. Tak też myślałem, ale chciałem się upewnić od kogoś kto już stosował agar bo ja pierwszy raz. Edytowane 27 Czerwca 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 28 Czerwca 2021 1 lyzeczka zelatyny odpowiada 2⅔ ml agar agar w proszku 1 lyzeczka zelatyny odpowiada 8½ ml agar agar w platkachTak podaja u nas zrodla dla weganow- https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Dałem 70 g agaru w proszku na 12 kg truskawek i kicha. Chyba za słabo je odparowaliśmy, albo źle zadałem agar. Musimy z powrotem go gara i jeszcze odparować. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Arku a schłodź dobrze jeden słoik.Ja tak miałem gdy chciałem zrobić trochę gęstszy ketchup bez odparowania. Dałem "trochę" agaru i na drugi dzień nie zadowalała mnie konsystencja (nadal wodnisty) więc dodałem jeszcze "trochę". Dalej chlupało i pomyślałem że jeszcze za mało agaru ale trzecie podgrzewanie sobie odpuściłem. Po kilku dniach w lodówce, gdy chciałem go użyć, to okazało się że mam gęsty dżem pomidorowy Edytowane 28 Czerwca 2021 przez wróbel75 Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) 4g / 1 plaska łyżeczka agaru, żeluje do konsystencji galaretki 250 ml czystej wody.8 g / 2 płaskie łyżeczki agaru żelują do konsystencji gumisia 250 ml czystej wody.Dzemy-bez dodatku wody, ale słodzone Żelfix (dodatek Żelfix zapobiega (miedzy innymi) w dużej mierze pleśni w słoikach = przedłuża przechowywanie)Żelfix 2;112 g na litr dżemuLub Żelfix 3:110g Żelfix na 1 litr dżemuAgar rozpuszcza się, w malej ilości przygotowanej i ostudzonej wody 80 -85 stC i wlewa do stygnącej już masy dżemowej,Dżem doprowadza się do zagotowania. Gotuje się do 2- max 5 min wyłącza się grzanie i po ostygnięciu do min 80 ale nie mniej niż 60 stC wlewa sie agar i miesza.Rozlać natychmiast do słoików[Dodano: 28 cze 2021 - 14:23]Agar, agarowi nie równy.Jakość produktu / producent, warunki i czas przechowywania itd.Warto poświęcić 4g agaru i zrobić próbę w 1 szklance wody 250ml, od uzyskanych wyników/konsystencja wprowadzić korektę w dawkowaniu. Edytowane 28 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Po kilku dniach w lodówce, gdy chciałem go użyć, to okazało się że mam gęsty dżem pomidorowyTo już przerabiałem. Jeden słoik stoi od wczoraj w lodówce i efektu nie widać. Konsystencja jest taka jak tych ,które stoją poza lodówką . Edytowane 28 Czerwca 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Po kilku dniach w lodówce, gdy chciałem go użyć, to okazało się że mam gęsty dżem pomidorowyTo już przerabiałem. Jeden słoik stoi od wczoraj w lodówce i efektu nie widać. Konsystencja jest taka jak tych ,które stoją poza lodówką .Może w „promocji” ten agar kupiłeś. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 28 Czerwca 2021 (edytowane) Agar (E406) należy do wielocukierów, pozyskiwany z alg morskich, ma rożny skład w zależności od chociażby pory roku zbiorów, miejsca zbioru,W zależności ile ma w sobie agarozy (+/- 70%), od tego zależy jego zdolność żelowania."Rozpuszczanie" go w zimnej wodzie/produkcie nie ma sensu, bo się nie rozpuszcza, tylko po prostu pęcznieje.Agar dobrze znosi temperatury powyżej 100 stC, wiec dobrze znosi sterylizacjeDo żelowania nie potrzebuje warunków lodówki.Działa poprawnie od 5 do 8 pH w odróżnieniu od substancji żelujących zawierających tylko pektyny - z zastrzeżeniem że czym bardziej środowisko kwaśne, tym siła żelowania słabnieWtórne rozluźnienie dopiero po powtórnym podgrzaniu do 85 stC 1,5% (maksymalne stężenie w produktach spożywczych) tęgnie (wielokrotnie bez specjalnej straty na sile żelowania) w temperaturze 38 stC +/- 5 stC w zależności od - wyjaśnienie w 1 zdaniuNie ma smaku, ani zapachu własnego, ale lekko wzmacnia, smak i wydłuża/utrwala zapach potrawy do której został dodany, dobrze się barwi, sam jest przezroczysty Edytowane 28 Czerwca 2021 przez TOSHIBA Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-712709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 3 Lipca 2021 (edytowane) Z truskawek z agarem po odparowaniu wody żeby zagęścić wyszły powidła. Ponieważ to nie było naszym celem więc zrobiliśmy jeszcze na próbę z 3,3 kg dżem wspomagając się pektyną. Wyszło to czego oczekiwaliśmy czyli dżem z kawałkami truskawek. Następnym razem powtórzymy z pektyną a nie z agarem. P.SDziękuje wszystkim za podpowiedzi. Edytowane 3 Lipca 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-713232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 3 Lipca 2021 Ja z truskawek zawsze robie konfiture z calymi owocami . jakos nigdy nie smakowala mi taka galaretka jak jest w dzemach , Twoj wyglada smakowicie , Ja mam jeszcze spry zapas , a ceny truskawek u nas jak na razie powalaja wiec odpuszczam ,Porzeczki nam na osiedlu powyzynali wiec nie bedize galaretki tez ...jagody jeszcze zielone , moze Borówka brusznica obrodzi to trzeba bedzie zrobic bo tego rarytasu juz zapas sie wykonczyl https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/8/#findComment-713237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi