Anuś Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Listopada 2013 Każdy z Nas gdzieś jest na drodze do doskonałości jak pisała Annam,do lepszych wyrobów wyrobów zrobionych przez Nas samych które są nie porównywalnie lepsze od kupnych . Tak myślę ,że jeżeli ja zrobię kiełbasę tak jak moi rodzice dziadkowie ,którzy nie mieli pojęcia o klasyfikacji a robili kiełbasy wiejskie , chłopskie jak zwał l tak zwał, że palce lizać przeżyli tyle ile przeżyli , a dowodem ,że nie były trujące jestem ja ,więc kiełbasą z przepisu Mirka też się nikt nie otruje . nic dodać ... nic ująć, mam takie samo zdanie jak Ty baca i nie wstydzę się do tego przyznać . Marku staram się Maad na pewno doceni Twoje starania Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Listopada 2013 moi rodzice dziadkowie ,którzy nie mieli pojęcia o klasyfikacji a robili kiełbasy wiejskie , chłopskie jak zwał l tak zwał, że palce lizać to jest "pułapka" w jaką wpadają zazwyczaj dyskutanci w podobnych dyskusjach... Nasi dziadkowie, wydawać by się mogło robili wyroby chaotycznie - ale nic bardziej mylnego.... każdy kto robił dobre wyroby wiedział co i jak czynić.. widział jak wykroić mięso aby potem po zębach nie ciągnęły się "błony".... wiedzieli również jakiego mięsa należy użyć do kiełbasy...- czyli jak można byłoby to nazwać? - a no "nieświadomą klasyfikacją" Również wiedzieli jak wędzić - zapewne większość z nich nieświadomie stosowała reguły, których my staramy się trzymać... niestety była też inna grupa "naszych dziadków" - ta grupa robiła wyroby "jak leci po łebkach" , bez "właściwej wiedzy" - ale zapewne takich wyrobów, które były suche, twarde czy ociekających smołą nikt tutaj zachwalać by nie chciał... - podejrzewam że i sami ich wytwórcy rezygnowali z czasem w obliczu porażek smakowych i woleli np dokonać "wymiany produktów" z innym sąsiadem... Kiedyś wiedzę tę przekazywano w sposób praktyczny z rodziców/dziadków na dzieci/wnuki, teraz mamy nowe technologie które pozwalają nam taką wiedzę sprecyzować, ujednolicić w nazewnictwie i propagować na duże odległości - czy jest w tym coś złego? ... czy zmienia to sam sposób przygotowywania takich wyrobów? - NIE!Od prawie 9 lat to forum propaguje wytwarzanie wyrobów domowym sposobem, ale staramy się to czynić tak aby na równi szły stare tradycje z właściwymi procesami... dlaczego tak bardzo kole w oko potrzeba nabycia należytej, podstawowej wiedzy?Niestety praktyka ma tę przewagę że nawet po jednym "uczestnictwie w produkcji" sprytna Zosia będzie wiedziała "co jest grane", natomiast teoria czytana jest trudna i żmudna Proste receptury "dla początkującej Zosi" są potrzebne ale pisząc je przyjmujemy na siebie ogromne brzemię - pisząc je powinniśmy wypełnić edukacyjną rolę tak aby Zosia dobrze zrozumiała co ma zrobić ale jednocześnie delikatnie została ukierunkowana na właściwą ścieżkę edukacyjnąJeśli takie przepisy będą pisane dla samego "błyszczenia w świetle kamer" przynosić będą więcej szkody dla samej Zosi, która może zrazić się po nieudanej produkcji ....My natomiast jako forum będziemy cofać się w swojej edukacyjnej roli.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Listopada 2013 A mnie bardzo się podoba pozytywna energia jaka bije z przepisów dla Zosi No ... tak, pięknie. Świetny argument. To można również napisać, że pozytywna energia wypływała z "dzieł lenina"a nawet z "Mein Kampf". No i należy podkreślić jak ta podobająca się Tobie "pozytywna" energia,potrafiła elektryzująco prosty lud "podłechtać". O ho. ho...........! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Listopada 2013 To może napiszcie wprost, pisać czy nie pisać ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Listopada 2013 Tak myślę ,że jeżeli ja zrobię kiełbasę tak jak moi rodzice dziadkowie ,którzy nie mieli pojęcia o klasyfikacji a robili kiełbasy wiejskie Mieli ,mieli i to przekazywane z pokolenia na pokolenie . To może napiszcie wprost, pisać czy nie pisać ? Mirek moim zdaniem nikt Ci nie zabroni pisać tylko tak jak już Maxel Ci napisał załóż swój kącik kuchenny i tam zamieszczaj te przepisy biorąc na własną d... odpowiedzialność za ich treść. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) ...To nic, że te przepisy nie zawierają 100% wiedzy, jaka jest zgromadzona na forum.To nic, że pewne zagadnienia są uproszczone czy wręcz pominięte.Ważne jest pozytywne nastawienie do Zosi, motywowanie, zachęcanie, dodawanie wiary we własne siły. Tak, tak drodzy Państwo:"Nie nauka lecz chęć szczera zrobi z ......... oficera!" Czy taka ma być tzw. przewodnia myśl na Naszym Forum? . Edytowane 11 Listopada 2013 przez grizzly Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Listopada 2013 Czy taka ma być tzw. przewodnia myśl na Naszym Forum? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Z innego forum:"knezdreptak" Marzec 24, 2013 at 00:40OdpowiedzPrzepraszam, że się wtrącam, ale czy nie mogłabyś wpaść na chwilkę do http://www.wedlinydomowe.pl/ i zweryfikować nieco dawkowanie i proporcje? Bo oni tam są znani z bardzo precyzyjnych receptur i nawet maja drobne procedurki, i programiki do obliczeń. Od samego początku bardzo dbali o precyzyjne dane i bardzo dokładnie weryfikują procedury i receptury – pisząc notkę o peklowaniu i wędlinach, nie zahaczając o jedyną wiarygodną grupę działająca od paru lat na najwyższym poziomie, to troszkę jakby pisać o teatrze i nic na temat Szekspira. Ja wiem, informacji jest mnóstwo i wiele bardzo dziwacznych, ale naprawdę polecam.,, - oby to nie była ostatnia ,tak pozytywna opinia My natomiast jako forum będziemy cofać się w swojej edukacyjnej roli.... Edytowane 11 Listopada 2013 przez abratek Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Listopada 2013 To może napiszcie wprost, pisać czy nie pisać ? nie wiem czy moje zdanie cokolwiek dla Ciebie znaczy....tak jak napisałem poprzednio takie przepisy są przydatne dla "zachęcenia na początek" ale powinny zawierać maksymalne wyjaśnienia żeby taka "Zosia" nie narobiła paskudztwa i nie zniechęciła się...prosty przykład: piszesz żeby zakupiła łopatkę - no więc jak ona pójdzie i poprosi w markecie o 1 kg to może jej się trafić od prawie czystej I do samych ścięgien.... i co wtedy powiesz Zosi...niestety każdy kto już jest na tym forum ma jakiekolwiek pojęcie o wyglądzie mięsa klasyfikowanego bo gdzieś musiał się natknąć na to zagadnienie... i dlatego dla nas wszystko jest jasne .... załóż swój kącik kuchenny jak Arku wiesz kącik zakłada Administrator na prośbę użytkownika a dalej to już tylko praca właściciela Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Listopada 2013 prosty przykład: piszesz żeby zakupiła łopatkę - no więc jak ona pójdzie i poprosi w markecie o 1 kg to może jej się trafić od prawie czystej I do samych ścięgien.... i co wtedy powiesz Zosi... A jak myślisz co zrobi taka osoba po napotkaniu na problem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Listopada 2013 ...A może nawet pocieszanie jakby coś poszło nie wyszło... Jasne! Poklepać po plecach, pochwalić, bić brawo i na koniec"dać Snickersa" .. Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Listopada 2013 Geizzly tak więc co proponujesz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Listopada 2013 A jak myślisz co zrobi taka osoba po napotkaniu na problem ? ja bym chciał wierzyć że zacznie szukać i pytać... ale niestety mentalność naszych rodaków jest raczej inna PSA jako ciekawostkę troszkę związaną z omawianym tematem podam swój przykład :w roku 2005, po propozycji mojej rodzicielki aby zrobić białą kiełbasę na święta, postanowiłem że skorzystam z dobrodziejstw internetu i spróbuję zasięgnąć porad...mimo iż "od zawsze" jakieś wyroby się robiło, czułem że coś musi być "nie tak" w tej mojej tradycji rodzinnej - jak sie potem okazało była to właśnie ta "druga grupa" co robi "aby zrobić" i tak trafiłem na post Maxella na Oliwce i legło w gruzach całe moje wyobrażenie o dotychczasowej "produkcji"....- na szczęście dla mnie i moich obecnych zjadaczy i teraz sedno - choć przepis był dla mnie niejasny bo zawierał klasyfikację, bardzo szybko "nabyłem" wiedzy i spokojnie zdążyłem na Wielkanoc z "nową" pyszną białą kiełbasą Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Listopada 2013 Piękny przykład mądrego, pedagogicznego podejścia do młodej stażem osoby. Jednym słowem marchewka a nie kij Jednym słowem:"róbta co chceta" Tak? BTWMój post nie odnosi się personalnie do osoby Mira,jedynie krytykuje "teorie",które przywodzi na światło dzienne Brat Maad. Co tu dużo pisać, bardzo szkodliwe teorie. . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Listopada 2013 i teraz sedno - choć przepis był dla mnie niejasny bo zawierał klasyfikację, bardzo szybko "nabyłem" wiedzy i spokojnie zdążyłem na Wielkanoc z "nową" pyszną białą kiełbasą Tomek daj spokój chłopie.Im sie po prostu uczyć nie chce.? Widać mają inne ważniejsze zajecia. Dwa dni to tłumaczę i jestem w mniejszości.Mada rozumiem,że popiera bo on zawsze ma inne zdanie niż ja ,ale ,że Rafał ( RAV 22) dał sie zbajerować to do mnie jakoś nie dociera a o reszcie nie wspomnę bo to nowicjusze ,którzy nie maja pojecia o czy piszą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Listopada 2013 choć przepis był dla mnie niejasny bo zawierał klasyfikację, bardzo szybko "nabyłem" wiedzy Umiejętność klasyfikacji mięsa to najcenniejsza rzecz, którą wyniosłam z forum. Uniezależnia moje wyroby od "zawartości" elementów kulinarnych.Kiedyś używano określenia "żyłkowanie" mięsa chudego. Przepisy na wędliny były bardzo skrótowe bo przeznaczone dla osób z praktyką. Umiejętności rozróżniania i oceny mięs wszelkich uczono nawet w szkołach dla dziewcząt na praktycznych zajęciach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Listopada 2013 .Jak zaczniesz od bylejakości to tak moim zdaniem Ci pozostanie święte słowa , złe nawyki najgorzej później wykorzenić .. ot z własnego doświadczenia wiem, Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 11 Listopada 2013 Nie było mnie jeden dzień na forum ... i widzę, że wyklarowały się dwie opcje, dwa obozy: ortodoksyjny i postępowy I mam takie niejasne przeczucie, że tak naprawdę linia podziału nie odnosi się do spraw merytorycznych i technologicznych.Ortodoksi stawiają na pierwszym miejscu wyrób, który ma być idealny, bez skazy, o idealnym przekroju. Dlatego tak dużo dyskutują o szarym oczku i galaretce.Natomiast dla frakcji "postępowej", ważniejszy od wyrobu jest jego wytwórca. Konkretny, realny człowiek, odczuwający radość z wykonania pierwszego niedoskonałego wyrobu, niecierpliwy, może zapracowany i zagoniony, ale też przerażony fachowym słownictwem i koniecznością poświęcenia wielu godzin na zgłębianie teorii. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Listopada 2013 Natomiast dla frakcji "postępowej", ważniejszy od wyrobu jest jego wytwórca Jaka postępowa co Ty majaczysz .Przecież na tzw. oko robili podobno nasi przodkowie bo wag nie było.Postęp to waga a nie łyżeczka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Listopada 2013 ...Natomiast dla frakcji "postępowej", ważniejszy od wyrobu jest jego wytwórca.Konkretny, realny człowiek, odczuwający radość z wykonania pierwszego niedoskonałego wyrobu,niecierpliwy, może zapracowany i zagoniony,ale też przerażony fachowym słownictwem i koniecznością poświęcenia wielu godzin na zgłębianie teorii....Najlepiej dać Zosi "doktorat", choć Studiów Wyższych Stacjonarnych nie ukończyła! Niech dalej "rozmnaża tę swojszą" doktrynę? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Listopada 2013 Konkretny, realny człowiek, odczuwający radość z wykonania pierwszego niedoskonałego wyrobu, niecierpliwy, Pośpiech to jest wskazany ,ale przy łapaniu pcheł.Nie masz czasu idź do sklepu będzie szybciej i bez wysiłku bo już kolejek nie ma a jak chcesz jeść swoje zdrowe i dobre wędliny to się naucz je najpierw robić a później bierz się za robotę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Listopada 2013 I teraz Arku pytanie: Co to jest dobra wędlina.Czy dobra wędlina, to ta kupiona w za słone pieniądze w sklepie, niby swojska, czy ta pierwsza zrobiona domowo, ale przepraszam za słowo spiep.... przez brak klasyfikacji i dokładnego ważenia gramowego przypraw kiełbasa Zosi ? Którą chętniej byś zjadł ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Listopada 2013 Którą chętniej byś zjadł ? Ani ,ani.Jak zaczynałem swoją przygodę z wędlinami i zanim trafiłem na to forum to moich wyrobów nawet pies nie chciał jeść.Traciłem czas ,pieniądze i nerwy.,że znowu się nie udało.Robiłem te wyroby właśnie z takich przepisów jak zamieściłeś i dlatego wiem co mówię.Teraz jedzą wszyscy i sobie chwalą.Tylko ,że ja poświęciłem sporo czasu ,żeby się tego nauczyć i dalej się uczę.Nie przekonasz mnie ,że Zosia zrobi dobą kiełbasę bez klasyfikacji.Jak nabierze doświadczenia to może ten Twój przepis przerobi na swoją modłę i wtedy jej się uda po warunkiem ,że będzie pilnym uczniem .Moja rada.Nie idź tą drogą parafrazując klasyka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Listopada 2013 Robiłem te wyroby właśnie z takich przepisów jak zamieściłeś Jeśli możesz wklej te przepisy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Listopada 2013 Moja propozycja.Miro. W swoim kąciku kulinarnym w recepturach, na które poświeciłeś tyle czasu wstaw receptury właściwe, które powinny być zamieszczane na naszym forum. Podawaj skład mięsa w klasach i kilogramach, przyprawy w gramach, długość jelit w metrach a ich średnice w mm. Rozumiem, że nie wszystkie Zosie i Anatole zechcą doskonalić swoje wyroby ale część na pewno, wówczas zastosują klasyfikacje mięsa.Ponadto, w każdym zawodzie i hobby zaczyna się kształcenie od podstaw. I tego starajmy się przestrzegać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8798-o-przepisach-dla-zosi/page/2/#findComment-312373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.