Skocz do zawartości

Spiżarnia Anuś


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie będę zamieszczać wszystkie swoje sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw.

Choć zima za oknem, ja już myślę o zapełnianiu półek w mojej piwniczce. O tej porze roku pomarańcze są w przystępnej cenie, więc czemu nie wykorzystać takiej okazji. Robiłam już dżem dyniowo-pomarańczowy, a teraz przyszła kolej na pomarańczowo-marchewkowy.

Składniki: 

- 1kg obranej marchewki

- 1,5 kg pomarańczy

- 25 dag cukru

- 150 ml wody

Marchew obraną ścieram na drobnej tarce, pomarańcze sparzam wrzątkiem. Do garnka wrzucam cienko pokrojone plasterki pomarańczy, dolewam wody i gotuję na bardzo wolnym ogniu. kiedy owoce staną się szkliste, a skórka miękka, dodaję marchew i ponownie doprowadzam do zagotowania. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Następnego dnia dodaję cukier i gotuję następną godzinę. Dżem przybiera konsystencję bardzo gęstej masy, Marchew jest całkowicie rozgotowana, a widoczne są tylko kawałki pomarańczy. Gorący nakładam do słoików, odwracam je do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Można nim przełożyć piernika lub inne ciasta.

post-53395-0-27182000-1391945388_thumb.jpg

 

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu, moje pytanie to, czy pomarańcze nadają się wszystkie czy są ograniczenia. Boję się aby nie było posmaku goryczki.

Ogólnie to apetycznie ten dżem wygląda i zastanawiam się czy do tego dżemu gdybym gotowała np dodać trochę cynamonu. Jak myślisz? Pasowała by taka kompozycja?

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cynamon i imbir jak najbardziej z pomaranczami ,nie wiem jak to z marchewka jeszcze bo marmolade robilam tylko z pomaranczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu kochana  :thumbsup:  narobilas mi smaka a teraz nie mam swoich pomaranczy( znaczy sasiadki pomaranczy bo moje drzewko mlode jest)  :cry: , poczekam do zimy, ale przepis zachowam :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji. Ma być jędrny i twardy jak ogórek małosolny, choć w smaku w żaden sposób go nie przypomina. Większa ilość będzie zrobiona późną jesienią, aby na zimę starczyło.

post-53395-0-22497100-1402511826_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Anuś, czy robisz taka zalewe jak do ogorkow? 

Electra.. podaję przepis na zalewę

2.5 litra wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru

cukier powoduje, iż kalafior nie ciemnieje, a do słoika dodaję liście chrzanu, bo korzeń niech sobie jeszcze rośnie na działce, przyda się do ogórków. Dałam również 4 ząbki czosnku i dużo świeżego koperku. Słoiki muszą stać w miarę ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym. Po dwóch lub trzech dniach wykładam na talerz, polewam oliwą z oliwek i posypuję drobno posiekanym koperkiem. Jeśli ktoś lubi czosnek kiszony tak jak ja to też może go zjeść. Na zimę, podobnie jak ogórki kiszone, nie pasteryzuję tylko po kilku dniach wynoszę z kuchni do piwnicy. Kilka osób jadło moje ogórki i mogą potwierdzić, iż są zjadliwe. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super!dzieki  :) jutro wysylam TZ na pole po liscie chrzanu ,koperek mam wlasny balkonowy ,musze sprobowac bo kalafiora z octu smak znam ale nie kiszonego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anus, a czy w taki sposob mozna robic inne twarde warzywa? 

Aniu tego nie wiem , bo z innymi nie próbowałam, ale na jesień spróbuję jeszcze z brokułami.

Za 2-3 dni pokażę jak się wyglądają kalafiory małosolne. :) Smaku niestety nie jestem w stanie opisać.... nie jest to mój pierwszy raz ... już w poprzednim sezonie robiłam.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj na próbę zrobiłam dwa słoiki kalafiora kiszonego ... dwa dni i będzie dobry do konsumpcji.

 

 Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczekam na opinię po ukiszeniu, bo dziwa onego jeszcze nie robiłem....

 

Pis... no i się doczekałeś :cool:

Zdjęcie zrobione wczoraj, bo jeden słoik już pojechał :) Smak lepszy, niż w poprzednim sezonie, kiedy robiłam po raz pierwszy. Kalafior jest nadal biały, chrupiący. Dodałabym jeszcze więcej czosnku.

post-53395-0-62217300-1402934198_thumb.jpg

Życzę smacznego :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ten przepis wrzuciłam kiedyś na forum, a teraz znalazł swoje miejsce w mojej spiżarni :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page-14

I zdjęcie gotowego produktu .. :) reszta słoików już w piwniczce :)

post-53395-0-65772400-1406921380_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja używam przepisu mojej mamy- nieco inne słodko kwaśne - co kraj to przepis.

 Pis a jak mozesz to prosze zapodaj. Ja z Anusi przepisu robilam, ale dla mnie za slodka zalewa jest. Chyba triszke innego smaka mam. :sleep:  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie Pis, i dziekuje. Ja takie zalewy stosuje nie tylko do ogorkow, ale i do salatek mieszanych. Wlasnie tak zrobilam wg Anusi.  U nas jest oet slabszy od polskiego, chyba to moglo zawazyc na slodkosci zalewy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.