Anuś Posted August 6, 2015 Author Report Share #51 Posted August 6, 2015 nalewką z rajskich jabłuszek Szukałam w Twoich ''napitkach wszelakich'' ale przepisu na to nie znalazłam. Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-437909 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted August 6, 2015 Report Share #52 Posted August 6, 2015 Z Wielkiej Księgi Nalewek: Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-437915 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 16, 2015 Author Report Share #53 Posted October 16, 2015 Wczorajsze popołudnie spędziłam przy obieraniu ... czynność ta to jak kara dla skazańców przed obróbką było tego 8,3 kg. Trochę odłożyłam do suszenia i w efekcie końcowym zostało prawie 6 kg. Zaleję % .. mam sporo w zapasie tego płynu. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-450471 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 16, 2015 Report Share #54 Posted October 16, 2015 Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. Jabłuszka kroimy na pół, razem z pestkami wrzucamy do baniaka i zalewamy 60% spirytusem w proporcjach 1 litr na 1 kilogram. Trzymamy tak ze dwa tygodnie (po jabłuszkach widać kiedy gotowe - tracą kolor) i zlewamy. Owoce jakie zostały posypujemy cukrem w proporcjach 300-400 g cukru na kilogram owoców (zależy jakie kto lubi słodkie). Jak cukier się rozpuści i wyciągnie resztkę soku i alkoholu z owoców zlewamy i łączymy oba nalewy. Filtrujemy i do flaszek. Im starsze tym lepsze ale i na świeżo jest mniodzio I byłbym zapomniał... jak owoce się macerują w alkoholu to dodaję około 1 laski wanilii na 1 litr i kawałek kory cynamonu Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-450525 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 16, 2015 Author Report Share #55 Posted October 16, 2015 Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. J Dziękuję za przepis .. jak będę w pracy to uzbieram i zrobię teraz muszę walczyć z pigwą Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-450531 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 18, 2015 Author Report Share #56 Posted October 18, 2015 Zalane % .. postoi .. nabierze smaku trochę chyba z ilością przesadziłam Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451012 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 18, 2015 Report Share #57 Posted October 18, 2015 Zalane % .. postoi .. nabierze smaku Cukier był czy tylko %? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451013 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 18, 2015 Author Report Share #58 Posted October 18, 2015 Zalane % .. postoi .. nabierze smakuCukier był czy tylko %? Poczytałam tutaj opinii innych i zrobiłam inaczej niż zawsze .. czyli dałam tylko na razie same % (ponad 70 volt) a później po ich zlaniu zasypie owoce cukrem i niech puszczą sok .. i połączę to wszystko ... się okaże co z tego wyjdzie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451015 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 18, 2015 Report Share #59 Posted October 18, 2015 To jest nas dwoje - wczoraj pigwowca potraktowałem śliwowicą łącką, bo spirytu nie miałem.... Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... W maju będziemy razem smakować..... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451017 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 18, 2015 Author Report Share #60 Posted October 18, 2015 Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... W maju będziemy razem smakować..... Tak myślałam że około miesiąca tylko jaki miód .. aby nie spartolić ? mam lipowy .. akacjowy i rzepakowyPosmakujemy ... oj posmakujemy Teraz mi się przypomniało, że mam jeszcze jeden słoik i trochę zrobiłam do herbaty na zimę trzeba się przygotować na mrozy Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451022 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 18, 2015 Report Share #61 Posted October 18, 2015 Rzepakowy zdecydowanie nie - lipowy i akacja ok. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451024 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 19, 2015 Report Share #62 Posted October 19, 2015 To jest nas dwoje Nie wiem czy dwoje czy więcej ale decyzja jak najbardziej prawidłowa Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451061 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 19, 2015 Report Share #63 Posted October 19, 2015 Rozrzutny PiSie jesteś!!! Łącką do pigwowca? Toż to profanacja śliwowicy - ciekaw jestem smaku. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451068 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted October 19, 2015 Report Share #64 Posted October 19, 2015 No ja gdzieś wyczytałem że podobno pigwówka na śliwowicy to jest dopiero rarytas... Aaaa już wiem, u niejakiego Pilipiuka Sam chciałem spróbować ale z braku dobrej śliwowicy jak na razie odkładam to na kiedyś tam... Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451073 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 19, 2015 Report Share #65 Posted October 19, 2015 Mnie tam pigwa na śliwowicy tyłka nie urywa - może dlatego że nie lubię śliwowicy a ta Łącka "handlowa" to w ogóle dla mnie podła berbelucha Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451081 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted October 19, 2015 Report Share #66 Posted October 19, 2015 Zwracam uwagę że owoc pigwowca i pigwy to dwie różne bajki.Łącką pijałem u źródła, niestety wyschło. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451097 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 19, 2015 Report Share #67 Posted October 19, 2015 I dlatego piszę z całą świadomością, że owoce pigwowca z krzaczka zerwałem i podłą Łącką berbeluchą zalałem, z braku innego trunku, na koniec miodu zadawszy, będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie.... Degustacja maj 2016 zlot W-M. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451137 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 19, 2015 Report Share #68 Posted October 19, 2015 będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie Słusznie prawisz Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451147 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 19, 2015 Author Report Share #69 Posted October 19, 2015 (edited) Degustacja maj 2016 zlot W-M.A gdzież to uchować do tego czasu wszak nabiera już zapachu .. a co będzie za miesiąc i jeszcze pytanko ... mam tego sporo jak widać na zdjęcie .. część po zlaniu % zasypie cukrem a część zaleję miodem .. tylko czy mam rozpuścić ten miód w kąpieli wodnej? .. bo on już przybrał postać stałą... czy on się sam rozpuści w tych owocach ? Edited October 19, 2015 by Anuś Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451245 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted October 19, 2015 Report Share #70 Posted October 19, 2015 bo on już przybrał postać stałą.. Włóż do słoika i do wody 30-35 stopni- wróci do stanu płynnego lub słoik postaw na grzejniku- nie za gorącym.... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-451251 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 20, 2015 Author Report Share #71 Posted December 20, 2015 Dzisiaj przelana do butelek nalewka z pigwa. Na razie w butelkach, które wyprosiłam od sąsiadki mają jedną wadę, są z naklejkami.. czego nie jestem w stanie znieść po świętach będą już w odpowiednim szkle Klarowność nie jest stuprocentowa , ale to chyba z powodu obecności miodu akacjowego. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-464064 Share on other sites More sharing options...
electra Posted December 20, 2015 Report Share #72 Posted December 20, 2015 naklejki zawsze mozna usunac.. ladny zapasik Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-464067 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted December 20, 2015 Report Share #73 Posted December 20, 2015 Dzisiaj przelana do butelek Bajeczne Święta się zapowiadają Klarowność... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-464069 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 20, 2015 Author Report Share #74 Posted December 20, 2015 Bajeczne Święta się zapowiadają Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-464070 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 20, 2015 Report Share #75 Posted December 20, 2015 Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie Cudna !!!! AnuśTy chyba masz specjalną półkę "Gąsiorowa 2016" i odkładasz tam Twoje cuda. Nie wiem czy Twój samochód to wszystko pomieści . Nasza pigwa jeszcze cały czas w spirytusie tylko. I postoi tak do wiosny Uwielbiam pigwową naleweczkę Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9463-trunki-anu%C5%9B/page/3/#findComment-464073 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.