Jump to content

Recommended Posts

postanowiłem dać mu więcej czasu i wróciłem do niego w Niedzielę, czyli po 4 dniach, jak woda nieco zmętniała,

Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.

kalafiorek słony i do tego zrobił się kwaskowy, jak to kiszonka, a do tego ta chrupkość… przyjemna rzecz nie ma co, na 100-wę zrobię go jeszcze nie raz, czy dwa,

To mnie cieszy :)

osobiście bardziej smakuje wersja ostrzejsza, ta z papryczką chili :devil:

Dzięki za podpowiedź :)

Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • Replies 461
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Osid.... moim skromnym zdaniem, kiedy temperatura na zewnątrz i w pomieszczeniach nie jest już tak wysoka to proces kiszenia nieco się wydłuża.

zgadzam się w 100% ;) zwłaszcza że mieszkamy teraz w domku, gdzie pali się w piecu, i w dzień jest ciepło, a w nocy jak nikt nie podkłada, to robi się zimno i dlatego czas kiszenia się wydłużył.

Też tak zrobię, tylko z zieloną ostrą papryczką, bo mam obawy, czy ta czerwona nie zabarwi zbytnio kalafiora na różowo

a jak zielona zabarwi ci go na zielono ?! :tongue: u mnie nic się nie zabarwiło, więc śmiało możesz dac czerwoną.

Edited by osid
  • 3 weeks later...

... Żeby nie było, że całe lato nic nie robiłam :cool: Zostały tylko do zrobienia kiszonki ... z kalafiora, brokuła, brukselki oraz kiszenie białej i czerwonej kapusty... ale to za kilka dni. Jakość zdjęć może nie powala, ale mam takie oświetlenie w piwnicy. Ostatnie zdjęcie nieco okrojone z kawałka, ale szafka była przeszkodą. Słoików nieco ponad 300 :laugh: chyba starczy. Wszystkie warzywa z działki, owoce też oprócz gruszek i jabłek i truskawek... dostałam je od znajomych, którzy narzekali na ''klęskę urodzaju'' :) .. a jeszcze paprykę też kupiłam. Jak ktoś nie wie co znajduję się w słoikach, to proszę pokazać palcem :laugh: a ja napisze co to za mój ''wytwór'' :)

Kolejne półki a na koniec wszystkie razem.

post-53395-0-17220900-1413376556_thumb.jpg                               post-53395-0-29263400-1413376613_thumb.jpg

post-53395-0-78897900-1413376698_thumb.jpg                               post-53395-0-23934700-1413376777_thumb.jpg

post-53395-0-73849900-1413376841_thumb.jpg                               post-53395-0-97055900-1413376895_thumb.jpg

post-53395-0-76074300-1413376981_thumb.jpg                               post-53395-0-25594400-1413377070_thumb.jpg

:)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....

lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Moc pracy się pochowała w tych regałach. Jestem pełen podziwu. U nas w rodzinie robienie takich przetworów skończyło się na babci.

Brawo !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Eli, at flaszki to nie powinny leżakować ???

post-51023-0-53232400-1413382851_thumb.jpg

No a reszta godna podziwu. Panie, zazdroszczę Wam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Ja nie wiem i pokazuję paluchem ....

lewy regał, czwarta półka od dołu, prawy róg na samym tyle, słoik pod spodem ... ;)

Roger ... chyba się zdziwisz,  :tongue:  co prawda w tym miejscu nie ma słoików tylko pod ostatnią półką stoi skrzyneczka z nalewkami .. nie pokazywałam jej bo aparat i tak by wszystkiego nie ogarnął . Skąd Ty masz takiego ''czuja'' ? :laugh:

Powtórka z kiszenia kalafiora, brokuła i ... brukselki :) Dwa pierwsze warzywa zalane solanką, której przepis jest w moim kąciku. Natomiast brukselka została wcześniej poddana blanszowaniu przez około 5 minut. Schłodzona zalaną zalewą taką jak robię na ogórki kiszone ... na litr wody 1 łyżka soli niejodowanej, a dodatkowo dałam pół łyżeczki cukru. Oczywiście sporo czosnku 4-5 ząbków na jeden słoik , koper, oraz ostra czerwona papryka i chrzan.

Istnieją opinie, że można zalewać brukselkę wodą pozostałą po kiszonych ogórkach... nie próbowałam, więc trudno mi ocenić czy smak jest ok.

post-53395-0-92629500-1413553089_thumb.jpg post-53395-0-57970100-1413553361_thumb.jpg

post-53395-0-67613500-1413553490_thumb.jpg post-53395-0-40739200-1413553684_thumb.jpg

Za kilka dni chwila prawdy w przypadku degustacji brukselki :cool: Warzywo to ma chyba więcej przeciwników, jak zwolenników :) zobaczymy. Jeden słoik zostanie otwarty na ''próbę'' .. reszta do mojej piwniczki :)

Wow ale masz pancerne zapasy :)

U nas tyle nie ma ale chociaż kto wie ????

Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek, ale nie tyle zapasów to my nie mamy :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

http://boggi-okna.pl

Ja uwielbiam brukselkę. Od młodości, która już niestety minęła.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Anus napisz jak smak brukselki jak juz bedzie dobra ,ja zajadam kalafiorka ,z tym ze ja robie na bierzaco bo nie mam gdzie przechowywac,dzis bylam na jesiennym targu u nas i kupilam glowe kapuchy to zakisze i bedzie bigosik :)  A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ?

Ciężko mi pyknąć fotkę w piwnicy, bo malutki grajdołek,

:laugh: u mnie też czasami tak bywa....

Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało :)

A jeszcze mam selera to moze tez by zakisic ?

Electra .. Ty chyba czytasz w moich myślach :laugh: .. też mi świta taki pomysł w głowie, ale moje bulwy selera są jeszcze w ziemi na działce :facepalm: ostatnio ciągle pada i nie ma kiedy wykopać.

Anuś wymiatasz z tą swoją spiżarnią! Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna. Rób więcej takich pyszności a zawitam głodny w okolice Łodzi:)

Edited by SIVON

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Oj tam ... oj tam młodość może i minęła ale uwielbienie do brukselki zostało :)

For ever !

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

nie zapominaj o Panu "S"

Kurcze ale mi smaka robisz, ta brukselka hmmmm musi być pyszna.

SIVON i jest pyszna :) może nie taka jędrna jak kalafiory, ale za to ten smak... wyczuwa się posmak czosnku ( dałam kilka ząbków na słoik) ostrość ( posłuchałam rad kolegi osid) i dodałam kawałki ostrej papryki. Zjadamy ją na bieżąco, bo przecież jest cały czas dostępna i można ją w każdej chwili zakisić. Robiłam z niej surówkę, ale zdarza się, że jem ją również do kanapki. Natomiast brokuły są również smaczne... ale w smaku ostre ... rzekłabym bardzo ostre :laugh: Do przyrządzania sałatki lub surówki muszą być nieco pokrojone.

post-53395-0-00626500-1413994671_thumb.jpg

Te kiszonki wyglądają zachęcająco -ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach  to bardzo nam smakował .Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

-ja kisiłam tylko kalafiora ,pominąwszy zapach to bardzo nam smakował

Przyznaję, że zapach rzekłabym jest z lekka ''skarpetkowy'' :laugh: dopóki kalafior nie ukiśnie, ale wszystkie warzywa mi smakują i cieszę się, że Tobie też :)

Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek .

Zapraszam :) dwie godziny śmigasz autkiem i jesteś :cool: Każdy może wpaść i spróbować, a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji. :)

a i spiżarnie moją odwiedzi przy okazji.

Nie kuś nie kuś .... bo niechcący może gość zostać dłużej po takim zwiedzaniu ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 2 weeks later...

Szkoda ,że za daleko do Ciebie by wpaść na pokosztowanie innych kiszonek .

Oooo ty to masz jak kamieniem rzucić. Drogą Edwarda pare minut  i degustujesz do woli.

Nie kuś nie kuś

Ha ha to jakbyś lisa do kurnika zapraszała :D

pozdrawiam

Michał