Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Halinko co to sa kolanka wieprzowe?

 

Jakby Ci tu napisać Donatko... jest to ta część między golonką a nóżką ... ( stópką )  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-564745
Udostępnij na innych stronach

 

 

nawet mi się podoba:) Halusia -

 

Mi też Waldku  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-564756
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakiej temperaturze było gotowane peklowane mięso?

 

Pisząc o gotowaniu to ma się rozumieć że będzie to temp wrzenia , aczkolwiek gotowałam na wolnym gazie .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-564761
Udostępnij na innych stronach

Na pewno poniżej 100 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-564763
Udostępnij na innych stronach

Może zamilczę....do tego mnie zmuszacie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-564766
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
 LEBERKA 

Skorzystałam z przepisu Sebastiana (sebarod ) . Jestem bardzo zadowolona... poezja smaku :)

 Składniki :

- podgarle 35 %
-pachwina 35 %
- łopatka 15 %
-wątroba wieprzowa  15 %
- bułka 1 szt / kg ( moczyć w rosole)
- rosół 10 % wagi mięsa

 Przyprawy

-sól 1,8 %
- pieprz 0,2 %
-cebula suszona 0,3 %
​- majeranek 0,2 %
- borowiki zmielone ( susz) 10 g/kg
-borowiki świeże 10% wagi mięsa
 
Wszystkie składniki gotujemy w temp 80-85 stopni do miękkości.
​Wąrtobę parzyłam osobno , krótko .
Całość zmieliłam na sitku  ( makówka), dodać przyprawy.
Wszystko zblendowałam . Napełniłam w osłonki białkowe .
Parzyłam w  wodzie o temp 80  stopni do uzyskania 72 stopnie w środku.
PO parzeniu batony schłodzić w zimnej wodzie.
Na drugi dzień wędziłam  w Borniaku bez grzałki 4 godziny.
Smacznego !!!
 
post-43626-0-69470900-1507489229_thumb.jpgpost-43626-0-21156700-1507489258_thumb.jpgpost-43626-0-80938300-1507489272_thumb.jpgpost-43626-0-86427200-1507489372_thumb.jpgpost-43626-0-25062900-1507489385_thumb.jpgpost-43626-0-14643000-1507489404_thumb.jpg
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570432
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie składniki gotujemy w temp 80-85 stopni do miękkości.
Halinko a co z wątrobą ? chyba jej nie gotowałaś  :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570438
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko a co z wątrobą ? chyba jej nie gotowałaś

 

Ups... :facepalm:  Już dopisuje Jacku  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570439
Udostępnij na innych stronach

Fajnie, że smakuje ;) . Jednak trochę uściślę bo nie wiem czy wkradł się błąd przy przepisywaniu czy tak robiłaś .Mianowicie .Bułkę daję jedną szt na kilogram ,pieprz nie 0,2g lecz 0,2%,tak samo cebula 0,3%dodaję jeszcze majeranek 0,2 %. Poziom rozdrobnienia to już indywidualna sprawa u mnie dwukrotne mielenie na sitku 4,5 bez blendowania.Oczywiście życze smacznego  :)

Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570442
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście życze smacznego

 

Dziękuję za przepis, już poprawiam . W trakcie pisanie musiałam zmienić nieumyślnie . :)  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570444
Udostępnij na innych stronach

No cóż z taką ilością borowików musi smakować znakomicie , ale wtedy jest to pasztetowa sezonowa . Trzeba wypróbować , ale z braku owych zrobię z pieczarkami , które są zawsze . Nie mam borniaka , ale widzę że bez grzałki też daje temperaturę .

 

Ps . Wędziłaś 4 kg. czy godziny ?  Oj  uprzedzono mnie. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570457
Udostępnij na innych stronach

Halusia, leberka wygląda super. Uznanie... :clap:  :clap:  :clap:

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570471
Udostępnij na innych stronach

A  ja  cały czas     czekam  na  okazję  żeby  spróbować :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8993-klopsiki-rybne-w-zalewie-pomidorowej/

 

Może   :rolleyes:   w  Rytych    :angel:   ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570473
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570478
Udostępnij na innych stronach

 

 

A ja cały czas czekam na okazję żeby spróbować : https://wedlinydomow...ie-pomidorowej/Może w Rytych ?

Ciężka sprawa Piotrze  :) 

Leberkę przywiozę  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-570499
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

SALCESON BIAŁY 

 

Bazowałam na tym przepisie z małą modyfikacją składników. 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12967-zmodyfikowany-salceson-sivona/?p=493151

 

Składniki :

 

- 2 golonki

- 4 kolanka

- 5 ozorów wieprzowych

- 1 kg łopatki

- 2 serca wieprzowe

 

Przyprawy:

 

1. Czosnek - 3g/kg

2.Kminek - 4g/kg (połowa zmielona, połowa cała)

3.Pieprz - 2-3g/kg

 

Jelita i osłonki:

 

Kątnice wieprzowe 2 szt., lub osłonki sztuczne.

 

Proces produkcyjny:

 

Proponuję peklowanie golonek, ozorów oraz serc przez 3 - 4 dni temp.4 -  6ºC. Solanka 80g/kg - 0,6 l solanki/kg.

Golonki peklujemy uprzednio usuwając kości, zaś ozory i serca w całości.

 .

Mięsa parzymy w temperaturze 90ºC przez 3 - 3,5 godz. w jak najmniejszej ilości wody. Uważać aby nie przeparzyć wsadu.

Parzymy na aldente.

.

Potrzebujemy około 0,5 litra rosołu, który dolewamy na końcu do farszu (w proporcji ok 10% wagi mięsa z kością przed gotowaniem.)

Golonki obieramy ciepłe i mięso chude kroimy w duża kostkę albo zostawiamy w całości w dużym kawałku, skórę z tłuszczem z golonki kroimy w paski grubości do 1 cm a resztę tłustego mielimy na sitku 4 mm. Ozory obieramy jeszcze ciepłe, po oczyszczeniu (masa roboty przy obieraniu) kroimy w duże kawałki.

Serca wieprzowe, po przekrojeniu i oczyszczeniu kroimy w kostkę 2cm

.

Wszystko razem jeszcze ciepłe, delikatnie mieszamy i doprawiamy - jeżeli będziemy nabijać w kątnice farsz należy przesolić, jeżeli w sztuczne osłonki dosalamy w punkt lub lekko przesalamy.

Z solą uważamy, bo wsad był peklowany ale dodać na pewno będzie trzeba. Ilość kminku, pieprzu i czosnku orientacyjna więc tu można zaszaleć wg swojego smaku.

Po napełnieniu masujemy delikatnie i parzymy  w czystej wodzie w temp. 82º C do uzyskania w środku 68-70º C. 

Wypływający salceson nakłuwamy cienką igłą.

Po parzeniu wyjmujemy, nakłuwamy cienką igłą i niech sobie trochę odparuje (ok. 30 - 40 min.) i pod prasę. 

Jak ostygnie to z dociskiem do lodówki.

 

post-43626-0-50251200-1518338276_thumb.jpgpost-43626-0-28733500-1518338288_thumb.jpgpost-43626-0-32237100-1518338303_thumb.jpgpost-43626-0-51733800-1518338317_thumb.jpgpost-43626-0-32790900-1518338346_thumb.jpg

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-588423
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny Halusiu, wiemy że to tzw. "uproszczona metoda" Maxella, ale osobiście jednak brak tego swoistego smaczku ze świńskiego łebka, mocno mi doskwiera :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-588424
Udostępnij na innych stronach

w punkt lub lekko przesalamy.

 

Coraz lepiej. :thumbsup: Jedna uwaga.Nie ma lub.Jak przesolisz w osłonkę poliamidową to będzie za słony. 

[Dodano: 11 lut 2018 - 10:33]

 

Golonki peklujemy uprzednio usuwając kości,

 

Nie ma potrzeby.Można  z kością. Rosół będzie bardziej esencjonalny tym bardziej że nie ma łbów wp. :)

 

Serca wieprzowe, po przekrojeniu i oczyszczeniu kroimy w kostkę 2cm

 

Przed usuwamy koronkę i mielimy na sitku 2-3 razem z tłustym :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-588425
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny Halusiu, wiemy że to tzw. "uproszczona metoda" Maxella, ale osobiście jednak brak tego swoistego smaczku ze świńskiego łebka, mocno mi doskwiera .

 

 

Dziękuję Jarku, mimo że wersja uproszczona salceson bardzo smaczny. Zestaw przypraw dobrany wyśmienicie. Co do świńskiego łba nie zawsze mam dostęp.  :)

 

 

Coraz lepiej. Jedna uwaga.Nie ma lub.Jak przesolisz w osłonkę poliamidową to będzie za słony

 

Dzięki, co do słoności trafiony w punkt mimo że dwa batony poszły w sztuczne osłonki .

Jedyne co poprawię następnym razem to dodam więcej wywaru , wydawało mi się że wsad jest za gęsty .

 

 

 

@halusia@, dnia 11 Lut 2018 - 09:39, napisał: Golonki peklujemy uprzednio usuwając kości, Nie ma potrzeby.Można z kością. Rosół będzie bardziej esencjonalny tym bardziej że nie ma łbów wp.

 

 

Może i racja ale tym razem zrobiłam tak jak mówi przepis .

 

@halusia@, dnia 11 Lut 2018 - 09:39, napisał: Serca wieprzowe, po przekrojeniu i oczyszczeniu kroimy w kostkę 2cm Przed usuwamy koronkę i mielimy na sitku 2-3 razem z tłustym

 

 

Cześć kroiłam w kostkę a pozostałość zmieliłam na sitku fi 4 , nie jest zle.  :)

post-43626-0-22565000-1518346208_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/9/#findComment-588438
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.