Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy projekt :)

20250725_172146.thumb.jpg.db941453b2b2e64e555b4a70247dc526.jpg

Nadziewarka kolankowa z firmy Porkert. Model PP88.

Czeska firma założona przez Josepha Porkerta w 1881r. Wciąż działa i produkuje między innymi maszynki do mielenia mięsa.

Nie mogę jednak znaleźć zbyt wiele informacji o nadziewarce. Jest kilka zdjęć w internecie i większość ma mocowanie lejków z nakrętką. Moja ma takie "bagnetowe" na ćwierć obrotu.

Wiecie jak można datować taką nadziewarkę? 

Wiem że najlepiej byłoby ją pocynować, więc może wie ktoś gdzie można by to zrobić w UK?

Czy próbował ktoś cynować elektrolitycznie metodami chałupniczymi? Może niklowanie byłoby opcją?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026065
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, sobol napisał(a):

Może niklowanie byłoby opcją?

Cynowanie to znany sposób do obóbki różnych naczyć w kuchni.Patelnie ,garnki ,maszynki do miesa.Obawiam się ,że nikiel plus art.spożywcze a szczególnie mięso to nie będzie dobra kombinacja.

  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026082
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, sobol napisał(a):

Czeska firma założona przez Josepha Porkerta w 1881r. Wciąż działa i produkuje między innymi maszynki do mielenia mięsa.

 

Firma już nie istnieje od 2010, została tylko marka https://www.porkert-original.pl/

 

Mlýnky už tu nemelou

 

skuhrov-nad-belou-strojirny-porkert-ruze

 

Cytat

Najbardziej znanymi produktami, które z regionu Rychnov wyruszyły w świat, były młyny kuchenne Porkert ze Skuhrova nad Bělou. Państwo korzystało z tej tradycji nawet po lutym 1948 roku, kiedy to firma została znacjonalizowana – młyny nadal były tu produkowane. Majątek powrócił do rodziny pierwotnego właściciela w latach 90. XX wieku, ale produkcja została tu wstrzymana w 2010 roku. Historia firmy związana była nie tylko z młynami, ale również z produkcją ram do fortepianów Petrof. Ostatni rozdział słynnej Růženina Huta i Strojírna Porkert został ostatecznie zamknięty przez rozbiórkę. Tradycja nie umarła jednak całkowicie, po prostu przeniosła się gdzie indziej. Firma Hanhart Morkovice s.r.o. postanowiła reaktywować markę.

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026145
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Lato minęło wyjątkowo szybko w tym roku. Szczególnie jak się podróżuje za doznaniami kulinarnymi na różne zloty ;).

Coś tam się powędziło...

20251004_151807.thumb.jpg.dedbca7065e12dcf01f771a2c63f577b.jpg

 

Coś upiekło...

20250829_184645.thumb.jpg.338dab0706c38babc2a471921dd0878d.jpg

 

Coś zabutelkowało...

20251002_153450.thumb.jpg.1e52d0c62575ebfcaa0989b9cbfc90e1.jpg

 

Coś tam się upichciło...

received_4069594973356769.thumb.jpeg.985d46774780c374f6f9938bdb128dc2.jpeg

 

Udało się zdobyć jakiś nowy sprzęt...

20250826_152649.thumb.jpg.d4cfb4635362559fbb6f96c5bf6faf80.jpg

 

Po znalezieniu o-ringu, dorobieniu odpowietrznika, przerobieniu lejka, wyczyszczeniu i nasmarowaniu nadziewarki był test na kabanosach. Jak w "hendowatych" nadziewarkach korba cofa się o ponad jeden obrót przy puszczeniu (można zarobić w zęby :) ) to tutaj jest to tylko 1/8 obrotu.

20251004_132126.thumb.jpg.580c3b57ea3e93a12440bccc8e8717e9.jpg

Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 

 

W ostatni weekend, będąc na grzybach w Szkocji, zakupiliśmy haggis czyli specjał szkockiej kuchni. (Za Wikipedia) Jest to pudding przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku.

Jedliśmy go wielokrotnie w klasycznym szkockim daniu Haggis, Nips and Tatties, czyli haggis z tłuczonymi ziemniakami i rzepą. Tym razem naszła mnie również ochota na pierogi z mięsem więc z połączenia dwóch narodowych potraw powstały... pierogi z haggisem :D 

20251012_170112.thumb.jpg.7668d8524b27fa115747a4983ddf85c3.jpg

 

Haggis podsmażamy z cebulką na patelni i można delikatnie dorpawić solą i pieprzem. Farsz do pierogów zawsze doprawiamy mocniej.

20251012_173856.thumb.jpg.43ecec2e8303d12c3b2b911e7d9ac967.jpg

 

Ciasto na pierogi oczywiście z przepisu Halusi :)

Pierogi lepimy i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do wypłynięcia.

20251012_184849.thumb.jpg.9749bbc95f81f6cc602fecaefabdb13e.jpg

 

20251012_184856.thumb.jpg.2288c74a0e0621861789dccaa5851e3c.jpg

 

Można podawać z podsmażoną cebulką. U nas podsmażona na łoju jagnięcym, więc jeszcze więcej baraniny w smaku :)

Pierogi wyszły bardzo smaczne i trzeba będzie je kiedyś powtórzyć.

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041444
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mikami napisał(a):

Mąka z wrzątkiem i olejem to znam. Mąka i jogurt to wypróbuję. Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041504
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

Pierogi z kaszanką! 💪

Robiłem wczoraj z swoją LP. Kaszankę miałem zrobioną z mięsa dzika.:D

Wyszły bardzo jadalne.:D

A higgis, to raczej nie kaszanka tylko owsianka.😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041539
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, sobol napisał(a):

Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 

Mam identyczną nadziewarkę, spisuje się świetnie. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041540
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.