Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz zamówić na alledrogo mleko jeśli chcesz, bo tam sprzedają, albo kupić w mlekomacie, a w którymś wątku Pani reklamowała mleko od jerseyek, wprawdzie kosztuje ono 5 zł za litr, ale jest jak 2 litry normalnego. Możesz z takiego mleka pozyskać bardzo dużo śmietany na masło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342117
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Niedawno obejrzałam bardzo ciekawą rozmowę , bodajże z jakiejś niezależnej tv na którymś z forów i teraz nie potrafię odnaleźć go ponownie. Była tam mowa o leczących właściwościach masła ze zbieranej śmietany. Proszę Was o pomoc w odnalezieniu w/w.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342584
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję , właśnie o to mi chodziło. Jesteś wielki! Pozdrawiam serdecznie.

Teraz bardziej świadomie podejdę do produkcji masła dla mojej rodziny, zwłaszcza,że pogoda sprzyja.

Edytowane przez szeptucha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342589
Udostępnij na innych stronach

@szeptucha

 

 Wystarczyło przewinąć parę wątków do góry i jest tam link który podała EAnna o tej samej treści.

 

 

  @akmis978

 

Dziekuję Tobie za podpowiedzi. Niestety u mnie nie ma mlekomatów, ale juz znalazłam nowe miejsce na mleko i teraz dopiero bede miała zagrychę.

 

Podejrzewam, że jakiś urobek czyli chociaż trochę masła dobrego zrobię. Muszę sie dobrze przyjrzeć wątkom o maśle to dam kurczę radę :facepalm:

 

Mleko za parę dni będzie dostępne to popraktykuję :D

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-342606
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Popraktykowałam no i WYSZŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

W końcu mam dostep do mleka i prawdziwej śmietanki.

 

Pierwsze co zrobiłam to nastawiłam mleko na zsiadłe. Później to już tak jak wszystko doczytałam na forum.

Z 5 litrów mleka, wyszła mi dość spora bryła sera. Niestety przez gapiostwo zapomniałam zważyć serek. Z tego została jeszcze pyszna serwatka.

 

Drugi produkt to śmietanka. Kupiłam 1 litr.

 

Ze smietanki wyszło mi 432gr. masełka, do tego jeszcze ok 450ml maślanki. Wszystko wg instrukcji z forum. Poczytałam solidnie no i dałam radę :)

 

Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić?  Podobno śmietanka będzie tylko do końca maja :mellow: 

 

Pozdrawiam serdecznie

post-60338-0-48692400-1398798895_thumb.jpg

post-60338-0-43677100-1398798907_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349284
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem tylko czy takie masło można np. zamrozić?

Ja mam w zamrażarce masło sprzed ponad roku. Zamrożone było świeżutkie. Po rozmrożeniu nie wykazuje jakichkolwiek zmian.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349286
Udostępnij na innych stronach

Super, dzieki za info tak zrobię, bo Pani ma sporo tej śmietanki ale jak pisałam termin jest ograniczony to ja sobie zamrożę i bedzie jak znalazł. Czy mogę jeszcze wiedzieć w co najlepiej pakować to masło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349289
Udostępnij na innych stronach

Czy mogę jeszcze wiedzieć w co najlepiej pakować to masło?

W sreberka Basiu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349291
Udostępnij na innych stronach

Tylko warunek: musi być świeżutkie i staraj się zużytkować je jak najszybciej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-349294
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie masła, które kolejny raz dzisiaj zrobiłam. Śmietana 4 dniowa, bez pasteryzacji, z jednego litra aż 465 gr masła, około 400mll maślanki. Nie jestem pewna czy ja za długo nie ubijam mikserem. Chmmmm......teraz doczytałam, że to zmaślanie ma mieć formę kulek. Natomiast ja zmaślam do uzyskania już formy bryły. Czy ja przypadkiem nie psuję wartości masła tym sposobem? Oczywiście płuczę to masło i wygniatam, jest dobry smak i zapach, smarowność super ale męczy mnie czy przypadkiem nie przedobrzyłam konsystencji? Strasznie mnie wciągnęło to robienie masła, dlatego proszę o rozjaśnienie mi drogi w tym temacie :facepalm:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350270
Udostępnij na innych stronach

Moja teściowa, robiąc masło, bardzo delikatnie te kuleczki maślane zbijała w bryłę. Bardzo delikatnie. 

Koleżanka EAnna jest naszą specjalistka od wyrobów nabiałowych, więc kiedy tylko będzie na forum, na pewno zaraz Ci odpowie, jak powinno to się robić fachowo.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350271
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś jej pomagałem i kazała mi uważać, kiedy zaczną się robić grudki. Od tego momentu miałem uderzać (masło robione, jak każe tradycja, w kierzance) bardzo delikatnie i tylko o powierzchnię, by delikatnie zbijać grudki. 

Grudki masła zobaczysz w maślance na rozchlapanych obrzeżach naczynia. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350277
Udostępnij na innych stronach

No to kurczę przedemną niezłe wyzwanie. Jutro robie masło z 2 literków no i teraz dostałam do myślenia. Chyba się domyślam o jaki moment chodzi, ale wtedy jakoś jeszcze tej maślanki nie widać. Czy to oznacza, że ta maślanka powstanie z ugniatania już tych kulek? Bo ja ubijam do momentu powstania przepysznej maślanki :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350278
Udostępnij na innych stronach

Basiu, kiedy robisz maslo nie ubijaj smietany na wysokich obrotach, tylko na tych najwolniejszych wledy powstana kuleczki i latwo je wylapiesz.   JA wtedy odlewam zawsze pierwszy raz maslanke.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350282
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ANNAM, ja robiłam na największych obrotach a na koniec na wolniejszych bo by mi kuchnię zachlapało. Ale zastosuję sie do Twojej rady jutro. Obroty miałam największe i masło tworzyło się na trzepaczkach to wtedy przestawałam i resztę łączyłam łyżką. Ufffff, dobre masło zrobić to też sztuka :) , zrobię jutro fotki tego co mi wyjdzie.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350284
Udostępnij na innych stronach

Basiu, kup kierzankę (maselnicę) i zrobisz bez problemu. na pewno nie przekroczysz "obrotów". :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350286
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, ja kiedys tez robilam na wysokich i zakladalam taka trzepaczne do biszkoptow, a pozniej zmienilam na koncowke w ksztalecie liscia( mam kenwood) , koncowka do ciast ucieranych i na niskich obrotach. Trwa to dluzej, ale wg mnie lepiej wychodzi.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350287
Udostępnij na innych stronach

@ ANNAM, mam inny mikser i nie da rady tak moim miksować, ale dziękuję za podpowiedzi, zawsze to pomoc fachowa jest.

 

 

@Maxell kupię kierzankę, jak sprawdzę czy to masło nie walnęło mojej Połóweczce cholesterolu. Tymczasem zaczekam jeszcze na werdykt EAnny, czyli znawcy tematu bez wątpienia. ANNAM też dobrze mi doradza w tej kwestii.

 

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Basia285
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350290
Udostępnij na innych stronach

No jasne. Życzę udanego masełka. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350293
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba się domyślam o jaki moment chodzi

Jak maślanka zacznie chlupotać to jest ten moment.

Tradycyjnie gospodynie zbijały wtedy wolnymi ruchami grudki masła w jedną bryłę i potem tę bryłę wygniatały w zimnej wodzie.

Lepszą metodą z punktu widzenia smaku i trwałości masła jest odcedzenie maślanki na sicie tak, aby masło pozostało w grudkach. Takie grudki przemywamy wodą z prysznica. Jest to płukanie w ziarnie o wiele skuteczniejsze niż płukanie przy okazji wygniatania. Tak robią również w mleczarniach.

Po wypłukaniu w ziarnie zbijamy całość do jednej grudy i zaczynamy wygniatanie. Metoda ta pozwala na lepsze wypłukanie resztek serwatki i zastąpienie jej czystą wodą w przestrzeniach międzyziarnowych.

Ostatnia woda z wygniatania powinna być krystalicznie czysta. Tak zrobione masło nie ma posmaku obory, ma orzechowy smak  i jest trwałe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350302
Udostępnij na innych stronach

Ja robię masło przy pomocy tego urządzenia http://allegro.pl/maselnica-elektryczna-do-ubijania-masla-maslobojka-i4194550684.html , niestety obrotów nie można regulować - zawsze są szybkie :( . Wyprodukowałam już ogromne ilości masła, ale ciągle coś mnie zaskakuje. To nawet fajne jest.

Edytowane przez szeptucha
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/2/#findComment-350340
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.