Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Jest tylko jeden problem.Sami bili się o kapitalizm ,strajkowali, protestowali a teraz narzekają.Wcale mi ich nie szkoda.
  3. Dzisiaj
  4. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    🤔👍
  5. Wiejas ,to nie władza zniszczyła zakłady, a udziałowcy sp. z o.o. - nie potrafili działać w nowych warunkach .To nie amatorka do której każdy z nas dopłaca dla przyjemności wykonania wędlin czy wędzonek. Każdy wpis sugerujący ,że władza wszystko może lub jest winna po latach 90 -tych wywołuje we mnie poczucie , ze większość społeczeństwa oczekuje powrotu czasów minionych , z którymi walczyli w końcu przewrót się udał ,a tu masz tęsknimy za "starym".
  6. Na tym polega kapitalizm. Władza robi co chce byle tylko zgarnąć kasę dla siebie. Zwykli ludzie tracą pracę i nikogo to nie interesuje
  7. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    Czytaj odkoszczony i mięsko sklasyfikowane. A jak z nim postępowali po strzale to musiał bym zapytać bo dostałem tym razem dwie półtusze obielone. Zdarza się ,że dostaję całego w skórze i musze się z nim męczyć😁
  8. Wczoraj
  9. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    Jak rozumieć słowa obrobiony przed? Byłeś na polowaniu i patroszyłeś po strzale?
  10. Dziekuje za udostepnienie. Takie orginalne przepisy to ' skarb narodowy '. Pozdrawiam
  11. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    Z tym karmieniem kukurydzą też trochę pojechali.Tłuszcz bylby żóty.Widać ,że z dziczyzną jeszcze trochę praktyki się przyda,ale ogólnie dla amatorów film może być pouczajacy.Oct też bym sobie darował.Mimo wszystko trochę mnie zainspirowali .Dzik 80 kg przed bieleniem właśnie obrobiony,mrozi się i będą chyba oprócz krakowskiej, jakaś cienka może jałowcowa i kabanoski z dzika z dodatkiem wp.
  12. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Czepiacie się 😁
  13. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    Wszak to szlachetna rasa pół dzik 😁.
  14. To co miał -zaparzony był ?
  15. Lekko liźnięte dymem.Ja wolę mocniej uwędzone, ale każdy robi pod swojego klienta😉
  16. Oczywiście ,że nie , ale ja mam mięso zbadane nie tylko na włośnie. Ostatnio jeden został zakopany pomimo ,że nie miał włośni ,ani ASF.
  17. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    😁
  18. Testowałem Twoją metodę i dla porównania mokrą z małymi zmianami Ilość peklosoli do natarcia na zewnątrz ciut większa (efekt opinii próbujących, że mało słone) Nastrzyk solanką o stężeniu z tabeli Dziadka, zależnie od czasu peklowania. Testowałem 7, 5 i 4 dni i nie zauważyłem różnicy. Teraz już robię tylko w ten sposób Zalety, jakie zauważyłem to: Miejsce w lodówce Łatwiejsze i szybsze osuszanie Większa kontrola nad słonością. Te z wody były bardziej słone, a w miarę leżenia w lodówce i co za tym idzie odparowywania wody z dnia na dzień coraz bardziej słone. Co do bakterii beztlenowych, to moim zdaniem trudno tu mówić o warunkach całkowicie beztlenowych. No i długo też nie leży 😁
  19. Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje.
  20. Bagno

    Znalezione w sieci

    Najbardziej pouczająca była klasyfikacja łopatki.😁
  21. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dzięki super jak upieczesz. A jakieś jeszcze pieczesz masz jakieś ulubione? Bo ja różne piekę 😀
  22. wróbel75

    Zapal świecę

    Wyrazy współczucia (') (') (')
  23. Pierwsze kiełbaski tej zimy pieczone w kominku
  24. szrekPL

    Znalezione w sieci

  25. Na Forum jest gdzieś przepis Marka z bielska na golonkę konserwowa. Na 1 kg mięsa idzie tam 150 ml wody. Golonki pekluje się w solance prze 3 doby. W tym czasie mięso miesza się/ masuje, 6 razy co 12 h, do całkowitego wchłonięcia solanki. Na mięsie powstaje taka właśnie lepka maź. Golonka po sterylizacji wychodzi naprawdę bardzo dobra, mięciutka, soczysta.
  26. Forumowy SV nie ma żadnych praw wynikających z tytułu a wielka szkoda. Stafan wniósł wielki wkład wiedzy na forum z której wiele osób korzysta. Wielka szkoda, że chowasz się za plecami Stefana zamiast samemu sprawdzić i potwierdzić informacje. Miałem napisany post z pełnym uzasadnieniem technologicznie merytorycznym odnoszącym się do procesów suszenia, które uwidacznia poniższe zdjęcie. Po przemyśleniach postanowiłem postu nie publikować. Powiedz mi czego ja się od Ciebie nowego dowiem? Co wniesiesz nowego w mój rozwój? Na ten moment dowiedziałem się, że jestem młokosem czy jakoś tak! Twój poziom wiedzy nic nie wniesie w moim rozwój więc dalszą rozmowę uważam za zbędną jak również nie dam się wciągnąć w Twoją dalszą grę. THE END.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.