Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy przed świętami zrobię czy po, ale chcę zrobić tak jak Ty

Sprawioną kaczuszkę solimy z ręki lub moczymy w solance 7-8 % przez 12 h z nastrzykiem w uda i pierś.Na drugi dzień majerankujemy z zewnątrz i wewnątrz.Zostawiamy na 2-3 - h w lodówce, żeby kaczuszka przeszła przyprawami.Jabłka najlepiej szarą renetę myjemy i wycinamy ogonek i szypułkę z drugiej strony.Jabłka wkładamy do kaczki i zaszywamy ją od tylu i przodu.Wkładamy kaczuszkę do folii do pieczenia i w zależności od rodzaju folii robimy w folii kilka dziurek lub nie.Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem tyle czasu ile waży.Np kaczkę 2 kg piekę 2 h, kaczkę 1,5 kg półtorej godziny.Każde 10 dkg wagi kaczki to dodatkowo 10 min.Pod koniec pieczenia na jakieś 40 min rozcinam folię i pozwalam się kaczusi ładnie podpiec.Przed wyjęciem dodatkowo sprawdzam czy widelec lekko wchodzi w pierś i czy nie wycieka czerwony płyn.Jak płyn nie jest czerwony a biały to kaczka jest gotowa.Smacznego

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463146
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 613
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki bardzo :D

 

 

najlepiej szarą renetę myjemy

 

Mam na działce w altanie.

 

Jabłka wkładamy do kaczki

 

W całości, nie krojone?

 

170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem

 

Termoobieg trochę mam "walnięty",  czyli bez termo. to 185st.C będzie oki?

 

Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 - 175 º C góra i dół z termoobiegem tyle czasu ile waży.Np kaczkę 2 kg piekę 2 h, kaczkę 1,5 kg półtorej godziny

 

Czas pieczenia liczysz od włożenia kaczki do piekarnika, czy od osiągnięcia zadanej temp?

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463152
Udostępnij na innych stronach

 

 

W całości, nie krojone?

 

Całe.

 

 

 

Termoobieg trochę mam "walnięty",  czyli bez termo. to 185st.C będzie oki?

 

Wydaje mi się, że wystarczy. 

 

 

 

Czas pieczenia liczysz od włożenia kaczki do piekarnika, czy od osiągnięcia zadanej temp?

 

Od włożenia do piekarnika tylko ja mam tzw.szybki nagrzew i mój piekarnik rozgrzewa się do tej temperatury w ok.5 min. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od włożenia do piekarnika tylko ja mam tzw.szybki nagrzew i mój piekarnik rozgrzewa się do tej temperatury w ok.5 min.

Ja mam starocia, chyba z 9 lat ma i do 180 nagrzewa się w 11-12 min.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja mam starocia, chyba z 9 lat ma i do 180 nagrzewa się w 11-12 min

 

 No to dobrze. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463168
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to dobrze. :)
\

No to wsio jasne, dzięki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-463169
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Na nowy rok gęś pieczona i kapusta kiszona gotowana.Tłusto i pożywnie. :D

 

post-41296-0-24682000-1451655420_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-465856
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Typowy obiad z PRL-u.

 

post-41296-0-75678400-1453642008_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470756
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz,

 

Bardzo Ciebie proszę .... takiej kiełbaski to od 2 miesięcy w gębie nie miałem.

Ale za to mogę się tu na Forum napatrzeć do syta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470761
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Ciebie proszę

 

 

Nie pomyśl sobie że się nad Tobą znęcam  :D , ale jak masz ochotę to zajrzyj. :)

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470768
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Nie pomyśl sobie że się nad Tobą znęcam  :D , ale jak masz ochotę to zajrzyj. :)

 

 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/92-arkadiusz/

 

 

Zajrzałem.

Do Twojej ligi to mi jeszcze parę przerobionych blondynek brakuje, ale pilnie się uczę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-470773
Udostępnij na innych stronach

Typowy obiad z PRL-u.

 

attachicon.gifDSC00468.jpg

Więc ja żyję jak za PRL-u bo często takie danie jadam :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471310
Udostępnij na innych stronach

Nasz dzisiejszy obiadek.Zrazy z karkówki i warzywa gotowane.

 

post-41296-0-93432800-1453996718_thumb.jpg

 

post-41296-0-14830200-1453996736_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471651
Udostępnij na innych stronach

Ale Ty kolego poważnie pytasz ?

Gotujesz tak jak lubisz w lekko osolonej wodzie (tylko wody nie przypal !!! ) ;) albo na parze i polewasz bułką tartą podsmażoną na maśle albo dietetycznie bez bułki ;)

Ja lubię takie jędrne "aldente" ;)

 

PS

Oczywiście zapomniałem o najważniejszym. .. warzywa klasyfikujesz

I ta te twarde

II to te średnie

IIa zielone

IIB reszta

III te miękkie i łykowate

 

 

;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471685
Udostępnij na innych stronach

To ja już nie będę odpowiadał.Wszystko jasne  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471691
Udostępnij na innych stronach

Arecki, a "wsad" do tych zrazów to taki jak do wołowych, czy coś inszego wkładałeś? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471696
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy coś inszego wkładałeś?

 

Bym se włożył  :laugh:  :facepalm: , ale kazali tradycyjnie.Boczek wędzony, ogórek konserwowy i marchewka.Dwa zostały posmarowane chutneyem a reszta musztardą i muszę powiedzieć, że te dwa bardziej mi smakowały.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471718
Udostępnij na innych stronach

Super wyglądają zraziki i warzywka cudnie. Jak tak spojrzałam na te Twoje zrazy to stwierdziłam, że najwyższa pora na zrazy wołowe. Muszę kupić ładnej wołowinki i zrobić zraziki . Jak nie znajdę to zrobię tak jak Ty z karkówki.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471888
Udostępnij na innych stronach

ale kazali tradycyjnie.Boczek wędzony, ogórek konserwowy i marchewka.

Arkadiuszu, marchewka to wg jakiej tradycji jest?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9904-%C5%9Bniadania-obiady-kolacje-arkadiusza/page/9/#findComment-471893
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.