sobol Opublikowano 27 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 27 Lipca Nowy projekt Nadziewarka kolankowa z firmy Porkert. Model PP88. Czeska firma założona przez Josepha Porkerta w 1881r. Wciąż działa i produkuje między innymi maszynki do mielenia mięsa. Nie mogę jednak znaleźć zbyt wiele informacji o nadziewarce. Jest kilka zdjęć w internecie i większość ma mocowanie lejków z nakrętką. Moja ma takie "bagnetowe" na ćwierć obrotu. Wiecie jak można datować taką nadziewarkę? Wiem że najlepiej byłoby ją pocynować, więc może wie ktoś gdzie można by to zrobić w UK? Czy próbował ktoś cynować elektrolitycznie metodami chałupniczymi? Może niklowanie byłoby opcją? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 27 Lipca Godzinę temu, sobol napisał(a): Może niklowanie byłoby opcją? Cynowanie to znany sposób do obóbki różnych naczyć w kuchni.Patelnie ,garnki ,maszynki do miesa.Obawiam się ,że nikiel plus art.spożywcze a szczególnie mięso to nie będzie dobra kombinacja. 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 27 Lipca 7 godzin temu, sobol napisał(a): Czeska firma założona przez Josepha Porkerta w 1881r. Wciąż działa i produkuje między innymi maszynki do mielenia mięsa. Firma już nie istnieje od 2010, została tylko marka https://www.porkert-original.pl/ Mlýnky už tu nemelou Cytat Najbardziej znanymi produktami, które z regionu Rychnov wyruszyły w świat, były młyny kuchenne Porkert ze Skuhrova nad Bělou. Państwo korzystało z tej tradycji nawet po lutym 1948 roku, kiedy to firma została znacjonalizowana – młyny nadal były tu produkowane. Majątek powrócił do rodziny pierwotnego właściciela w latach 90. XX wieku, ale produkcja została tu wstrzymana w 2010 roku. Historia firmy związana była nie tylko z młynami, ale również z produkcją ram do fortepianów Petrof. Ostatni rozdział słynnej Růženina Huta i Strojírna Porkert został ostatecznie zamknięty przez rozbiórkę. Tradycja nie umarła jednak całkowicie, po prostu przeniosła się gdzie indziej. Firma Hanhart Morkovice s.r.o. postanowiła reaktywować markę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1026145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 12 godzin temu Lato minęło wyjątkowo szybko w tym roku. Szczególnie jak się podróżuje za doznaniami kulinarnymi na różne zloty . Coś tam się powędziło... Coś upiekło... Coś zabutelkowało... Coś tam się upichciło... Udało się zdobyć jakiś nowy sprzęt... Po znalezieniu o-ringu, dorobieniu odpowietrznika, przerobieniu lejka, wyczyszczeniu i nasmarowaniu nadziewarki był test na kabanosach. Jak w "hendowatych" nadziewarkach korba cofa się o ponad jeden obrót przy puszczeniu (można zarobić w zęby ) to tutaj jest to tylko 1/8 obrotu. Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 W ostatni weekend, będąc na grzybach w Szkocji, zakupiliśmy haggis czyli specjał szkockiej kuchni. (Za Wikipedia) Jest to pudding przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku. Jedliśmy go wielokrotnie w klasycznym szkockim daniu Haggis, Nips and Tatties, czyli haggis z tłuczonymi ziemniakami i rzepą. Tym razem naszła mnie również ochota na pierogi z mięsem więc z połączenia dwóch narodowych potraw powstały... pierogi z haggisem Haggis podsmażamy z cebulką na patelni i można delikatnie dorpawić solą i pieprzem. Farsz do pierogów zawsze doprawiamy mocniej. Ciasto na pierogi oczywiście z przepisu Halusi Pierogi lepimy i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, do wypłynięcia. Można podawać z podsmażoną cebulką. U nas podsmażona na łoju jagnięcym, więc jeszcze więcej baraniny w smaku Pierogi wyszły bardzo smaczne i trzeba będzie je kiedyś powtórzyć. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 godzin temu BRAWO 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 godzin temu Pierogi z kaszanką! 💪 A propos ciasta Halusi możesz zapodać link? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 godzin temu Halusia podała co najmniej dwa różne przepisy, ale chyba chodzi o ten piewszy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6562-pierogi-halusi-z-nadzieniem-wszelakim/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/23/#comment-857339 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, mikami napisał(a): Halusia podała co najmniej dwa różne przepisy, ale chyba chodzi o ten piewszy: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6562-pierogi-halusi-z-nadzieniem-wszelakim/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/23/#comment-857339 Mąka z wrzątkiem i olejem to znam. Mąka i jogurt to wypróbuję. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Mąka z wrzątkiem i olejem to znam Z tego właśnie robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 godziny temu 3 godziny temu, quadro555 napisał(a): Pierogi z kaszanką! 💪 Robiłem wczoraj z swoją LP. Kaszankę miałem zrobioną z mięsa dzika. Wyszły bardzo jadalne. A higgis, to raczej nie kaszanka tylko owsianka.😁 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, sobol napisał(a): Sprzęt pancerny. Chyba muszę sprzedać moje inne nadziewarki 😜 Mam identyczną nadziewarkę, spisuje się świetnie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 57 minut temu Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 57 minut temu 2 godziny temu, Todek napisał(a): A higgis, to raczej nie kaszanka tylko owsianka.😁 Kaszanka bo z kaszą owsianą. Ziarna zbóż to kasze. 😁 W moim wpisie chodziło mi o podziw dla autora, łączenia tradycji kulinarnych różnych krajów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9896-wyroby-sobola/page/4/#findComment-1041571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.