Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wątrobianka Pobiedziska wczoraj dostała trochę dymu. 

Chcę nadmienić , że farsz na wątrobiankę zmielony na sitku ( makówka) i zblendowany. Taką lubimy. Dodam jeszcze, że użyłam  osłonkę białkową o przekroju fi 60.

Oczywiście było jej więcej, ale to już po podziale na 3 rodziny.  :) 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-watrobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/?p=60924&fbclid=IwAR2kb6Pq0aLR_bqFc7ALNPV5lZW47mLRXRls6TnXTXJP8HcdsWFqxBa70fM

 

post-43626-0-87844100-1589038984_thumb.jpgpost-43626-0-50219500-1589039031_thumb.jpgpost-43626-0-79268300-1589039057_thumb.jpg

 

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-666228
Udostępnij na innych stronach

Myślę że nie będzie nudne kiedy wrzucę mój wyrób szynkowarowy z fileta z kurczaka. 

U mnie stale coś się dzieje, na zmianę w wędzonymi często robię wyroby parzone, które bardzo lubię. 

 

post-43626-0-34473300-1589441743_thumb.jpgpost-43626-0-73594400-1589441774_thumb.jpgpost-43626-0-81530000-1589441800_thumb.jpg

 

 

 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-666648
Udostępnij na innych stronach

Halusiu idziesz na mistrza  :clap: :clap: :clap:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-666720
Udostępnij na innych stronach

 

 

alusiu idziesz na mistrza

 

 

 

Wzorcowy wyrōb!

 

Dziękuję  :)

Ale gdzie  mi tam do mistrzyni,  powiedzmy że podążam w tym kierunku  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-666763
Udostępnij na innych stronach

Od miejsca zamieszkania pomysłodawcy i propogatora @AndrzejaK.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-666874
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po przeglądzie w zamrażarce, dokupiłam tylko ozory .  :)

 

post-43626-0-97701000-1595527708_thumb.jpgpost-43626-0-53501500-1595527732_thumb.jpgpost-43626-0-71481300-1595527745_thumb.jpgpost-43626-0-73780300-1595527758_thumb.jpgpost-43626-0-62959100-1595527767_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po przeglądzie w zamrażarce, dokupiłam tylko ozory .

Piękny wyrób Halusia :clap:

Moje zmagania z salcesonem zakończyły się dwukrotnie  klapą, może kiedyś podejmę trzecią próbę.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672370
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 23 Lip 2020 - 20:10, napisał: Po przeglądzie w zamrażarce, dokupiłam tylko ozory . Piękny wyrób Halusia Moje zmagania z salcesonem zakończyły się dwukrotnie  klapą, może kiedyś podejmę trzecią próbę.
 

 

Dziękuję Anuś  :)

Mimo tego, że salceson wyglądał jak mielonka, :facepalm:  nie poddałam się. 

Teraz jestem w miarę zadowolona, przede wszystkim swój i smaczny. 

Nie poddawaj się kochana  :)  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672372
Udostępnij na innych stronach

Piękne salcesony.  Od dawna zastanawiam się czy użyć kątnicę wieprzową do wyrobu salcesonu ale boje się, ponieważ to bardzo delikatna osłonka. Halinko, jesteś odważną mistrzynią. :thumbsup::laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672571
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, Piękne  salcesony w kątnicach wyprodukowałaś  Czy całość wsadu była peklowana? Osobiście przymierzam się do salcesonu z podrobów i mięsa dzika. Już się peklują 
 

 

Dziękuję Aniu  :rolleyes:

Obawiałam się tej  kątnicy, po namoczeniu wyglądała nieco inaczej jak poprzednim razem . Ja je nie odróżniam a na opakowaniu napis był zamazany. 

Jeśli chodzi o wsad, owszem całość była peklowana , korzystam od jakiegoś czasu z przepis SIVON'a  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12967-zmodyfikowany-salceson-sivona/?p=493151 :) 

 

 

 

Piękne salcesony.  Od dawna zastanawiam się czy użyć kątnicę wieprzową do wyrobu salcesonu ale boje się, ponieważ to bardzo delikatna osłonka.
 

 

Dziękuję Krzysztofie  :)

Nie ma się czego bać, podczas parzenia po wypłynięciu na wierzch nakłuwam igłą by zeszło powietrze...i tyle.  :rolleyes:

 

 

Halinko, jesteś odważną mistrzynią.
 

 

Mistrzynią raczej nie  :facepalm:  ale odważna..... chyba  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672579
Udostępnij na innych stronach

Z samego dzika.?

Obawiam się,że będzie problem ze sklejeniem.Mięso z dzika potraktował bym jako dodatek a nie składnik główny np. zastępując nim mięso z głów wołowych w salcesonie włoskim

A głowy wołowe to tak na każdym stoisku mięsnym można dostać..  :facepalm: 

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672594
Udostępnij na innych stronach

 

Z samego dzika.?

Obawiam się,że będzie problem ze sklejeniem.Mięso z dzika potraktował bym jako dodatek a nie składnik główny np. zastępując nim mięso z głów wołowych w salcesonie włoskim

 

A głowy wołowe to tak na każdym stoisku mięsnym można dostać..  :facepalm:

Policzki wołowe są ogólnie dostępne, od lat paru ładnych.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672596
Udostępnij na innych stronach

Krystian należy czytać ze zrozumieniem a Ty chyba nie po raz pierwszy nie zrozumiałeś mojego wpisu to Ci wytłumaczę.Mięso z głów wołowych to jeden ze składników prawdziwego,klasycznego salcesonu włoskiego.Ponieważ od pewnego czasu nie używa się mięsa z głów wołowych oprócz policzków to można to mięso z głów zastąpić mięsem z golonki wp,policzkami wołowymi (będzie drogo) lub mięsem z dzika,ale salceson z samego mięsa z dzika o czym pisała EAnna będzie miał moim zdaniem problem ze sklejeniem i dlatego mięso z dzika może być tylko jednym ze składników.I to ostatnie zdanie jest tym co chciałem w swoim pierwszym wpisie zaznaczyć. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672598
Udostępnij na innych stronach

Krystian należy czytac ze zrozumieniem a Ty chyba nie po raz pierwszy nie zrozumiałeś mojego wpisu to Ci wytłumaczę.Mięso z głów wołowych to jeden ze składników prawdziwego,klasycznego salcesonu włoskiego.Ponieważ od pewnego czasu nie używa się mięsa z głów wołowych oprócz policzków to można to mięso z głów zastąpić mięsem z golonki wp,policzkami wołowymi (będzie drogo) lub mięsem z dzika,ale salceson z samego mięsa z dzika będzie miał moim zdaniem problem ze sklejeniem.

 

Arkadiusz zamiast pochwalić wyrób Halusi to znów się wymądrzasz jak prawdziwy miszcz..

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672599
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z samego dzika.? Obawiam się,że będzie problem ze sklejeniem

Wypróbowałam taki salceson sklejony silnym wywarem ze skórek i nóżek wp.

Ale o tym będzie w oddzielnym temacie :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672615
Udostępnij na innych stronach

Halinko, a dlaczego nie dodałaś ucha?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672622
Udostępnij na innych stronach

Halinko, a dlaczego nie dodałaś ucha?

 

 

He he he he, bo muszę dobrze słyszeć Mirku  :D  :facepalm:

A tak na serio, w/g mnie ucho/uszy  nie są wyznacznikiem dobrego salcesonu  ;)  :rolleyes:

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672625
Udostępnij na innych stronach

Ja tam lubię jak mi tak fajnie chrupie. :D

Ale salcesonik I klasa. Zamroź do Napoleonowa.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672626
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam lubię jak mi tak fajnie chrupie. Ale salcesonik I klasa. Zamroź do Napoleonowa.
 

 

Z  uchem mogę zrobić na życzenie.... ale jak się trafi sisia to co wtedy??   :)  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672629
Udostępnij na innych stronach

 

 

. to też dodaj, w Napoleonowie zjedzą wszystko
 

 

Oczywiście, wszystko, ale nie wszyscy  :facepalm: to tylko dla koneserów. 

Ale na szczęście tam nie brakuje nam jedzenia, nie do przejedzenia.  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/17/#findComment-672645
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.