Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Spiżarnia Anuś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
399 odpowiedzi w tym temacie

#21 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 01 sie 2014 - 20:30

Ten przepis wrzuciłam kiedyś na forum, a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni :)

https://wedlinydomow...zetwory/page-14

I zdjęcie gotowego produktu .. :) reszta słoików już w piwniczce :)

Załączony plik  P1030590.JPG   54,83 KB   15 Ilość pobrań

 



#22 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 sie 2014 - 21:49

a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni

 

Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis. :cool:



#23 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 sie 2014 - 21:53

Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis.

 Pis a jak mozesz to prosze zapodaj. Ja z Anusi przepisu robilam, ale dla mnie za slodka zalewa jest. Chyba triszke innego smaka mam. :sleep:  



#24 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 01 sie 2014 - 21:55

A mogę jutro, bo kartkę z segregatora LP mam w swoim gabinecie przetwórczym.... ? :cool:



#25 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 sie 2014 - 21:59

Oczywiscie Pis, i dziekuje. Ja takie zalewy stosuje nie tylko do ogorkow, ale i do salatek mieszanych. Wlasnie tak zrobilam wg Anusi.  U nas jest oet slabszy od polskiego, chyba to moglo zawazyc na slodkosci zalewy.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 sie 2014 - 11:48

Anus, kalafior doskonaly minelo dopiero 1,5 dnia ale nie moglam sie powstrzymac ,zjadlam 1/3 sloika, kalafiorek chrupiacy ,smak to cos jak ogorek malosolny a kiszona kapusta,przepis extra i bede robila czesciej. Musze sprobowac z oliwa jak juz sie zakisi dobrze ( chyba ze nie zdazy ) :thumbsup:



#27 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 04 sie 2014 - 20:18

Anus, kalafior doskonaly minelo dopiero 1,5 dnia ale nie moglam sie powstrzymac ,zjadlam 1/3 sloika, kalafiorek chrupiacy ,smak to cos jak ogorek malosolny

Electra ... cieszę się, że Ci smakuje :) na jesień zrobię tak samo z brokułem i myślałam jeszcze o brukselce ... nieco zapomniane warzywo u Nas, a przecież smaczne.



#28 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sie 2014 - 10:49

no wlasnie brukselka! uwielbiam a moze tak jarmuz? u nas bardzo popularny jest na swieta BZ.bede musiala wyprobowac :)



#29 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 23 sie 2014 - 11:57

Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. :) Czas zbioru- niecałe dwie godzinki z przerwą na kawę pod gruszą :)

Koszt- zero złotych. Zalety - czas spędzony na świeżym powietrzu i ból kręgosłupa, ale co tam ... ważne, że będzie dżem, placek z truskawkami, mus truskawkowy do zamrożenia... i może jeszcze koktajl truskawkowy :cool:

Załączony plik  P1030612.JPG   56,97 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030613.JPG   93,68 KB   11 Ilość pobrań

A po drodze 15 minut w lesie :)

Załączony plik  P1030614.JPG   55,15 KB   11 Ilość pobrań

:)



#30 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 23 sie 2014 - 12:55

Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym.
Anuś czy spiewałaś tam ten piękny utwór?http://www.tekstowo....ds_forever.html 

#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sie 2014 - 13:06

Piekne truskaweczi :)



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 23 sie 2014 - 16:47

Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. 

Daleko to pole? No najważniejsze, czy jest jeszcze po co jechać?  ;)



#33 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 23 sie 2014 - 16:50

Piękne 😉😉

#34 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 23 sie 2014 - 17:57

 

Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym.
Anuś czy spiewałaś tam ten piękny utwór?http://www.tekstowo....ds_forever.html 

 

Kostek ... nie śpiewałam :) ale utwór znam :)

 

 

Dzisiaj spędziłam poranek na polu... truskawkowym. 

Daleko to pole? No najważniejsze, czy jest jeszcze po co jechać?  ;)

 

Paweł .. 5 km od mojego domu ... jest do zebrania jeszcze około 200 kg. :laugh: Właściciele to moi znajomi. W tym roku według ich relacji zaczęły zbyt wcześnie dojrzewać i zbyt szybko. Dlatego zapraszają wszystkich, którzy mają tylko chęci, aby zrywali dla siebie. Ostatnio można było na ich polu zobaczyć trzy zakonnice w habitach, które również zrywały truskawki... widok bezcenny. :laugh:

 

Piękne

Noooooo... i smaczne :) Podjadałam na polu  :blush:  ( są czyściutkie, bo jako wierzchnie podłoże mają słomę) i już mi starczy na długo ... :)



#35 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 sie 2014 - 20:01

O kurcze, że ja dopiero teraz odkryłem ten wątek :(

Postaram się nadrobić zaległości :)

Truskawek ... wiem nie powinienem, ale zazdroszczę i tyle.



#36 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 23 wrz 2014 - 14:27

Może to co pokaże, to nic specjalnego.. taki tam sos na zimę do makaronu lub ryżu. Bazą do zrobienia owego sosu był przepis marii s. na pastę paprykową   https://wedlinydomow...zetwory/page-18   Do papryki dodałam jeszcze własne pomidory wcześniej oczywiście podduszone na odrobinie oliwy i cukinie, na której przetworzenie nie miałam pomysłu, bo chyba wszystkie możliwości już wyczerpałam.  :) Dołożyłam jeszcze pieczarki, drobno pokrojone, ( dostałam około 2 kg) i je też trzeba było zagospodarować. Sos, jak dla mnie jest super. :)

Załączony plik  P1030638.JPG   58,46 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030641.JPG   36,56 KB   9 Ilość pobrań

Jutro gruszki będą....... w nowej odsłonie ;)



#37 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 wrz 2014 - 21:42

Anus, pasta jak pasta czy sosik :clap: , ale te sloiki pene suszonych grzybow w tle  to jest piekne  :D



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 wrz 2014 - 07:20

Wszystko piekne ! :thumbsup:  powiedzcie tylko skad brac miejsce na to wszystko zeby schowac , ja mieszkam w bloku to normalnie koszmar , mam 3 pokoje  2 garderoby a jest nas tylko dwoje... a miejsca ciagla brak :D



#39 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1910 postów

Napisano 24 wrz 2014 - 12:28

sloiki pene suszonych grzybow w tle to jest piekne

 

Aniu ... żeby się przechowały dobrze i aby nie zagościły w nich żadne intruzy, dodaję do każdego słoja kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. tych przypraw nie czuć, a zawsze większa pewność, że będą w takim samym stanie jak były, kiedy je wkładałam.

 

ja mieszkam w bloku to normalnie koszmar , mam 3 pokoje 2 garderoby a jest nas tylko dwoje... a miejsca ciagla brak :D

 

Electra .. ja mam dwa pokoje... ale mam piwnicę :)

A teraz pokażę obiecane wcześniej gruszki w zalewie szafranowej. W zależności od ilości gruszek należy zwiększać ilość syropu. Na każdy litr wody dodajemy 400 g cukru ... sporo, ale to ma być syrop i 2 g szafranu. Przyprawę tą kupiłam za niecałe 6 zł, a waga jej wynosiła 12 g. Gruszki muszą  być dość twarde, aby nie uległy rozpadowi w trakcie gotowania w syropie. Specjalnie ich przy ogonku nie obierałam, aby łatwiej szczypcami wyciągać z zalewy i układać w słoikach.

Syrop gotuję do rozpuszczenia się cukru i wkładam gruszki

Załączony plik  P1030649.JPG   41,11 KB   9 Ilość pobrań

Gotuję te gruszki w tym syropie około 15 minut, a następnie  przekładam do słoika i zalewam gorącą zalewy.

Załączony plik  P1030652.JPG   60,49 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  P1030654.JPG   51,31 KB   9 Ilość pobrań

Zakręcam i wstawiam do garnka z wodą, która też musi być już gorąca i pasteryzuję 10 minut.

A tak wyglądają po pasteryzacji

Załączony plik  P1030655.JPG   60,63 KB   8 Ilość pobrań

Gruszki, te nadają się do deserów, ciast oraz do sałatek.

A tak prezentuje się  na talerzu z dodatkiem serka homogenizowanego. Można jeszcze gruszkę polać gorącą czekoladą... ale to już byłaby ''rozpusta'' dla mojej figury :laugh:

Załączony plik  P1030651.JPG   48,17 KB   9 Ilość pobrań

Jutro marmolada ... z czasów PRL  ;)



#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 wrz 2014 - 13:11

Piwnice tez mam ,ale tam cieple jniz w domu ,pozatym juz 3 razy mialam wlamanie ,wiec dla zlodziei nie bede nic robila :D .z tym pieprzem i zielem to nie mialam pojecia ze sie daje..czlowiek si ecaly czas uczy :)

szafran to niesamowicie Tanio kupilas!

ja na gruszki za leniwa jestem :facepalm:  ale bardzo lubie gruszki w occie wtedy kupuje polowki gruszek  w puszce ,syrop zagotowuje z octem i zalewam ta zalewa gruszki za pare dni sa pyszne :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych