Anuś Posted September 30, 2014 Author Report Share #51 Posted September 30, 2014 postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała, Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża. kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa, To mnie cieszy osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili Dzięki za podpowiedź Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-374259 Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 30, 2014 Report Share #52 Posted September 30, 2014 (edited) Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.zgadzam się w 100% zwłaszcza że mieszkamy teraz w domku, gdzie pali się w piecu, i w dzień jest ciepło, a w nocy jak nikt nie podkłada, to robi się zimno i dlatego czas kiszenia się wydłużył. Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowoa jak zielona zabarwi ci go na zielono ?! u mnie nic się nie zabarwiło, więc śmiało możesz dac czerwoną. Edited September 30, 2014 by osid Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-374260 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 15, 2014 Author Report Share #53 Posted October 15, 2014 ... Żeby nie było, że całe lato nic nie robiłam Zostały tylko do zrobienia kiszonki ... z kalafiora, brokuła, brukselki oraz kiszenie białej i czerwonej kapusty... ale to za kilka dni. Jakość zdjęć może nie powala, ale mam takie oświetlenie w piwnicy. Ostatnie zdjęcie nieco okrojone z kawałka, ale szafka była przeszkodą. Słoików nieco ponad 300 chyba starczy. Wszystkie warzywa z działki, owoce też oprócz gruszek i jabłek i truskawek... dostałam je od znajomych, którzy narzekali na ''klęskę urodzaju'' .. a jeszcze paprykę też kupiłam. Jak ktoś nie wie co znajduję się w słoikach, to proszę pokazać palcem a ja napisze co to za mój ''wytwór'' Kolejne półki a na koniec wszystkie razem. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377102 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 15, 2014 Report Share #54 Posted October 15, 2014 Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377107 Share on other sites More sharing options...
KarKan Posted October 15, 2014 Report Share #55 Posted October 15, 2014 Cóż tu więcej można napisać Quote http://www.boxgarage.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377108 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 15, 2014 Report Share #56 Posted October 15, 2014 Moc pracy się pochowała w tych regałach. Jestem pełen podziwu. U nas w rodzinie robienie takich przetworów skończyło się na babci.Brawo !!! Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377111 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 15, 2014 Report Share #57 Posted October 15, 2014 Anus bardzo bogata ta Twoja spizarnia :clap: , musze sie i ja pochwalic tez moja.J Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377118 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 15, 2014 Report Share #58 Posted October 15, 2014 Eli, at flaszki to nie powinny leżakować ??? No a reszta godna podziwu. Panie, zazdroszczę Wam. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377122 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 15, 2014 Report Share #59 Posted October 15, 2014 dyzio nie wiem czy powinny lezakowac , moj maz jak przyniesie to zawsze postawi i tak stoja Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377123 Share on other sites More sharing options...
Anulka Posted October 15, 2014 Report Share #60 Posted October 15, 2014 Anuś dałaś czadu Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377130 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 15, 2014 Report Share #61 Posted October 15, 2014 Teraz tylko po cichutku wybierać))Super.. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377131 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 16, 2014 Author Report Share #62 Posted October 16, 2014 Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... Roger ... chyba się zdziwisz, co prawda w tym miejscu nie ma słoików tylko pod ostatnią półką stoi skrzyneczka z nalewkami .. nie pokazywałam jej bo aparat i tak by wszystkiego nie ogarnął . Skąd Ty masz takiego ''czuja'' ? Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377225 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 16, 2014 Report Share #63 Posted October 16, 2014 Hahaha ... lata praktyki i "czerwony nochal" ... Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377227 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 17, 2014 Author Report Share #64 Posted October 17, 2014 Powtórka z kiszenia kalafiora, brokuła i ... brukselki Dwa pierwsze warzywa zalane solanką, której przepis jest w moim kąciku. Natomiast brukselka została wcześniej poddana blanszowaniu przez około 5 minut. Schłodzona zalaną zalewą taką jak robię na ogórki kiszone ... na litr wody 1 łyżka soli niejodowanej, a dodatkowo dałam pół łyżeczki cukru. Oczywiście sporo czosnku 4-5 ząbków na jeden słoik , koper, oraz ostra czerwona papryka i chrzan.Istnieją opinie, że można zalewać brukselkę wodą pozostałą po kiszonych ogórkach... nie próbowałam, więc trudno mi ocenić czy smak jest ok. Za kilka dni chwila prawdy w przypadku degustacji brukselki Warzywo to ma chyba więcej przeciwników, jak zwolenników zobaczymy. Jeden słoik zostanie otwarty na ''próbę'' .. reszta do mojej piwniczki Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377444 Share on other sites More sharing options...
boggi Posted October 17, 2014 Report Share #65 Posted October 17, 2014 Wow ale masz pancerne zapasy U nas tyle nie ma ale chociaż kto wie ????Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek, ale nie tyle zapasów to my nie mamy Quote Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377462 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 17, 2014 Report Share #66 Posted October 17, 2014 Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377464 Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 17, 2014 Report Share #67 Posted October 17, 2014 Anus napisz jak smak brukselki jak juz bedzie dobra ,ja zajadam kalafiorka ,z tym ze ja robie na bierzaco bo nie mam gdzie przechowywac,dzis bylam na jesiennym targu u nas i kupilam glowe kapuchy to zakisze i bedzie bigosik A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ? Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377469 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 17, 2014 Author Report Share #68 Posted October 17, 2014 Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek, u mnie też czasami tak bywa.... Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła. Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ? Electra .. Ty chyba czytasz w moich myślach .. też mi świta taki pomysł w głowie, ale moje bulwy selera są jeszcze w ziemi na działce ostatnio ciągle pada i nie ma kiedy wykopać. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377526 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted October 17, 2014 Report Share #69 Posted October 17, 2014 (edited) Anuś wymiatasz z tą swoją spiżarnią! Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna. Rób więcej takich pyszności a zawitam głodny w okolice Łodzi:) Edited October 17, 2014 by SIVON Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377536 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 17, 2014 Report Share #70 Posted October 17, 2014 Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła.Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało For ever ! Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-377564 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 22, 2014 Author Report Share #71 Posted October 22, 2014 Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna. SIVON i jest pyszna może nie taka jędrna jak kalafiory, ale za to ten smak... wyczuwa się posmak czosnku ( dałam kilka ząbków na słoik) ostrość ( posłuchałam rad kolegi osid) i dodałam kawałki ostrej papryki. Zjadamy ją na bieżąco, bo przecież jest cały czas dostępna i można ją w każdej chwili zakisić. Robiłam z niej surówkę, ale zdarza się, że jem ją również do kanapki. Natomiast brokuły są również smaczne... ale w smaku ostre ... rzekłabym bardzo ostre Do przyrządzania sałatki lub surówki muszą być nieco pokrojone. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-378561 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted October 22, 2014 Report Share #72 Posted October 22, 2014 Te kiszonki wyglądają zachęcająco -ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach to bardzo nam smakował .Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-378618 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 22, 2014 Author Report Share #73 Posted October 22, 2014 -ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach to bardzo nam smakował Przyznaję, że zapach rzekłabym jest z lekka ''skarpetkowy'' dopóki kalafior nie ukiśnie, ale wszystkie warzywa mi smakują i cieszę się, że Tobie też Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Zapraszam dwie godziny śmigasz autkiem i jesteś Każdy może wpaść i spróbować, a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-378624 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 23, 2014 Report Share #74 Posted October 23, 2014 a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji. Nie kuś nie kuś .... bo niechcący może gość zostać dłużej po takim zwiedzaniu Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-378664 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 2, 2014 Report Share #75 Posted November 2, 2014 Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek . Oooo ty to masz jak kamieniem rzucić. Drogą Edwarda pare minut i degustujesz do woli. Nie kuś nie kuś Ha ha to jakbyś lisa do kurnika zapraszała Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/3/#findComment-381174 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.