arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Nie wiem czy przed świętami zrobię czy po, ale chcę zrobić tak jak TySprawioną kaczuszkę solimy z ręki lub moczymy w solance 7-8 % przez 12 h z nastrzykiem w uda i pierś.Na drugi dzień majerankujemy z zewnątrz i wewnątrz.Zostawiamy na 2-3 - h w lodówce, żeby kaczuszka przeszła przyprawami.Jabłka najlepiej szarą renetę myjemy i wycinamy ogonek i szypułkę z drugiej strony.Jabłka wkładamy do kaczki i zaszywamy ją od tylu i przodu.Wkładamy kaczuszkę do folii do pieczenia i w zależności od rodzaju folii robimy w folii kilka dziurek lub nie.Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem tyle czasu ile waży.Np kaczkę 2 kg piekę 2 h, kaczkę 1,5 kg półtorej godziny.Każde 10 dkg wagi kaczki to dodatkowo 10 min.Pod koniec pieczenia na jakieś 40 min rozcinam folię i pozwalam się kaczusi ładnie podpiec.Przed wyjęciem dodatkowo sprawdzam czy widelec lekko wchodzi w pierś i czy nie wycieka czerwony płyn.Jak płyn nie jest czerwony a biały to kaczka jest gotowa.Smacznego Edytowane 15 Grudnia 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Dzięki bardzo najlepiej szarą renetę myjemy Mam na działce w altanie. Jabłka wkładamy do kaczki W całości, nie krojone? 170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem Termoobieg trochę mam "walnięty", czyli bez termo. to 185st.C będzie oki? Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem tyle czasu ile waży.Np kaczkę 2 kg piekę 2 h, kaczkę 1,5 kg półtorej godziny Czas pieczenia liczysz od włożenia kaczki do piekarnika, czy od osiągnięcia zadanej temp? Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Grudnia 2015 W całości, nie krojone? Całe. Termoobieg trochę mam "walnięty", czyli bez termo. to 185st.C będzie oki? Wydaje mi się, że wystarczy. Czas pieczenia liczysz od włożenia kaczki do piekarnika, czy od osiągnięcia zadanej temp? Od włożenia do piekarnika tylko ja mam tzw.szybki nagrzew i mój piekarnik rozgrzewa się do tej temperatury w ok.5 min. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Od włożenia do piekarnika tylko ja mam tzw.szybki nagrzew i mój piekarnik rozgrzewa się do tej temperatury w ok.5 min. Ja mam starocia, chyba z 9 lat ma i do 180 nagrzewa się w 11-12 min. Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Ja mam starocia, chyba z 9 lat ma i do 180 nagrzewa się w 11-12 min No to dobrze. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 15 Grudnia 2015 No to dobrze. \No to wsio jasne, dzięki Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Na nowy rok gęś pieczona i kapusta kiszona gotowana.Tłusto i pożywnie. Edytowane 1 Stycznia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-465856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Typowy obiad z PRL-u. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Arkadiusz, Bardzo Ciebie proszę .... takiej kiełbaski to od 2 miesięcy w gębie nie miałem.Ale za to mogę się tu na Forum napatrzeć do syta. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Typowy obiad z PRL-u. DSC00468.jpg Brawo! Coś pięknego http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Bardzo Ciebie proszę Nie pomyśl sobie że się nad Tobą znęcam , ale jak masz ochotę to zajrzyj. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/ Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 24 Stycznia 2016 !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Nie pomyśl sobie że się nad Tobą znęcam , ale jak masz ochotę to zajrzyj. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/ Zajrzałem.Do Twojej ligi to mi jeszcze parę przerobionych blondynek brakuje, ale pilnie się uczę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Typowy obiad z PRL-u. DSC00468.jpgWięc ja żyję jak za PRL-u bo często takie danie jadam Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Śniadanko no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Nasz dzisiejszy obiadek.Zrazy z karkówki i warzywa gotowane. Edytowane 28 Stycznia 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 28 Stycznia 2016 A te warzywa gotowane to jak zrobić? Ciekawy dodatek miast ziemniaków. no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Ale Ty kolego poważnie pytasz ? Gotujesz tak jak lubisz w lekko osolonej wodzie (tylko wody nie przypal !!! ) albo na parze i polewasz bułką tartą podsmażoną na maśle albo dietetycznie bez bułki Ja lubię takie jędrne "aldente" PSOczywiście zapomniałem o najważniejszym. .. warzywa klasyfikujesz I ta te twardeII to te średnieIIa zieloneIIB resztaIII te miękkie i łykowate Tapniete z GT-I9500 Edytowane 28 Stycznia 2016 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 28 Stycznia 2016 To ja już nie będę odpowiadał.Wszystko jasne Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Napisz ew dla ilu osób te "kilka zrazów" , wygląda jakby rodzina wielosobowa... www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Ilosc zrazow pewnie uzalezniona od poziomu glodu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Arecki, a "wsad" do tych zrazów to taki jak do wołowych, czy coś inszego wkładałeś? Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 28 Stycznia 2016 czy coś inszego wkładałeś? Bym se włożył , ale kazali tradycyjnie.Boczek wędzony, ogórek konserwowy i marchewka.Dwa zostały posmarowane chutneyem a reszta musztardą i muszę powiedzieć, że te dwa bardziej mi smakowały. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 29 Stycznia 2016 Super wyglądają zraziki i warzywka cudnie. Jak tak spojrzałam na te Twoje zrazy to stwierdziłam, że najwyższa pora na zrazy wołowe. Muszę kupić ładnej wołowinki i zrobić zraziki . Jak nie znajdę to zrobię tak jak Ty z karkówki. Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 29 Stycznia 2016 ale kazali tradycyjnie.Boczek wędzony, ogórek konserwowy i marchewka.Arkadiuszu, marchewka to wg jakiej tradycji jest? Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi