Jump to content

Recommended Posts

 

 

nalewką z rajskich jabłuszek :)

Szukałam w Twoich ''napitkach wszelakich'' ale przepisu na to nie znalazłam. :D  Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis  ;) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
  • Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Z Wielkiej Księgi Nalewek:

 

 

post-55133-0-01785800-1438850182_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 2 months later...

Wczorajsze popołudnie spędziłam przy obieraniu ... czynność ta to jak kara dla skazańców ;) przed obróbką było tego 8,3 kg. Trochę odłożyłam do suszenia i w efekcie końcowym zostało prawie 6 kg. Zaleję % .. mam sporo w zapasie tego płynu. :cool:

post-53395-0-42933200-1444977261_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Jeśli to nie tajemnica, to proszę o przepis   
Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. Jabłuszka kroimy na pół, razem z pestkami wrzucamy do baniaka i zalewamy 60% spirytusem w proporcjach 1 litr na 1 kilogram. Trzymamy tak ze dwa tygodnie (po jabłuszkach widać kiedy gotowe - tracą kolor) i zlewamy. Owoce jakie zostały posypujemy cukrem w proporcjach 300-400 g cukru na kilogram owoców (zależy jakie kto lubi słodkie). Jak cukier się rozpuści i wyciągnie resztkę soku i alkoholu z owoców zlewamy i łączymy oba nalewy. Filtrujemy i do flaszek. Im starsze tym lepsze ale i na świeżo jest mniodzio :)

I byłbym zapomniał... jak owoce się macerują w alkoholu to dodaję około 1 laski wanilii na 1 litr i kawałek kory cynamonu :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

 

 

Przepis dostałem kiedyś od kolegi od którego dostaję jabłuszka. J

Dziękuję za przepis .. jak będę w pracy to uzbieram i zrobię :) teraz muszę walczyć z pigwą :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Zalane %  .. postoi .. nabierze smaku :cool: trochę chyba z ilością przesadziłam ;)

post-53395-0-40403000-1445199940_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

Zalane % .. postoi .. nabierze smaku

Cukier był czy tylko %? :cool:

 

Poczytałam tutaj opinii innych i zrobiłam inaczej niż zawsze .. czyli dałam tylko na razie same % (ponad 70 volt)  a później po ich zlaniu zasypie owoce cukrem i niech puszczą  sok .. i połączę  to wszystko :) ... się okaże co z tego wyjdzie ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
To jest nas dwoje - wczoraj pigwowca potraktowałem śliwowicą łącką, bo spirytu nie miałem.... :cool: Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Cukier lub miód pójdzie za miesiąc.... :cool: W maju będziemy razem smakować..... :cool:

 

Tak myślałam że około miesiąca :) tylko jaki miód .. aby nie spartolić ? mam lipowy .. akacjowy i rzepakowy

Posmakujemy ... oj posmakujemy :D

Teraz mi się przypomniało, że mam jeszcze jeden słoik i trochę zrobiłam do herbaty na zimę ;) trzeba się przygotować na mrozy  ;)

post-53395-0-38360100-1445200899_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

No ja gdzieś wyczytałem że podobno pigwówka na śliwowicy to jest dopiero rarytas...  :cool:

Aaaa już wiem, u niejakiego Pilipiuka  :facepalm:

Sam chciałem spróbować ale z braku dobrej śliwowicy jak na razie odkładam to na kiedyś tam...   :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Mnie tam pigwa na śliwowicy tyłka nie urywa :( - może dlatego że nie lubię śliwowicy a ta Łącka "handlowa" to w ogóle dla mnie podła berbelucha :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

I dlatego piszę z całą świadomością, że  owoce pigwowca z krzaczka zerwałem i podłą  Łącką berbeluchą zalałem, z braku innego trunku,  na koniec miodu zadawszy, będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie....   :cool:  Degustacja maj 2016 zlot W-M.  :cool:     

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

 

 

będę oczekiwał na smak, który mnie zadowoli lub nie

Słusznie prawisz   :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Degustacja maj 2016 zlot W-M.

A gdzież to uchować do tego czasu ;) wszak nabiera już zapachu .. a co będzie za miesiąc ;)

i jeszcze pytanko ... mam tego sporo jak widać na zdjęcie .. część po zlaniu % zasypie cukrem a część zaleję miodem .. tylko czy mam rozpuścić ten miód w kąpieli wodnej? .. bo on już przybrał postać stałą... czy on się sam rozpuści w tych owocach ?

Edited by Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

bo on już przybrał postać stałą..

Włóż do słoika i do wody 30-35 stopni- wróci do stanu płynnego lub słoik postaw na grzejniku- nie za gorącym.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • 2 months later...

Dzisiaj przelana do butelek :cool: nalewka z pigwa. Na razie w butelkach, które wyprosiłam od sąsiadki :D mają jedną wadę, są z naklejkami.. czego nie jestem w stanie znieść  :devil:  po świętach będą już w odpowiednim szkle :cool: Klarowność nie jest stuprocentowa , ale to chyba z powodu obecności miodu akacjowego. 

post-53395-0-33646300-1450603970_thumb.jpg    post-53395-0-35638800-1450603994_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Bajeczne Święta się zapowiadają

Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Dwie butelki poczekają .. na zlot w Gąsiorowie :cool:

 

:D Cudna !!!! AnuśTy chyba masz specjalną półkę "Gąsiorowa 2016" i odkładasz tam Twoje cuda. Nie wiem czy Twój samochód to wszystko pomieści ;). Nasza pigwa jeszcze cały czas w spirytusie tylko. I postoi tak do wiosny :D

Uwielbiam pigwową naleweczkę ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • advertisement_alt
  • advertisement_alt
  • advertisement_alt


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.