Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

Arek a od kiedy Ty robisz polędwicę tak "po całości" ?

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543121
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Arek a od kiedy Ty robisz polędwicę tak "po całości" ?

 

Lenistwo mnie ogarnęło i nie chciało mi się obrabiać. :D , ale przyrzekam , że następnym razem już się poprawię :laugh: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543145
Udostępnij na innych stronach

Arek polędwica PRIMA!  Właśnie wolę taka w całości.  Pokrojona cieniutko jest idealna.  Jak długo dojrzewałeś?  Dzisiaj tez przygotowuje dwie polędwice, jednie będzie bez warkocza a druga cała.  Nareszcie uruchomiłem nową dojrzewalnię i wracam do zabawy.

 

Pozdrow.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo dojrzewałeś?

 

Tą to krótko.Dwa tygodnie, ale mam drugą co sobie jeszcze powisi. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543702
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwica nieobrobiona dojrzewająca

 

A jak mizdra się zachowuje po takim krótkim dojrzewaniu?

Da się jeść, czy się ciągnie?

Warkocza nie widzę, więc pewnie był usunięty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543707
Udostępnij na innych stronach

Da się jeść, czy się ciągnie? Warkocza nie widzę, więc pewnie był usunięty.

 

Tego typu wędliny są z reguły ciągliwe i dlatego kroi je się w bardzo cienkie plasterki.Co do mizdry to nie ma większego problemu.Warkocz też nie był usunięty.Może na drugim kawałku będzie go więcej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543708
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tego typu wędliny są z reguły ciągliwe i dlatego kroi je się w bardzo cienkie plasterki

 

To wszystko to ja wiem. Tylko nie posiadam krajalnicy. Wędliny krojone nożem, nawet najlepszym będą grubsze, niż te pocięte na maszynie. Dlatego dopytuję, czy da się jeść bez wydłubywania z zębów resztek ścięgien itp?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543710
Udostępnij na innych stronach

Da się Karolku pokroić ostrym nożem w przeźroczyste plasterki tylko trzeba dobrze schłodzić ... ;)

A jak masz zaprzejaźnioną ekspedientkę to bierz pod pachą całość idź do sklepua potem pokrojone w próżnię ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543711
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko nie posiadam krajalnicy

 

Ja mam dwie krajalnicę, ale do tej ilości używam noża, ostrego noża, ale jak kroję na krajalnicy to później pakuję próżniowo i do chłodni i nie zamrażam bo nie potrzeba. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-543713
Udostępnij na innych stronach

A jak kroisz schabik na cienkie plastry skoro tam jest kość?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-544213
Udostępnij na innych stronach

A jak kroisz schabik na cienkie plastry skoro tam jest kość?

kość? Nie zauważyłem . tłuszczyk. Tak. Plastry na 1mm :) Edytowane przez IRON666
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-544215
Udostępnij na innych stronach

@IRON666, Schab jest elementem rozbioru i jest to zawsze mięso z kością po wykrojeniu w magiczny sposób staje się POLĘDWICĄ ;)

To że w sklepach bryluje handlowo jako schab bez kości czy tez środkowy to tylko kwestia przyzwyczajenia nieświadomych klientów uważających tylko polędwiczki za polędwicę ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-544238
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Karkówka a'la parmeńska.

 

post-41296-0-51641600-1490628076_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-545556
Udostępnij na innych stronach

Piękny kawałek mięska i jeszcze piękniejszy przekrój.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-545570
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, no no marmurek jak na wołowinie z Kobe ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-545613
Udostępnij na innych stronach

A mnie i tak się moja bardziej podoba :tongue: a co ważniejsze jest mięciutka i bardzo smaczna. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-545647
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Salami.Mimo zakupu pleśni ciągle mam problem z zapleśnieniem. :(Jakieś sugestie czemu tak się dzieje mimo zapewnienia 75-80 % wilgotności, temp.12-13ºC  i cyrkulacji powietrza ( lekko otwarte drzwi od komory)

 

post-41296-0-16436300-1492418720_thumb.jpg

 

post-41296-0-63877600-1492419211_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-548328
Udostępnij na innych stronach

Ale niektóre batony są bardziej pociągnięta pleśnią a inne mniej (lub wcale) - może to jakaś podpowiedź do wydedukowania  :hmm::cry:. Może te co bardziej zapleśniały wisiały w strefie gdzie był mniejszy ruch powietrza ? :hmm: Lub odwrotnie :hmm: . Tak sobie kombinuję, że pleśnie to chyba nie lubią przeciągów ?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-548330
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie to zbyt duża wymiana powietrza ... Kiedyś o tym gadalismy sugerowałem Ci wymuszane ale kontrolowane przewietrzanie komory ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/6/#findComment-548385
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.