Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...
  • Odpowiedzi 120
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 11 miesięcy temu...

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Białe w trakcie przygotowań to i temat na wierzch  ;)

Dzięki temu przeczytałem cały od początku :)

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

 

 

przeczytałem cały
:clap: i masz wiedzy więcej  ;)  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Ja też przeczytałem z uwagą, podliczyłem 19 receptur, odrzuciłem skrajne dawki i   ...

 

- pieprz 2,77g

- czosnek 4,63g

- majeranek 2,63g

- sól 19,85g

Kilka ostatnich moich

Pieprz 3-3,5 g

Czosnek 4-5 g

Majeranek 3,5 g

Czasem z garści gorczycę żółtą

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

 

 

Kilka ostatnich moich

To już wiadomo, kto robi tę statystykę   :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ja będę napychał białą jutro wieczorem - Przyprawy klasycznie : Czosnek 5g/kg (niestety z biedry to może dam więcej)  pieprz z hurtowni więc śmiało 4g i majeranek 1,5g/kg bo mam swój i jest b.aromatyczny. Dam sól morską i 15% peklosoli.  Do rozdysponowania zostało mi 10kg szynki i 5 kg karkówki , podgardla mam jakieś 2kg - może się uda ;). Po klasyfikacji   pomielę -   I kę -13ką , II kę -8ką , III-3ką i podgardle na 6. Ot taki plan.

Sugestie mile widziane :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ja daję następujące przyprawy do białej kiełbasy:

Pieprz naturalny              2,5 g/kg

Czosnek świeży              4 g/kg

Majeranek                       5 g/kg

Sól /peklosól   50/50    17 g /kg

Mięso:

Wp. kl. I

Wp. kl. II

wp. kl. III lub wołowina kl.II

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Witt, uważaj aby Twoja k. Biała przy ilości majeranku 5g/kg nie zrobiła się zielona :tongue: .

 

Pozdrowienia świąteczne ślę :) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Witt, uważaj aby Twoja k. Biała przy ilości majeranku 5g/kg nie zrobiła się zielona :tongue: .

 

Pozdrowienia świąteczne ślę :) .

 

I zrobi ;) Moja pierwsza biała - w smaku dobra choć baaaaardzo majerankowa - zawierała właśnie 5g/kg majeranku i do tego 5g/kg czosnku... ;) a jaki był zapach w domu... :laugh:

Wszystko się wyjaśniło jak spojrzałem z jakiej miejscowości witt pochodzi, oni uwielbiają majeranek :D .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
  • 1 rok później...

Jak kolejnego roczku ...dla przypomnienia  :D  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

W tym roku zmieniłem nieco skład przypraw i kiełbasa biała wyszła smakowo bardzo dobra. 

Chyba z wiekiem zmienia się również smak  :)

 

Pieprz naturalny   3,5 g

Czosnek               3 g

Majeranek            3 g

Sól daję 17 g

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

W tym roku bedzie  troche inaczej skład /1kg:

pieprz 3g

czosnek 3g

majeranek 3g

gorczyca żółta drobna - 1g

sól - 17g

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Być może przyzwyczaiłem rodzinę ,że biała oprócz tego ,że ma byc pyszna jest jeszcze aromatyczna - i specjalnie nie ma odwrotu - sam z reszta taką lubię  :D

Muskie - to ryba 🙃

  • 11 miesięcy temu...

Odświeżę temat, ale skoro mowa o przyprawach to czuje się niejako wywołany do tablicy :) Mianowicie ja używam niezależnie czy to do białej, czy do wędzonej i parzonej znaczne ilości przypraw. Może jestem dziwny, ale mimo, że mam pewność co do używanych surowców z jakich robię kiełbasę to musi być ona aromatyczna, i musi być czuć przyprawy. Jakbym chciał czuć tylko mięso to bym sobie zmielił kawałek i po prostu zjadł na żywca bez żadnego doprawiania, ale to wtedy nie byłaby kiełbasa :)

 

De gustibus non est disputandum

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.