Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moj pierwszy baleron  :) perfekcyjny to on napewno nie jest ale smak jak pamietam, soczysty ,na slonosc tez OK ,pecherz byl troszke za duzy ale nastepne postaram sie zrobic w katnicach ( tak sie chyba nazywaja)

Przekroj ..

post-58387-0-30257400-1473596255_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-515731
Udostępnij na innych stronach

 

 

perfekcyjny to on napewno nie jest ale smak jak pamietam, soczysty ,na slonosc tez OK
  Ależ drobiazgami się nie przejmuj :) najważniejsze że smaczny:)  dopeklowany jak należy  gratulacje:)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-515734
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale nastepne postaram sie zrobic w katnicach
Nie jest zle fajnie wygląda .Następnym razem zrób w kątnicach,ale wołowych i pamiętaj ,jak ją umieścisz w kątnicy to trzeba  na chwilę zanurzyć całość w wrzątku ,żeby osłonka się obkurczyła  i wtedy osznuruj ,następnie wędz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-515736
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje wszystkim , :)

Kostek ,ten tez parzylam ,moze ciut za krotko ,bo sobie spazylam palucha , na drugim karczku  lepiej przylegl pecherz.Nastepne pewniej wyjda lepiej bo juz wiem o co chodzi  :D

 @Muski, z peklowaniem nie mam juz problemu ,(zawsze robie niewielki nastrzyk) bo juz nie jeden peklowalam robiac do szynkowaru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-515739
Udostępnij na innych stronach

A tu reszta co sie wedzilo 

Poledwiczki i jeszcze jeden baleron..

post-58387-0-76155300-1473674977_thumb.jpg

 w sobote chyba bedzie kolejne wedzenie ..jak sie nie bedzie zapowiadac na deszcz :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-515903
Udostępnij na innych stronach

Kolejna sobota na podworku przy "wedzoku"

mala szyneczka , wolowinka  i gruba kanapkowa indyczo/ wieprzowa

post-58387-0-55997000-1474208065_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517375
Udostępnij na innych stronach

Sobotnie wedzenie ..taki final  :)

 

post-58387-0-32261800-1474362031_thumb.jpg

i przekroje:

Kielbaska gruba indyczo wieprzowa:

post-58387-0-74618100-1474362045_thumb.jpg

szynka "mini"

post-58387-0-41667900-1474362058_thumb.jpg

i biff

post-58387-0-87323300-1474362070_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517691
Udostępnij na innych stronach

No, no, no... niebawem będziemy mieli nowego Mistrza, a własciwie Mistrzynię. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517694
Udostępnij na innych stronach

Elektra, powiem tak - piękne bardzo. Gratki!!!


Jak robiłaś wołowinę?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517695
Udostępnij na innych stronach

Super wyroby.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517696
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje pieknie  :blush:  staram sie zeby wszystko bylo jak najlepsze zarowno smakowo jak i wizualnie , na miare moich mozliwosci

 @dyzio wolowine zapeklowam na 4 dni inaczej nie maialam mozliwosci ,zrobilam  nastrzyk z tej samej solanki wedlug tabeli dla mniej slonolubnych  ,nie dodalam zadnych przypraw bo nigdy nie dodaje .

Wedzilam razem ze wszystkimi wyrobami ok 4 godziny temp 50-55 ale sugerowalam sie raczej kolorem a nie czasem ,gdyz moja wedzarka z racji jaka jest to ciezko cos na czas robic :) 

Pozniej parzylam (osobno )w  75-80st C do osiagniecia w srodku 60 st C ..wystudzilam w wodzie i na noc powiesilam na balkonie zeby wystygla ( temperatura byla zadowalajaca max +7 bylo. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517705
Udostępnij na innych stronach

 

 

wolowine zapeklowam na 4 dni

A jaka to była wołowina? Chodzi mi o nazwę handlową.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517722
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517737
Udostępnij na innych stronach

Electra wspaniale wyroby :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517803
Udostępnij na innych stronach

A jaka to była wołowina? Chodzi mi o nazwę handlową.

 

 

Biff  wygladalo tak przed obrobka 

Rostbef .

A dojrzewałaś go przed wędzeniem?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517811
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, To wolowina ze sklepu gotowa do konsumpcji jedyne co zrobilam to usunelam mizdre ( nie wiem czy to tak samo sie na zywa jesli chodzi o wolowine) i peklowalam pozniej osuszylam ,wszystko tak samo jak przy wieprzowinie.

I jeszcze raz dziekuje wszystkim za mile slowa ..napewno bede starala si erobic wszystko jeszcze ladninejsze ,bo smakowo to juz chyba wpadlam w gusta domownikow ..

Moj TZ stwierdzil ze polaczenie indyka z wieprzowinal to strzal w 10 :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517906
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moj TZ stwierdzil ze polaczenie indyka z wieprzowinal to strzal w 10
Witaj - do białej kiełbasy (i ala białej) dodaję ostatnio  (ze dwa lata)ok  20% miesa z indyka  zwykle podudzia (sitko 3mm) - moje kochane  córki i żona  jak i przyjaciele twierdzą, że to był świetny pomysł - i tak ma zostać :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-517974
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Otwarcie sezonu wedzarniczego , 

Boczek i troche kielbasy ktora byla robiona na wielkanoc , zamrozona i wreszcie sie doczekala dymka.

post-58387-0-17558100-1528564351_thumb.jpgpost-58387-0-79306100-1528564365_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-599813
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie wędzisz @electra  :thumbsup:  :clap: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-599816
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje :)  ...zdjecia troche kiepskie bo to z komorki tak na szybko robione 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-599817
Udostępnij na innych stronach

Gdzie tam "kiepskie". 

 

post-58387-0-79306100-1528564365_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/page/8/#findComment-599819
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.