Skocz do zawartości

Trunki Anuś


Anuś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu , w tych kieliszkach pierwszy po prawej,  jaki to nalewek. Jakby mial mala mgielke( nie byl przezroczysty do konca). Jesli to farmaceuta  to przepusc go jeszcze raz przez filtr. Ale kolory sliczne.  :thumbsup:

 Przez ciebie jak sezon sie zacznie na pomarancze czerwone, zrobie z nimi nalewke. Wspanialy pomysl.

 U mnie juz limonki zaczynaja dojrzewac na drzewie :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Gonzo, ja jak filtrowalam swoje ,to szybko poszlam spac, :facepalm:   jakos tak dziewnie ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu , w tych kieliszkach pierwszy po prawej, jaki to nalewek. Jakby mial mala mgielke( nie byl przezroczysty do konca). Jesli to farmaceuta to przepusc go jeszcze raz przez filtr. Ale kolory sliczne. :thumbsup:

Aniu .. pierwsza po prawej to mandarynówka :) jest tak samo klarowna jak nalewki farmaceuty .. być może tak padało światło, ale to już pytanie do Maad-a :D

 

 

U mnie juz limonki zaczynaja dojrzewac na drzewie

Limonki powiadasz ? ;) a może by tak jeszcze z nich zrobić :D tylko kto to wszystko spożytkuje :facepalm: latami będzie stało :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest tak samo klarowna jak nalewki farmaceuty .. być może tak padało światło, ale to już pytanie do Maad-a :D

 

Przyślij mi próbki obu trunków, po minimum 0,5 litra. Chętnie zrobię eksperyment z przenikaniem światła i wystąpię w roli eksperta rzeczoznawcy ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To do mnie też przyślij. Co prawda na fotografii się nie znam, ale na jakości spirtu już troszkę tak   :tongue:  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Chętnie zrobię eksperyment z przenikaniem światła i
 

 widzisz Aniu, od razu bedzie pewnie pokazana na zdjeciu krystalicznosc nalewki, ...albo i nie  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

od razu bedzie pewnie pokazana na zdjeciu krystalicznosc nalewki, ...albo i nie

 

prawdopodobnie dam się przekupić podwójną ilością materiału do testu ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyślij mi próbki obu trunków, po minimum 0,5 litra.

 

 

prawdopodobnie dam się przekupić podwójną ilością materiału do testu

 

A mówią, że kobiety zmienne są  :D:tongue: zaraz się okażę, że ''krzynka'' trunków potrzebna do testów  :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

Arek, myślałem, że będę razem z Tobą degustował a widzę, że razem z Anią mam nalewkami raczyć

 

Kamilu... połączymy przyjemne z pożytecznym..... :laugh:  :laugh:  :laugh: 

A trunków do degustacji będzie na prawdę sporo..... mamuśka już się "szykuje".... :rolleyes:  :devil:  :devil:  :devil:  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A trunków do degustacji będzie na prawdę sporo..... mamuśka już się "szykuje".... :rolleyes::devil: :devil: :devil:

;) strach się bać

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

 Coś też tam działam na ranczo w kuchni letniej :) Zapasy robione w poprzednim sezonie :) ratafia, nalewka wiśniowa, truskawkowa, z pieczonych śliwek i rabarbarówka. Nie ma na fotce, ale zrobiłam jeszcze z mirabelek i pigwówkę. Ta pierwsza dla mnie rewelacja. :) kwiat lipy ususzony na zdrowotny napar. Suszone truskawki jako dodatek do robionej przeze mnie granoli i cukier różany.  Nalewki znalazły odpowiednie miejsce w piwniczce :) w tym roku też już powstają kolejne nastawy.

post-53395-0-50221600-1563743217_thumb.jpg post-53395-0-52400100-1563743306_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś też tam działam
  :clap:  Moje klimaty  :thumbsup:  - A jak robisz rabarbarówkę ?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  :thumbsup:  - A jak robisz rabarbarówkę ?

 

Muski tak samo jak inne nalewki. Biorę 2 kg rabarbaru tylko malinowego, kroję na mniejsze kawałki i do słoja. Zalewam 60% procentowym alkoholem w ilości 0,7 l i zostawiam na 4 tygodnie. Następnie zlewam a rabarbar zasypuje cukrem i tu ilość dowolna. w zależności czy ma to być bardziej słodka czy wytrawniejsza,  ja daję 30 dag.  Jest słodka, ale nie ''ulepek'' :D Zostawiam na kolejne 3 tygodnie. Po tym czasie łącze oba zlewy i odstawiam na co najmniej pół roku. W porównaniu do nalewki z mirabelek ta z rabarbaru pięknie się filtruje i klaruje. Fotkę zrobiłam na ''szybko'' :D wśród słoików , które wczoraj robiłam. Nie dodaję do tej nalewki żadnych dodatków typu kora cynamonu, goździki , ale każdy może próbować i improwizować. :)

post-53395-0-04207100-1563780450_thumb.jpg

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak samo jak inne nalewki
:thumbsup: Dzięki  :yes:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Przyszedł czas na filtracje nalewki z derenia. Zrobiłam ją pierwszy raz. Owoce wyrzucę, nie mam pomysłu co z nich zrobić, po za tym usunięcie z nich pestek to byłby dla mnie test cierpliwości. 

post-53395-0-59756100-1577465739_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.